Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Ana 13:13, 29 sie 2011

Chodzimy więcej po kamykach - zwłaszcza dzieciaki tam biegają, dlatego w tym rogu jest tylko kamyk i nic więcej...właśnie probuję narysowac rabatę od drugiej strony i dumam jak to obsadzić, zwłaszcza rynnę i jak zrobić ciurkadelko....jak dużo miejca powinnam przeznaczyć na klon palmowy???

spodobała mi się taka forma ciurkadełka, tylko nie wiem czy będzie pasować??

http://www.favore.pl/galeria/66708_zrodelko-z-kamienia-gejzer-wodotrysk-lodz-zgierz-kutno-lodzkie,5.html
shrekol 13:26, 29 sie 2011

Zależy jaką odmianę i formę klonu chcesz a podobne źródełka możesz zobaczyć tutaj
www.mogrodnik.pl
monteverde 13:31, 29 sie 2011

masz małe dzieci to raczej coś płytkiego
Ana 13:33, 29 sie 2011

Aniu - no bezapelacyjnie, dlatego chcę tylko kamień i spływającą po nim wodę, nic więcej - żadnej stojącej wody
Ana 13:45, 29 sie 2011

Ugh, wcięło mi posta....

Od początku.
Nabazgrałam rabatę od drugiej strony, ale coś muszę zmienić - jej zakończenie mi się nie podoba...za gęsto jest

Od prawej:
Stożki i cisa na pniu już znacie

dalej 2 x Annabelle (już mam)
Miskant gracillimus
1 x Limelight (ale dosadzę chyba jeszcze jedną w ten sam dołek) (mam)
stożek podsadzony 3 kulami z bukszpanu
miskant Variegatus
Klon palmowy dissectum,
ciurkadło z kamieni
wokół kostrzewa niedźwiedzia lub zawciąg nadmorski biały

Wyrzucić stąd klon??
a może ciurkadlo bardziej 'ociosane" - kulę?
monteverde 13:46, 29 sie 2011

wywal stożki spod okna
Ana 13:53, 29 sie 2011

Aniu, zła perspektywa na rysunku, wylazlam na ogród i nic się nie zgadza no marny ze mnie rysownik

Stożki będą za oknem, na ścianie domu, za to hortensje wlezą na okno...wracam do punktu wyjścia...z resztą na rysunku wygląda gęsto, a w rzeczywistości tam jest chyba 11 m, więc w końcowym efekcie te nasadzenia skończyłyby się w polowie rabaty

Zaczynam od początku, ale ten front z wcześniejszego rysunku (kula cisowa na pniu i stożki) zostawiam
Ana 14:29, 29 sie 2011

no dobra, jest kolejny pomysl - mam nadzieję, że Danusia mnie nie przechrzci, bo wzoruję się na jej ogrodzie

Od prawej
stozki z kulą na pniu
dwie kuliste formy - albo ostrokrzew albo dwie kosodrzewiny
3 stożki różnej wysokości )od największego do najmniejszego) - tu mogą być z bukszpanu bądź cisy
miskant karłowy Little silver spider (na stanie )
2 x annabelle (na stanie)
miskant Gracillimus
Limelight (na stanie)

I co dalej???
popcorn 15:03, 29 sie 2011

Witaj Ana,
fajny sposob na ladny rysunek - skanujesz to potem zeby tu wrzucic? Bo to odrecznie chyba rysujesz?

Nie podoba mi sie to nasadzenie-fragment ze stopniowanymi stozkami. Dalabym najwyzszy w srodek, a obok 2 nizsze, ale nie rowne.
Klonu palmowego tak blisko sciany bym nie dala, jak sie rozrosnie bedziesz miala problem, a obcinany nie ma ladnego pokroju.
I dalej w lewo pociagnelabym znow jakies stozki i zakonczyla kulka na pniu lub chociaz kulami z bukszpanu. Cirkadelko - czemu nie? Nie znam reszty Twojego ogrodu (czytalam z tydzien temu ale watkow sporo i nie wiem co pamietam i jest u Ciebie a co mi sie pomieszalo). Wiec jakie to ciurkadelko mialoby byc nie wiem...

pozdrawiam
Karolina
Sebek 15:18, 29 sie 2011

W pierwsze wersji ten klon to już za dużo, ale może by wepchnąć tam tego karłowego?
W dwójce dalej bym dał żurawki citronelle, przerwa na ciurkadło - i do końca żurawki o ile się zmieszczą.