Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród na skraju sadu 22:07, 27 lip 2011

Do góry
http://www.florini.pl/miskant-chinski-giraffe-div-classlat-miscanthus-sinensis-div-p1740.html to może być jeszcze taki miscant
Wejście, ładna mi wizytówka, heeelp 11:27, 26 lip 2011

Do góry
Bardzo podoba mi się wizja Danusi z tawułkami i hostami. Parzydło jest trochę za krótko dekoracyjne i zaraz trzeba obcinać wiechecia. Przydałoby się jednak dołożyć jeszcze coś trwalszego przy tym rowie-jakiś pionowy akcent-no chyba, że porosnąć mur bluszczem i powojnikiem, ale powojnik jakoś słabo mi się komponuje z tawułkami.Może zwyczajnie hortensje i trawy wysokie?
Tak Danusia ma rację-myszor nie da rady pielić więcej.
Tak więc wielki bluszcz, hortensja, miskant, a na przód hosta i tawułka dla koloru brzmi dla mnie bardzo fajnie.Różowa astilbe dodałaby "pieprzyka" wiechom zielonej hortensji i pozostałym zielonościom oraz biało obrzeżonym hostom. Dalej za furtką jest sporo wiśniowych żurawek, różowych wrzośców więc przód domu byłby spójny i nieprzekolorowany Ale mi podrzuciliście świetny pomysł. Dziękuję
Ogród zmyślony 18:36, 25 lip 2011

Do góry
Monteverde-dziękuję
Nie Isiu, ja takich zdolności nie posiadam niestety
Jedyne co, to skleciłam szkic rabaty lawendowej, wkleję i poczekam, co na to powiecie. Danusia podrzuciła pomysł z kulami na pniu i mowiła, żeby zrobić remanent roślin i rysować po kolei, co jest, czego brakuje i co należy z czym zgrupować. To będzie prawdziwa, choć bardzo powolna rewolucja. Myśle,że sporo będzie o tym, jak przeorganizować swój ogród, żeby stał się ogrodem, a nie skupiskiem roślin.Mam nadzieję, że ta i kolejne lekcje nauczą mnie czegoś

tymczasem papier zniesie wszystko, więc zaczynam nieudolnie trochę szkicować, bo ręka już dawno zapomniała jak sie rysuje Na rabacie
-lawenda,
- czosnek olbrzymi,
-miskant morning light,
-kule naziemne(albo i nie)-bo i to coś za gęsto wygląda
- kule na pniu
- macierzanka na wypełnienie(jeśli będzie jeszcze co wypełniac)

Po środku rabaty nie można za bardzo wstawiać cennych roślin-bo śnieg by połamał

Idę na chwilę, bo mąż grzecznie w rękawiczkach już czeka i liczy doniczki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:34, 23 lip 2011

Do góry
Przepiękne te róże - miskant także bardzo uroczy
Ogródek Aldony 21:01, 17 lip 2011

Do góry
Na tej wysepce po prawej można dosadzić żółte żurawki jeszcze, albo miskant nad nimi jeszcze.
Taras z drewna egzotycznego 08:42, 15 lip 2011

Do góry
Tak przezimowała, niczym nie okrywałam i nie ścinałam jej , dopiero na wiosnę Teraz mam do oddania , bo będzie tam miskant chiński 'Variegatus' z irgą
Taras z drewna egzotycznego 00:16, 13 lip 2011

Do góry
Okej, tak zrobię dziekuję, Danusiu proszę doradź mi jeszcze co posadzić w te pozostałe... czy cisy + miskant biały, czy będzie już za dużo miskanta? sama nie mogę sobie poradzić z tymi donicami... proszę o pomoc.
Ogród na skraju sadu 22:20, 12 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
MI też się zdaje, że to miskant zebrinus z tych żółtych przecięć słynący. Choć mało ich u Ciebie - dlatego Cię to tak zmartwiło

On ma takie białe paseczki podłużne i to chyba jego cecha. Mnie chodzi i te zażółcenia, które widać bardziej na drugim zdjęciu. On też tak ma mieć. Pierwszy raz mam miskanta zerbinusa nie wiem może się czepiam.
Ogród na skraju sadu 21:33, 12 lip 2011

Do góry
MI też się zdaje, że to miskant zebrinus z tych żółtych przecięć słynący. Choć mało ich u Ciebie - dlatego Cię to tak zmartwiło
Taras z drewna egzotycznego 22:01, 11 lip 2011

Do góry
A ja miałam nasiona i wysyłałam wszystkim wiosną. Rosną już.

Coś iglastego, może cis odmiany kolumnowe "Fastigiata" "Wojtek" "Krzysztof" "Fastigiata Aurea".
Chude musi być. Kosodrzewiny, ale długo nie wytrzymają, gubią igły i zamierają w ciasnocie.
Choina kanadyjska "Jeddeloh" ale niska jest.

Kule z cisa lub tui czy cyprysika na pniu, a pod nimi coś. Może w takim stylu, tylko mniej roślin.

Cisy i miskant "Variegatus"

Wydaje mi się, że Red Byron jest za niska do tych pojemników i nie są wykorzystane. Płot dominuje nad nasadzeniami
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:22, 11 lip 2011

Do góry
Zaczyna kwitnąć hortensja bukietowa "Vanille Fraise"

Miskant

Agave stricta

Zielistka

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:17, 10 lip 2011

Do góry
witam wszystkich w niedzielne południe

Wczorajszy dzień był bardzo pracowty, nawet nie włączyłam komputera, ale za to w ogrodzie troszkę zmian Ze zmęczenia zasnęłam z synkiem o 21, w ciuchach

Moje wczorajsze zakupy:

kupiłam klon Globosum, modrzew na pniu, 20 begonii, 2 annableki i 1 limelight, żurawki: 3 electric lime (nie ma citronellek), 1 marmelade i 2 "zwykłe" zielone - nie miały nazwy - Pani powiedziała, że to takie "podstawowe stare" zielone z czerwonym kwiatem, miskant karłowaty little Silver Speder - zako wzięłam zamiast tego białego Variegatusa, bo ma takie cieniowane delikatnie liście, no ale teraz czytam, że jesienią się przebarwia na pomarańczowo-czerwono i nie wiem co z tym fantem zrobić
Do tego wzięłam od Pana 2 wielkie wory kompostu z jego "górki" i dokupiłam dobre lekko kwaśne podłoże dla bukszpanów i hortensji (sprawdziłam kwasomierzem jeszcze )...
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 00:13, 09 lip 2011

Do góry
Alinko - pomyslę o tym jutro - tzn dziś, ale rano

zostawiam trawę prawdziwą pod huśtawką, w róg pójdzie miskant i kora, a z boku jeszcze nie wiem...

Uśmiałam się z dywanu

DOBRANOC!!!
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 20:47, 08 lip 2011

Do góry
Czy ja wiem czy miskant by przeszkadzał. U mnie cały czas huśtawka ociera się o rosnące za nią tuje - nim im nie jest i nigdy się nie ułamały
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:53, 05 lip 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
to zależy mój Chopin ma czasami ponad 2 metry) może trawy)

Aniu.... masz rację....myślisz , ze ten miskant, który rośnie u Danusi by się nadał?
Dodam, że przed chopinami będzie rządek lawendy, potrzebuję czegoś na najwyższe piętro
Ogród Sylwii od początku :) 15:00, 05 lip 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
http://www.szkolka-santocko.grt.pl/?co=11 w trawach 2 rubryka po Rubrusie)jedź myszka do dołu)

http://ogrodkomercyjny.pl/sklep/product/5/151/miscanthus_sinensis_quotvariegatusquot/352

http://kalmar.bazarek.pl/search/fraza,miskant/

Jeszcze raz po stokroć dziękuję , zaraz luknę tylko nakarmię rodzinkę. Wyglądasz bąbowo w tej czapie !!!

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:55, 05 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Biały miskant "Variegatus" jest ładny w zestawieniach

Jakie kolory, coś niesamowitego. Zmienność trawy i ostoja cisa (cis kolumnowy?). To jest bajka! Rekwiruję to zdjęcie dla siebie.
Aniu zrób gdzieś w ten sposób.....
Ogród Sylwii od początku :) 10:28, 05 lip 2011

Do góry
http://www.szkolka-santocko.grt.pl/?co=11 w trawach 2 rubryka po Rubrusie)jedź myszka do dołu)

http://ogrodkomercyjny.pl/sklep/product/5/151/miscanthus_sinensis_quotvariegatusquot/352

http://kalmar.bazarek.pl/search/fraza,miskant/
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:23, 03 lip 2011

Do góry
Aniu chcę doradzić ,czy mogę ,? pytam bo chyba już przynudzam ,ale to dlatego ,ze masz piękny zaczątek i szkoda ci robić błędów .

ja wybrałabym jednak biały miskant ,a nie zebrinus , wprowadza trochę przy czarnej trawce i białych kwiatkach hortensji niepotrzebny zamęt . on super pasuje do czystej zieleni . mówię z autopsji ,bo u mnie w ogóle się nie sprawdza z kwiatami ( lilie)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:45, 03 lip 2011

Do góry
Biały miskant "Variegatus" jest ładny w zestawieniach

Zebrinus

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies