mój też nie jest dopracowany

na razie dumam nad szkieletem - chcę (w dalszym ciągu, od roku, a to już "coś")

coś w stylu ogrodu, którego zdj wrzuciłam w pierwszym poście. W tym roku planuję tam nasadzić tylko duże drzewa, niech już sobie rosną.
mam skarpę od strony wjazdu na działkę i właśnie na niej zacznę działać - jak uda nam się wiosną troszkę wyrównać teren i wyciągnąć skarpę z tego pagórka, którym obecnie jeszcze jest. Myślałam, ze w tą sobotę przyjedzie pan z ciężkim sprzętem, ale niestety zasypało nas sporą warstwą białego puchu, więc muszę się jeszcze wstrzymać.
w rzucie z góry całość wygląda tak:
na ten rok planuję tylko rabatę którą w wersji roboczej nazwałam "przedogródek".
z przodu jest teraz tak:
rabata będzie w miejscu czerwonej linii - pagórek widać po roztapiającym się śniegu
a bardziej szczegółowo, wymyśliłam sobie taki plan nasadzeń "szieletowych" - konstruktywna krytyka mile widziana

- ma nie zasłaniać widoku z okien na drogę (dom będzie rozbudowywany w stronę na podwórze)
i jeszcze przymiarka do prawej strony rabaty w garden puzlach - mocno poglądowo, chodziło mi najbardziej o kolory i kształty.
na początek zastanawiam się nad wyborem srebrnej choinki (dwóch konkretnie) - byłam zdecydowana na świerka kłującego, ale one są kapryśne i trzeba je pryskać, co już na dzieńdobry mi nie odpowiada, bo chemię zechcę ograniczyć do absolutnego minimum...
Macie jakieś sugestie?