Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Ogródkowe perypetie:) 14:35, 09 sty 2012

Do góry
Widziałam u Sebka ten rysunek Gosi - cudo!!! Bardzo by to u Ciebie pasowało, tylko musiałabyś sprawdzić, czy wszystkie zaproponowane przez Gosie roślinki dadzą u Ciebie radę No i masz super gotowca!
Ogródkowe perypetie:) 14:30, 09 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Abiko, widziałam cudnie obsadzoną skarpę przy jednym z centrów ogrodniczych we Wrocławiu, ale nie zrobiłam fotki w sezonie, a teraz to pewnie nie wygląda za ciekawie. Żałuję, bo mi też by się przydało Wprawdzie szersza niż nasze skarpy, ale z pięknie rozmieszczonymi połaciami roślin. Zrobię fotkę jak tylko tam się wybiorę (to drugi koniec miasta) ale dopiero ok.kwietnia będzie można rozpoznać użyte rośliny, ale Ty pewnie nie chcesz tak długo czekać...

A zobacz co wymyśliła Gosia

Patrząc od lewej czyli tej węższej strony :
niebieski kępki to kostrzewa sina, za nią jakaś niska odmiana miskanta a z tyłu jałowiec kolumnowy Blue Arrow.
Iglaczek na nóżce to może być modrzew płaczący lub inny karłowy w zależności od ilości miejsca .
Iglaczek podsadzony jest niskim przetacznikiem kłosowym a za nim są kolumnowe cisy.
Poduszeczki na murku to skalnica Arendsii, karmnik ościsty, macierzanka cytrynowa, floks szydlasty,rozchodniki .
W części środkowej rabaty są róże podsadzone lawendą lub szałwią a za różami wyższe odmiany miskanta, na ścianie powtórzyłam kolumnowe cisy.
Te różowe kulki to berberys Admiration przeplecione karłową odmianą kosodrzewiny, za nimi okazała kępa rozplenicy, pod samą ścianą zaś hortensja Limelight.
Patrząc z prawej strony większa, niebieska plama to karłowa odmiana świerka kłującego Glauca Globosa a za nim buk czerwony Purple Fountain formowany według potrzeb. Za nim kolejny krzak hortensji a na szczycie (czego nie widać już na projekcie) kępa miskanta Mourning Light.
Ogród coli 13:11, 09 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dzięki, Karolinko! Bardzo mi się ta trawka podoba i zbieram o niej wszystkie informacje
Obejrzałam wizytówkę Twojego ogrodu - pięknie już u Ciebie, choć masz taki młody ogród A jak dalsze projektowanie z użyciem "podpowiadaczy" Danusi?

Chwilowo marnie. Przeniosłam wysiłki do wnętrza Właśnie kończę remontować sypialnię.
Ale na wiosnę na pewno ruszam dalej w ogrodzie.
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 11:40, 09 sty 2012

Do góry
Mam u siebie ok.30 sztuk tych cyprysików - niektóre po zeszłej zimie musiałam wymienić na nowe Nie wiem, czy przyczyną ich całkowitego zrudzienia była jakaś choroba, czy błędy w sadzeniu. Pozostałe mają się różnie. Tak jak pisze Alina - najczęściej atakuje je fytoftoroza. Dlatego podlewam je w sezonie kilkanaście razy Previcurem. Gdybym wcześniej trafiła na ogrodowisko, na pewno bym ich nie sadziła.
Na fotce poniżej widać je za perukowcem: pierwsza sztuka kiepska, następne ok. Ten z białą tasiemką to nowy.
Ogród coli 11:21, 09 sty 2012

Do góry
Dzięki, Karolinko! Bardzo mi się ta trawka podoba i zbieram o niej wszystkie informacje
Obejrzałam wizytówkę Twojego ogrodu - pięknie już u Ciebie, choć masz taki młody ogród A jak dalsze projektowanie z użyciem "podpowiadaczy" Danusi?
Ogródkowe perypetie:) 11:19, 09 sty 2012

Do góry
Abiko, widziałam cudnie obsadzoną skarpę przy jednym z centrów ogrodniczych we Wrocławiu, ale nie zrobiłam fotki w sezonie, a teraz to pewnie nie wygląda za ciekawie. Żałuję, bo mi też by się przydało Wprawdzie szersza niż nasze skarpy, ale z pięknie rozmieszczonymi połaciami roślin. Zrobię fotkę jak tylko tam się wybiorę (to drugi koniec miasta) ale dopiero ok.kwietnia będzie można rozpoznać użyte rośliny, ale Ty pewnie nie chcesz tak długo czekać...
Ogród coli 11:16, 09 sty 2012

Do góry
Wieloszka to Carex Ice Cream jeśli dobrze pamiętam (sprawdzę jeszcze nazwę jak wrócę do domu) i to jej pierwsza zima u mnie
Ogród coli 09:02, 09 sty 2012

Do góry
coli napisał(a)

Karolinko, co to za trawka powyżej? Przypuszczam, że carex coś tam To zdjęcia z poprzedniej zimy, czy tegoroczne? Jeśli z poprzedniej zimy, to jak ta trawka ją u Ciebie przetrwała?
Pozdrawiam serdecznie!
Puste pole z wysepką kwiatową 20:18, 08 sty 2012

Do góry
Elu, ja też kilkakrotnie słyszałam o tych nowych rękawiczkach, nie przesiakniętych ludzkim zapachem. Może coś w tym jest...
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:12, 08 sty 2012

Do góry
Dziewczyny, nie mam jeszcze żadnych hortensji, ale planuję je sadzić w większych ilościach. Na mojej liście jest limelight, ale poczytałam o 'Magical Moonlight ' - czy rzeczywiście kwitnie już od czerwca? Czy któraś z Was ją ma i jak się sprawdza?
Mój ogród - co dalej? 22:47, 07 sty 2012

Do góry
alinak napisał(a)
Ewa świerka nie musisz uszczykiwać . normalnie tnij , ale obawiam się że nie dasz sobie rady on tylko na poczatku tak słabo rośnie ,potem szaleje .

tu 7 letni okaz - teraz po 3 latach jest jeszcze szerszy i co roku go podcinam

Ło matko - nie wiedziałam, że nidiformisy rosną w takie giganty! Dzięki Alinko za uświadomienie, będę swoje też ostro cięła wiosną, choć na razie wyglądają na takie niewinnie małe...
"Mam wiele miejsc, które chciałabym zmienić, ale to pociąga za sobą duże koszty i sporo pracy. A szczerze powiedziawszy, zmieniać można bez końca i zawsze może być lepiej...." Ewo zacytowałam Twoje słowa, bo trafiłaś w sedno... Ale ponieważ nie brzmi to zbyt optymistycznie duuuuuży usmiech dla Ciebie
Nadzieja na spełnienie marzeń 22:01, 07 sty 2012

Do góry
Beatko, głowa do góry Czekamy na Ciebie cierpliwie. Poukładaj swoje sprawy, przetrwaj ciężki czas, a potem to już będzie tylko lepiej
Lek na całe zło czyli mój ogród 21:36, 07 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Aldonko, nie miałam pojęcia, że jest tyle odmian fiołków. Ich zapach jest powalający, uwielbiam go ! Nawet perfumy, które wybieram mają jakąś fiołkową nutę

Jest ich znacznie więcej, wysiewałam niektóre z nasion, ale nie wzeszły. A pachną tylko te pierwsze wiosenne fioletowe.
Lek na całe zło czyli mój ogród 21:24, 07 sty 2012

Do góry
Aldonko, nie miałam pojęcia, że jest tyle odmian fiołków. Ich zapach jest powalający, uwielbiam go ! Nawet perfumy, które wybieram mają jakąś fiołkową nutę
Berberys - Berberis 21:19, 07 sty 2012

Do góry
Lubię berberysy, bo to jedyne rośliny w moim ogrodzie, które są bezproblemowe, nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych , a mimo to są piękne . Tu przebarwiające się już jesiennie:
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:08, 07 sty 2012

Do góry
Wiesz Sebku, z daleka ta skarpa nie wygląda, ale jest naprawdę duża. Tych jałowców wystarczyłoby tylko na skarpę, a nie wzdłuż żywopłotu
Lek na całe zło czyli mój ogród 21:04, 07 sty 2012

Do góry
Ależ wiosennie u Ciebie!!! Aż czuję zapach hiacyntów
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:55, 07 sty 2012

Do góry
Tak, jest tam skarpa. Stworzyliśmy ją, żeby ogrodzenie stało w jednym poziomie w stosunku do drogi. "Sukcesem" było odchwaszczenie jej i wykorowanie, ale na razie brak pomysłów na obsadzenie. Mam inne priorytety Poczekam, aż inni ogrodowiczanie obsadzą swoje skarpy (np.Abiko), i ściągnę jakieś pomysły
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:29, 07 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Żywopłot, przed który chciałam dołem posadzić te jałowce ma prawie 60m długości. Sebku, nie będzie zbyt pstrokato jak posadzę tak na chybił trafił...? Może znajdę tym jałowcom jakieś inne miejsce, bo wyrzucić taką ilość szkoda (w sumie ze 100szt.). Mowa o tym żywopłocie w tle, a to jest widok od strony domu/tarasu.

tamto miejsce dobre jest - skarpę też tam widzę?
Kubusiowo 18:28, 07 sty 2012

Do góry
Wydaje mi się, że Gosia kosiła naprawdę - pisała gdzieś wcześniej, że się nauczyła Mój M.też umie, więc wiem, że to umiejętność nie lada!!! Gosiu - szacun i pełen podziw za zdobycie tej umiejętności
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies