Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Holandia, Ogród w Appeltern 19:48, 21 maj 2013

Do góry

Moje zmagania ogrodowe 19:48, 21 maj 2013

Do góry
Musiałam zrobić chwilę odpoczynku w nauce przed jutrzejszym egzaminem.

Aniu, teraz rozchorowałam się i leczę się m.in. zeszłorocznym syropem, jak tylko zaczyna drapać w gardle to piję, ale jak złapie mnie mocny suchy kaszel (zresztą u dzieci było to samo) to nie działa, bardziej jest łagodzący, przeciwzapalny niż przeciwkaszlowy.
Danusiu, nie wiem czy syrop z takich pędów byłby dobry, nie znam się na absorbowaniu przez rośliny różnych zanieczyszczeń, trzeba by poczytać o tym
Megi, ja często sama siebie zaskakuje i to nie tylko z sosną Kiedy będziesz na targach - w niedzielę czy sobotę?

Zdjęć z ogrodu za dużo nie mam, bo zachwaszczony na maksa, ale nie mam jak pielić, bo egzamin.
do znudzenia white feather

pierwszy irys, który zakwitł, najczęściej puszczały tylko liście i gniły po jakimś czasie, tego kupiłam, bo był tani i wsadziłam w najgłupsze miejsce w ogrodzie, a ten zakwitł

sasanka

rh którego udało mi się nie uśmiercić przez zimę

Trzymajcie jutro o 14 kciuki
Pozdrawiam
Mój 4 arowy azyl... 19:47, 21 maj 2013

Do góry
Tak, jak przewidywałam, 'straciłam' u okulisty 3 godziny! Mam kłopoty z pisaniem, bo do tej pory atropina działa!
Na działce nie byłam, ale kilka wczorajszych zdjęć mam!

Pierwszy kwiat mojej azalii, reszta w nabrzmiałych pączkach

Holandia, Ogród w Appeltern 19:44, 21 maj 2013

Do góry

Ogród niby nowoczesny ale... 19:43, 21 maj 2013

Do góry
W ogrodzie Appeltern w ten weekend były wystawione rękodzieła - ozdoby do ogrodu.

Ogród Magdalenka 19:43, 21 maj 2013

Do góry
noemi napisał(a)
Kochani zaraz odpowiem .... ale mam pilne pytanie , moje lawendy mają żółte końcówki , dziwinie to wygląda , znalazłam, że może to byc wirus mozaiki ogórka

wygląda to podobnie , tylko na razie końcówki są żółte

http://zojalitwin.wordpress.com/2010/09/04/lawenda-waskolistna/

wyczytałam , że trzeba usunąć całą roślinę, czy może usunąć na razie te porażone pędy ?

Również tak wyczytałam , że chore rośliny natychiast usuwamy i palimy .... Ciężko cokolwiek doradzić
Duże znaczenie ma zwalczanie szkodników przenoszących choroby wirusowe np. mszyc , czerwców , przędziorka. Pewnie bym usunęła jedynie zainfekowane końcówki , pokropiła bioseptem33SL lub Miedzianem50 (przeciw chorobom bakteryjnym)

Co do bukszpanu..... u mnie pojawiło się coś takiego

myślę , że to mszyca ale kupię preparat i popsikam na przędziorka i mszycę jednocześnie .... u Ciebie zastosowałabym jeszcze na grzyba bo bardziej wilgotno .... Ja czekam z opryskami na sprzyjające warunki bo również pogoda nie rozpieszcza ...

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 19:38, 21 maj 2013

Do góry
Jak napisałam, tak zrobiłam.
Moja pierwsza iglakowa rabatka stała się faktem, a zastrzegałam się, że żadnych kłujaków.
Ale taka Pinus mugo jest cudowna, a Picea Abies Pumila Glauca )))

Przymiarka, iglaczki są..

Łysa rabatka z samotnym pospolitkiem

Przekopane z podłożem, jeden Jałowiec już jest. Juniperus 'Pfitzeriana Glauca'

Gotowe.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:36, 21 maj 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
Jak zwykle mniodzio wszystko pięknie wygląda....i nie dziwię sie wcale, że Twój ogród wzbudza podziw wśród nas i nie tylko, a ekipy fotograficzne pchają się jak mogą...na razie miałaś jedną parę młodą, ale przypszczam, że nie jedyną ...na Maję u Ciebie będziemy wszyscy czekać, bo wczesniej czy później i tam zawita...zachwycam się każdym zakątkiem u Ciebie i dzieki Tobie już wiem gdzie wcisnąć mojego jedynaka Admirałka wyhodowanego tymi rencami

Julka... kadzisz.. jak szczurowi za ołtarzem

Wszystko własnymi ryncmi bardziej cieszy.. nawet jak na efekt trochę trzeba poczekać... melduję, że moje wszystkie żurawki pokazały oznaki życia i stoją już na baczność i nawet są nowe liście
W wolnej chwili skubię żurawki dalej i mnożę .. i zrobię sobie z jednakowej całą obwódkę

A to tulipany po spocznij... hosty się teraz rządzą Jeszcze tydzień temu były kiełki

I lilia z doniczki kolejna zakwitła.. już w gruncie siedzi.. miałam takie dwie i dokupiłam kolejne..... w to samo miejsce .. a tak się rozpychają inne lilie.. te się rozrosły z 1 cebulki..... zagłuszą mi iglaka i liliowce

Zielony chaos u Dawida 19:29, 21 maj 2013

Do góry
I na koniec coś na co czekam - Paeonia suffruticosa

Zielony chaos u Dawida 19:27, 21 maj 2013

Do góry
Pierwszy kwiatek dkąd posiałem nasionka - Baptisia australis

Pierwszy wysoki irys już kwitnie

Liliowiec majowy o obłędnym zapachu - Hemerocallis lilioasphodelus

Krzewuszka też w kwieciu

Mój ogród - złe dobrego początki 19:27, 21 maj 2013

Do góry
Mnie się to podoba

Tylko bym wysłoniła te maty np. Bluszczem ( jak lubisz mieć go zawsze ładny nawet zimą ).. albo czymś kwitnącym ( jak Ci zależy żeby latem był bajer ,a zimą .. Olać )

Zielony chaos u Dawida 19:25, 21 maj 2013

Do góry
Z pozostałych roślin...

wciąż niezmordowanie bodziszek żałobny

wierzba 'Hakuro-nishiki' pięknie się wybarwiła

Lilak 'Palibin' dopiero rozwija kwiatki

I bieli się na skalniaku skalnica

Mój 4 arowy azyl... 19:24, 21 maj 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Śliczne orliki! Mnie podobają się wszystkie ze względu na budowę kwiatków.

I wszędobylskie są, łatwo się rozsiewają, urosną na każdej prawie ziemi

A ten dla Ciebie, Haniu, pierwszy raz pojawił się u mnie w takim kolorku Zdjęcie niezbyt udane, bo wiało, że hej!
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:24, 21 maj 2013

Do góry
GabiK napisał(a)
Aniu, Orange rocket właśnie tydzień temu kupilłam na spotkaniu u Szmitów. Jeszcze nie wiem, co z nim zrobić, ale był taki śliczny.

Masz go w pełnym słońcu? Bo się zastanawiam ile cienia wytrzyma bez odbarwienia.

Mój na patelni i na szczycie skalniaka, gdzie ma Saharę z nieba i w glebie.. ale to jedyny berberys który po opadach śniegu, po iluś dużych przymrozkach miał liście.. to foto z 26 listopada

Zielony chaos u Dawida 19:23, 21 maj 2013

Do góry
Kolejna nieznajoma

Różanecznik 'Humboldt'

I kolejna azalia - najstarsza u mnie 'Schneegold'

Zaraz przy niej kwitnie kalina koralowa 'Roseum'

Zielony chaos u Dawida 19:21, 21 maj 2013

Do góry
Jolu moje azalie też słabo w tym roku kwitną. A karaganę będziesz mogła obejrzeć u mnie jeśli dotrzesz na spotkanie.

A co kwitnie teraz? Mizernie, ale jednak - azalie:

Pontyjska

Biała nieznajoma mi z nazwy

'Cecile' w pełni rozkwitu

'Golden Sunset'

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:19, 21 maj 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

przepięknie pokazane miejsca i w oddali widzę moje tulipany, też stoją na baczność

Tulipany zrobiły spocznij po wielkich wiatrach Ich czas znów za rok. Teraz będą inne chabazie

Iryski

Żurawki, uwielbiam ich kwiatostaty jak mgiełki

I wstyd pokazać, ale to mój nędzny Rysio Muszę mu pokazać Twojego Może sie zawstydzi..
Ogród do odświeżenia 19:13, 21 maj 2013

Do góry
I tylko lewa strona pozostaje do przeróbki....w narożniku, w kamieniach będą rosły trawy, na pewno te od Ani, tylko jeszcze nie wiem w jakiej konfiguracji

i ten kącik praktycznie cały do przeróbki...rosną dwie róże, ale co z nich będzie nie wiem...może jak nie zachwycą to tam coś kwitnącego non stop wsadzę...kolor musi być...no i kształt rabaty do przeróbki, będzie szła prosto od drewutni do kamieni..

pergola zostaje...może clematisy?....jeden tam już jest i chyba mu całkiem dobrze
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:12, 21 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)

I barwinek.. tego muszę przesadzić... jest ładny, tylko niewidoczny pod klonem

Piękne ma liście! Jejku ile ty masz cudownych roślin! To teraz pomęczę znowu..Jaka to odmiana?
Masz jeszcze jakieś inne fajne barwinki?

Czyśćca możesz po prostu obciąć tam gdzie wchodzi na berberysa. Nie bój się cięcia
Ogród do odświeżenia 19:08, 21 maj 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)

Ogród wyraźnie zmienił się na piękniejszy! Widać, że dużo pracy w niego włożyłaś i warto było. Za pare lat będzie cudownie. Widać to po tej fotce!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies