Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

anula_wn 09:34, 29 sie 2011

hej Aniu z utęsknieniem czekam(y) na opowieści okraszone fotkami !
witaj z powrotem
Ana 10:37, 29 sie 2011

witajcie witajcie

Zdjęcia z zamku będą później, bo ładuję baterię od aparatu żeby móc je zgrać...

W wątku o Hortulusie wgram zaraz fotki ( z drugiego aparatu)- było pięknie, choć króciutko i w deszczu Obiecałam sobie pojechać tam jeszcze raz na cały dzień

Na urlopie było...bajecznie....aż się usmiecham na samą myśl...wypoczęłam bardzo, choć nabiegaliśmy się sporo po okolicy odpusciliśmy sobie niestety Trójmiasto, bo korki były okropne, szkoda było nam i czasu i nerwów - "zaliczyliśmy" jedynie sopockie molo...ale w deszczu potwornym

To był jedyny deszczowy dzień, pozostałe piękne i sloneczne. Tak więc obejrzeliśmy ogromny Park Jurajski w Łebie (POLECAM!!!), potem rowerami na ruchome wydmy w Słowińskim Parku Narodowym, dom do góry nogami w Szymbarku (oj M na samą mysl kręci się w głowie - niesamowite wrażenia w srodku ), ogród dendrologiczny w Gołubiu (dla mnie porażka), Sopot w deszczu, pociąg na Hel i foki, i na deser dzien na plaży we Wladysławowie to tak w skrócie Ach i oczywiście Hortulus w drodze powrotnej!

Ana 11:22, 29 sie 2011

Kilka zdjęć z drugiego aparatu - jedyne z Zamku na tej karcie to tylko widok z naszych okien na zamkowe okolice

Sebek 11:28, 29 sie 2011

No suuuper
Ana 12:11, 29 sie 2011

W tak zwanym międzyczasie szybka zmiana koncepcji na poczatku rabaty hortensjowej - mialam tydzien na odpoczynek, czas zabrać się do pracy, bo we wrześniu rabata MA BYĆ SKOŃCZONA

Jest tak:

Tak na szybko narysowałam projekt przed chwila:

Kółko i kamyki biale idą precz, podobnie jak modrzew w donicy - będzie wsadzony na skarpie na sloneczku. Pod murem dwa stożki formowane, pomiędzy nimi miskant variegatus, przed nimi cisowa kula na pniu podsadzona 3 bukszpanami. Z przodu przedluzony pas z turzycą Evergold i za nią zurawka marmelade.
co o tym sadzicie?

ponowię pytanko - z czego zrobić stożki, żebym nie musiałas czekac na efekt kilka lat jak w przypadku cisa i bukszpanu???

Ten iglak pod rynna to pomylka, nie zwracajcie uwagi
Sebek 12:34, 29 sie 2011

Teraz też jest fajnie, a stożek niech będzie z tui szmaragd, bo ich nawet formować na niego nie trzeba
Ana 12:41, 29 sie 2011

Dzięki Sebciu - a może z kolumnowej?? mam z niej żywoplot...myslałam też o cyprysiku lub jałowcu....Tylko czy da radę formowac je na pewnej wysokosci caly czas??

teraz trochę poprawiony projekt z innej perspektywy, szybciej mi idzie na papierze niż w paincie

shrekol 12:57, 29 sie 2011

Ana napisał(a)
a może z kolumnowej?? mam z niej żywoplot...myslałam też o cyprysiku lub jałowcu....Tylko czy da radę formowac je na pewnej wysokosci caly czas??

teraz trochę poprawiony projekt z innej perspektywy, szybciej mi idzie na papierze niż w paincie

Aniu fajnie wyszło, a może jeszcze jeden miscant zasłaniający rurę spustową?
Masz na myśli thuja columnea? jeśli tak to ona nie jest zbyt gęsta i kwitnie, najlepsza będzie jednak szmaragd, poszukaj może uda Ci się kupić bukszpanowe duże po rozsądnej cenie tak jak mi ostatnio udało się kupić spore bukszpanowe kule po 35 zł
Ana 13:06, 29 sie 2011

Dzięki Przemku - no też myslałam nad jeszcze jednym miskantem, tylko, ze to jest róg domu, a z boku po lewej jest brama boczna wjazdowa i miejsce parkowania mojego wehikułu no i często tamtędy chodzimy i nie wiem czy miskant nie wadził by troszkę i nie właził za bardzo na ścieżkę?
shrekol 13:11, 29 sie 2011

A chodzicie po kostce czy po kamykach? bo rura odsunięta jest od narożnika Ale najlepiej jak przymierzysz na miejscu. A na drugim narożniku zdecydowałaś się co będzie?