Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Doświadczalnia bylinowo-różana 23:02, 14 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Kupując rośliny w szkółkach możesz się natknąć na etykietki od nich Ciekaw jestem jakości ich materiału a głównie żurawek Jakbyś kiedyś miała okazję to zwróć uwagę

Cieszę się że zdecydowałaś się na otwarcie swojego wątku Ogród jest niewielkich rozmarów ale widzę że bardzo pojemny i jeszcze duzo tam się zmieści roślin Ładnie dopracowane rabaty Róże i byliny to dobre połączenie Masz u siebie jakieś trawy ozdobne ?

Jeśli się natknę na etykietki, to na pewno zwrócę uwagę. Przeważnie kupuję roślinki bio w sklepie wysyłkowym gaissmayer i wydaje mi się, że oni nic od Kientzler nie mają...

W ogrodzie na pewno będę upychać. Wiem, że tutaj można się uczyć od specjalistów
Traw nie mam zbyt wiele, jedną Stipa tenuissima oraz Calamagrostis x acutiflora 'Overdam' i jeszcze Panicum virgatum 'Shenandoah'. Jeszcze ich nie widać zbytnio na rabacie.

Ogródek Iwony 15:32, 14 sie 2015

Do góry
victoriagos napisał(a)
Witam
przydreptałam za Toszką - jak zwykle trzeba jej szukać po wątkach na naszych ogrodach

Przepraszam - Witam gospodynię.
Doczytałam o stipach. Moje już gubią nasiona, a są jednoroczne. Wysiały się z sadzonek matecznych które dostałam od Toszki. Matki nie przyjęły się, za to dzieci są w najmniej spodziewanych miejscach. I nadal się pojawiają młode siewki. Z tego co zauważyłam nasionka jak są dojrzałe same się czepiają, skóry, ubrania, sierści zwierzaka i tak łażą po całym ogrodzie

Toszka - za to mój berberys - tzn TWOJ doniczkowy wypuścił liście, są jeszcze wypierdkami (przepraszam) ale są tzn że żyje uffff ulżyło mi.

Viktoria, witaj, ja też często szukam Toszki, ona prawie jak stipa, w nieprzewidywalnych miejscach się pojawia
Dziękuję za informację o stipie.
Ogródek Iwony 14:49, 14 sie 2015

Do góry
U siebie wrzuciłam fotki stipy z nasionkami dojrzałymi do zbioru. To dwuletnia stipa więc wcześniej zakwitła i nasionka już ma dojrzałe.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:18, 14 sie 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
A ja nie kojarzę Twojej praire fire, z czym rośnie?

W cisach w małym prostaokacie. W tym roku orzesloniła ja nietypowa stipa jakas tam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:50, 14 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Witaj Piorunku czy masz swoj watek?

Uwielbiam turzyce i mam:
1Carex morrowi variegata - zimozielona, piękna. Podobna jest Ice Dance ale szybciej sie rozrasta rozlogami
2. carex Ice Cream, niemal identyczna jest Evergold - ma jasne liscie z zielonym paskiem, piekna, szybko rosnie, w łagodne zimy jest zimozielona
3. Carex ornithopoda - ptasie łapki, wolniej rosnie, raczej zima brązowieje ale jest delikatna i bardzo gesta peruczka

4. Carex montana - odkrycie poprzedniego sezonu - soczyscie zielona cieniutka trawa, wg mnie duzo ladnijesza od kultowej juz Beatles
5. Carex elata /golden Bowles - wg mnie identyczne, limonkowe fajne trawy , pierwszy sezon zatem nie powiem jak wygladaja zima
6. carex Buchanani - wysoka brązowa trawa, niestety w trzecim sezonie położyła sie, musze ja odmłodzić
7. carex Bronze form - brązowa peruczka, piekna duza trawa, płaska w 3 sezonie
8. carex frosted Curls i Amazon Mist - podobne srebrzyste moje ulubienice
9. Carex silver screpte - pierwszy sezon w moim ogrodzie, jak nazwa wskazuje ten zimozielonego carex ma kolor zielono-srebrny

Uf nie wiedziałam ze tyle ich mam
Oprocz tego sa tez kostrzewy, stipa, sesleria i rozne miskanty oraz ulubione rozplenice , konwalnik, red baron, rubrum, rubrum fireworks, praire fire.

Wow, niezła kolekcja.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:21, 13 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Uwielbiam turzyce i mam:
1Carex morrowi variegata - zimozielona, piękna. Podobna jest Ice Dance ale szybciej sie rozrasta rozlogami
2. carex Ice Cream, niemal identyczna jest Evergold - ma jasne liscie z zielonym paskiem, piekna, szybko rosnie, w łagodne zimy jest zimozielona
3. Carex ornithopoda - ptasie łapki, wolniej rosnie, raczej zima brązowieje ale jest delikatna i bardzo gesta peruczka

4. Carex montana - odkrycie poprzedniego sezonu - soczyscie zielona cieniutka trawa, wg mnie duzo ladnijesza od kultowej juz Beatles
5. Carex elata /golden Bowles - wg mnie identyczne, limonkowe fajne trawy , pierwszy sezon zatem nie powiem jak wygladaja zima
6. carex Buchanani - wysoka brązowa trawa, niestety w trzecim sezonie położyła sie, musze ja odmłodzić
9. Carex silver screpte - pierwszy sezon w moim ogrodzie, jak nazwa wskazuje ten zimozielonego carex ma kolor zielono-srebrny

Oprocz tego sa tez kostrzewy, stipa, sesleria i rozne miskanty oraz ulubione rozplenice , konwalnik, red baron, rubrum, rubrum fireworks, praire fire.

Wow, przydatna ściaga również dla mnie! To ja zapytam o naj naj najbardziej ulubioną?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:54, 13 sie 2015

Do góry
Piorunek napisał(a)
Wspaniały ogród! Jeśli znalazłabyś czas, napisałabyś jakie trawy/turzyce zastosowałaś w swoim ogrodzie?

Uwielbiam turzyce i mam:

Ogródek Iwony 20:33, 13 sie 2015

Do góry
anka_ napisał(a)

Ależ cudny. Masz może jego jesienne fotki, czy to tegoroczny zakup? Bo nie kojarzę go z wcześniejszych zdjęć.

Też się zakochałam we stipie i mam nadzieję na takie zastipowanie w przyszłym roku.

Ania, siedziałam sobie na tarasie i te kłoski w słońcu zaczęły świecić. Musiałam iść po aparat i je cyknąć .
Wszystko na około w takim wymiarze otacza mnie pierwszy sezon. Cieszę się każdym widokiem.
Miskant jest u mnie od wiosny. Jako jedyny ma na razie kłoski. Stipa pierwszy sezon, warto było ją trzymać na oknie od lutego
Ogródek Iwony 20:22, 13 sie 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Stipa szaleje
Iwonko, śliczne zdjęcia Chyba rozgryzłaś aparat Ja ciągle nie mam na to czasu.

Fajną funkcję znalazłam dla zdjęć w ruchu. Jak robisz motylki, bzyczki - to używasz funkcji zdjęcia w ruchu (biegnący chłopek). Strzela ci tak długo zdjęcia, jak długo masz ustawiony spust migawki. Motylek macha skrzydełkami i w trakcie serii zdjęć zawsze możesz wybrać najlepsze ujecie z rozłożonymi skrzydełkami. Ważne by ustawić ostrość na motylka. Ja poprawiam czasem ostrość małym pierścieniem na obiektywie. Delikatnie go przekręcam, zmieniając punkt ostrości.
Zobacz, tu są dwa zdjęcia seryjne:

Ogródek Iwony 19:34, 13 sie 2015

Do góry
Stipa szaleje
Iwonko, śliczne zdjęcia Chyba rozgryzłaś aparat Ja ciągle nie mam na to czasu.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 18:54, 13 sie 2015

Do góry
Brak ślizgaczy=runianka się rozrasta
Stipa ma chyba nasionka

Czasem słońce czasem deszcz 17:24, 13 sie 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Najlepiej wrócić do projektu. Efekt, moim zdaniem zaburzają lizaki - kulki na pniu - podnoszą optycznie poziom nasadzenia i zaburzają koncepcję, bo wychodzi na to, że obok nózek hortek masz nózki lizaków.

całkiem możliwe, nawet stipa miała zasłonić nóżki ale ciągle mi nie grało...
tu leżał błąd
a co myślisz o reszcie?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 16:01, 13 sie 2015

Do góry
Na zawilcowej.

Anabelki mają dość.

Zawilce dostały pić i odżyły ufff

I lawenda na trawiastej, może stipa teraz odżyje jak będzie odsłonięta i skoczy do góry za bukszpanami

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:34, 13 sie 2015

Do góry
babka napisał(a)
A wiesz, ze wlaśnie mialam pytc o tę Twoją stipe? ona jest zimująca ? może za rok pokaże na co ją stać
Zmiany na rabatach niekonieczne u Ciebie bo ladnie jest ale jak zmieniać to z głową, by za chwilę znó nie biegać z roślinami A hortrnsje jak posadzć chcesz ?

Czy stipa zimująca to sie okaże tej zimy Nie wiem co z niej będzie. Kiedyś widziałam podobną w Gardeners Word, ze niby rośnie wysoka, bardziej rozczochrana, sadzili ją razem z trytomą na suchym stanowisku.

Na rabacie z bukszpanami zostawie same limki, tak jak są teraz w szpalerze, a 3 vanilki przesiene na rabatę po warzywniku.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:51, 13 sie 2015

Do góry
mateuszmichn napisał(a)
Witaj wpadam z rewizytą. Widzę ładny typiarek wycięłaś, ja ze swoim zrobiłem to samo i jest o wiele lepiej niż taki krzak do d.... nie podobny
A prawie zapomniałem, werbena robi wrażenie, to jest to co będę musiał użyć u siebie

Jednoroczne zawsze dają szybki efekt Siejąc werbenę nawet nie myślałam, że będzie tak fajnie i że te kilka siewek dadzą taki efket mnogości

Juzia napisał(a)
Bukszpany lepiej z tyłu, a żurawki przed, bo żurawki będą cały czas tej samej wielkości, a bukszpan rooooośnie
No i nóżki czasami mu gołocieją, to żurawki akurat zasłonią

Pozdrawiam!

Celna uwaga
Zdecydowałam się na ujednolicenie hortensji w tym miejscu Żurawki sie już rozmnażają. Po upałach bedą zmiany.

babka napisał(a)
A no wodzisz Juzia a ja o tym nie pomyślałam. Kolejny dowód na to że nie należy ślepo naśladować innych. Kolejna lekcja zaliczona Ale ogólnie co myslisz, masz innego pomysła ? Ja już oczami wyobraźni widzę tę rabatkę u Reni

Moim zdaniem nie jest najgorzej, ale wiem, że może być lepiej Dlatego zanim rozgrzebie kojekne miejce wolę uporządkować to co mam

Tak wygląda moja Ostnica piórkowa (stipa pennata) wysiewana wiosną br. - nasiona kupione z firmy na R. Trzymam ją z ciekawości, bo mam gdzie

Ogródek Ewy 08:22, 13 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Chcesz powiedzieć że tę kępy porosły z dwóch cieniutkich jak igła flac(y)? (nigdy nie wiem jak jest poprawnie)
Wyglądają bajecznie, szkoda tylko że co rok trzeba je wysiewać, bo chyba nie zimują?
Kochana jesteś, jeśli nic nie wymyślę, a pewnie nie wymyślę to poproszę Cię o kilka nasionek.

Tam jest zrobiony kwadrat ze stipy. 3 sadzonki na 3 sadzonki w rozstawie co 40 cm. Sadzonki z podwójnego źdźbła. Tą sadziłam najszybciej, na początku maja. Po dwóch tygodniach ruszyła z kopyta i zachwycała. W innym miejscu sadziłam później i też starały się dogonić. Natomiast bryła korzeniowa ładnie się rozrosła. Ładnie kłoski świecą w słońcu. Warto mieć stipę. Potem sama się rozsiewa w nieoczekiwanych miejscach. Mówią, że zarówno werbena jak i stipa wprowadzone do ogrodu już w nim zagoszczą.
Przy łagodnych zimach stipa przeżywa. Wtedy ją trzeba przyciąć wiosną. Podobno najładniejsza jest młoda. Gdyby była mroźna zima, warto mieć trochę nasion w domku i wysiać w lutym.
Nasionka zbiorę, choć tego jeszcze nie robiłam nigdy.
Podaj mi tylko później adres na pv do wysłania.

Kasiu, dla ciebie też zbiorę
Ogródek Ewy 23:25, 12 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ale się rozrosly. Pamiętam jak dopiero co wykielkowaly.

Karolu stipa śliczna ale nie moja
Ogródek Ewy 23:22, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, to się wstrzymaj. Nasionka stipy ci zbiorę i wyślę, w lutym sobie wysiejesz plantację i nie będziesz kasy wydawać. Jest już sierpień, to wiesz. A jak różyczki się rozrosną, to ta stipa tam fajnie by wyglądała. Łuki przy różach ma tylko stipę
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386206648/
U Szmitów doniczka stipy kosztowała 12 zł. A z wysiania ja miałam 100 siewek z pudełka po lodach. Pierwszy raz siałam. Nie wierzyłam, ze mi się uda. Pikowałąm po dwie. A teraz zobacz:

Chcesz powiedzieć że tę kępy porosły z dwóch cieniutkich jak igła flac(y)? (nigdy nie wiem jak jest poprawnie)
Wyglądają bajecznie, szkoda tylko że co rok trzeba je wysiewać, bo chyba nie zimują?
Kochana jesteś, jeśli nic nie wymyślę, a pewnie nie wymyślę to poproszę Cię o kilka nasionek.
W kamiennym kręgu od początku 22:52, 12 sie 2015

Do góry
Zakwitła budleja Blue Chip

stipa też dała radę, nie uschła......reszta mimo podlewania ledwo zipie
Ogródek Ewy 22:22, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, to się wstrzymaj. Nasionka stipy ci zbiorę i wyślę, w lutym sobie wysiejesz plantację i nie będziesz kasy wydawać. Jest już sierpień, to wiesz. A jak różyczki się rozrosną, to ta stipa tam fajnie by wyglądała. Łuki przy różach ma tylko stipę
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386206648/
U Szmitów doniczka stipy kosztowała 12 zł. A z wysiania ja miałam 100 siewek z pudełka po lodach. Pierwszy raz siałam. Nie wierzyłam, ze mi się uda. Pikowałąm po dwie. A teraz zobacz:

Zgadzam się, stipa z własnego wysiewu starczy na cały ogródek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies