Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 19:57, 24 paź 2011

Do góry
Też popieram.
Ogród Sylwii od początku :) 19:55, 24 paź 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Walczę z chorobą wirusową mojego klonika tzn z mączniakiem prawdziwym .... Zastosowałam Topsin oraz Score .... Nie wiem czy doglebowo czegoś nie zastosować bo przerzuciło mi się na thuje one również spryskałam .....

Syla to nie wirus a grzyb, ale chyba nie ma takiej możliwości żeby się na tuje przerzuciło.

Pokaż tuje

https://www.ogrodowisko.pl/watek/799-choroby-klonow-acer Annka radzi czym pryskać.

Jeszcze Amistar, Nimrod, Saprol, Score czy Baycor.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:47, 24 paź 2011

Do góry
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:46, 24 paź 2011

Do góry
30 zł, jeden segment do złożenia. Widziałam takie w OBI w zeszłym roku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:46, 24 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, to już nie plewić? Nie ruszać ziemi? Ja w swoim zapale jeszcze grzebię w ziemi ale mam napomnienia, że ziemia "musi się uleżeć do mrozów" ... ? Co o tym sądzisz? Chwasty rosną.... .

Plewić, plewić, nie wyznaję zasady, że ziemia musi się uleżeć do mrozów, raczej w "ostrej skibie' powinna być. Pusta ziemia powinna być przekopana, ew. dodany kompost lub obornik rozłożony i pozostawiona "nastroszona" aby mróz ją przemroził - wtedy jest lepsza struktura gleby.

No właśnie, co z tymi chwastami? Wszystko zastopowało, a one dalej rosną Pół soboty wyrywałam, aż mi kręgosłup odmówił posłuszeństwa. I to jeszcze nie koniec Szarlotkę też upiekłam Danusiu, w oczekiwaniu aż szron trochę zaniknie i mgła się podniesie, ale nim zdążyłam zrobić zdjęcie, zostało tylko tyle:
Zielony dach ekstensywny na śmietniku lub innej małej budowli 19:45, 24 paź 2011

Do góry
Tak, nie jest to łatwe, trzeba wykonać zgodnie z technologią, nie używać zamienników (np. papa zamiast EPDM-u) i będzie dobrze.

To trudne, chociażby trasport materiałów na duże wysokości. Ekstremalne warunki dla roślin.
System automatycznego nawadniania 19:41, 24 paź 2011

Do góry
Teraz nie odpowiem, bo Witek zajęty - ma lekcję

Ale robimy specjalny zawór do opróżniania podczas montażu systemu i do niego podłączamy sprężarkę, woda wylatuje zraszaczami.

Zapytam zaraz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:35, 24 paź 2011

Do góry
Pwl napisał(a)
też oglądałem bardzo sympatycznie, szkoda że to tylko wzmianka bo okrywanie na zimę to jedna
z ważniejszych prac jakie należny zrobić przed zimą w ogrodzie. Może pojawi się jakiś bardziej
rozbudowany odcinek. Tak czy inaczej kaptury są rewelacyjne, bardzo fajnie że nam pokazałaś

Całość instrukcji okrywania kapturami jest tutaj
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:33, 24 paź 2011

Do góry
Pwl napisał(a)

Danusiu, czy każdy stożek to pojedynczy egzemplarz czy może to zgrupowane
ze sobą trzy lub więcej bukszpanów cięte w piramidkę? Jak jest lepiej zrobić?

Te moje stożki do doskonałe dzieła sztuki ogrodniczej, wykonany każdy z jednego egz. i rozgałęzione, zaglądałam im w środek.

Szybciej można osiągnąć sadząc kilka, najwyższy oczywiście na środku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:31, 24 paź 2011

Do góry
profus napisał(a)

A akademię teraz oglądnąłem - szkoda, że tak krótko
Ale ciekawe czy rzeczywiście uchroni to bukszpany - spróbujesz Danusiu?

Ależ gdzie tam same kaptury nie - trzeba zakopać z donicami, nie spróbuję, już kaptury zdjęte.

Potwierdzam. Szkoda, że tak krótko .
A na tych rosnących w ziemi zostawiasz? Warto? Czy telewizja telewizją a w realu ....... (skoro zdjęte)?

W realu nic nie okrywam, ogród wygląda jak zwykle, czyli różne odcienie roślin zimozielonych.
Ale fakt, że w TV jest lubiany, bo fotogeniczny o każdej porze dnia i nocy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:20, 24 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, czy każdy stożek to pojedynczy egzemplarz czy może to zgrupowane
ze sobą trzy lub więcej bukszpanów cięte w piramidkę? Jak jest lepiej zrobić?
Verbena bonariensis - werbena patagońska 19:12, 24 paź 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Czy ktoś z Was miał do czynienia z verbeną hastata??

Tak, tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/276-caly-rok-w-ogrodzie?page=75#post_743

https://www.ogrodowisko.pl/watek/230-verbena-bonariensis-werbena-patagonska?page=17
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:07, 24 paź 2011

Do góry
Popatrz jeszcze raz, znalazłam nowe zdjęcia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:59, 24 paź 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Danuś ja do tych róż..... czy to naginanie to chodzi o posadzenie róży w odpowiedniej odległości i nagięcie pod kątem do podpory???

Nie Gosiu. Zaraz poszukam zdjęcia.

O to mniej więcej chodzi. Takie naginanie róż powoduje wypuszczanie większej ilości pędów z kwiatami. Wykonuje się je u róż pnących.

A to u mnie
zima

wiosna - widzisz ile tutaj nowych pędów a każdy zakończony kwiatami

zima

wiosna

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:50, 24 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, to już nie plewić? Nie ruszać ziemi? Ja w swoim zapale jeszcze grzebię w ziemi ale mam napomnienia, że ziemia "musi się uleżeć do mrozów" ... ? Co o tym sądzisz? Chwasty rosną.... .

Plewić, plewić, nie wyznaję zasady, że ziemia musi się uleżeć do mrozów, raczej w "ostrej skibie' powinna być. Pusta ziemia powinna być przekopana, ew. dodany kompost lub obornik rozłożony i pozostawiona "nastroszona" aby mróz ją przemroził - wtedy jest lepsza struktura gleby.
Łatanie dziur w oczku wodnym 18:22, 24 paź 2011

Do góry
A to nie musisz siedzieć i obserwować, połóż kamień aby mieć wobec czego mieć odniesienie, jak kamień się odkryje, znaczy ubywa. Zobacz np. za kilka dni, tylko nie pomyl kamienia Zaznacz go jakoś. Wyłącz kaskadę i wtedy będzie wiadomo. jak nie ubyło, to nie ma dziury, a ucieka kaskadą.
Margaretkowe początki ogrodnictwa:) 14:36, 24 paź 2011

Do góry
Witam serdecznie, mam na imę Małgosia. Moja przygoda z ogródkiem się dopiero zaczyna i czytając Wasze fora prosiłabym specjalistów w tej dziedzinie byście mi pomogli co można tutaj zasadzić. Może Pani z gardenarium - przyznam że jestem zachwycona Waszymi ogrodami. Kompletnie nie wiem jakie roślinki mam wybrać. Mam nadzieję że dobrze przesłałam mój szkic na którym chciałabym umieścić piękne roślinki. Proszę Was o Pomoc i z góry dziękuję
Małgosia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:13, 24 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ależ gdzie tam same kaptury nie - trzeba zakopać z donicami, nie spróbuję, już kaptury zdjęte.

Potwierdzam. Szkoda, że tak krótko .
A na tych rosnących w ziemi zostawiasz? Warto? Czy telewizja telewizją a w realu ....... (skoro zdjęte)?
Wymarzony ogród 09:39, 24 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Powiem Wam, że na początku myślałem, że projekt kosztuje o wiele wiele więcej, na szczęście Sylwia mnie uświadomiła, że tak nie jest

Tzn ile myślałeś ..... ??? Bo chyba nie usłyszałeś dokładnie

Myślałem, że dwa, trzy razy tyle

I dokładnie usłyszałem

Ceny projektów wahają się od 1zł do 3 zł za m2 ogrodu.
Zależy to od renomy firmy, jej umiejętności.
Niektórzy doliczają sobie za projekt nawadniania i oświetlenia, wizualizacje, rysunki techniczne detali itp.

Nie jest to tajemnica, a projekt ogrodu około 1000 m2 może kosztować do 1.000 do 3.500 zł.
Wielkie, hektarowe realizacje wycenia się już indywidualnie.

Problemem jest komu powierzyć wykonanie projektu, przecież są osoby u nas na forum które już mają projekty po 1.500... ale w koszu i zaczynają od nowa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:32, 24 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Nie widziałam bo antena spalona coś, telewizor cały

A właśnie poczytałam wszystkie watki tematyczne, poginęły mi plusiki

A mi jeszcze nie Jeszcze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies