Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w skali mikro :) 13:40, 07 kwi 2013

Do góry
A u mnie jest taki widok przez okno kuchenne... Jakby kto uwierzyć nie kciał

Dolina Tęczy 13:35, 07 kwi 2013

Do góry
Pszczółki ochoczo zażywały kąpieli w krokusowych kielichach

Dolina Tęczy 13:31, 07 kwi 2013

Do góry
Oj dziewczyny - ja z niemocy pogodowej nie zaglądalam tu ostatnio - dziękuję za życzenia!!

I melduję, że na Pomorze Zachodnie dotarła w końcu wiosna !!!

Rododendronowy ogród II. 13:27, 07 kwi 2013

Do góry
Bogdziu - jak Twoje rododendronowe pączki? Ja macam moje, to są miękkie - jak myślisz - zmarzły??

Przesylam Ci dzisiejsze moje pszczółki w krokusach

Pogaduchy skowronków 13:20, 07 kwi 2013

Do góry
Marysiu dzięki że postawiłaś nas na baczność. Skowronki już dawno nad głowami fruwają. Z boćkami może nie jest tak źle bo już kilka ich widziałem na naszym terenie. Pozdrawiam Was skowroneczki.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 13:13, 07 kwi 2013

Do góry
Jeszcze takie coś

Jagna napisał(a)
Ja wracam do moich bukszpanów. Z dwóch może cos będzie bo puszczają młode przyrosty.
A największy ten dostany na jesień ma takie objawy:

A od tyłu ma pęcherz:

Wyglada to inaczej niż na pozostałych bukszpanach wiec wole sie upewnić :
Czy to tez jest przemarznięcie???
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 13:12, 07 kwi 2013

Do góry
Czy to jest podobne do tego?

Linka napisał(a)
Ja dziś zauważyłam u swoich bukszpanów dwa rodzaję objawów:

1. takie jakby nadmuchane listki

Ptasi Ogród 13:09, 07 kwi 2013

Do góry
Pozdrawiam miłośnika ptaków
Poniżej kilku gości odwiedzjących Nasz ogród.

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 12:51, 07 kwi 2013

Do góry
Skrzynie nie zaimpregnowane., wydaje mi się, że wytrzymają więcej niż 3 lata

Ketmia - Hibiscus zimujące w gruncie i domowe 12:49, 07 kwi 2013

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Iwonko dzięki i już wszystko zeznaję a nawet poprę zdjęciami. Przycinam swoje bo one mają tendencję do wypuszczania coraz dłuższych pędów. Cięcia się nie obawiaj bo one to bardzo dobrze znoszą. Po przycięciu ładnie się rozgałęziają i zagęszczają. One zakwitają zawsze na czubku gałązki i przeważnie mają po 2 pąki. Powinny mieć raczej wilgotną ziemię i nie dopuszczaj do jej przesuszenia.
Podlewam nawozem płynnym do roślin kwitnących odpowiednio go mieszając z wodą. Ketmia bardzo lubi dobre nawożenie. Podlewam nawozem tak co 2 tygodnie. I jeszcze jedno. Obierz sobie stałe miejsce gdzie ma stać. Nie wolno jej obracać i przestawiać bo z kwitnienia nici będą - tak już ma ta roślina. Powodzenia Iwonko.

U mnie stoją na meblach oddalone od okna o ok. 80 cm. Moja jedna też przez zimę wybujała i będzie cięcie ale po kwitnieniu.

Tu jest ta żółta i ładnie się zagęszcza.

A to pomarańczowa której należy się przycięcie - ale szkoda mi teraz pąków.

Zbyszku, dziękuję pięknie, zastosuję się do Twoich rad.
O efektach, jeśli będą poinformuję Cię na Forum. Pora obiadowa. Smacznego

Rododendronowy ogród II. 12:47, 07 kwi 2013

Do góry
asc napisał(a)
Bożenka.. jeszcze masz 2 dni zimne..a raczej dwie mroźne noce.... a potem już będzie eis topić...... U nas dziś i jutro pochmurno, a potem 2 dni deszcz.... zmyje cały śnieg, bo deszcz najszybciej go rozpuszcza. U mnie dlatego go mało, bo padało przez 2 dni...a nawet więcej.
To Twoje prognozy Nocnych temperatur nie daję, bo są dołujące

Usmiałam sie to dodatnie mi pokazujesz a ujemne ukrywasz? Jak będą ujemne to śnieg dużo wolniej bedzie sie topił. Trudno nic nie poradzę na to więc muszę czekac az sie stopi.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 12:44, 07 kwi 2013

Do góry
Kwiatuszek dla Was

dostałam go wczoraj od znajomej która ma kwiaciarnię - kwiatuszek "z odzysku" - w kwiaciarni spisany na straty - u mnie zobaczymy co będzie... może się zabierze, jeśli nie trudno... całkowicie był przesuszony, liście miękkie, korzenie w prawie połowie suche... przesadziłam (wczoraj o 22.30), wycięłam suche korzenie, zalałam i zostawiłam na noc w wodzie... wiem że kwitnących się nie przesadza, ale nie było wyjścia. Poczekamy, zobaczymy co będzie.
Wzięłam jeszcze od niej miniaturkę - nie kwitnie

sytuacja zgoła odwrotna - jak go wyjąłem z doniczki okazało się że wszystkie korzenie w korze właściwie nie istnieją, jedyny jaki mu został to taki jeden powietrzny. Obcięłam je wszystkie - zostawiłam jeden, zasypałam korą ciut wyżej bo widziałam, że zaczyna puszczać kolejny - taka maleńka wypusteczka - i tez zobaczymy co będzie

Z reguły nie ratuję kwiatów, ale powiem Wam, że w sumie to żal mi (choć może bez sensu) tych kwiatów "na przemiał" bo to naprawdę jest przemiał - tyle sie tego marnuje żeby się trochę sprzedało...
Na Francuskiej 12:40, 07 kwi 2013

Do góry
Na jesieni ub. roku dostałam od sąsiadki kilka karp miniaturowej dalii. Wsadziłam ją 2 tyg. temu do donic i proszę, już zaglądają

A tu moje hosty

i komarzyce (mam nadzieję, że się przyjmą)

Ogród zmyślony 12:27, 07 kwi 2013

Do góry
beta napisał(a)
Witam

bardzo spodobał mi się pomysł "upchnięcia" placu zabaw na rabacie, jeżeli możesz Magdo, to napisz mi proszę co tam za podłoże dałaś-korę? i jak to się sprawdza? czy dziecię nie biega po roślinach?

będę wdzięczna za odpowiedź i sugestie

bo mój M jak usłyszał o "zamontowaniu" placu zabaw na rabacie to się za głowę załapał

pozdrawiam

To ja upchnęłam Myszorkowi plac zabaw na rabatę. Zobacz jest dużo miejsca i wolne dojście

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:04, 07 kwi 2013

Do góry
Kolejne oznaki wiosny

Przyleciały rudziki i pożywiają się płatkami owsianymi w karmniku.

I pojawiły się pliszki..

A chłopak korzysta z ostatnich lodów
Pogaduchy skowronków 11:57, 07 kwi 2013

Do góry
Witam, coś wątek uśpiony i mało aktywny, ale miło dzisiaj zobaczyć białego boćka i białego hipka.
Boćka nie mam, ale mam mnóstwo kosów, zięb, czyżyków, wróbli i jednego rudzika do wykarmienia, no i oczywiście jednego hipka, ale mój już przekwita.
Pozdrawiam.

Bulbokodium wiosenne syn. Zimowit wiosenny, Bulbocodium vernum 11:45, 07 kwi 2013

Do góry
- Bulbocodium vernum, bylina z rodziny zimowitowatych (Colchicaceae), pamiętam czasy gdy zaliczana była do rodzaju zimowitów.

posadzony jesienią pokazał pąki w marcu mrozy go przystopowały teraz wystartował ponownie

Kolorowe rabaty 11:40, 07 kwi 2013

Do góry
asc napisał(a)
Czubki czy nie.. ale cieszą

Cieszą Aniu bardzo dziękuję
Kolorowe rabaty 11:35, 07 kwi 2013

Do góry
Czubki czy nie.. ale cieszą
Powojnik - Clematis 11:33, 07 kwi 2013

Do góry
U mnie rosną dwie odmiany, Polish spirit i Paul Farges, zwany letnim śniegiem (Summer snow), ze względu na masę białych kwiatów. Polish spirit zakwitł niemal od razu w miesiąc po posadzeniu.

Rosną cztery sadzonki na pergoli, ale są jeszcze bardzo wątlutkie, tzn pędy maja takie cieniutkie.

To jest zdjęcie z sierpnia, dwa miesiące po posadzeniu.

I z końca września

Jak widać kwiatów dużo i długo. Rośnie w pełnym słońcu, nie ma na razie obsadonych 'nóżek', co jest zalecane, ale liliowce juz czekają, by obsadzić nim rabatę pod clematisem.

Paul Farges natomiast nie zakwitł w ogóle, za to urósł na 2 metry. To jest odmiana silnie rosnąca, która z powodzeniem nadaje się do obsadzenia ogrodzenia. Uwaga wymaga silnych podpór.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies