Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 20:50, 14 kwi 2013

Do góry

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 20:46, 14 kwi 2013

Do góry

Ogród z widokiem na jezioro 20:46, 14 kwi 2013

Do góry
moje pierwsze krokusy

na coś sie tutaj zanosi
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:45, 14 kwi 2013

Do góry
U mnie też dziś było oficjalne otwarcie sezonu tarasowego. Zdjęliśmy folię z poduch i ustawiliśmy mebelki na docelowym miejscu. Już wiem, że bez markizy się nie obędzie.
Z okazji pierwszej w tym roku wiosennej wizyty przyjaciela upiekłam nową wersję szarlotki z antonówek na kruchym cieście z mąki orkiszowej, pianką budyniową i kruszonką kokosową.

Ela, żałuj, że Was nie było Piękny dzień Słoneczko, ptaszki śpiewały, błogi spokój. Tego mi było trzeba

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 20:43, 14 kwi 2013

Do góry
Pogoda wprost wymarzona do spacerów i pierwszych prac w ogrodzie

Mój kawałek raju II 20:43, 14 kwi 2013

Do góry

Rajski ogród Ani 20:41, 14 kwi 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)

Sznurów nie zauważyłam, ale faktycznie jest to problem w ogrodzie, ja mam swoje wspólne z mamą przy malinach, są zielone te słupki, trochę mniej się w oczy rzuca. Z taką przymusową architekturą ogrodową zawsze jest problem z jej chowaniem.
Gabrysiu bo były na poprzednim zdjęciu
widać też je na starych fotkach często o nich zapominałam

Ogrodowe zacisze 20:41, 14 kwi 2013

Do góry
Wciąż na swoją kolej czekają roślinki do wsadzenia:

Witajcie w Wyżełkowie 20:36, 14 kwi 2013

Do góry
I pod bramą też mamy dzikiego lokatora. Zastanawiamy się czy go przygrnąć. Pomóżcie prosze w identyfikacji. Co to za roślina? Czy jej korzenie w przyszłości nie zaszkodzą bramie? Co z tego wyrośnie? Wygląda trochę jak dzika róża, ale może to jakieś okropne chwaścisko?

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 20:36, 14 kwi 2013

Do góry

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 20:34, 14 kwi 2013

Do góry
Dobrze, że można liczyć na patyczaki

Rajski ogród Ani 20:33, 14 kwi 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
Gabrysiu to jest rabata przy wjeździe do garaży, rosną tam już róże, mam też nowe, które czekają na wsadzenie ale nazw nie pamiętam, to prezent od córki, wiem, ze jedna ma kolor lawendowy taki sobie misz masz różany, kupowany gdzie popadło ze wskazaniem na kolory fotki ich wstawiałam wcześniej. Wiosną królują tam tulipany, totki też wstawiałam, a późnym latem i jesienią obok róż rosła werbena patagońska, tytonie, czarnuszka i lwia paszcza przed rabatą od wschodniej strony wsadziliśmy wierzbę ekologiczną, żeby zasłaniała od wiatru, właśnie czeka na przycięcie, za nią widoczne krzaki porzeczkowe w tle widać stojak na sznur do suszenie bielizny, zostanie wyeksmitowany w inne miejsce, mniej widoczne dla ogółu. Sasanki i inne wiosenne rosną w przydomowym ogródku
kawałek przydomowej rabaty

Sznurów nie zauważyłam, ale faktycznie jest to problem w ogrodzie, ja mam swoje wspólne z mamą przy malinach, są zielone te słupki, trochę mniej się w oczy rzuca. Z taką przymusową architekturą ogrodową zawsze jest problem z jej chowaniem.
Ogród w budowie - nieustającej 20:32, 14 kwi 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Wątek mojego męża pociągnę dalej, bo okazał się dzisiaj łowcą żab.
Czy nie jest śliczna?

Na szczęście mąż jej nie pocałował, bo gdyby tak zmieniła się w piękną księżniczkę, no to co ja bym zrobiła?
Utknęła na kostkowej ścieżce, usiłowała wspinać się na mur, więc zanieśliśmy ją w okolice kompostownika, gdzie mokro i taka żaba powinna czuć się dobrze. W zeszłym roku mieliśmy na zimę lokatorkę w piwnicy, bardzo podobną, może to ta sama? W każdym razie odzyskała wolność

ten twój małżąonek same piękności wyłuskuje z ogrodu a może to tęsknota za księżniczką
a tak na poważnie, łowi ciekawe okazy
Ogrodowe zacisze 20:32, 14 kwi 2013

Do góry
Pogoda w sobotę była rewelacyjna Słońce i stosunkowo ciepło. A więc od rana ostro z mężem wzieliśmy się za porządki. Na pierwszy ogień poszedł trawnik. Wertykulacja znacznie poprawiła jego wygląd. Zniknęła warstwa wyleżałej, suchej trawki. Posypaliśmy go azofoską. Myślę, że na efekt nie trzeba będzie długo czekać
Pszczoły opanowały krokusy

Pojawił się też duży trzmiel. Ale najwyraźniej nie miał najlepszej kondycji, bo zaraz znalazł miejsce na drzemkę.

Witajcie w Wyżełkowie 20:30, 14 kwi 2013

Do góry
W naszych budkach też już zamieszkały ptaszki.

pojawił się gośc w kociej budce w drewutni, trochę płochliwy nie chciał pozować do zdjęcia, ale jedzonko mu smakuje

No i na trawniku zapewne też ktoś mieszka

Ogród dla Mamy 20:30, 14 kwi 2013

Do góry

Teraz moje myśli krążą wokół zagospodarowania tego kawałka pod ogrodzeniem. Myślałam o świerkach serbskich wzdłuż ogrodz. z matą, a z lewej strony jakieś tuje dać. Lecz obawiam się tego, iż te świerki wymkną mi się kiedyś spod kontroli. Czytałam oczywiście o świerkach serbskich, o ich cięciu itd.
Drugą opcją jest choina kanadyjska. Sama nie wiem Chcemy zasłonić to straszne ogrodzenie.
W ogóle to sprawą priorytetową jest uzyskanie tła dla przyszłych rabat.

A może po lewej stronie dać szpaler z cisa?

A tak w ogóle, w sobotę zagrabiłam trawnik i podsypałam saletrą amonową
I oczyściłam kostkę z mchu
Ogród u stóp klasztoru 20:29, 14 kwi 2013

Do góry
Ela ---- trawy późno zaczynają wegetacje . nawet jeszcze źdźbła nie widać u rozplenic .
miscanty natomiast już widać że żyją .o rozplenice się nie martw . będzie ich znowu to dostaniesz jak nie przeżyły , choć nie wierzę że padły . w maju zaczynają się zielenić

Ulka ---widoczki zapewniające relax - dziękuję

Ewka -----krokusy jak nie zakwitnęły to przesadzaj spokojnie . ja własnie w piątek przesadzałam te spod krzaków , co nornice poprzenosiły i krokusy i cebulice

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 20:27, 14 kwi 2013

Do góry

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 20:26, 14 kwi 2013

Do góry
Kochani za oknem nareszcie wiosna nastała, a na parapecie co? Grudniki.....

I jak tu żyć?

Mazury i mój kawałek ziemi 20:26, 14 kwi 2013

Do góry
Ewuniu, super, że zdjęłaś to zielone

Myślę, że kwadrat to nie jest dobry pomysł, bo ta część ogrodu ma sporo krzywych linii i to warto utrzymać.
Tak sobie pomyslałam o rombie - cała trawnikowa rabata ma kształt geometryczny, ale nieregularny, jak dasz kształt rombu

z górną krawędzią równoległą do drogi, a lewą równioległą do ogrodzenia, to to będzie bardziej spójne.
Tak sądzę.

Kąt nachylenia boków może być inny, niż na obrazku, byle był taki sam u góry i u dołu.
Rabata wyjdzie nieco większa, ale to - moim zdaniem - nie przeszkadza - bo w proporcji do całości, ona i tak jest mała.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies