Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

W Gąszczu u Tess 20:37, 07 sie 2012

Do góry
Tersesko na chwilę spuścic cię z oka i takie szaleństwo świetne projekty, choć z miłości do horti mam nadzieje ze je tam wsadzisz jak projekt 2 pozdrowienia od cierpiącej na migrene
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:34, 07 sie 2012

Do góry
Przypomniałam sobie, że mam przecież projekt tej rabaty od Danusi! wstawiam zatem i chyba tak posadzę tą Nigrę. Nasadzenia świerków i hortensji oraz miskantów są zgodne z projektem, bukszpany mniej, bo nie mam przeciez jeszcze żwirowej rabaty, która w przyszłości powstanie a może zamiast łezki będzie kiedyś żwirowe kółko? zatem jeśli posadzę Nigrę zgodnie z projektem to i tak będę miała możliwość zrobienia czy to łezki czy też kółka może być?

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 16:28, 07 sie 2012

Do góry
Nieszko, przeczytałam cały wątek, żeby nie uronić ani kropelki wiedzy o Twoim ogrodzie
Piękny jest
I taki porządny Lawendy przecudne, i rozplenice, a staw - powala

Piękne zmiany wprowadziłaś
Pracowita pszczółka z Ciebie - jest projekt, jest realizacja Brawo!

Będę odwiedzaćTwój ogród - jest piękny

Dziękuję za pomoc i rady

Zielony galimatias 13:48, 07 sie 2012

Do góry
Tessi, no mobilizujesz mnie jak możesz do tych zdjęć
No zrobię zdjęcia tych moich "kulek", które niekiedy kulki nie przypominają
Projekt nie zaklepany, ale są miejsca, co do których jestem pewna, że chciałabym, by tak wyglądały więc tam robię (a właściwie małżonek szanowny robi..).. Wbrew pozorom takie obrzeża nie robi się w godzinę.. każdą kosteczkę trzeba dopasować i stuknąć młoteczkiem

Zielony galimatias 13:42, 07 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Tessi.. Ty mnie nie załamuj... kanciki, żeby robić - trzeba mieć trawkę! a ja nie mam Obrzeża robię - z kostki granitowej...
Magnolię mam w 2 odmianach - jedna rośnie do 3 metrów, jedna do 6m.. Ale widzę, że ta mniejsza usycha...

A Madżenki poganiać nie chcę, bo ona zabiegana jest .. ale coś o weekendzie wspominała
Póki co czytam Działkowca i przeglądam forum. .. no i zapisuję inspiracje..

A, to jak już manolię masz, to nie dyskutuję
A ja będę szkółki objeżdzać, żeby trawy i trawki kupić

Pokaż te obrzeża, nie żałuj I te magnolie pokaż, i te kulki Przecież trzeba mieć jakiś ogląd sytuacji, żeby radzić (w moim przypadku - udawac, że się rad udziela)

ale jak to robisz obrzeża??? Przecież projekt jeszcze nie zaklepany?
W Gąszczu u Tess 11:59, 07 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Danusiu, jesteś wielka

Zielona falę pomiędzy żurawkami rozważę

Huuuuuuuurrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaa!
Mam projekt od Danusi!!!!!

To co ja zrobię ze stożkami?

Ja od Ciebie kupię
W Gąszczu u Tess 11:56, 07 sie 2012

Do góry
Danusiu, jesteś wielka

Zielona falę pomiędzy żurawkami rozważę

Huuuuuuuurrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaa!
Mam projekt od Danusi!!!!!

To co ja zrobię ze stożkami?
Kondziowy Ogród :) 10:52, 07 sie 2012

Do góry
kubi2000 napisał(a)
he hej wpadam z rewizytą, że powiedzieć że masz rację. Lepiej nie przesadzać z różnorodnością. Uwielbiam jak jest kolorowo, i pełno wszystkiego, ale spamietać te wszystkie rośliny to dopiero sztuka Obiecuje przejrzeć Twój ogród, ale widziałam projekt na którejś stronie i musze przyznać, ze wow. Ale mówię, obiecuję przejrzeć dokładnie
Polecam obejrzeć bo to jest przykład jak nie projektować ogrodu i nie kupować roślin które ci się podobają po jednej lub po niewielu roślin które znikają po posadzeniu
Kondziowy Ogród :) 10:34, 07 sie 2012

Do góry
he hej wpadam z rewizytą, że powiedzieć że masz rację. Lepiej nie przesadzać z różnorodnością. Uwielbiam jak jest kolorowo, i pełno wszystkiego, ale spamietać te wszystkie rośliny to dopiero sztuka Obiecuje przejrzeć Twój ogród, ale widziałam projekt na którejś stronie i musze przyznać, ze wow. Ale mówię, obiecuję przejrzeć dokładnie
Ogród zmyślony 10:32, 07 sie 2012

Do góry
myszorek napisał(a)
Joasko, dziękuję
Beatko, kupowałam tą trawę jako hakone aureola. Nie wiem, czy to kwestia nasłonecznienia, ale jest u mnie bardzo jasna i paski są mniej wyraziste. rozrasta mi się bardziej na boki- źdźbła są krótkie- no chyba że to wina nawozu potasowego

O, Danusia na posterunku odkryła projekt zanim dotarłam do komputera

Kurcze, muszę chyba po jakiś azot do sklepu jechać i rozrzucić go trochę na trawniku, bo trawa zrobiła się fatalna mimo całodziennych polewań wodą, ech automatyczne podlewanie, żeby je tak w końcu zrobić

Dzięki Myszorku, tak myślałam, że to hakone. Ładna jest i mnie się podoba
O nawodnieniu również marzę, bo moja trawa to katastrofa i jak znajomi przychodzą to im tłumaczę, że to taka nowa odmiana...beżowa.......... z Chin
Zielony galimatias 10:04, 07 sie 2012

Do góry
Tereniu.. .projekt - to brzmi dumnie! Ale żeby mój rysunek był projektem ...? ....
Czuję się zaszczycona Raczej o kształt rabat mi chodziło... Teraz jest już lepiej.. Przynajmniej wiem - mniej więcej. Ciągle mniej niż więcej, ale jednak ruszyłam z miejsca, choć wydawało mi się to nierealne.

Na początku jest chaos. Totalny. Wszystko się podoba, a okazuje się, że ogród tego nie pomieści...

Kondzio nie da rady Musi tak zostać...
Ogród zmyślony 09:48, 07 sie 2012

Do góry
Joasko, dziękuję
Beatko, kupowałam tą trawę jako hakone aureola. Nie wiem, czy to kwestia nasłonecznienia, ale jest u mnie bardzo jasna i paski są mniej wyraziste. rozrasta mi się bardziej na boki- źdźbła są krótkie- no chyba że to wina nawozu potasowego

O, Danusia na posterunku odkryła projekt zanim dotarłam do komputera

Kurcze, muszę chyba po jakiś azot do sklepu jechać i rozrzucić go trochę na trawniku, bo trawa zrobiła się fatalna mimo całodziennych polewań wodą, ech automatyczne podlewanie, żeby je tak w końcu zrobić
Zielony galimatias 09:31, 07 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Tessi.... obawiam się, ze tego przetrawić się nie da Co najwyżej można nabawić się niestrawności...

Ewuś, ale ja w innym znaczeniu Każdą niemal roślinkę muszę sprawdzać, jak wygląda.! Takie to jest przetrawianie

Podziwiam, że projekt zrobiłaś
W Gąszczu u Tess 09:15, 07 sie 2012

Do góry
O, jak miło, że ktoś mnie usiłuje z tego galimatiasu wyciągnąć

Beatko, dzięki za pozytywne fluidy

Gabik, to nie Twój projekt? Jakoś tylko z Twoim ogrodem kojarzę takie proste linie i kolorowe nasadzenia.

Ewuś, nie namieszałaś, każda rada cenna, z każdej można coś wyciągnąć

Po kolei:

ten bukszpan co to jajem obecnie jest, będzie stożkiem, tylko zgodnie ze sztuką nie powinnam go ciąć aż do posadzenia. Ale nieostrzyżony wygladął o wiele gorzej, niż obecnie.

Pokrywa ma 1 metr średnicy, jest za tą dużą, okrągłą kulką cisową (po prawej):

Hosta będzie usunięta, trzmielina też.

Poradźcie mi proszę, czy:

można na jednej rabacie dać i limki i stożki i kulki? Bo zaczynam mieć wątpliwości.
robi się taki kipisz.
czy jukkę można zostawić? Jest ładna, ale taka "ciężka" i rośnie na samym środku rabaty. Zaburza (he, he, czy tu można coś zaburzyć?) jakoś całość...

W Gąszczu u Tess 08:50, 07 sie 2012

Do góry
Tess, to nie mój projekt.

Rzeczywiście ciężki kształt, ale ta rabatka od Beaty to już dobry początek.
Ogród zmyślony 21:02, 06 sie 2012

Do góry
Tu jest projekt

https://www.ogrodowisko.pl/watek/670-ogrod-zmyslony?page=130
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:04, 06 sie 2012

Do góry
myszorek napisał(a)
Marzenka, ale masz pięknie. Bardzo mi się podoba. Nareszcie widać to przemieszanie dzikości i uporządkowania. Uwielbiam taką "siłowankę" w ogrodzie. Jest przewspaniale, zmiennie i dynamicznie. Vertigo robi przeogromne wrazenie, muszę się za nią rozejrzeć koniecznie po sklepach, bo nawet jeśli sezonowa ma takie przyrosty, to warto ją kupować co roku.
Co do brzóz, to otwieram oczy ze zdziwienia, moje od wiosny ani drgną, co więcej 3na 5 zbrązowiało i musiałam wymieniać. Nie wiem już jak mam je niańczyć, a tu takie olbrzymy porosły. O grabie nie wspomnę- mój się kisi od dwóch lat i ma 40 cm, aż 2 razy go przyciełam, a on dalej nic-same patyki- a tak mi się marzą grabowe smukłe, piękne stożki w trawach.
Podsumowując masz dar widzenia piękna i w domu i w ogrodzie (chętnie zobaczyłabym jakieś zdjęcia domu). Estetka i detalistka w kazdym calu. Kłaniam się pięknie.

Myszorku czytałam o Twoich brzozach.... moje mialy za zadanie wypijać wodę z podmokłego terenu... Ale te które mają bagno dwie po prawiej słabiej rosną, dwie po lewej gdzie bylo bardziej sucho zdecydowanie szybciej. Kupiłam mikre dlatego, że wszyscy mówią, że lepiej młode rośliny sadzić:
A) to się lepiej przystosują do środowiska,
b) jak zdechną nie będzie dużej straty finansowej.... W taki sposób pożegnalam klona palmowego....

Ale tak naprawdę to ruszyły dopiero w drugim roku czyli teraz. odobnie bylo z grabami, pierwszy rok mikre, drugie zaczęły już rosnąć a w trzecim sezonie szaleją I tak widzę jest z każdą roślina, pIerwszy rok trzeba przeżyć, w drugim roku już się można cieszyć, w trzecim jest najpiękniej a od czwartego martwi się ogrodnik co z tymi roślinami zrobić.... Wtedy sekatorek i piły idą w ruch.... tak było w moim poprzednim malutkim ogrodzie.....
Gdyby mój projekt powstwał po 2011 to bym miala w ogrodzie sky garden ale może w trzecim domu będzie sky....

Dziękuję za pochwaly Nad Twoim ogrodzeniem do tej pory wzdycham z zazdrości
Ogród zmyślony 14:23, 06 sie 2012

Do góry
myszorek napisał(a)

na koniec jeszcze raz wczorajsza robota

pokaż jeszcze te rabatę. Jest taka ładna. Co tam masz na niej- lawendę i co jeszcez? Coś jasnego. Pokaż z innej perspektywy.Które to miejsce jest?
I może podpowiedz gdzie jest projekt, może pamiętasz stronę, bo chciałabym zerknąć gdzie ta rabatka jest na nim.

Ślicznie jest
Tu na razie jest ściernisko... 12:42, 06 sie 2012

Do góry
bo widzisz Madziu - ja jestem obecnie pod ogromnym wrażeniem ogrodów angielskich, takich nieuczesanych i z misz-maszem, choć tylko pozornym.
I tak starałam się projekt tworzyć.

Myślisz, że za dużo różnorodności? hmmm... ja patrzyłam przez pryzmat gatunków:
tuje i cyprysik - jeden;
sosny i kosodrzewina - drugi,
choinki i jałowiec - trzeci.

Do tego kolorowe obwódki (no tak ... nie widać, że chciałam zrobić kolorowe ale pod względem wypełniaczy gardenpuzzle są ubogie mocno) i trawy.

A kolorowych kwitnących można dodawać co roku innych - tylko że to już jak będę miała w 100% dopracowany zarys, bo na razie tak sobie tylko gdybam hehe

Ciekawa jestem opinii fachowców!
Za dużo różnorodności? Ciąć?
Tu na razie jest ściernisko... 11:45, 06 sie 2012

Do góry
Kiniu chciałabym coś mądrego napisać ale nie potrafię.

Muszę jeszcze zjeść wagon kaszy, jak mawia mój brat aby mieć jakąś wiedzę ogrodniczą. Projekt mi się podoba choć z tego co czytam wynika, że masz trochę za dużo gatunków. Ja bym tam trochę kolorów dodała, jakiegoś kwiecia kwitnącego. ale co ja tam wiem
Buźka :*
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies