Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:35, 06 cze 2013

Do góry
Agnieszka, takie profesjonalistce to ja doradzać i informacji udzielać nie będę Bo mi wstyd .... ja tak ogród traktuję po babsko-wiejsku

Aby kocimiętka zakwitła drugi raz trzeba ja w porę ściąć, jak się to zrobi za pózno to nie zdąży zakwitnąć i ścinając późno ścina się już nowe przyrosty. Dlatego lepiej wycinać kwiatostany i robić miejsce dla nowych przyrostów... Drugie kwitnienie nigdy nie będzie tak ładne jak pierwsze .. dotyczy to ostróżek, szałwii i w innych roślin..

Mam jedną siewkę kocimiętki w kostce brukowej.. i fajnie robi za lekcje pokazową.. bo nie jest w kupie tylko samotna.. i miała gdzie położyć się na boki..

Widać w środku nowe przyrosty, one zakwitną i już część ma nawet pąki.... ale aby zakwitła trzeba w porę odżałować jeszcze kwitnąca kocimiętkę... czyli ściąć to z kwiatami co leży, a na reszcie rabaty lekko stoi.... I baw się na rabacie by nie wyciąć nowych przyrostów.. ja nei mam czasu, wiec tnę.. i ciągle testuję kiedy, by zdążyła zakwitnąć jeszcze raz
Ja podchodzę do ogrodu bezstresowo, stresuję się tylko na choroby i robale, bo to niszczy moje nasadzenia ... a reszta to luz bluzzz inaczej się nie da.... muszę spać, jeść, pracować i siedzieć na forum
Bajszowe klimaty 15:32, 06 cze 2013

Do góry
bajsza napisał(a)

Ciągle nie wiem co to za roślinka, może ktoś pozna?

Ruta.
Ogród Sylwii od początku cz.II 15:29, 06 cze 2013

Do góry
asc napisał(a)
Idę zerknąć na moja szałwię, bo moja jakaś inna, Twoja zimowała? Ładna jest, Danusia jej nazwę zapodała, ale nie mam czasu szukać
Ja moje szałwie traktowałam po macoszemu, bo kwitły z różami, a potem zarastały innymi roślinami, wiec cięłam na krótko by mi grzyba nie łapały.. teraz przeniosłam do ludzi i będę praktywkować co zrobić by cały rok były ładne

tak zimowała już drugi sezon (chyba drugi) .... moja to Salvia pratensis ... a z bliska prezentuje się o tak ....

a tak z daleka...

Bajszowe klimaty 15:23, 06 cze 2013

Do góry
ka1sia napisał(a)
Basiu, dziekuję za ten przepis, uwielbiam miętę, śmieję się nawet, że jestem od niej uzależniona
Pozdrawiam, Kasia

Kasiu bardzo się cieszę, że mogłam być przydatna. Co do mięty to polecam jeszcze oliwę z pestek winogron uszlachetnić listkami mięty - jest super do sałatek a teraz być może reweleacja. Okaże się za 10 dni. Zrobiłam nalewkę z dominującą rutą ale i innymi wartościowymi ziołami, w tym też kilka listków mięty.
Tego typu naleweczki można rozcieńczać sokiem z wody i cytryny i pić zamiast wody mineralnej.
Liczę na swoją wyobrażnię smakową - przepis jest tu:
http://bajsza.blogspot.com/2013/06/gdzie-te-stare-czasy.html.
Jeszcze go uszczegółowię, bo naleweczka może okazać się rewelacyjna.

Może dodam, że zawijam nalewki w sweterki i chowam w szafie, bo powinny mieć ciemno i ciepło przez te dziesięc dni.
Ogród do odświeżenia 15:22, 06 cze 2013

Do góry
U mnie też dzisiaj nie pada , w końcu, po wielu dniach bez deszczu
U mnie nawet róża pierwsza zakwitła! Alleluja!
Ogród u Mayi 15:18, 06 cze 2013

Do góry
Sabinka napisał(a)

Ciężka sprawa, musisz wybrać ile się da ziemi, przytargać w workach dobrą ziemię, poszukać tui lub grabów lub sadzonek irgi błyszczącej, podsypać dobrze w korzenie, założyć linię kroplującą, żeby miały wodę i będą rosły.

