Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

admete 06:42, 17 cze 2013

Taka krzewinka jest jeszcze do przewiezienia - nie mam pojęcia jak ją z mamą wydłubiemy z ziemi - ale tworzy fantastyczną kulę

admete 06:46, 17 cze 2013

Wczorajszy mini transport od mamy
Prawie same pierwiosnki - nie wiem skąd u mamy się tyle ich znalazło
a ja ma zagwozdkę na dziś gdzie je wsadzić..już mam ich kilka sztuk

Te różowe to gałązki fantastycznie kwitnącego krzewu , jak się nie mylę krzewuszki ), które dostałam wczoraj od Pani na działkach - jadę kupić ukorzeniacz i zobaczymy co z tego będzie

Mam też 3 koszyki cebulek narcyzów - moje wszystkie zgniły

Miłego poranka wszystkim życzę
mirela 08:48, 17 cze 2013

żurawki i jasny berberys na tej rabacie Agula fajnie by wygląda .
Joaska 08:55, 17 cze 2013

admete napisał(a)
To jest ta rabata, myślę nad nią codziennie, co zrobić co dodać żeby po przekwitnięciu hiacyntów i szafirków zasłonić puste badyle, w drugim rzędzie są byliny, które dopiero będą kwitły...........z tyłu czosnki i badyle po tulipanach - też trzeba coś z tym zrobić.

Póki co myślę o żurawkach - ale co jeszcze?????

Te przebarwione za żółto i czerwone liście to dopiero co wsadzone orliki - chyba mocno chorują po przesadzeniu - mam nadzieję że nacieszymy oko nimi w przyszłym roku

Aga jeśli to ma być bylinowa rabata to ładnie hiacynty i szafirki mogły by byc zasłoniete przez: szałwię, turzyce, kocimiętkę, bergenię, są to byliny niekłopotliwe które o tej porze roku pięknie wyglądają, wg mnie musisz zaplanować rabatę a dopiero potem uzupełniać, jak zaczniesz sadzić z przypadku to będziesz przesadzać i przesadzać.
admete 21:39, 17 cze 2013

Mirelko berberys to też fajny pomysł.......chyba kupię ze dwie małe sztuki do przymiarki
Nosi mnie kurcze już bym pojechała i obkupiła tą łysa rabatę

Asiu dziękuję bardzo za propozycje
Rabata w sumie jest cebulowa, teraz dostała parę bylin iiiiiiiiiiiiiiiiiiiii myślę co dalej

Pomysł z szałwią i kocimiętką mi się podoba
Bergenia fajna ale jej tam nie wcisnę bo ja planuję tam jeszcze obwódki kwaddratowe z bukszpanu - czyli wszystko na raz

Pewnie bez przesadzania się nie obędzie, ale póki co sama jestem zdziwiona jak szybko mi idzie wybranie miejsca dla przywiezionych od mamy roślin .

Myślałam że kolistą rabatę będę obsadzała za rok - a tu już mam pierwsze bylinki a nawet cebule wsadzone i po mału zaczyna rysować się obraz co tam będę dalej robić

Jutro wkleję mini fotorelację - bo zdjęcia nawet tak małych czynności, muszą być dla potomności

Joaska 23:22, 17 cze 2013

Oj Aga widzę że u mamy to małą plantacje roślin masz )
madzielena 23:23, 17 cze 2013

Witaj Agnieszko u Ciebie!

Przeczytałam Twój wątek - jest bardzo ciekawy! Jak skończyło się odwadnianie działki? Jesteście zadowoleni?

Masz ładnie rozplanowany i bardzo duży ogród. Potrzebny Ci jest jak mi się wydaje, dobry i konkretny plan co i gdzie zasadzić. Przede wszystkim dlatego, że zajmujesz się swoim ogrodem sama. To oczywiście tylko moje zdanie ale przydał by Ci się szkielet ogrodu - drzewa (wspominałaś o katalpach), krzewy i bardziej konkretne rośliny.
Wiem że z kasą krucho, u mnie jest podobnie (oczywiście skala zupełnie inna, gdzie mojemu ogródkowi do Twojego). Sama mam dwójkę maluchów i wiem że czasu zawsze brak. Tym bardziej wstrzymałabym się ze wsadzaniem roślin bez planu, bo szkoda czasu na wsadzanie i przesadzanie później.
Jeśli trawnik urośnie ładny, to już będzie dużo. Do tego drzewa (owocowe na bank za gęsto posadzone). i dobrze przemyślane nasadzenia i będzie super.

Jak czytałam ile cebul wsadziłaś, to myślałam, że z krzesła spadnę Szkoda że część Twojej pracy się zmarnowała. Tym bardziej działaj rozważnie, choć to trudne, żeby nie żałować później straconego czasu.

Przepraszam że tak się mądrzę w Twoim wątku, ale nie mogłam się powstrzymać.

Masz wspaniałe miejsce - piękny dom w rewelacyjnym miejscu. Powoli zagospodarujesz swoją przestrzeń jak chcesz.

Pozdrawiam serdecznie i będę podpatrywać!
admete 07:18, 18 cze 2013

Asiu mamy - nawet nie zdawałam sobie z tego sprawy .
Nie wiem gdzie te rośliny kitrały się na tych maminych grządkach
Np te hosty

............................wyglądają jak plantacja, a nie rabata

W ogóle zdałam sobie sprawę ostatnio, że pod siatką niby rośliny jak z angielskiego ogrodu, ale posadzone równo w rządku bardzo nowocześnie - i pasuje mi taki układ

Sadząc te moje roślinki, szukam symetrycznych ustawień, mało w tym przypadku........zobaczymy co z tego wyjdzie

----------------------------------

Madziu Witam Cię serdecznie u mnie

Odpowiem po kolei

Odwodnienie niestety do poprawki
Podczas tych deszczów woda stała pod placem zabaw i kwadratach - moi fantastyczni spece od ogrodu będę odprowadzać tą część do odwodnienia pod dom wtedy zobaczymy czy to pomoże.

Co do planu nasadzeń - mam w głowie plan gdzie mają być krzewy, gdzie mają być drzewa - tylko do końca nie wybrane jakie dokładnie gatunki................a tylko dlatego że nie wiem co u mnie przeżyje .
Jakbym mogła kupić i wsadzić to co chcę to lista w pięc minut byłaby kompletna, a tak czytam o glebach, potrzebach danego drzewka i zastanawiam się czy warto ryzykować???
A mnie podobają się zawsze te inne, zazwyczaj najdroższe drzewka........ja już tak mam

Wiem że może widać że wsadzam bez przemyślenia - bo to dopiero parę sztuk, ale każda z nich przynajmniej te większe - czyli wiązy, brzoza, modrzew, małe iglaczki są w miejscu docelowym.
Chyba że im warunki nie podpasują
Byliny zobaczymy być może coś tam będę w przyszłości przesadzać.

Np modrzew stoi w takim miejscu gdzie woda stała bardzo długo po tych opadach, tam nie ma odwodnienia , J mówił jeszcze chyba wczoraj że widzi jak płynie woda z rury do lasu z odwodnienia spod garażyku - szok - czyli tak ta woda tam siedzi, a w niej mój mały biedny modrzewik

Także moja droga mądruj się ile wlezie, bo co dwie, trzy cztery...........głowy to nie jedna
Ale wiesz co Madziu pomysł z naniesieniem dużych drzew na plan jest świetny - także bardzo dziekuję
Jak tylko znajdę chwilkę w moim zabieganym dniu to spróbuję coś skrobnąć i oczywiście Wam pokażę

Owocowe za blisko - masz rację - taką mam mądra ekipę ogrodową - zaraz będe dzwonić do pana i umawiać się na spotkanie w sprawie odwodnienia, zachwaszczonego trawnika i zdechłych drzewek owocowych

Madziu przychodź jak najczęściej i radź radź

admete 07:34, 18 cze 2013

Wczorajszy dzień też prawie cały spedziłam w ogrodzie .
Rano wizyta u lekarza z małym - wychodzi że wszystkich nas dopadł jakiś wirus z mega osłabienie, katarem i drapaniem w gardle
Ja wczoraj zakipiała latałam po ogrodzie - dzisiaj juz mi lepiej, za to mama źle się czuje
Plany na dziś znowu mam wielkie - szkoda że nie mogę się sklonować

Muszę skosić już część trawy bo rosie jak szalona

Wczoraj wsadzałam pierwiosnki.
Myślałam że za okrągłą rabatę wezmę się dopiero w przyszłym roku a tu już mam jakiś zaczątek - malutki ale zawsze

Wsadziłam 5 rządków pierwiosnków 135 cm od brzegu - czyli zostało mi miejsce na jakiś kwitnący krzew rozpoczynający każde zakole.
Wsadziłam w 4 rogach ukorzenione krzewuszki - zobaczymy czy się przyjmą bo robiłam to pierwszy raz w życiu

I trochę zdjęć
Dopiero zgrywając zdjęcia zdałam sobie sprawę że skoszona trawa którą kładę na rabaty przeciw chwastom wygląda jak krowie placki - także nie zwracamy na nie uwagi

Chwastów na kołach już co nie miara, więc musiałam się troche pomęczyć żeby oczyścić chociaz po kawałku............do tego ziemi jest za mało i podwyższałam miejsca gdzie sadziłam pierwiosnki

Z drugiej strony.....

admete 07:39, 18 cze 2013

Przy schodkach do garażyku zaczęłam sadzić w koszykach narcyzy -weszło mi aż 5 koszyczków .
Na druga stronę muszę dzisiaj dokupić - po drugiej stronie będzie trochę nie równo, bo jest krzywo wylany beton pod kostkę - a ja lubię równo i prosto

Cebulek jest tyle że szok - w takiej jednej kupie jest chyba z 20

Ukorzeniony badyl krzewuszki, pierwiosnki i koszyki

I po zasypaniu koszyczków