Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Juzia 20:26, 05 lut 2021

WOW!
Udał ci się podbój tego lasu!
Podobie mi się
Będę czaić się gdzieś w krzakach.... więc się nie przestrasz
Milka 07:57, 06 lut 2021

Odsłona rabaty w różnych porach roku bardzo mi się podoba, świetna kolorystyka
Magara 00:18, 07 lut 2021

April napisał(a)

Każdy chce to czego nie ma Ja nie raz marzyłam że chciałabym ogród robić od zera, zaczynając od drzew jakie mi się podobają. Tymczasem walczę w lesie z maczetą i siekierą.
Nie martw się, ja też długo czekałam na efekty. Przecież znasz dewizę że podstawową cechą ogrodnika jest cierpliwość
Poza tym jakoś ci nie wierzę. Pokaż zdjęcia z ogrodu. Jakoś nie kojarzę by coś wrzucała. Chociaż ja mam pamięć krótką...

Cierpliwości się uczę cały czas Dotyczy to zarówno ogrodu jak i (a nawet bardziej) zasięgu netu w ogrodzie=na działce, kiedy tu jestem Czasem udaje mi się wrzucić na forum zdjęcie jak zapytuję o konkretny problem, ale jest to okupione milionem słów uznanych powszechnie za wulgarne ew. obelżywe
Dlatego wątku nie mam, pamięć masz dobrą
Ale co podpatrzę w Waszych ogrodach to moje
ElzbietaFranka 15:11, 07 lut 2021

Tak czy siak pięknie masz. Sortuj i pokazuj. Każdy ma bałagan ja też.
Nie sztuką jest pokazać rynek ale jego zaplecze.
Jak to Rodowicz mówi bez bałaganu nic się nie upiecze.

Puchate te koty. Ja nie mam ale sąsiedzi mają 4 sztuki to wystarczy. Kocimiętkę mi wysiadują i jestem wtedy w nerwach.

Miłej niedzieli
sylwik69 18:38, 07 lut 2021

April napisał(a)

Sylwio, oj jak Ty mnie rozumiesz. Droga przez mękę ale jaka oczyszczająca. Ciężką fizyczną pracą resetuję mózg. A dodatkowo efekty cieszą. Pewnie że nigdy nie osiągnę takich dorodnych roślin jak w ogrodach z nawet przeciętną glebą. Ale tym bardziej nawet najmniejszy sukces powoduje że czuję się jak na haju

To może jeszcze sielskie naparstnice?

Podziwiam bo ja także mam piaszczystą,słabą glebę...jestem na początku drogi! proszę o kilka wskazówek
Alija 18:48, 07 lut 2021

April napisał(a)

One nie są dostojne, tylko ON, ten bardziej rudy, sprawdza cierpliwość ONEJ, tej biszkoptowej, na złamanie zakazu zbliżania...
Jak tylko kocur jest za blisko kocicy, ta syczy na niego jak wściekła. Często dochodzi do ręko/łapoczynów. Takie zdjęcia są rzadkością

O ogrodzie już pisałam, że piękny, ale koty są przecudne! Czy to rodzeństwo?
April 01:46, 09 lut 2021

Kasya napisał(a)

Oczywiscie ze tak... ale wiesz jak to jest.../albo i nie wiesz / chciejstwa ponad rozsądkiem

Wiem, wiem, choć i tak jestem często z siebie dumna bo chciejstw jest milion razy więcej niż tego co nabywam. No albo kasa ogranicza I zdrowie, bo bym nie posadziła albo umarła z łopatą w dłoni/marzenie ogrodnika
April 01:49, 09 lut 2021

Kasia_CS napisał(a)
No nie wierzę! Jest wątek!l, jupi!!! Na pewno przysiadę i łykne w całości, bo wielbię Twój ogród baaardzo!

Cieszę się, że spodobały Ci się mogę gipsiki, zapraszam oczywiście!

No uwierz w ducha Mam nadzieję, że zdjęcia bardzo nie rozczarują bo robione telefonem. Ciągle się zbieram na zakup nowego aparatu i jakoś mi nie wychodzi.

Twoje prace cudne, szczególnie te z baldaszkowatymi. Chodzę po domu i się zastanawiam gdzie by tu pasowały i który rozmiar
April 01:58, 09 lut 2021

TAR napisał(a)
ten Tiny Tin to jakis unikat, mam jednego i w ogrodowym tylko jeden byl, ale tak na mnie łypał, ze zgarnelam na wozek nawet nie wiedzac gdzie posadze, ładna wielka sadzonka.

Ja juz dokonalam zamowien roslin bylinowych na wypelnienie rabat, na zakupy mam metode, najpierw dodaje do koszyka lub ulubionych/przechowalni a potem przemysliwuje i po kilku dniach albo potwierdzam zamowienie albo cos wyrzuce cos dodam jak w glowce sie pouklada.

Aprilku pokazujesz cuda wianki, niektore roslinki sama chetnie gdzies przygarne. Powiem tylko ze ogrom pracy jaki wykonalas robi wrazenie, ogrod bajkowy, wcale nie widac by czegos roslinom brakowalo.

Na ten sezon nie mam wielu planow ogrodowych, chce pouzupelniac nasadzenia na pustych rabatach, czes roslin przesadze z innych miejscowek gdzie juz jest za gesto. I koniecznie musze ogarnac rabaty przy tarasie, bo sa paskudne. Nie bede powiekszac, nie bede robic wyspy jak planowalam, planuje duzo odpoczywac i korzystac z urokow zycia rowniez poza ogrodem. No ale zobaczymy co z tego wyjdzie, na razie mamy zime i sniegu po kolana.

Ja mam podobny system zakupowy. Oglądam wrzucam jak leci, co mi się podoba, potem z bólem serca i brzucha próbuję ograniczyć listę. Czasem odezwie się rozsądek, czasem obolałe plecy jękną. Ale i tak zamawiam więcej niż założyłam i potrzebuję. A na pewno więcej niż zakładał plan rabat w kwestii ograniczania gatunków. Głupota? Pazerność? Nieumiarkowanie? No brak hamulców...

Taaaaak, robota głupiego lubi, wymyślam jak to napisałaś "cuda wianki" a potem na czterech do domu. A mimo to, czuję się wtedy taka lekka i spełniona
Wiesz, ja niemal po każdym wejściu do ciebie, coś sobie dopisuję w notatkach I tak się wzajemnie napędzamy i nakręcamy.
I jakoś nie wierzę w te "paskudne rabaty przy tarasie", choć absolutnie rozumiem chęć ciągłego doskonalenia pewnych miejsc. Ja mam takie, z których jestem zadowolona w pewnych miesiącach, zaś w innym mnie irytują na maksa. Też będzie robota
April 02:01, 09 lut 2021

Basilikum napisał(a)

u nas znow tylkoe ten rozowy jest tylko co roku ten am sklep ogrodniczy ma pare doniczek i co roku cos od nich kupuje, ale zawsze ten sam kolor. Nigdzie indziej go nie widzialam a co dopiero w innych kolorach

Próbowałam wysiać z zebranych nasion tego mojego ale chyba nic nie wzeszło. Może to byłby sposób żeby rozpropagować roślinę, wymieniając się nasionkami. Temat myślę jeszcze do przetestowania.
Próbowałaś zbierać nasiona?