Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 20:43, 30 gru 2020

anpi napisał(a)
Elu, u nas też deszczowo poświątecznie i wieje, nie mogę wykorzystać urlopu w ogrodzie tak jak planowałam
Widziałam Twoją choinkę i drożdżowe wypieki, zostawiam pochwały
A sernik też zawsze mi nie wychodził i w końcu dałam spokój. Aż ktoś znowu skusił mnie przepisem na sernik, który niby zawsze wychodzi. Odtąd na każde święta piekę sernik, czasami na inne okazje. W tym roku pod moim okiem przygotował go do upieczenia mój s.student i wyszedł jak zwykle Jak chcesz wyślę Ci przepis.

Aniu wyślij. Może wejdę w taka wprawę jak z drożdżowym.

Dorota123 21:43, 30 gru 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Dorotko witam

Oj jak nie przymrozi to znowu będzie pełno robactwa na roślinach w przyszłym sezonie.

Masz ładny delikatny głos. Dobrze wygladasz Dorotko.
Chciałam jeszcze dzisiaj obejrzeć program z twojego ogrodu ale przy drugiej reklamie nie wytrzymałam.
Jak można w 10 min filmie z ogrodu dawać co 2 min reklamy.
Twój ogród wcale nie jest taki mały. Bardzo ładna okolica blisko las.

Elu po mnie choroby nie widać, szczególnie jak zrobię sobie półgodzinny makijaż Przedwczoraj moje skutki uboczne strasznie mnie sponiewierały. Wczoraj cały dzień spałam, dopiero po godzinie 16 wstałam z łóżka.
Nie zdążyłam na dzisiejszy odcinek, widziałam już samą końcówkę.
Okolica ładna, ale w lesie od kilku lat ma ujście siarkowodór o dość wysokim stężeniu. To skutek uboczny byłej i obecnej kopalni siarki w naszej okolicy. Robią jakieś badania, ale nic z tego na razie nie wynika.
Gosialuk 22:46, 30 gru 2020

Jakie smakowitości tu widziałam i o jakich przeczytałam Pyszny sernik jest pyszny Już dawno nie piekłam
Ciekawa jestem tego chlebka jabłkowego
Pozdrawiam noworocznie
Roocika 23:02, 30 gru 2020

Elu, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
pestka56 11:52, 31 gru 2020

Niech Wam się dobrze piecze

Przepis na sernik od TAR (tekst oryginalny):
sernk jak sernik,

10 zółtek, kilo twarogu, szklanka cukru, 3/4 kostki kasi

ucierasz żółtka z cukrem i z wanilinowym,
potem dodajesz letnią Kasię,
wszystko ucierasz aż do białości,
potem twaróg (President jest najlepszy),
potem łyżkę lub dwie kaszy manny (surowej), 1,5 łyżki budyniu waniliowego / smietankowego (w proszku, sypki),
na koniec olejek migdałowy, rodzynki
i już na sama koncówke ubite na sztywno białka (max z 7-8 jajek) z cukrem.

Cały sekret w odpowiednim „trzachaniu" po dodaniu białek i długości ucierania pierwszych skladnikow – tego ci nie opiszę, bo to musisz mieć rękę. Ta masa serowa musi być jak napowietrzona to wtedy na mur beton wyjdzie dobrze, to napowietrzenie muszą zrobić białka.

Na blaszke wcześniej posmarowaną Kasią i obsypana kaszą manną układam herbatniki, na to masę serową i do piekarnika.
Nie pytaj mnie ile piekę w temp.180-200 st., bo robię to na czuja, ale minimum godzinę na pewno.
Po upieczeniu zostawiam ciasto w półotwartym piekarniku żeby łagodnie się ułożyło.

Jak już jest zimne robie polewe: Kasia, cukier, łyżka wody i dużo kakao. Smażę ją tak długo aż się wybłyszczy i będzie gestości miodu.
No, i widzisz to robie na oko, tak ci napiszę też pół kostki lub ciutke wiecej Kasi, co najmniej 5 łyżek dużych cukru i ze 3-4 kakao takiego prawdziwego gorzkiego nie tych badziewii rozpuszczalnych z cukrem. Caly czas gotujesz i mieszasz żeby ci się nie przypaliło. Jak wszystko sie rozpuści / połączy to będzie dobrze, tylko nie scukrz. Tak jak pisałam musi być jak płynny miód wtedy polewasz tym górę sernika. Tylko najpierw rozpuść margarynę z odrobiną wody, a potem dodaj resztę składników. Margaryna ma nie bąblować. Dopiero jak dodasz reszte to gotuj i mieszaj.

Ja dodatkowo, jeśli nie uda się kupić Presidenta waniliowego, dodaję pudełeczko serka waniliowego.
Czasem kupuję ser z Włoszczowej. Też jest bardzo dobry.
Ten sernik nawet jeśli za wcześnie wyjęło się go z piekarnika i klapnął, jest bardzo smaczny. Ale najlepiej zostawić go za lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika, aż calkiem wystygnie.
Po 40 minutach pieczenia nakrywam folią alu, bo mój piekarnik potrafi przypiec zbyt mocno.
pestka56 11:59, 31 gru 2020

CHLEB JABŁKOWY Izy (Basilikum)z Pod Bialo-Niebieska Chmurka:
wychodzą 3 keksówki

750 g jabłek pokroić w mniejszą kostkę;
wymieszać z 250 g cukru;
odstawić na dzień w zimne miejsce, żeby puściły sok.
Na drugi dzień dodać:
250 g sultanek,
1 łyżeczkę cynamonu i goździków,
1/2 opakowania przyprawy do pierników (7 g),
500 g mąki,
1 op proszku do pieczenia (15 g),
200 g orzechów włoskich grubo posiekanych
opcjonalnie 1 łyżkę ciemnego kakao.
Wszystko wymieszać łyżką, wlać do keksówek i piec ok. godziny w 200°C
Można dodawać inne bakalie zamiast rodzynek i orzechów, tylko nie przekraczać ilości, które są w przepisie

Jeśli ciasto po zmieszaniu wszystkich składników nie daje się przelać do keksówek, bo jest zbyt gęste, to dolewam tłoczony sok jabłkowy. Czasem jabłka puszczają zbyt mało soku.
pestka56 12:00, 31 gru 2020

Smacznego
Monia81 12:40, 31 gru 2020

Ależ tu smakowite przepisy się pojawiły Elu wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku pozdrawiam
ElzbietaFranka 13:09, 31 gru 2020

Postaram się upiec ten sernik, ale nie lubię margaryny Kasi,zawsze wszystko piekę na maśle. Uważam, że nie można mieszać sera naturalnego z margaryna roślinna (olejem).
Właśnie w serniku ser, ubijanie jajek i później piany tak aby była gęsta jest najważniejsze zawsze mi to każdy mówi.
ElzbietaFranka 13:15, 31 gru 2020

pestka56 napisał(a)
CHLEB JABŁKOWY Izy (Basilikum)z Pod Bialo-Niebieska Chmurka:
wychodzą 3 keksówki

750 g jabłek pokroić w mniejszą kostkę;
wymieszać z 250 g cukru;
odstawić na dzień w zimne miejsce, żeby puściły sok.
Na drugi dzień dodać:
250 g sultanek,
1 łyżeczkę cynamonu i goździków,
1/2 opakowania przyprawy do pierników (7 g),
500 g mąki,
1 op proszku do pieczenia (15 g),
200 g orzechów włoskich grubo posiekanych
opcjonalnie 1 łyżkę ciemnego kakao.
Wszystko wymieszać łyżką, wlać do keksówek i piec ok. godziny w 200°C
Można dodawać inne bakalie zamiast rodzynek i orzechów, tylko nie przekraczać ilości, które są w przepisie

Jeśli ciasto po zmieszaniu wszystkich składników nie daje się przelać do keksówek, bo jest zbyt gęste, to dolewam tłoczony sok jabłkowy. Czasem jabłka puszczają zbyt mało soku.

Jeżeli chodzi o ten chlebek to jest mi przepis znany i zawsze robię w tym roku nie zrobiłam.
Jablka tre na grubej tarce i odciskami sok. Później ewentualnie jak jest ciasto za geste to sok wlewam.
To prawda jest bardzo dobre i długo się trzyma najlepsze na 3-4 dzień do spożycia przesiąka aromatami.