Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 19:54, 28 lis 2020

Do góry
Mirka napisał(a)

Dzięki tak zrobię
U mnie zaczyna właśnie teraz śnieg padać.

Byłam na wsi ostatnie porządki zrobione. EM jeszcze skosil trawe bo urosla będzie mniej sianka przed wertykulacja na wiosnę. Liście wygrabione jeszcze na dwóch brzozach nad oczkiem trochę liści i nie siatka na oczku jeszcze została. Będzie jeszcze pogodnie to ściągniemy.
Dzisiaj bardzo dobra pogoda do wszelkich robót ogrodowych. Przesadzalas jeszcze niezapominajki. Podpalam roku bo miały sucho. Niby wilgotna pogoda , ale ziemia nie taka mokra.

Muszę jeszcze ściąć gaure różowa i zabezpieczyć. Mam ją pierwszy rok czy przezimuje.

Jak wyjeżdżałam też padał później w Zalesiu już nie. Teraz dosyć mocno pada w Wawie.

Ptasi gaj 18:44, 28 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Tak już przycięłam.ok 10 cm nad ziemią. Posadz tak aby woda nie stała na lekkim podwyższeniu i orzysyp liśćmi.ewent liście przykryj stroisze choina aby nie zostały rozwiane

Dzięki tak zrobię
U mnie zaczyna właśnie teraz śnieg padać.
Ptasi gaj 17:22, 28 lis 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Najważniejsze, że cebulka dotarła żywa i zdrowa. Oby cieszyła nasze oczy w przyszłym roku.
A poczta też pewnie walczy z wirusem.

Walka walka ale nie prawie 3 m-ce. W każdym razie dostawca paczek z firmy której tu nie wymienię,że jeżeli zamawiać co kolwiek to nadchodzący tydzień jest ostatni. Nie będą w stanie dostarczyć tyle paczek przed świętami. Dostarczyciele też chorują i nie ma kto pracować.

Cebulki już posadziłam w słonecznym suchym.miejscu
Ptasi gaj 00:10, 28 lis 2020

Do góry
Basieksp napisał(a)
Dobre dobrze że nie zaczęły im na tej poczcie przerastać korzonki przez kopertę

Oj Basiu koperta z folią kubełkowe może dlatego było jej dobrze i jeszcze w papierze.
Najważniejsze że dostarczyli - lepiej późno niż wcale.

Muszę jeszcze to napisać.
Kiedyś mieszkałam w URsusie pod WAWA i moja mama wysłała do mnie list. Przyjeżdżam do mamy za miesiąc i mówi mi że napisała do mnie czy otrzymLam list, odpowiadam ze nie.
Następnego dnia pobytu u mamy listonosz przynosi pismo z adnotacja zwrotna po rusku tutaj takiej miejscowości nie ma poczta Kijew URSS.
Te cymbały z poczty zamiast do URSUS-a wysłali na URSS Ukrainę.
Śmiechu co nie miara. Jak tylko mowa o poczcie zawsze to wspominamy.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:51, 27 lis 2020

Do góry
Już zdecydowałam wsadzę do ziemi tak aby cebula nie zgniła.
Dwa ogrody 23:44, 27 lis 2020

Do góry
O kurza - to i kobylka ma jak w raju.
Piękna jest z gwiazdka na czole, widać zadowolona ze swojego apartamentu.

Też mam kilka Buczków bardzo mi się podobają. Grujecznika jeszcze nie mam,ale muszę kupić już któryś z kolei widzę taki piękny.
Miłorząba mam kiedyś kupiłam w Tesco takiego malucha i tak sobie powoli rośnie, nie nalegam aby rósł szybko.

Jesień już się skończyła byle do wiosny.

Pozdrawiam i życzę zdrowia.

Bawarka 19:51, 27 lis 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Druga to trawa jednoroczna, mam nasiona ale bez nazwy

A ta podobna do Cibory (papirusa),w naszych warunkach też jednoroczna jedynie można ją przezimowac w domu. Czy ona się sama rozsiewa?
Bawarka 19:47, 27 lis 2020

Do góry
Wydaje mi się, że to rozplenica (piorkowka) Pennisetum Alopecuroides Red Head. Piękna jest. Co jakiś czas ma takie kwitnienie od czego to zależy pewnie genetyka się odzywa. Mieszaja gatunki aby coś lepszego innego wyrosło.
Ja kupiłam w tym roku rozplenice bordowe i też miały takie końcówki.

Ptasi gaj 19:12, 27 lis 2020

Do góry
Debet zrobiłam

Pierwszy amarylis zakwitł. Co 2 tygodnie sadzilam

Ptasi gaj 19:06, 27 lis 2020

Do góry
Aniu chyba tak zrobię, te zimy takie byle jakie. Posadzę na ok 10 cm głębokości i przykryje liśćmi i świerkiem.
Jakbym posadziła w donicy mogłaby za wcześnie wyjść z ziemi. Roślina ma jakiś cykl i musi przezimować.

Dziękuję za wpis
Ptasi gaj 16:57, 27 lis 2020

Do góry
Chce się podzielić z wami jak działa Polska Poczta nie uwierzycie dostałam dzisiaj list z cebulką lilii od Gobasi. List szedł do mnie prawie 3 m-ce w Ciechanowie nadany.
Gdzie leżała nie wiadomo bo to list zwykły. Już miałam różne myśli może się Gobasi pomyliły adresy i masz tu doszło adres prawdziwy. Tylko poczta Polska może takie jajca robić.

Cebulki jedna większą druga ciupinka w doskonałym stanie nawet w ciągu tych miesięcy nowe korzonki wypuściły.

Mam pytanie czy można ją jeszcze posadzić do gleby.

Ela ,

Dobrze ,że pod choinkę nie dostałaś
Najważniejsze ,że się nie uszkodziły ,

...ale też nie wiem czy można jeszcze sadzić ,
ale jak zazwyczaj zimują w glebie ,
to jak bym je posadziła ale przykryła czymś ,
jakimś chociaż świerkiem albo chociaż wiórkami ???
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:41, 27 lis 2020

Do góry
Basiu lilia przyszła dzisiaj.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:39, 27 lis 2020

Do góry
Chce się podzielić z wami jak działa Polska Poczta nie uwierzycie dostałam dzisiaj list z cebulką lilii od Gobasi. List szedł do mnie prawie 3 m-ce w Ciechanowie nadany.
Gdzie leżała nie wiadomo bo to list zwykły. Już miałam różne myśli może się Gobasi pomyliły adresy i masz tu doszło adres prawdziwy. Tylko poczta Polska może takie jajca robić.

Cebulki jedna większą druga ciupinka w doskonałym stanie nawet w ciągu tych miesięcy nowe korzonki wypuściły.

Mam pytanie czy można ją jeszcze posadzić do gleby.

Ptasi gaj 11:05, 27 lis 2020

Do góry

Dzięki Kasiu do wiosny jeszcze trochę czasu to się rozejrze w Juli.
Te sieczkarnie starego typu są ręczne i duże nie mam gdzie trzymać musiała by gdzies w krzakach trzymać.
Mój rozdrabniacz nie mA noży. Tylko zębatkę i gałązki dobrze sieka, trawa przechodzi cała.

Sieczkarnie były przystowane do słomy.

W Mrówce, wiesz ten market budowlany, można wynająć mocną rozdrabniarkę. Ona tnie wsio jak leci.

Z małymi rozdrabniaczami ten problem, że pęczka gałazek nie włożysz. Tylko pojedynczo. Mnie to wkurza, bo ja mam masę z wierzby. Ryobi, to tylko do bieżącego siekania.
Ptasi gaj 10:07, 27 lis 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu czy Gaurę już przycinałaś?Nie mam z nią doświadczenia i nie wiem kiedy i jak przycinać.

Tak już przycięłam.ok 10 cm nad ziemią. Posadz tak aby woda nie stała na lekkim podwyższeniu i orzysyp liśćmi.ewent liście przykryj stroisze choina aby nie zostały rozwiane
Ptasi gaj 23:41, 26 lis 2020

Do góry
pestka56 napisał(a)
Zaglądaliśmy do naszego, bo trzasnął pasek napędu, ale zabij nie pamiętam co ma tam w środku. W każdym razie miele łodygi miskantów.

Dzięki Kasiu do wiosny jeszcze trochę czasu to się rozejrze w Juli.
Te sieczkarnie starego typu są ręczne i duże nie mam gdzie trzymać musiała by gdzies w krzakach trzymać.
Mój rozdrabniacz nie mA noży. Tylko zębatkę i gałązki dobrze sieka, trawa przechodzi cała.
Bawarka 23:17, 26 lis 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)

[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/214/2144939/original.JPG[/img]

Nie wiem jak to robisz czy obrabiasz to fotki (pewnie słodka tajemnica), ale nawet z tych po ucinanych patyków robisz arcydzieło.

Widoki Alp z Lindau cudowne słyszałam coś o tym miejscu.
Ogrodnik z zamiłowania, ale dziękuję wez to ok 1000 dalii wykop, osusz, po sortuj, umieść w jakimś suchym chłodnym miejscu , opisz, przeglądaniu w zimie jak trzeba wsadź wcześniej do doniczek.... Ile to roboty. Czy on sprzedaje te karpy pewnie tak. Dalie mają cudowny klimat aby tak rosnąć pięknie.

Jeszcze raz widoki oszalamiajace, a mówią, że raju nie ma na ziemi.

Kasiu to wysokie to Dalia drzewiasta u nas już też są wyszperałem.tylko te mają jakieś dziwne kwiatki podobne do rdestu.
Bardzo mi się podobają te pomponowe od fioletu do bordo tak się nastawiłam na te kolorki wiosna jeszcze dokupie.

Dzięki za ucztę dla oczu

Pozdrawiam
Bawarka 22:36, 26 lis 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Ta rowniez zawitala do mojego ogrodu...Piekna, przebarwiajaca sie w ciemne odcienie bordo i brazu...Nazwe chyba mam

Ta trawa i powyższe w różnym stadium to na pewno jakieś proso.
Ptasi gaj 21:17, 26 lis 2020

Do góry
Dzisiejszy zachód

O ja cię, cudo
Ogrodowe kreacje 21:11, 26 lis 2020

Do góry
Jeszcze mi przyszlo do głowy. Otynkować i pomalować na biało. zrobić pod murem ciemne nasadzenia lub bordowe np berberysy Orange a u góry od połowy na białym tle zawiesić różne narzędzia z tamtych stron. Np zawiesić okna pomalowane w różnych kolorach. Lustra w ramie z litych desek.
Ja to już widzę lustro powiększa.

Oj Aurelia trochę fantazji i będzie pięknie. Jak coś zawiesisz to nawet nie musisz tynkować teraz moda na mury tylko pomaluj.

A jaka to strona ściema od południa?

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies