Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczenia brak:( 23:20, 04 wrz 2015

Do góry
justajusta napisał(a)
Co posadzić zamiast bergeni? Myślę nad berberysem Golden Carpet aż do żurawki, z tyłu szałwia omszona. Jak myślicie, jakieś sugestie?? Czy może lepiej coś zielonego??
Proszę nie patrzeć na kabalek, reflektorek jeszcze nie znalazł miejsca docelowego.

Praire fire mnie wkurza, w przyszłym roku ją wymienię chyba na rozplenicę.

Mam jeszcze pytanie, czy trzcinnik overdam się rozsiewa??

Czy ta roslina ma zadarniać? to może coś okrywowego jak runianka japońska, dąbrówka rozłogowa, żagwin ogrodowypozdrowka
Kolorowy ogród na piasku 22:31, 04 wrz 2015

Do góry
Bogdziu i ja dziękuję Jesteś jak zwykle czujna

Więc już wiecie, program 6 września
Tremę mam ogromną.

Po upałach ogród żyje. Dzisiaj była duża dostawa deszczu i będzie lepiej.
Ostatnio nic się u mnie ciekawego w ogrodzie nie działo.

Aktualny widoczek, ładnie powtarza kwitnienie szałwia

Bukszpany to prawdziwe twardziele, prawie bez podlewania przetrwały upały

Moja działka na Dębowym Lesie 19:48, 04 wrz 2015

Do góry
Hana75 napisał(a)

Róża i szałwia omszona... można, można Mi się to połączenie bardzo spodobało gdy byłam w zeszłym roku w Hortulusie. Niestety nie pamiętałam czy czymś te rabaty ściółkowali. Moja działka daleko od domku i w tym roku dobijało mnie to, że każdy przyjazd na nią był właściwie koniecznością każdorazowego pielenia chwaściorów, podlewania (bo masakryczna susza) i ratowania roślin, które były zaatakowane przez choróbska.
Najchętniej posadziłabym różne krzewy i wszystko wyściółkowała.
Czy róże i szałwia nie lubią kory?
Moją szałwię chyba zbyt nisko przycięłam i nie ma zamiaru już kwitnąć. Poza tym ma jakieś żółtawe plamy. Brakuje jej wody, składników pokarmowych lub ją coś zaatakowało...?

No, to tak jak i mi się spodobało to połączenie róży i szałwii omszonej.
Ja też tak mam.Na początku z wiosny, to tylko przyjazd na działkę i plewienie. A na odpoczynek to już różnie z czasem bywało.
Ja nie mam kory w różach, także nie mam doświadczenia , czy róże lubią korę czy tez nie .
Szałwia mi rośnie ładnie.Myślę, ją niedługo podzielić i do nowego ogrodu trochę dać.

I Fiona wszędzie już chodzi, jej to najlepiej chyba , duzo przestrzeni,ruchu.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:02, 03 wrz 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Jak to hakuro, to ona ma listki w kolorze lekko różowym. To może różowa szałwia?
Albo bukszpan i wsadź parę cebulek, na wiosnę będziesz miała kolorowo

Dziękuję za podpowiedzi.Na razie zostanie ta lawenda.Pewnie dojdą tulipanki

Zielonym do góry... :) 12:47, 03 wrz 2015

Do góry
Gosia ajlowiju
przy schodach mam już białego rodka CW, mam tam sporo miejsca, dziś u Nawigatorki -Asi zakochałam się w zawilcach. Mam pomarańczowo-zółtą trytomę - ale tez mam do niej ogromny sentyment. U Zety znowu podobają mi się delikatne pomaranczowe kosmosy. Wczoraj zakupiłam w Biedrze cabulki fioletowych i białych tulipków. Do białego chce przemyciś trochę filotetu (werbena, szałwia, mikołajek, przegorzan)
Ogródek Iwony 23:10, 02 wrz 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Nadrobiłam zaległości i widzę, że nieustannie działasz. Ale jaki efekt cudowny. Pięknie u Ciebie

Kasiu, ogrodowo była przerwa. Zielsko to wykorzystało
W sierpniu upały tak dały w kość, że nie szło nic robić. I kasy zbrakło na zakupy. Stoję ciut w miejscu, choć staram się robić rzeczy, na które nie trzeba nakładów. Pielę po kolei. Jak już dojdę do końca, od nowa trzeba zacząć. Szałwia się w chodniku wysiała. Nie nadążam. Kancików nie mam czasu zrobić, trawa dostaje wąsy. Ale nic na siłę. Praca musi cieszyć. Nie może być ogród obowiązkiem, bo nam się odechce
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:44, 02 wrz 2015

Do góry
Jak to hakuro, to ona ma listki w kolorze lekko różowym. To może różowa szałwia?
Albo bukszpan i wsadź parę cebulek, na wiosnę będziesz miała kolorowo
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:27, 02 wrz 2015

Do góry
O to i ja spróbuję tym sposobem chwasty olać

Agastache piękne, na początku myślałam ze to szałwia, pewnie lubi słoneczko, Jak długo kwitnie?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:03, 02 wrz 2015

Do góry
dzięki za podpowiedzi...pogoda akurat w miarę i biorę się za wykopanie juki i tych drobnych roślin.Kora czeka od 2 tygodni bom ja niezdecydowana ale Tobie muszę zaufać w tej kwestii..wcześniej podobnie myślałam.Z ziemią to masz rację..tylko,że szałwia dostała dla siebie lepszą...i nie zachwyciła się nią albo za nisko tnę..;

zamówię dzisiaj Evergold oraz rozplenice i za kilka dni ustawki roślin.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:06, 02 wrz 2015

Do góry
Frezjo masz Evergold? Będzie świetny. Mówisz, że tam jest szałwia? Jak nie ma co najmniej 10 szt to jej nie ma jak nawet zobaczyć

Paula, zrobiłaś maleńki kształcik i, moim zdaniem, on się nie obroni niczym. Daj zdjęcie, będzie łatwiej.
Moja działka na Dębowym Lesie 23:46, 01 wrz 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)

(...)
róże i szałwię omszona widziałam gdzieś u kogoś i tak mi się połączenie spodobało,że postanowiłam je skopiować u siebie w ogrodzie .a co , nie można tak ??
Na rabacie różanej nie mam kory.Goła ziemia.Szałwia omszona u mnie rośnie dobrze.Po przekwitnieniu ścinam ja.( i przetaczniki.Ładnie ponownie odbija i chyba zakwitnie ponownie.Może nie tak obficie jak pierwszym kwitnienie.ale drugie też fajne.Tak samo i przetaczniki, tez przycinam po przekwitnięciu

Róża i szałwia omszona... można, można Mi się to połączenie bardzo spodobało gdy byłam w zeszłym roku w Hortulusie. Niestety nie pamiętałam czy czymś te rabaty ściółkowali. Moja działka daleko od domku i w tym roku dobijało mnie to, że każdy przyjazd na nią był właściwie koniecznością każdorazowego pielenia chwaściorów, podlewania (bo masakryczna susza) i ratowania roślin, które były zaatakowane przez choróbska.
Najchętniej posadziłabym różne krzewy i wszystko wyściółkowała.
Czy róże i szałwia nie lubią kory?
Moją szałwię chyba zbyt nisko przycięłam i nie ma zamiaru już kwitnąć. Poza tym ma jakieś żółtawe plamy. Brakuje jej wody, składników pokarmowych lub ją coś zaatakowało...?
Moja działka na Dębowym Lesie 22:56, 01 wrz 2015

Do góry

Hana75 napisał(a)
Aniu, podziwiam, podziwiam twoją działeczkę.
Oczy nacieszyłam kolorami i kształtami, aż tu czytam "przeprowadzka".
Ja w tym roku stchórzyłam. Mieliśmy kupić działkę i dom ze skrajną szeregówką. Teraz mamy kredyt na mieszkanie i po jego sprzedaniu musielibyśmy wziąć znów kredyt i to może większy
Tobie, życzę miłego zapuszczania korzeni w nowym miejscu.
Pozdrawiam
Hania

Hana75 napisał(a)
Aj zapomniałam, miałam cię zapytać czy róże i szałwia omszona to dobre towarzystwo?
Widziałam gdzieś u ciebie. Czy na tej rabatce masz wyściółkowane korą?
Czytałam gdzieś, że róże nie lubią kory a szałwia lubi ziemię wapienną.
Jakie są twoje doświadczenia.
Napisz jeśli znajdziesz chwilkę czasu.
Pozdr

Haniu, witaj!! I dziękuję bardzo za tak miłe słowa.
Ja właśnie tak lubię i kolory i różnorodność.
Tak, tak i jeszcze przeprowadzka.
# tydzień się zaczyna w nieuporządkowanym domu.Ale coraz mniej pudeł i worków pozostaje w garażu.
I oczywiście długi...
róże i szałwię omszona widziałam gdzieś u kogoś i tak mi się połączenie spodobało,że postanowiłam je skopiować u siebie w ogrodzie .a co , nie można tak ??
Na rabacie różanej nie mam kory.Goła ziemia.Szałwia omszona u mnie rośnie dobrze.Po przekwitnieniu ścinam ja.( i przetaczniki.Ładnie ponownie odbija i chyba zakwitnie ponownie.Może nie tak obficie jak pierwszym kwitnienie.ale drugie też fajne.Tak samo i przetaczniki, tez przycinam po przekwitnięciu

Mam marzenie 13:44, 01 wrz 2015

Do góry
No i są zdjęcia..
ładnie ci sie "zakitkowały" rozplenice, u mnie dopiero 2 kepy, reszta jeszcze nie, i trzmieliny na pniu tez mam takie same 3 szt od roku, wolno przybieraja na masie choc je tne 2 razy w roku.
Do tej szałwii fioletowej dokup sobie jeszcze taką bardzo ciemno niebieska Compacta Deep Blue. Jest niższa i bardziej zwarta niże ta zwykła szałwia omszona, ale przez to śliczna i daje efekt "rzeki" kwiatów....zobacz tu u naszaj Anitki jak to wygląda : https://www.ogrodowisko.pl/watek/2036-ogrodek-anity?page=544
Ona kupowała to u naszej Ogrodowiskowej koleżanki Finki, która prowadzi własna szkólke : http://www.sklep.zielonypunkt-zieba.pl/category/byliny-p-u
Ja tez tam sobie w tym roku dokupiłam tej szałwii, bo jest boska, szczególnie na krawedzi rabaty....
Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:18, 31 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Za to szałwia Finki ładnie zaczyna powtarzać

A szałwię kiedy i w którym miejscu przycinasz? I czy tojeść tez można przyciąć i czy potrafi powtórzyć kwitnienie?

Buziaki
Mam marzenie 15:40, 31 sie 2015

Do góry
Kilka obiecanych fotek :

Widok frontu na tle jeszcze nie ukończonego ogrodzenia

Limki z morning light. Ujęcie z bliska, bo z daleka limki jeszcze wyglądają marnie - własnoręcznie ukorzenione i nie ukształtowane jeszcze krzewy pokładają się pod ciężarem kwiatów

Zakwitł rozchodnik kupiony na wiosnę. Rozchodnik od Kris zadołowałam, czekam aż się ukorzeni. Ale już widzę, że kwiaty, choć też białe, mają w obu odmianach inne odcienie. Mam też czerwonego rozchodnika raspberry truffle, będzie fajnie

Jeżówka ( jaka?) z werbeną. Brakuje im tylko nowo zakupionej jeżówki mozarella w moim ulubionym białym kolorze

Szałwia daje drugi raz popis. Dokupiłabym też innych odmian, innych kolorów. Polećcie coś. Muszę też do niej dosadzić przetacznika

Pod borówki w tym roku leję hektolitry wody, a owoce szybko tracą turgor. Czekamy na deszcze. Moje borówki powinnam też pewnie przyciąć, wyciąć gałęzie leżące na ziemi, krzyżujące się pędy. Czas o tym poczytać, odważyć się i ciąć gdy zbiorę wszystkie owoce.

Nad trawnikiem pracowałam cięęęężko w tym roku. Nauczyłam się o niego dbać i chwastów się pozbyłam niemal w 100%. Więcej roboty przy tym dywanie, niż przy reszcie ogrodu. Trawnik jeszcze do dopieszczenia, ale już jest dobrze. Niektórzy pamiętają jak wyglądał w zeszłym roku. Na forum są też moje zdjęcia z chwaściorami. Trawnik, to tw tym roku moja specjalizacja.

Początek zazieleniania stawiku Na razie rogatek i rzęsa wodna się zadomawiają. Liczę, że w przyszłym roku wspomogą oczyszczenie wody. Będzie czas na rybki.

A tu bałagan przy trzmielinie na pniu. Ale ona wciąż w doniczkach, bo stamtąd wylatuje, czeka tylko na swoje miejsce. Ale dla mnie widok kwitnącej rozplenicy jest bezcenny. Będę pamiętać jakie ma możliwości - jeszcze miesiąc temu to była tylko zielona poducha
Moja działka na Dębowym Lesie 15:18, 31 sie 2015

Do góry
Aj zapomniałam, miałam cię zapytać czy róże i szałwia omszona to dobre towarzystwo?
Widziałam gdzieś u ciebie. Czy na tej rabatce masz wyściółkowane korą?
Czytałam gdzieś, że róże nie lubią kory a szałwia lubi ziemię wapienną.
Jakie są twoje doświadczenia.
Napisz jeśli znajdziesz chwilkę czasu.
Pozdr
U Agi - czyli słońce i piach 12:47, 31 sie 2015

Do góry
Ale upał - nawet myśleć się nie chce!

Coś stworzyłam i proszę o krytykę i pomysły jakie odmiany pasują
Na nogach to trzmielina - na tym "wężu" będzie ich pewnie 3 lub 4.
Pod trzmieliną, trawki - tylko nie wiem jakie
Zielone kulki to np tthuja 'Donica' lub buksiki - w zaleznosci od ceny.
Czerwone to berberys 'Admiration' - co wy na to?
I niebieskie to szałwia omszona

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:09, 31 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

mam pytanko odnośnie Perwowskiej. Kupiłam i posadziłam 3 tygodnie temu 3 sztuki Jakaś nowa odmiana niska i o zwartym pokroju. Tylko, że ona jest strasznie krucha, kilka gałązek już połamanych. Nie wiem czy to kwestia tego, że dopiero posadzona i się nie ukorzeniła jeszcze?

Twoja piękna jest, a czy też jest taka łamliwa?

Niektórzy narzekają na nią, że krzaczor nie do ogarnięcia i tylko nadaje się na tył rabaty.

U mnie wczoraj basen był zwijany

Z wiekiem się wzmocni, ale gałązki ma zawsze dość kruche.
Pokrój taki miotlasty ma... taki jej urok.
Moja wysoka jet związana ..
Niska rośnie jak chce, ale na po przesadzaniu kolejnym, wiec się zbiera w sobie.
Na pewno jest to roślina która nie ma uporządkowanego pokroju.

Za to szałwia Finki ładnie zaczyna powtarzać

Tysiąc radości i utrapień 09:39, 31 sie 2015

Do góry
Oglądałam ten bodziszek u Przemka - śliczny jest. Nad obwódką się zastanowię jeszcze, jak rabatka mi zakwitnie w przyszłym roku - zobaczę jak to wyjdzie kolorystycznie i jaka mi faktycznie wysoka szałwia urośnie. Ściskam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies