No właśnie, co z tymi chwastami? Wszystko zastopowało, a one dalej rosną Pół soboty wyrywałam, aż mi kręgosłup odmówił posłuszeństwa. I to jeszcze nie koniec Szarlotkę też upiekłam Danusiu, w oczekiwaniu aż szron trochę zaniknie i mgła się podniesie, ale nim zdążyłam zrobić zdjęcie, zostało tylko tyle:
też oglądałem bardzo sympatycznie, szkoda że to tylko wzmianka bo okrywanie na zimę to jedna
z ważniejszych prac jakie należny zrobić przed zimą w ogrodzie. Może pojawi się jakiś bardziej
rozbudowany odcinek. Tak czy inaczej kaptury są rewelacyjne, bardzo fajnie że nam pokazałaś
Danusiu, czy każdy stożek to pojedynczy egzemplarz czy może to zgrupowane
ze sobą trzy lub więcej bukszpanów cięte w piramidkę? Jak jest lepiej zrobić?
Te moje stożki do doskonałe dzieła sztuki ogrodniczej, wykonany każdy z jednego egz. i rozgałęzione, zaglądałam im w środek.
Szybciej można osiągnąć sadząc kilka, najwyższy oczywiście na środku.
A akademię teraz oglądnąłem - szkoda, że tak krótko
Ale ciekawe czy rzeczywiście uchroni to bukszpany - spróbujesz Danusiu?
Ależ gdzie tam same kaptury nie - trzeba zakopać z donicami, nie spróbuję, już kaptury zdjęte.
Potwierdzam. Szkoda, że tak krótko .
A na tych rosnących w ziemi zostawiasz? Warto? Czy telewizja telewizją a w realu ....... (skoro zdjęte)?
W realu nic nie okrywam, ogród wygląda jak zwykle, czyli różne odcienie roślin zimozielonych.
Ale fakt, że w TV jest lubiany, bo fotogeniczny o każdej porze dnia i nocy
Danusiu, czy każdy stożek to pojedynczy egzemplarz czy może to zgrupowane
ze sobą trzy lub więcej bukszpanów cięte w piramidkę? Jak jest lepiej zrobić?
Danusiu, to już nie plewić? Nie ruszać ziemi? Ja w swoim zapale jeszcze grzebię w ziemi ale mam napomnienia, że ziemia "musi się uleżeć do mrozów" ... ? Co o tym sądzisz? Chwasty rosną.... .
Plewić, plewić, nie wyznaję zasady, że ziemia musi się uleżeć do mrozów, raczej w "ostrej skibie' powinna być. Pusta ziemia powinna być przekopana, ew. dodany kompost lub obornik rozłożony i pozostawiona "nastroszona" aby mróz ją przemroził - wtedy jest lepsza struktura gleby.
A to nie musisz siedzieć i obserwować, połóż kamień aby mieć wobec czego mieć odniesienie, jak kamień się odkryje, znaczy ubywa. Zobacz np. za kilka dni, tylko nie pomyl kamienia Zaznacz go jakoś. Wyłącz kaskadę i wtedy będzie wiadomo. jak nie ubyło, to nie ma dziury, a ucieka kaskadą.
Witam serdecznie, mam na imę Małgosia. Moja przygoda z ogródkiem się dopiero zaczyna i czytając Wasze fora prosiłabym specjalistów w tej dziedzinie byście mi pomogli co można tutaj zasadzić. Może Pani z gardenarium - przyznam że jestem zachwycona Waszymi ogrodami. Kompletnie nie wiem jakie roślinki mam wybrać. Mam nadzieję że dobrze przesłałam mój szkic na którym chciałabym umieścić piękne roślinki. Proszę Was o Pomoc i z góry dziękuję
Małgosia
Powiem Wam, że na początku myślałem, że projekt kosztuje o wiele wiele więcej, na szczęście Sylwia mnie uświadomiła, że tak nie jest
Tzn ile myślałeś ..... ??? Bo chyba nie usłyszałeś dokładnie
Myślałem, że dwa, trzy razy tyle
I dokładnie usłyszałem
Ceny projektów wahają się od 1zł do 3 zł za m2 ogrodu.
Zależy to od renomy firmy, jej umiejętności.
Niektórzy doliczają sobie za projekt nawadniania i oświetlenia, wizualizacje, rysunki techniczne detali itp.
Nie jest to tajemnica, a projekt ogrodu około 1000 m2 może kosztować do 1.000 do 3.500 zł.
Wielkie, hektarowe realizacje wycenia się już indywidualnie.
Problemem jest komu powierzyć wykonanie projektu, przecież są osoby u nas na forum które już mają projekty po 1.500... ale w koszu i zaczynają od nowa.