Raczej poszerzaj teren łagodnie na boki, tak meandrując nieregularnie żeby rabata tak jak rzeka "leciała' a nie jak rów melioracyjny.
Zbierz te górki ziemi żebyś nie leciała na łeb na szyję do rowu.
Ten strumień płynie przez środek osiedla mieszkaniowego kaczki czują się tam doskonale.
Kaczki chodzą pod szkołą, dzieciaki miały właśnie lekcję, ale widać że niczego się nie boją.
Bożenko śliczne zdjęcia zrobiłaś, jak one teraz kolorowo wyglądają i zdobią niczym kwiatki w tym biało- beżowym teraz świecie. Ja też ciągle wiosny wyczekuję, jak chodzę po sklepach to tak wiosennie już jest wszyscy coś tam poszukują do ogrodu, to nasionka to nawóz, czyli zaczyna się dziać powolutku. Buziaki zaległe za walentynki przesyłam
o widzę, że debata o ciemiernikach - nie wiedziałam że wapno im sprzyja, ja ze skorupkami eksperymentowałam pod lawendą - skorupki zgniatam zalewam ciepła wodą na dzień do odstania i potem pod krzaczek i wymieszać z ziemią
nie wiem teraz czy cokolwiek grzebac pod krzaczkami z ciemiernikiem bo jak tam mają być nowe siewki to to trzeba tego dopilnować
pozdrawiam
Podoba mi się Twój letni avatarek. Już niedługo będziemy mogli tak posiedzieć w ogrodzie. Pozdrawiam
Witaj Aldonko Trafiłam widzę na dyskusję o ciemiernikach i już nabrałam wyrzutów sumienia. Ja swoich niczym specjalnie nie traktuję, dostają jedynie jak wszystkie inne roślinki na tej rabacie kompost wiosną, trochę , na ile mi starczy, i tyle, a może właściwie aż tyle Rosną w każdym razie jak głupie, kwitną jak szalone, liście ogromne aż ucinam bo się panoszą za bardzo, a tam obok moje pupilki funkie
Moja nastoletnia córka mówi o ciemiernikach "wstydliwe kwiatki", bo się wstydzą podnieść i zawsze w ziemię patrzą
Witaj Izo, chciałabym żeby moje ciemierniki panoszyły się tak jak u Ciebie. Funkie czeka przesadzanie w tym roku. Muszę całkowicie zmienić rabatę obok schodów wejściowych. Mam zamiar posadzić kilka niskich iglaków, ponieważ grządka wygląda fatalnie przez wiele miesięcy gdy funkie są w stanie spoczynku.
Co do ciemierników, bardzo trafne spostrzeżenie. Czasami kładę się na ziemi, żeby zrobić zdjęcie kwiatkom. Pozdrawiam
Moja grządka funkiowa do likwidacji