Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Słoneczny Ogród 14:07, 01 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Pytania mam czy przycinalas lawendę po pierwszym kwitnieniu jeśli tak to kiedy. Może i ja doprowadzę do takiego kwitnienia. Moja później zakwita i tnę ja w pierwszej połowie sierpnia i drugi raz mi nie kwitnie. Moze w przyszłym roku nie będę cięła wiosna to wcześniej zakwitnie i wcześniej przytnę po kwitnieniu.
Drugie pytanie co to za hortensja sięgającą chyba dachu. Jak ja przycinasz.

Pokaż Gracielke jak wygląda teraz chodzi mi o kolor.

Daria pięknie

1. Lawendę przycinałam zaraz po kwitnieniu, a kwitła w tym roku trochę później bo w lipcu, razem z jukami.

2. Hortensja przy garażu rośnie na pniu dlatego jest taka wysoka.
Cięta jest bardzo krótko, żeby nie miała cienkich gałązek.

3. No i dzisiejsza Grazziella

Ptasi gaj 13:19, 01 lis 2020

Do góry

Bardzo dorodna kalina. Ile ma lat?
Słoneczny Ogród 11:38, 01 lis 2020

Do góry

Jak ja lubię gaski. Szczególnie jak się trzeba z nimi kąpać aby piach wylecial.
Październik końcówka to czas zbierania gąsek. Ale my zawsze kupowaliśmy te żółte tych szarych się bałam przetwarzać. eM jeździł do ludzi którzy się tym zajmowali i przywoził po kilka kartonów po bananach. A jaka dobra jest zupa z gąsek. Oj wszystko dobre z nimi.

Idę jeszcze popatrzeć do ciebie

Pozdrawiam i zdrowia zycze

Gąski zostawic w dużej misce z wodą na kilka godzin,potem przepłukać parę razy i jest super! A Ty się kąpiesz z nimi? No co Ty

Jaka zupa z gąsek? Grzybowa z żywymi grzybami, nie suszonymi? No bo one do suszenia sie nie nadają.

Równiez zdrówka życzę
Słoneczny Ogród 23:52, 31 paź 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Oj i właśnie widzę , że od ostatniej aktualizacji zdjęć troche czasu minęło a ja mam tylko parę zdjęć.
Muszę zrobić nowe foteczki.

Tymczasem kwitnąca lawenda 22 października.

Pytania mam czy przycinalas lawendę po pierwszym kwitnieniu jeśli tak to kiedy. Może i ja doprowadzę do takiego kwitnienia. Moja później zakwita i tnę ja w pierwszej połowie sierpnia i drugi raz mi nie kwitnie. Moze w przyszłym roku nie będę cięła wiosna to wcześniej zakwitnie i wcześniej przytnę po kwitnieniu.
Drugie pytanie co to za hortensja sięgającą chyba dachu. Jak ja przycinasz.

Pokaż Gracielke jak wygląda teraz chodzi mi o kolor.

Daria pięknie

Słoneczny Ogród 23:35, 31 paź 2020

Do góry
Jesienne widoki
Codziennie godzinka i dwadzieścia minut z rana i wiadro gąsek jest.
Uwielbiam gąski!
Uwielbiam zbierać i uwielbiam je jeść

Jak ja lubię gaski. Szczególnie jak się trzeba z nimi kąpać aby piach wylecial.
Październik końcówka to czas zbierania gąsek. Ale my zawsze kupowaliśmy te żółte tych szarych się bałam przetwarzać. eM jeździł do ludzi którzy się tym zajmowali i przywoził po kilka kartonów po bananach. A jaka dobra jest zupa z gąsek. Oj wszystko dobre z nimi.

Idę jeszcze popatrzeć do ciebie

Pozdrawiam i zdrowia zycze
Ptasi gaj 23:25, 31 paź 2020

Do góry
Dublet zrobiłam

Ptasi gaj 23:24, 31 paź 2020

Do góry

Ela nie boisz się , że te drzewa na brzegu zasłonią ci widok na żwirową rabatę?

Ładnie u Ciebie jesiennie kolorowo i ile traw...

Nie boje się. Zostały posadzone aby chociaż trochę osłoniły trawnik przed słońcem. Są wąskie posadzone ok 2,5 m od siebie jak widzisz mają pieniek powyżej 1 metra a docelową szerokość osiągają ok 1,5 metra.
W przyszłym sezonie będę je zagęszczać przycinając im końce gałązek.

Dziękuję staram się. Kupując rośliny myślę o jesieni aby były kolorowe.

Ptasi gaj 22:15, 31 paź 2020

Do góry
CD

Ela nie boisz się , że te drzewa na brzegu zasłonią ci widok na żwirową rabatę?

Ładnie u Ciebie jesiennie kolorowo i ile traw...
Ptasi gaj 22:13, 31 paź 2020

Do góry

Ten widok mógłby zostać na cały rok

Też się zgadzam
Słoneczny Ogród 21:45, 31 paź 2020

Do góry

Dorcia aleś się zaczaiła z tym pięknym ogrodem. Jeszcze kilka miesięcy wstecz nie wiedziała co.posadzic, nie wiedziała jak to wszystko spiąć razem, nie wiedziała od czego zacząć. A tu popatrz jak się rozbujała wszystko ma. Piękne,dorodne że można paść że zachwytu. Nawet kałuża powstała z liliami wodnymi no brawo.
A to ci Darcia.

Dorcia szczerze bardzo pięknie wszystko wyszło. Ta trawa Wariagatus, z hortensjami I chyba jeżówki pięknie wyszła. Oczko te kamiorki ładnie poukładane trawy solitery. A myślałam, że to ja mam tylko pier... Na tle traw u ciebie piekne. Napis co to za miskanty na 3 focie z brązowymi kiściami.

Bardzo mi się podoba

Pozdrawiam

Ela no zobacz jak czas szybko leci, jestem na forum 4lata.

Ale jaka doświadczona, te 4 lata to przełom , dla mnie wielki przełom.
Mówi się że Kazimierz Wielki zastał Polskę drewniana a zostawił murowaną i u mnie też takie zmiany

Mówisz kałuża haha , nie chciałabyś w nią wdepnąć
Za wszystkie komplementy bardzo dziękuję.
Hortensje, Variegatusy, i tak, to są jeżówki.
Trawy coraz popularniejsze teraz to już chyba większość ogrodników ma.

Miskanty, na tych zdjęciach zacytowanych to wszystkie te same, rosną za oczkiem to Grazziella. Ma bardzo cieniutkie liście . Kolor w zależności od rozwoju, bo na początku czerwone, no i w zależności od światła, takie czary mary.

Ptasi gaj 19:08, 31 paź 2020

Do góry
Trzy róże muszę przesadzić bo w cieniu rosły albo za blisko jakiegoś krzaka i slabo rośnie. Pastele przesadze bo w tym miejscu drugi sezon rośnie inledwio zipie.
Ogród w remoncie 18:58, 31 paź 2020

Do góry
ą

Asiu może już pytalan te niebieskie kwiatki co to jest.

Liście pięknie wyglądają,ale trzeba niestety grabić.
U mnie na bieżąco grabione,boje się,że deszcz zacznie padać i będzie tragedia. Już tak kiedyś miałam liście wgryzly się w trawę a trawa rosła.

Piękny jesienny ogrod taki spokój panuje.

Pozdrawiam

Elu to wciąż kwitnący bodziszek Rozanne. Pewnie zapowiadane już przymrozki w końcu go zetną. Oj tak, w ogrodzie jest tak spokojnie w odróżnieniu od całej reszty rzeczywistości. Szkoda, że ten sezon dobiega końca. Przydałoby się jeszcze trochę tej odskoczni.
Też staram się na bieżąco sprzątać liście przynajmniej z trawnika. Z kwaśnej rabaty też trochę bo inaczej zagłuszyły by rośliny tam rosnące. Osiki za ogrodzeniem wszystko sypią na mój ogród.
Ptasi gaj 12:01, 31 paź 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Ela masz piękny azyl, mówię ci od 20 lat nie mam telewizora naprawdę myślę że żyje mi się łagodniej

Pozdrawiam

Grzegorz ja nie jestem pasjonatka tv tylko wieczorem oglądam wiadomosci (nie z kurwizji). Raczej interesują mnie inne kanał HGtv i Domo+. Jak jestem na wsi to prawie w ogóle.
Znowu w internecie czytam o tym wszystkim co się dzieje.

Po niedzieli pojadę na wieś to będę już robiła porządki przed zima. Trzeba powiązać trawy chociaż trochę jak są suche. Róże ogarnąć Mam do przesadzenia kilka. Trochę grzebania jest. Grabienie liści.
Ptasi gaj 11:28, 31 paź 2020

Do góry
CD

Ach te twoje śliczne trawy.
wielkie i piekne.
Trudno oczy od nich oderwać
Ptasi gaj 11:26, 31 paź 2020

Do góry
Zaległe fotki

Elu cudnie.
Bardzo malowniczo
Pozdrawiam
Żywopłotki cisowe. 23:29, 30 paź 2020

Do góry

Zoja się gdzieś podziała. Ona miała piękne te swoje chryzantemy i u niej zimowały.
Haniu zimowanie hryzantem zależy od zimy i gdzie posadzone u mnie na tym wygwizdowie to się boje czego kolwiek posadzić jak nie mocny mróz to zimny wiatr owieje. Co innego jest w terenie zabudowanym ty masz teren dobrze osłonięty.

Pozdrawiam

Zoja jest, ma małą śliczną dziewczynkę i jej poświęca czas.
Wiosną zacznie działać.

Właśnie od niej mam pierwsze chryzantemy, teraz z identyfikowałam jedną to Clara Curtis jasno różowo - lawendowa. jestem nią zachwycona.
Wyszukałam zawsze jest niezawodna.

ta od Halinki

Nareszcie w tym roku ściągam i będę eksperymentowała która się przetrzyma.

Ptasi gaj 21:11, 30 paź 2020

Do góry
CD

Ptasi gaj 21:06, 30 paź 2020

Do góry
CD

Ptasi gaj 20:53, 30 paź 2020

Do góry
Zaległe fotki

Spełnione marzenia 16:18, 30 paź 2020

Do góry
No widzisz udało się. Piękne tujki. Kamionki na drodze też ładne ale widze jakaś nie równość - kałuża się robi. Aby ci Tui nie zalewało.

Bardzo ładnie

Pozdrawiam

Udało się, udało Ale bez pomocy by się mie udałoTujki faktycznie piękne . Co do kałuży to faktycznie jest wgłębienie, ale pewnie już nie do naprawienia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies