Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Evchen 12:47, 07 sie 2012

Tessi, jak to uczulona na magnolię?..... Naprawdę?
Wymiary działki - boki 24 m, szerokość 22,5 m.

PS.
Marzenka coś działa z moim nieudolnym projektem, a ja w międzyczasie plewię, robię obrzeża i przycinam bukszpany - żeby nie tracić czasu..
Tess 12:53, 07 sie 2012

Ty pokaż zdjecia tego swojego ogrodu. Coś tam masz, oprócz tego kącika już zrobionego, skoro plewisz, kanciki robisz

Jestem uczulona na magnolię bo mi wyrosła tak, że pół działki zajęła

Fajne wymiary działki - prawie kwadrat Nie to co u mnie, taki pasek

To kiedy Marzenka będzie gotowa?
Evchen 12:58, 07 sie 2012

Tessi.. Ty mnie nie załamuj... kanciki, żeby robić - trzeba mieć trawkę! a ja nie mam Obrzeża robię - z kostki granitowej...
Magnolię mam w 2 odmianach - jedna rośnie do 3 metrów, jedna do 6m.. Ale widzę, że ta mniejsza usycha...

A Madżenki poganiać nie chcę, bo ona zabiegana jest .. ale coś o weekendzie wspominała
Póki co czytam Działkowca i przeglądam forum. .. no i zapisuję inspiracje..
beta 13:18, 07 sie 2012

o , to może dlatego kanciki mi nie wychodzą bo ja trawniczka ładnego nie mam
Tess 13:42, 07 sie 2012

Evchen napisał(a)
Tessi.. Ty mnie nie załamuj... kanciki, żeby robić - trzeba mieć trawkę! a ja nie mam Obrzeża robię - z kostki granitowej...
Magnolię mam w 2 odmianach - jedna rośnie do 3 metrów, jedna do 6m.. Ale widzę, że ta mniejsza usycha...

A Madżenki poganiać nie chcę, bo ona zabiegana jest .. ale coś o weekendzie wspominała
Póki co czytam Działkowca i przeglądam forum. .. no i zapisuję inspiracje..

A, to jak już manolię masz, to nie dyskutuję
A ja będę szkółki objeżdzać, żeby trawy i trawki kupić

Pokaż te obrzeża, nie żałuj I te magnolie pokaż, i te kulki Przecież trzeba mieć jakiś ogląd sytuacji, żeby radzić (w moim przypadku - udawac, że się rad udziela)

ale jak to robisz obrzeża??? Przecież projekt jeszcze nie zaklepany?
Evchen 13:48, 07 sie 2012

Tessi, no mobilizujesz mnie jak możesz do tych zdjęć
No zrobię zdjęcia tych moich "kulek", które niekiedy kulki nie przypominają
Projekt nie zaklepany, ale są miejsca, co do których jestem pewna, że chciałabym, by tak wyglądały więc tam robię (a właściwie małżonek szanowny robi..).. Wbrew pozorom takie obrzeża nie robi się w godzinę.. każdą kosteczkę trzeba dopasować i stuknąć młoteczkiem

bociek 19:56, 07 sie 2012

Ewuniu...tesknilam Projekta sie tworza superzaste A ja marze o jakis fotkach
Madzenka 21:44, 07 sie 2012

Ev obiecuję w weekend
Bo ja się muszę odłączyć od ogrodowiska i zamknąć drzwi aby nie wychodzić na ogród
A ja kocham magnolie Wiesz, że mam 4 szt
I jak kupować to takie o pokroju drzewiastym a najlepiej od razu uformowaną w drzewo na jednym pniu. Wówczas korona się rozrasta a pod spodem można założyć nasadzenia.
Mój sąsiad z soulanginy zrobił sobie sam takie drzewo, tzn po 5 latach od posadznie zostawił tylko jeden pień a wszystkie inne drobne gałęzie u dołu wyciął. Podobno magnolia nie lubi cięcia a ta rosła dalej jak szalona Tzn kwitła jak szalona
Evchen 08:40, 08 sie 2012

bociek napisał(a)
Ewuniu...tesknilam Projekta sie tworza superzaste A ja marze o jakis fotkach

Bociek!!!!!!!! Podobno jeździłaś na rowerze...? Dłuuugo coś Ale najważniejsze, że "esteś" !
Fotki będą! Dla Ciebie pierwsza, "przez żołądek do serca ..."......................ptaków

Evchen 08:47, 08 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Ev obiecuję w weekend
Bo ja się muszę odłączyć od ogrodowiska i zamknąć drzwi aby nie wychodzić na ogród
A ja kocham magnolie Wiesz, że mam 4 szt
I jak kupować to takie o pokroju drzewiastym a najlepiej od razu uformowaną w drzewo na jednym pniu. Wówczas korona się rozrasta a pod spodem można założyć nasadzenia.
Mój sąsiad z soulanginy zrobił sobie sam takie drzewo, tzn po 5 latach od posadznie zostawił tylko jeden pień a wszystkie inne drobne gałęzie u dołu wyciął. Podobno magnolia nie lubi cięcia a ta rosła dalej jak szalona Tzn kwitła jak szalona

Madżenka, wiesz.. ja bym tam Tobie drzwi nie zamknęła ale skoro taka potrzeba, niech będzie
Magnolie już rosną u mnie jakiś czas, to pierwsze drzewka, które uroczyście wkopaliśmy z nadzieją na piękne kwiaty... Spiszę ich nazwy, to podam Jedna to Norman Gould
"Magnolia 'Norman Gould' jest krzewem rosnącym do około 3-4 m wysokości i szerokości. Kwiaty ukazują się wiosna i są duże, barwy kremowo-białej. Kwitnie dość długo. Liście są duże i ciemnozielone"
źródło: http://www.e-ogrodek.pl/katalog_drzew/drzewo/2286,magnolia-norman-gould
A druga nie pamiętam... ale drzewiasta ma być.

A teraz fotka, żeby nie było, że nie ogrodowiskowo....
Buk mercedes i lawenda. Kępy trawy pójdą precz, bo nie pasują... W tyle jest rododendreon o przepięknych bordowych kwiatach.. .No i rządek tuji z narożnika