Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 20:24, 07 sie 2012

A tu rabata na której zostanie posadzona Nigra jak myślicie, w którym miejscu będzie jej najlepiej?

z innej perspektywy

hortensje i bukszany zostają na swoich miejscach. Wszystko co rośnie przed bukszpanami chcę wykopać, posadzić nigrę i na nowo posadzić te różności, które tam mam czyli
KasiaWB 20:28, 07 sie 2012

mogę również przesadzić żywopłocik bukszpanowy pod Nigrę o ile na coś się przyda

wstawię może starsze zdjęcie z lepszą perspektywą na tą rabatę

agata_chrosc... 20:28, 07 sie 2012

a te szaro-niebieskie kępki to co to? To znaczy wiem, że festuca ale jaka odmiana? Bo szukam takiej malutkiej.
W sprawie tej nigry nie pomogę, bo nawet nie wiem jak wygląda A poza tym ta rabata wydaje mi się już tak pełna, doskonała, że nie widzę tam miejsca. ALe ja mam bardzo ograniczoną wyobraźnię więc tym się absolutnie nie sugeruj
KasiaWB 20:34, 07 sie 2012

Przypomniałam sobie, że mam przecież projekt tej rabaty od Danusi! wstawiam zatem i chyba tak posadzę tą Nigrę. Nasadzenia świerków i hortensji oraz miskantów są zgodne z projektem, bukszpany mniej, bo nie mam przeciez jeszcze żwirowej rabaty, która w przyszłości powstanie a może zamiast łezki będzie kiedyś żwirowe kółko? zatem jeśli posadzę Nigrę zgodnie z projektem to i tak będę miała możliwość zrobienia czy to łezki czy też kółka może być?

KasiaWB 20:42, 07 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
a te szaro-niebieskie kępki to co to? To znaczy wiem, że festuca ale jaka odmiana? Bo szukam takiej malutkiej.
W sprawie tej nigry nie pomogę, bo nawet nie wiem jak wygląda A poza tym ta rabata wydaje mi się już tak pełna, doskonała, że nie widzę tam miejsca. ALe ja mam bardzo ograniczoną wyobraźnię więc tym się absolutnie nie sugeruj

Witaj Agatko!
to kostrzewa sina. Kupiłam ją w ubiegłym roku, który był początkiem jakichkolwiek prac na naszym poletku i na samym początku, kiedy dokładnie nic nie było przemyślane ) obecne nasadzenie też jest przypadkowe, bo nie wiedziałam już co z nią zrobić a i sił już nie miałam po tegorocznej wiosennej akcji
Nigra jest piękna jestem nią zauroczona kupiłam szczepioną na pniu na wysokości 2 m czyli będzie wysoko tworzyć koronę i do tego w formę kulistą ta Nigra od dawna była obiektem mojego porządania )) trudno o nią teraz bo ostatnia zima załatwiła uprawy, a to co przetrwało pojechało na wschód. Może dopiero wiosną coś będzie. Była jedna jedyna w centrum ogrodniczym.
Dziękuję za komplement dla rabaty, ale to jeszcze nie jest to efekt pewnie będzie za kilka lat, chociaż i to co jest już cieszy
Za dobre słowo, dla Ciebie jedna z hortensji
KasiaWB 20:44, 07 sie 2012

hortensje, hortensje.....

KasiaWB 20:46, 07 sie 2012

KasiaWB 20:48, 07 sie 2012

na pierwszym planie regenerowany bukszpan
KasiaWB 20:50, 07 sie 2012

a tu druga rabata hortensjowa - po drugiej stronie reanimowanego bukszpana - tutaj są hortensje Grandiflora i Anabelki w towarzystwie budleji i podsadzane żurawkami

kwiat Grandiflora
KasiaWB 20:53, 07 sie 2012

stożki niestety nadal czekają na podsadzenie....

a tu połączenie o które mi chodziło czyli kwiaty Grandiflora i kwiaty budleji Empire blue