Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 10:36, 10 kwi 2013

Do góry
i jeszcze krokuski

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 10:33, 10 kwi 2013

Do góry
Marysiu u mnie nareszcie wiosna. Śnieg leży jeszcze tam gdzie słońce nie dochodzi, ale z godziny na godzinę jest coraz lepiej.

Przedwczorajsze zdjęcia napawają optymistycznie

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 10:15, 10 kwi 2013

Do góry
magnolia, dziękuję za wizytę i odpowiedź w sprawie sadźca. Rzeczywiście jakoś nikt nie odpowiedział )

Miałam podobne wątpliwości stąd było pytanie. Mam takie puste miejsce do którego pasowałyby mi oba, ale powoli sama zaczęłam dochodzić do wniosku, że to połączenia nie ma szans.

Sadziec to roślina, której zupełnie nie znam, a czytam o nim dość sprzeczne opinie.

Ten mój jest purpurowy, na zdjęciach ma ładne czerwone łodygi, bujne ulistnienie, no i te kwiaty, ogromne, wiśniowo czerwone. Ale to na zdjęciach, nie widziałam u nikogow praktyce, czy rzeczywiście rośnie tak bujnie? Dorasta do 2m?

Tak jak piszesz wymaga wilgoci, ale też i słońca, troche ma problem w jakim miejscu go posadzić. miejsce, które dla nie przeznaczyłam kupująć go jest raczej w półcieniu, jest tam słońce rano, potem słońce chowa się za domek.

A trzcinnik fakt, jest taki smukły, z resztą trawy świetnie wyglądają w łanie, tak jak piszesz. Mam zamiar posadzić te 3 sadzonki razem, jako kępę wśród niebieskich bylin - dzwonki i ostróżki. Rabata jest wysepką na środku trawnika. Stanowisko słoneczne cały dzień.

Poradźcie czy nie będzie za ciasno, miedzy ta rosochatą krzewuszką a naparstnicą? Chyba tez nie tak (((
Rododendronowy ogród II. 10:03, 10 kwi 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Odtańczyłam przed chwila dziki taniec radości. JEST, POJAWIŁ SIE- pierwszy w tym roku.

witam go razem z Tobą
ogrodoweimpresjejolki 10:01, 10 kwi 2013

Do góry
Najpierw mój wcale nie samotny biały żagiel

a teraz kwietniowe karteczki kalendarzowe - wczorajsza i dzisiejsza
Wiejski Ogród Moniki 09:43, 10 kwi 2013

Do góry
Monika1202 napisał(a)
Dziękuję bardzo za wskazówki mam nadziję że w przyszłości będę się już bardziej orientować co gdzie znaleść
,
Chciałam zachęcić was do podpowiedzenia mi jak to rozegrać .
W ogrodzie chcę utworzyć rabatę kwiatową na placu o wymiarach :
13 m/szer. x 16m/gł.

Zrobiłam plan tego placu oto on :

Na planie umieściłam Kaline w prawym rogu która teraz rośnie na środku tego placu.

Się rozpisałam strasznie ale może będziecie mieli ochotę mi pomóc.

Rabata wydaje mi się ogromna. Na mojej działce jestem na podobnym etapie realizowania rabaty o podobnych wymiarach i z powodu jej rozmiaru, podzieliłam ją sobie na trochę mniejsze części. Nad każdą częścią myślę osobno , ale w koordynacji z resztą projektu. W ten sposób jest mi łatwiej podejmować decyzje.
Jak rozumiem , planujesz rabatę bylinową + rośliny jednoroczne. Na szczęście takie rabaty jest łatwo skorygować. Nawet kilka razy w roku w końcu to nie są wielkie drzewa, które sadzi się , by rosły w danym miejscu wiele lat
Kształt rabaty mi się podoba. Rozumiem , że obecnie rosnące na tyłach iglaki zostają, tak ?
Listę roślin masz chyba jednak zbyt dużą , nawet jak na ogród wiejski . Wydaje mi się , że korzystniej byłoby wybrać połowę gatunków, ale sadzić je w większych grupach niż po 1 sztuce. Większe grupy tzn. 3 , 5 , 7 szt - tak się sadzi w ogrodach angielskich. Daje to efekt " plam" i pozwala uniknąć totalnego chaosu .
W każdym razie plac daje wiele możliwości i będziemy Ci gorąco kibicować
Pisz co postanowiłaś i pokazuj zdjęcia. Jesteśmy z Tobą
Nowoczesna minimalistyczna rabata 09:39, 10 kwi 2013

Do góry
Chyba chodzi o coś w tym stylu

Ogrodowe rewolucje:) 09:39, 10 kwi 2013

Do góry
Ogrodowe rewolucje:) 09:38, 10 kwi 2013

Do góry
Rododendronowy ogród II. 09:29, 10 kwi 2013

Do góry
Odtańczyłam przed chwila dziki taniec radości. JEST, POJAWIŁ SIE- pierwszy w tym roku.

Zapraszam na balkon 08:44, 10 kwi 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Między centrum ogrodniczym, a moją działką często jest przystanek ... balkon

Piekne zakupy , oby dobrze rosły. A ten biały jak sie nazywa?
Ogród dla Mamy 08:42, 10 kwi 2013

Do góry
Selly napisał(a)

Pisałaś , że chcesz przesadzić bukszpany , a po drugiej stronie dać coś na pniu. Czy o coś takiego ci chodziło ? Dodałam jeszcze trochę bylin kwitnących jako ramka, bo było jakoś tak dość pusto i smutno.

Świetnie!!!

Myślałam o obwódce z bukszpanu, tak, aby ładnie było przez cały rok. Ale uwaga! - może być problem z przesadzeniem tych bukszpanów, gdyż tam, gdzie rosną jest dość wąsko. Obawiam się, że bez uszkodzenia ich korzeni się nie obędzie I co wtedy???? Ryzykować???? Chyba muszę, gdyż mają robione być murki.

Aha, wierzba Hakuro została silnie przycięta. Ciekawa jestem, czy ładnie się rozrośnie. Jeśli nie to zostanie wykopana i przesadzona gdzie indziej.

W związku z tym, że pas po lewej stronie jest dość wąski szukam odpowiedniej rośliny na tę rabatkę.
A może sam żwirek będzie najlepszym rozwiązaniem?
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 08:14, 10 kwi 2013

Do góry
Witam Szkam po sieci pomocy i wpadłem na waszą stronę.. A co powiecie na takie brązowienie. Mam 5 letnie cyprysiki i jeden zaczął brązowieć już w zeszłym roku. Myślałem że podsycha, ale podlewanie nic nie dało i teraz na wiosnę mam 3 szt całkowicie zbrązowiałych a dwa kolejne zaczynają brązowieć. Brązowienie idzie od zewnątrz do środka. Co to może być i jak z tym walczyć. Zamieszczam zdjęcie gałązk

Przepraszam drugi post ze zdjęciem
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:11, 10 kwi 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Aniu ale u ciebie już wiosne widać, jejku ile krokusów i te irysy - pięknie , juz wiem co musze kupic jesienią. A te w trawie tak luzem powsadzane to nic sie z nimi nie dzieje potem latem jak kosisz trawnik ?

Małgosiu, dlatego nie polecam sadzenia w trawnik, bo potem do co najmniej czerwca nie ma jak kosić trawnika, jak skosisz to krokusów za rok nie będzie... Taka trawa długo nie koszona jest jeszcze długo brzydka. Już w trawnik nie sadzę
Tak wygląda trawa z krokusami, a trzymam to jeszcze ze 2 tygodnie..... potem tnę nożyczkami górę trawy. Można tak na jednym mniej reprezentacyjnym fragmencie... I krokusy na rabatach są zwykle ładniejsze i większe Nie konkurują z trawą o składniki pokarmowe...
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:08, 10 kwi 2013

Do góry
asc napisał(a)
U mnie faktycznie lato.... grudnik czerwony zakwitł

Lato
Aniu u ciebie zawsze ciepło pewnie dlatego,że to ty tam mieszkasz
Pogaduchy skowronków 08:07, 10 kwi 2013

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Palnę se wierszyk bo mnie kto wyprzedzi
A już tuż tuż sześćset na karku siedzi.
Wszystkim zaglądającym ślę życzenia
Pięknych ogrodów i zadowolenia.

Tutaj znajdziesz wiadomości gorące
Co, kiedy i u kogo kwitnie na łące.
Komu pięknie słoneczko zaświeciło
Lub w rodzinie członków przybyło.

A jak czasem pilne masz pytanie
U nas szybko odpowiedź dostaniesz.
Składam raz jeszcze gratulacje
I napiszcie co jecie na kolację?

Śniadanie śnieg,na obiad śnieg kolacja powtórka z rozrywki,a trawy nie widać
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:05, 10 kwi 2013

Do góry
U mnie faktycznie lato.... grudnik czerwony zakwitł

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:04, 10 kwi 2013

Do góry
asc napisał(a)
Ściąganie niczym się nie różni od kradzieży.....

A miało być tak pięknie.... 08:02, 10 kwi 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Hej Magnolio
Tak to wygląda z jednej strony i łączy się dalej z różamu na rogu.

A tak wyglądało z drugiej, oczywiście tego nibytrawnika nie ma i nie ma granic rabat.

I na rogu się łączy z tym

Jakie te rabaty podobne do moich,w kształcie oczywiście

Witam z okolic Ślęży 07:50, 10 kwi 2013

Do góry
Dziękuję za powitanie.
Chyba nawet nie zdaję sobie sprawy ile to jest metr pracy Ale podwijam rękawy i zaraz za koparką zaczynam
Zdjęcia widoku z tyłu domu patrząc z jednej strony na drugą, istne lotnisko. Działkę dostałam z wieloma dobrami, stary sad owocowy, betonowy plac i średni widok z tarasu na budynki gospodarcze więc będę potrzebowała mnóstwa inspiracji i pomocy życzliwych osób z formum, no i jakiś krasnoludków co by to zrobiły a przynjmniej pomogły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies