Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 22:08, 02 lip 2011

Do góry
Wszystko zależy ile masz tam miejsca, miskant to dobry pomysł, ale jeżeli już dałabym to nie pomiędzy hortensjami. ale z boku.
A moje łobuziaki roznoszą dom, najlepsze, że starszak uspokaja się a młodsza zaczyna go przerastać w łobuzowaniu. Jest odważniejsza, w końcu dziewczyna, nie?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:20, 30 cze 2011

Do góry
Alinko - dziś obejrzę na ile elastyczne są te kulki i co da się zrobić Zbieram się psychicznie do cięcia jałowca na bonsai, mam pietra troszkę

Inya - w "japońskim" kąciku chcę mieć bonsai, klon palmowy, Kamień-łupek porozrzucany, kule bukszpanowe i trawy (miskant, rozplenica, kostrzewa sina). rododendrony i azalie nie dadzą rady tam, bo jest pełne słonce (południe), a cień daje dopiero altana sąsiadów koło 15. ach i jeszcze myślę, czy w ten przesmyk między rabata a skarpa, ktory teraz powstal nie wkomponować suchego strumienia, bo bardzo mi się spodobał.
do tego gdzieniegdzie chciałabym kwiaty, mam cebulę szachownicy cesarskiej, marzę o liliach lub liliowcach...nie wiem jakie jeszcze kwiaty pasują...może migdałek albo krzew magnolii?
I chyba runianka, żeby zakrywała przekwitające kwiaty....póki co zbieram pomysły i zdjęcia...

Myszorku - taras zadaszony tworzywem, jakaś podobno "lepsza" pleksa, i nie jest płaska tylko ma takie kanaliki, komory, które przepuszczają powietrze i nie ma efektu sauny pod dachem...nie umierm tego wytłumaczyć, bo to M jest od tego fachowcem
czekam jeszcze na dostawę materiału i będziemy szyć zasłony i dach (fale) w stylu śródziemnomorskim troszkę
Ogród Marty 23:42, 22 cze 2011

Do góry
zaczęłam też robić coś takiego

Wzorowałam się na mistrzyni, ale to marna kopia.
3hortensje limelight, miskant zebrinus za kulkami bukszpanowymi. Koło płotu zasadziłam parę sztuk bluszczu (nie widać, są za konwaliami). Z lewej strony jest tuja trochę przycinana (taka urosła z małej gałązki którą włożyłam 8 lat temu do doniczki jako ozdobę na święta. moja pierwsza ukorzeniona przypadkowo roślinka)

...
z lewej str. tuji chciałam posadzić trzmielinę na pniu, ale ma być w ogrodniczym dopiero w sierpniu.

Całość chcę obramować kostką taką jak na zdjęciu z rudbekiami i wysypać żwirkiem.
Co o tym sądzicie? Wszelkie uwagi, rady i krytyka mile widziane
Ogródek Agam 00:28, 22 cze 2011

Do góry
a myśłalaś o trawach wysokich np,trawy pampasowe, lub miscanty chińskie,miskant - zebrinus, albo jest taka fajna żółta Haconechloa Aurea lub Albostricta
Ogród na skraju sadu 19:29, 21 cze 2011

Do góry
Moje dzwonki

gdzieś zaplątał się jeden niebieski

hakuro

miskant znalazł swoje miejsce na rabacie
Kubusiowo 12:15, 20 cze 2011

Do góry
Krysiu mamy nawet parę metrów linii brzegowej Tylko co z tego jak i tak ogrodzić nie możemy bo trzeba zostawić przejście....

Bogda narazie jest to:

1. DELPHINIUM ELATUM - Ostróżka
2. PHLOX Subulata
3. AGUILEGIA – Orlik-
4. ASTRANTIA MAJOR – Jarzmianka
5. GERANIUM orion– Bodziszek
6. GERANIUM ENDRESSII – Bodziszek
7. ALCHEMILLA MOLLIS – Przywrotnik
8. NEPETA X FAASSENIi – Kocimiętka
9. SALVIA NEMEROSA – Szałwia
10. ROZCHODNIK okazały
11. MISKANT CHIŃSKI
12. Jeżówka Magnus

Yyyyy co do pokazania ogrodu w calości to będzie problem... Chyba, że masz na myśli projekt (od pory kiedy go wstawiłam na forum nic się nie zmieniło - cały projekt mam w głowie )
Ogród na skraju sadu 20:07, 12 cze 2011

Do góry
A to mój miskant też prezent. W poniedziałek trafi na rabatę.

Raczkujący ogród Iwony 17:13, 10 cze 2011

Do góry

Oto 1 z 3 rabat, które zrobiłam. Nic wielkiego, ale mnie cieszy Jest trochę pusto, w rogu ma być 5 świerków serbskich, niestety w mojej okolicy nieosiągalnych. Pod murem jest śliwa wiśniowa, hosty, 5 hortensji Annabelle, pod samym murem bluszcz. Nie jestem pewna, dać tutaj te 2 kulki bukszpanu? I chyba pachysandra jako wypełnienie. Po lewej stronie są choina kanadyjska Jeddeloh, 3 hortensje Limelight, miskant Arabeque i będą jeszcze 3 tuje Smaragd. To początek, będę tam jeszcze coś dodawać, np żurawki, ale jak uda mi się coś zdobyć, będę polować

Danusiu, właśnie myślę nad tą rabatą. Chcę dodać coś zimozielonego. Na pewno dodam jeszcze 2 hortensje obok tej środkowej, żeby było gęściej. Przed nimi nie wiem co wyglądałoby lepiej, kilka kul z bukszpanu czy ekranik bukszpanowy a przed nim żurawki Obsidian. Natomiast z drugiej strony, przed Limelight wymyśliłam kilka kul bukszpanu przechodzących w kule z żółtej trzmieliny przed tujami (będą pod płotem za miskantem)
U Justyny 10:21, 08 cze 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
widzę Justynko,że też lubisz nowości i "orginałki", perukowiec fantastycznie wygląda, catalpa jak palemka , a miłorząb taki gęsty, czy to taka forma czy on pójdzie w górę? a gdzie ta niespodzianka z "rękawa"?)kolor werbeny też mi się podoba)

miłorząb jest powyginany, uformowany niesymetrycznie - ogólnie nie pasuje mi raczej do ogrodu, bo to styl ogrodów japońskich.....ale go oczywiście przyjęłam
niespodzianka musi podrosnąć, ale chyba trochę wyolbrzymiasz tę niespodziankę...

zebrinus pomierzony - 1,1 m; drugi miskant - 1,5 m
i dalej rosną.....
Kubusiowo 17:48, 04 cze 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Sebek dzięki

Dobra teraz potrzebuję pomocy.... Będę robiła ta rabatę:

I teraz tak... chcę dac stróżki po obu stronach krzewu, phloxa, rozchodniki, astry i miskanta. Po prostu po prawej i lewej chcę to samo Rabata ma 4x2 metra (oczywiście na oko, bo nie zmierzyłam ) Ile czego sadzić? Nie musi być efekt od razu... ja tam moge poczekać

I drugi problem.... W opisie tej rabaty są sloneczniki bylinowe, dzielżany. Powiedzcie mi gdzie niby ona są na tym rysunku??? Bo ja nie moge dojrzeć.....

HELP!

Ta rabatka kwitnie teraz i floksy, astry miskanty nieco później.
Duże byliny (ostróżki) 3 szt
orliki -7
astry- 9
dzwonki - 7
miskant - 1
bodziszek - 5-7
przywrotnik - 7
szałwie - 7
Tak na moją orientację tyle ich trzeba
Mój kawałek raju 17:15, 02 cze 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)

a czego Małgosiu szukasz?

1. DELPHINIUM ELATUM - Ostróżka -140-180 niebieskie kwiaty

2. PHLOX PANICULATA – Płomyk wiechowaty- 40-60 – białe kwiaty

3. CAMPANULA PERSICIFOLIA „GRANDIFLORA ALBA” - dzwonek brzoskwiniolistny 60-80 białe kwiaty

4. AGUILEGIA – Orlik- 40-60 niebieskofioletowe kwiaty

5. ASTRANTIA MAJOR – Jarzmianka - 70 białe z różem

6. GERANIUM x MAGNIFICUM – Bodziszek- 50 fioletowoniebieskie

7. GERANIUM ENDRESSII – Bodziszek - 40 – różowe

8. ALCHEMILLA MOLLIS – Przywrotnik - 40 zielono złote

9. NEPETA X FAASSENIi – Kocimiętka - 30 – fioletowe

10. SALVIA NEMEROSA – Szałwia - 40 – fioletowe

11. ASTRY – wysokie fioletowe

12. ROZCHODNIK WIELKI

13. MISKANT CHIŃSKI

14. ABELIOPHYLLUM (KRZEW)

15. BYLINOWE SŁONECZNIKI

16. DZIELŻAN (CZERWONY)

....a tego właśnie I za chiny ludowe nie mogę znaleźć przynajmniej 3/4 z tej listy w jednym sklepie..... Znalazłam jeden gdzie mają wszystko co chce - jeden problem, nie prowadzą sprzedaży detalicznej......

Czy bylinowe słoneczniki to inaczej "słoneczniczek"???
Ostróżkę wielką niebieską mam ,ale czy to taka jak piszesz ...Słoneczniczek u mnie zawsze miał taki jeden pan ...))Kupiłam go w zeszłym sezonie Rozchodniki mam dwa ,ale czy to wielkie ?Chyba są wyższe odmiany
Mój kawałek raju 21:55, 01 cze 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
a czego Małgosiu szukasz?

1. DELPHINIUM ELATUM - Ostróżka -140-180 niebieskie kwiaty

2. PHLOX PANICULATA – Płomyk wiechowaty- 40-60 – białe kwiaty

3. CAMPANULA PERSICIFOLIA „GRANDIFLORA ALBA” - dzwonek brzoskwiniolistny 60-80 białe kwiaty

4. AGUILEGIA – Orlik- 40-60 niebieskofioletowe kwiaty

5. ASTRANTIA MAJOR – Jarzmianka - 70 białe z różem

6. GERANIUM x MAGNIFICUM – Bodziszek- 50 fioletowoniebieskie

7. GERANIUM ENDRESSII – Bodziszek - 40 – różowe

8. ALCHEMILLA MOLLIS – Przywrotnik - 40 zielono złote

9. NEPETA X FAASSENIi – Kocimiętka - 30 – fioletowe

10. SALVIA NEMEROSA – Szałwia - 40 – fioletowe

11. ASTRY – wysokie fioletowe

12. ROZCHODNIK WIELKI

13. MISKANT CHIŃSKI

14. ABELIOPHYLLUM (KRZEW)

15. BYLINOWE SŁONECZNIKI

16. DZIELŻAN (CZERWONY)

....a tego właśnie I za chiny ludowe nie mogę znaleźć przynajmniej 3/4 z tej listy w jednym sklepie..... Znalazłam jeden gdzie mają wszystko co chce - jeden problem, nie prowadzą sprzedaży detalicznej......
Raczkujący ogród Iwony 23:54, 27 maj 2011

Do góry
Oto 1 z 3 rabat, które zrobiłam. Nic wielkiego, ale mnie cieszy Jest trochę pusto, w rogu ma być 5 świerków serbskich, niestety w mojej okolicy nieosiągalnych. Pod murem jest śliwa wiśniowa, hosty, 5 hortensji Annabelle, pod samym murem bluszcz. Nie jestem pewna, dać tutaj te 2 kulki bukszpanu? I chyba pachysandra jako wypełnienie. Po lewej stronie są choina kanadyjska Jeddeloh, 3 hortensje Limelight, miskant Arabeque i będą jeszcze 3 tuje Smaragd. To początek, będę tam jeszcze coś dodawać, np żurawki, ale jak uda mi się coś zdobyć, będę polować

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 12:53, 27 maj 2011

Do góry
Jeżeli chcesz nadać części klimatu japońskiego, trzeba się trochę trzymać stylu i roślinności. (dzban z pelargoniami raczej tu nie pasuje, bo nie będzie fajnego efektu). Koloru czerwonego dodają klony palmowe i trawy np. Imperata cylindryczna (Imperata cylindrica) ‘Red Baron’. Ważne są bonsai. Wiem, że duże okazy są drogie, ale jeden porządny zrobi wspaniały efekt. Ja formowałam sama stare rośliny. Możesz kupić np. większy iglak i sama go formować. Tutaj mała ściąga z roślin:

Rośliny typowe dla ogrodu japońskiego
Drzewa:
Klony palmowe
Magnolie
Miłorząb dwuklapowy
Sosna górska
Oczar
Kamelia

Krzewy:
Azalia
Rododendron
Bukszpan wieczniezielony
Tawuła japońska
Skimia japońska
Ognik szkarłatny
Hortensje
Mahonia japońska

Byliny:
Funkie
Piwonie
Języczka pomarańczowa
Miskant chinski
Tawułka chińska
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:54, 25 maj 2011

Do góry
isia33 napisał(a)
Danusiu,dziękuję. Musiałam posadzić moje hortensje jeszcze przed Twoją odpowiedzią i zrobiłam im rozstaw 110cm, no nic trudno Mam jeszcze jedno pytanie, jaka roślina na bardzo słoneczne stanowisko byłaby odpowiednikiem eleganckiej i dostojnej hortensji? Na mojej rabatce od oknem jest straszny skwar, pasowałaby tam niebieska hortensja, ale boję się, że chociaż pilnowałabym tam wilgoci, nie poradzi sobie na takiej południowo - zachodniej patelni.

Proponuję miskant "Gracillimus", ja taki zestaw mam.
Kasia w ogrodzie 21:13, 24 maj 2011

Do góry
ka79sia napisał(a)
bedą tam dosadzone jeszcze dwie trawy,ale na razie nie wiem jakie aby nie zdominowały całej rabaty,co myślicie?

Miskant Variegatus, najlepiej trzy
Na początku jest chaos 00:11, 20 maj 2011

Do góry
A więc lecę dalej.
Oto wycinek rabaty.
1 śliwa wiśniowa Pisardi
2 dereń Elegantissima 2 szt
3 miskant variegatus? 3 szt
4. hortensja Limelight 5 szt
5. thuja kulista Mirjam 7 szt
6. tawuła żółta
7. lawenda
8. berberys Maria? 3 szt
9. trzmielina ?

Może tak być? Mam kilka pytań.
1. czy thuje Mirjam - lekko żółte pasują przed Limelight
2. czy można je podsadzić trzmieliną np Sunspot czy 'Emerald Gaiety?
3. dosadzić coś między tawułą a lawendą, wyższego?
4. czy z lewej str rabata może przechodzić w berberys Maria czy może w przejściu dać thuje Aurea Nana 3 szt?

Więcej pytań nie pamiętam Proszę o uwagi.

Ogród zmyślony 19:35, 18 maj 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
przód domu dużo łatwiej robi się w paincie.Taki jest zamysł
Kiedyś znalazłam zdjęcia berberysu formowanego w kule, teraz patrząc na "ogrodowy salon" zainspirowałam się do zrobienia kawałka formowanego czerwonego zywopłotu
Na wjeździe 3 jalowce blue arrow sadzone w luźnym trójkącie, dwie kulki z berberysu i miskant dla uzupełnienia i rozjaśnienia. dalej przy płocie żywopłot-tu zastanawiam się nad cytryńcem i nad grabem-tylko do grabu trzeba mieć dostęp z dwóch stron do formowania(chyba)
W linii prostopadłej dwa jarząby mączne obtoczone kwadratem z bukszpanu.W środku kwadratu kwiaty sezonowe tulipany, ostróżki, irysy-do obmyślenia.
Na rabacie pod domem wysunięty do przodu berberys w zywopłocie, a po prawej stronie schowane pod okapem 3 kule na pniu podsadzone jasnozieloną bylinką w stylu żurawka lub tiarella.Co Wy na to? Nie pogryzie się to ze skalniakiem?

Skalniak trzeba "porosnąć bylinami, ale tymi samymymi co już są, dodać większe ilości, wtedy takie wielkie plamy będą robiły za nowoczesne Ha
Blue Arrow zamień na cisy kolumnowe, cokolwiek ale nie jałowce, bo za parę lat będziesz karczować.
Albo graby Fastigiata. Kule berberysowe są ok, a trawa miskant "Variegatus"koniecznie dla rozweselenia towarzystwa. O i tu by pasował strzyżony żywopłot garbowy albo cisowy. Grab tańszy.

Reszta ok, podoba mi się,
Ogród coli 10:21, 18 maj 2011

Do góry
BOK:
1 Prunus cerasus Umbraculifera 1 szt
2 Spiraea japonica 'Goldmound' 5 szt
3 miskant chinski Zebrinus 3 szt
4 kosodrzewina Pinus mugo 3 szt
5 Berberis Thungerga Golden Carpet 7 szt
6 Perukowiec podolski Royal Purple 1 szt
8 Deren Elegantisima 1 szt
9 Prunus Nigra 1 szt
10 Rumianka
11 Juniperus sabina Tamariscifolia 5 szt
12 Tuja wsch Aurea Nana 3 szt
13 Pinus Mugo na pniu 1 szt
14 Berberis Atropurea Nana 5 szt
15 Danica 1 duza 3 male
16 ??
17 choina kanadyjska Tsuga canadensis 'Jeddeloh' 4 szt

co dac jako 16? W tej lezce stoja 3 duze kamienie, wiec to jest miejsce za kamieniami

Ogród coli 10:18, 18 maj 2011

Do góry
Musze jutro zamowic rosliny. Potrzebuje porad i uwag odnosnie zaplanowanych nasadzen. Mozecie na to spojrzec i cos doradzic, sprawdzic czy bedzie ok.

FRONT:
1)śliwa wiśniowa Prunus cerasifera 'Nigra' 1 szt
2)Deren bialy Cornus alba 'Elegantissima' 1 szt
3) tuja wschodnia Platycladus orientalis 'Aurea Nana' 3 szt
4) choina kanadyjska Tsuga canadensis 'Jeddeloh' 3 szt
5) rozplenica japońska Pennisetum alopecuroides 2szt
6)miskant chiński Miscanthus sinensis 'Zebrinus' 1szt
7)berberys Thunberga 'Golden Carpet' 5szt
8)Acer platanoides 'Crimson Sentry'
9)pęcherznica kalinolistna Physocarpus opulifolius 'Dart's Gold' lub 'Luteus'
10)tawuła nippońska 'Snowmound'
11)klon Acer platanoides Globosum
12) berberysy Thunberga Atropurpurea
13) kosodrzewina Pinus mugo 3szt
14)tawuła japońska 'Golden Princess'
15) rozplenica japońska Pennisetum alopecuroides
16)modrzew europejski 'Pendula' Larix decidua 'Pendula'
17)Juniperus squamata 'Holger' 3 szt
18) cyprysik groszkowy Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea Nana' 5szt
19) Abies Koreana
20)berberys Thunberga 'Red Rocket' 5 szt

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies