Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

kaisog1 13:09, 24 paź 2011

ana_art napisał(a)
kurcze nowu od wczoraj nie przychodzą mi powiadomienia o nowych wątkach i nowych PW czy to problem mojej skrzynki?

nie ja nie dostawałam powiadomień od 2 dni Dziś przyszło wszystko hurtem
Pszczelarnia 16:03, 24 paź 2011

Danusiu, to już nie plewić? Nie ruszać ziemi? Ja w swoim zapale jeszcze grzebię w ziemi ale mam napomnienia, że ziemia "musi się uleżeć do mrozów" ... ? Co o tym sądzisz? Chwasty rosną.... .
kaisog1 18:32, 24 paź 2011

Danuś ja do tych róż..... czy to naginanie to chodzi o posadzenie róży w odpowiedniej odległości i nagięcie pod kątem do podpory???
Kaisia 18:40, 24 paź 2011

Zazdroszczę tym dziewczynom, że mogły posłuchać Twojego wykładu w cudownym ogrodzie. Bardzo dobrze, ze młodych projektantów szkolą fachowcy.
Ogrody będą coraz piękniejsze w naszym kraju.
Gardenarium 18:50, 24 paź 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, to już nie plewić? Nie ruszać ziemi? Ja w swoim zapale jeszcze grzebię w ziemi ale mam napomnienia, że ziemia "musi się uleżeć do mrozów" ... ? Co o tym sądzisz? Chwasty rosną.... .

Plewić, plewić, nie wyznaję zasady, że ziemia musi się uleżeć do mrozów, raczej w "ostrej skibie' powinna być. Pusta ziemia powinna być przekopana, ew. dodany kompost lub obornik rozłożony i pozostawiona "nastroszona" aby mróz ją przemroził - wtedy jest lepsza struktura gleby.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:59, 24 paź 2011

kaisog1 napisał(a)
Danuś ja do tych róż..... czy to naginanie to chodzi o posadzenie róży w odpowiedniej odległości i nagięcie pod kątem do podpory???

Nie Gosiu. Zaraz poszukam zdjęcia.

O to mniej więcej chodzi. Takie naginanie róż powoduje wypuszczanie większej ilości pędów z kwiatami. Wykonuje się je u róż pnących.

A to u mnie
zima

wiosna - widzisz ile tutaj nowych pędów a każdy zakończony kwiatami

zima

wiosna

Instagram Ogrodowiska
kaisog1 19:05, 24 paź 2011

Dzięki Danuś Szperałam u Ciebie i w różach, i nie mogłam znaleźć To teraz już wiem, że moja pnąca w złym miejscu posadzona... echhhh tak to jest jak "lajkonik" sadzi
Gardenarium 19:07, 24 paź 2011

Popatrz jeszcze raz, znalazłam nowe zdjęcia

Instagram Ogrodowiska
Pwl 19:20, 24 paź 2011

też oglądałem bardzo sympatycznie, szkoda że to tylko wzmianka bo okrywanie na zimę to jedna
z ważniejszych prac jakie należny zrobić przed zimą w ogrodzie. Może pojawi się jakiś bardziej
rozbudowany odcinek. Tak czy inaczej kaptury są rewelacyjne, bardzo fajnie że nam pokazałaś
Pwl 19:20, 24 paź 2011

gardenarium napisał(a)

Danusiu, czy każdy stożek to pojedynczy egzemplarz czy może to zgrupowane
ze sobą trzy lub więcej bukszpanów cięte w piramidkę? Jak jest lepiej zrobić?