Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Tess 09:31, 07 sie 2012

Evchen napisał(a)

Tessi.... obawiam się, ze tego przetrawić się nie da Co najwyżej można nabawić się niestrawności...

Ewuś, ale ja w innym znaczeniu Każdą niemal roślinkę muszę sprawdzać, jak wygląda.! Takie to jest przetrawianie

Podziwiam, że projekt zrobiłaś
Kondzio 09:46, 07 sie 2012

Evchen napisał(a)

Ja bym zrobił większe rabaty na bokach zrobił i fajnie by wyglądały fale po lewym boku wyciągnął bym bardziej do przodu żeby koło altane zrobić bardziej zakryta żeby mieć taki prywatny kącik

Kondzio, z lewej chyba nie... altana jest niewidoczna z tej strony...
a to co jest zaznaczone litera A to altana prawda i wysunął bym bardzie do przodu tam gdzie jest czerwona kropka
Evchen 10:04, 07 sie 2012

Tereniu.. .projekt - to brzmi dumnie! Ale żeby mój rysunek był projektem ...? ....
Czuję się zaszczycona Raczej o kształt rabat mi chodziło... Teraz jest już lepiej.. Przynajmniej wiem - mniej więcej. Ciągle mniej niż więcej, ale jednak ruszyłam z miejsca, choć wydawało mi się to nierealne.

Na początku jest chaos. Totalny. Wszystko się podoba, a okazuje się, że ogród tego nie pomieści...

Kondzio nie da rady Musi tak zostać...
kubi2000 10:08, 07 sie 2012

halo halo a gdzie to zdjęcie???
Evchen 10:31, 07 sie 2012

kubi2000 napisał(a)
halo halo a gdzie to zdjęcie???

Cześć Kubi Mandżurską sfotografowałam, ale zdjęcie w aparacie.. Zapomniałam na amen... wgram wieczorem
kubi2000 10:40, 07 sie 2012

no liczę na to hihihi
Milka 11:38, 07 sie 2012

Evchen napisał(a)
.. ale magnolii i pęcherznic bronić będę jak niepodległości..
Róż i lawendy jak wolności słowa
rododendronów jak .. jak nie wiem co
a bukszpany i cisy same się wybronią...

nieźle
Evchen 11:47, 07 sie 2012

irena_milek napisał(a)

.. ale magnolii i pęcherznic bronić będę jak niepodległości..
Róż i lawendy jak wolności słowa
rododendronów jak .. jak nie wiem co
a bukszpany i cisy same się wybronią...

nieźle

Irenko, ale fajnie, że zajrzałaś
Bukszpany opanowały mnie całkowicie - po cięciu pieczołowicie zbieram gałązki, dbam, żeby miały mokrą ziemię.. ba! nawet po zapachu je poznaję
beta 12:33, 07 sie 2012

przyleciałam od Tereski

zaraz idę do Ciebie pozwiedzać
Tess 12:41, 07 sie 2012

Evchen napisał(a)
Konstancjo, za problem z kredkami - nie Ale za chroniczny brak czasu - chyba tak..

Człowiek przenióśł swoje bazgroły na jeden bazgroł. Szczerze mówiąc nie mogę się nadziwić, jak Danusia wszystko mieści na kartce papieru...?... Ja nie potrafię.. - albo mi się ogród nie mieścił, albo napisy. Dlatego zamieściłam to, co najważniejsze - kształt rabat chciałam, by był w miarę regularny, ale i tak mi nie wyszedł... Wyszedł... dziwaczny Zdaję sobie z tego sprawę... Ale jaki pan taki kram... Będę chyba zamieszczać wycinki poszczególnych części... Ale - COŚ już jest...

Ogólnie jestem mało techniczna w kwestii zdjęć i ich obróbki - przepraszam za jakość...

Uwagi do rysunku
Górny prawy róg - tam gdzie linia przerywana - to 2ga wersja kształtu rabaty - tam sobie wymyśliłam horensje z irysami i miskantami.. ale równie dobrze mogą wylądować obok magnolii poniżej serbów.

Dolny prawy róg- tam gdzie 3 żółte kreski - to azalie o kremowożółtej barwie *nie widziałam jak kwitną niestety...- dość spore egzemplarze. Posadziłam tam, bo wydawało mi się, że będzie dobrze. Później wizja się zmieniła i za nimi pojawiły się pęcherznice żółte jako żywopłot cięty. No i jest problem..
poza tym tamten kawałek mi się nie podoba... jakaś taka kiszka wyszła. .... Ale azalie będę widziała z tarasu jak zakwitną. Jest plus. I z niebieskim może też się fajnie skomponować .

Uwagi do projektu oprócz wartości estetycznych, które jakie są każdy widzi.. (tu zakrywam oczy )
1. Teren okołotarasowy po prawej stronie - łysy.. jak księżyc w pełni.
2. Nadal nigdzie nie umieściłam drzewek owocowych i malin - będę je prawdopodobnie upychała, bez robienie dodatkowej rabaty owocowej, bo nie ma na nię po prostu miejsca. Jeśli zakątek trawkowo hortensjowy wyląduje obok magnolii po prawej stronie - to drzewka owocowe zostaną tam gdzie są.
W kawałkach mój ogród widzę - w całości już nie. To kawałki, które do siebie nie pasują. Dostaną obwódki z bukszpanu i będą siedziały na trawce

Dobrze, że jesteście dzisiaj u Ani, to mało czasu będziecie miały na oglądanie moich bazgroł.

Składam samokrytykę.
Niebawem chyba złożę broń....

Przeniosłam, żeby nie trzeba było daleko szukać

Ale wymiarów działki nie dałaś?

Dlaczego dwie magnolie masz w projekcie? Jestem uczulona na magnolie