Szmata jest wstrętna, nie wiem co bym zrobiła, chyba bym mur obok postawiła na swojej działce albo wysoki, drewniany płot.

Wezwij sąsiada na piśmie do zdjęcia tej szmaty. To nie jest normalne.
Ogród u Mayi 15:14, 06 cze 2013

Do góry
Sabinka napisał(a)

Danusiu mam pelno takich bialych "puszkow" na bukszpanach to jest jakas choroba?

Miodówka bukszpanowa, stosuj Mospilan, czytaj art, na stronie głównej po tagiem buszkpan, to normalne o tej porze, oprysk pomoże.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow

Ja jeszcze odnośnie miodówki - to nie jest mszyca, to spokrewnione z mszycami pluskwiaki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Miod%C3%B3wki
Ogród ogrodniczki 15:10, 06 cze 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Tak....najbardziej ten słoneczny dzień...oh!

Z mojego okna dziś mokre widoki.

mokre i piękne, widzę fajny stolik bujną lawendę, mur zielony, schodki kamienne i podłogę elegancką, bardzo miłe miejsce, pozdrawiam
Ogród do odświeżenia 14:56, 06 cze 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Jak tam Juleczko? Chyba się nie przeziębiłaś wczoraj?

Słoneczka ,

dzięki Kasiu za oknem nieśmiało próbuje coś się przedrzeć....wczoraj podjęłam ryzyko i zrobiłam oprysk na grzyba różom
Ogród u Mayi 14:54, 06 cze 2013

Do góry
Sabinka napisał(a)
No na umieszczenie roslin jednych przed drugimi nie ma mowy...jedynie po jednej na przemian...

Ja uwielbiam bukszpany (kule na pniu czy stozki czy niskie), trawki (mniam do schrupania) ale rece mi opadaja na widok tej szmaty szarej wiszacej! Nawet nie wyobrazacie sobie co sie dzieje jak sie one zerwie...lata na wszystkie strony...mam zdjecie. Chcecie zobaczyc dlaczego potrzebuje pomocy ?

To patrzcie...bo ja juz placze!

Sabinko wspólczuje tych szmatek. W jakim celu sąsiad je załozył? ma coś do ukrycia, marychę hoduje? Jeśli on nie dotrzymał słowa to ja posadziłabym tam bluszcz i dzikie wino, O!
Ogródek Anity 14:50, 06 cze 2013

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Małgosiu

A co do magicznej siły do róż to ja ją stosuję raz w tygodniu.

ok
Wydzielenie warzywniaka 14:44, 06 cze 2013

Do góry
zachwyciłam się Twoim warzywnikiem!!!
w ogóle podobają mi się kanciki (tym bardziej, że ja na razie tylko chwastowisko posiadam) i miałam nieśmiałą taką myśl o kanciku przy warzywach - właśnie utwierdziłam się w przekonaniu, że to doskonały pomysł

a jak ma się sprawa trawy wrastającej w warzywa? czy przy pielęgnacji kantów nie ma tego problemu? jak miałam w poprzednim miejscu warzywnik, to było prawdziwe utrapienie! (ale fakt, przyznaję bez bicia, że koszona ona zbyt regularnie nie była...)
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:42, 06 cze 2013

Do góry
Resztę fotek wieczorkiem...... takie miejsca byle jakie też mam...

Ogrodnik Mimo Woli cd 14:40, 06 cze 2013

Do góry
Kindzia, nie znam, te dostałam od mamy

Tej też nie znam nazwy.. mam chyba 13 rożnych piwonii (tyle sobie teraz przypominam), ale nazwy to może znam 3
Ta różowiutka.. ładna, chociaż za tak bladymi kolorami nie przepadam, ale w piwoniach wszystkie kolory są ładne..

I tak rośnie, przesadzana 3 razy... boję sie czwarty, a tu muss, chyba że lilie przekopię, ale ich tak dużo

Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 14:39, 06 cze 2013

Do góry
regli napisał(a)
Pokaże Wam jeszcze powód dlaczego u mnie w ogrodzie nie będzie oczka wodnego:

To pies, który mieszka w domu i kocha wodę. Gdyby w ogrodzie było oczko, to pies byłby mokry na stałe

Ja mam ciurkadełko w wersji mini mini, bo u nas też jest takie oto stworzenie

Wystarczy, że każdego ranka " kąpie " się w porannej rosie tarzając się na trawniku...
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 14:37, 06 cze 2013

Do góry
regli napisał(a)
Tulipanowiec nam w tym roku oszalał Taką ilością kwiatów, to odkąd my mieszkamy, to jeszcze nie kwitł. A jak się stanie pod nim, to słychać głośne brzęczenie pszczół, które uwijają się jak w ukropie
Zdjęcia kiepskie, bo przeze mnie robione, ale coś tam widać:

W życiu nie widziałam kwitnącego tulipanowca, cudo.
Wiesz ile ma lat? Podobno one zakwitają po jakiś 15-20 latach.
Gdzieś na końcu świata... 14:36, 06 cze 2013

Do góry
Zakochałam się ostatnio w Daliach, mam zaledwie 4 odmiany ale już marzę o kilku innych, póki co kwitnie Graceland

I czekam aż zakwitnie aby Wam pokazać Kevin Floodlight, Edinburgh i Lady Liberty (moja ulubiona).
A już na mojej liście chciejstwa jest:
FRANZ KAFKA
http://cebule-kwiatowe.pl/dalia-franz-kafka-1-szt-i162-k11.html
VASSIA MEGGOS
http://cebule-kwiatowe.pl/dalia-vassia-meggos-1-szt-i1945-k11.html
DALIA WHITE ASTER
http://cebule-kwiatowe.pl/dalia-white-aster-1-szt-i165-k11.html
DALIA VANCOUVER
http://cebule-kwiatowe.pl/dalia-vancouver-1-szt-i123-k11.html
A ogólnie to każdą bym chciała
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:35, 06 cze 2013

Do góry
Edi00 napisał(a)
Aniu kochana, sorki że tak późno piszę, ale we wtorek dojechałam do domu po 22 a wczoraj po pracy wsadzałam roślinki i wygoniła mnie z ogrodu dopiero burza. Lało tak, że coś się porobiło z prądem i kolacje jedliśmy przy świecach

Jeszcze raz dziękuję za zielone dary

Wszystko już na swoim miejscu

Melduję, że to JA obrabowałam Anię z resztek pysznogłówki

Pysznogłówki jeszcze mam sporo, ale mam wobec niej plany... mogę dać kawałeczek, ale co po kawałeczku, ani ozdoba, ani efekt

Oglądałaś moją horti... taka jest wysoka... ja w tle.. i cięta..

Ogrodnik Mimo Woli cd 14:33, 06 cze 2013

Do góry
Ale się uśmiałam, ślimory szybsze od Ciebie? Nie może być!!!!

Znasz nazwę tej? U mnie mają być dwie, pełne i różowiutkie.

Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 14:30, 06 cze 2013

Do góry
regli napisał(a)
Tulipanowiec nam w tym roku oszalał Taką ilością kwiatów, to odkąd my mieszkamy, to jeszcze nie kwitł. A jak się stanie pod nim, to słychać głośne brzęczenie pszczół, które uwijają się jak w ukropie
Zdjęcia kiepskie, bo przeze mnie robione, ale coś tam widać:

O matko!!!!!!!
Jaki cudny!!!!!
Ja mam maluśkiego, ale ledwo zipie, nie mówiąc o kwitnieniu.... Jak ty o niego dbasz????? Oszałamiający!!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies