Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Marzy mi się Siedlisko.... 03:38, 29 cze 2012

Do góry
ale to na razie tylko marzenie,które gdzieś tam mieszka w mojej głowie i być może zostanie tylko marzeniem.

Witam wszystkich tak oficjalnie, a szczególnie Szefową Danusię,którą zobaczyłam kiedyś w programie "Maja w ogrodzie" i tak trafiłam na Ogrodowisko (nawet nie zauważyłam, a tu zaraz minie rok) i "wsiąkłam" jak większość z nas kiedy tu trafia.
Najpierw tylko podglądałam, teraz trochę piszę ale ciągle nie było czasu żeby założyć własny wątek.Zresztą ciągle go brak, ale zawzięłam się i postaram się pokazać mój ogród, który zawładnął moim sercem i wolnym czasem .Nigdy nie przypuszczałabym, że tak mnie to wciągnie.Dzieci mówią, że ja ciągle "siedzę" w ogrodzie.

Moja mama(pamiętając mnie z dzieciństwa, kiedy to nie znosiłam chodzić na działkę i bałam się każdego pajączka) śmiała się jak ja będę pracować w swoim ogrodzie. A ja teraz to po prostu uwielbiam i mogłabym w nim przebywać godzinami .

Kiedy mieliśmy z moim M dosyć mieszkania w bloku i biegania z małymi dziećmi na trzecie piętro kilka razy dziennie, zaczęliśmy szukać miejsca gdzie stanie nasz dom(miał stać gdzie indziej, ale tam nie wyszło).

Miał być dobry dojazd do miasta, najlepiej w pobliżu lasu, jeziora... i trafiliśmy tu

Lipiec 2007

Wrzesień 2007

Czerwiec 2008 (jeszcze nie mieszkamy ale już można mieć własne warzywka)

a tu kiedyś stanie altanka i będzie miejsce na ognisko

Już w tym roku zimą zamieszkaliśmy w naszym nowym domu.

Od początku budowy ogród powstawał w mojej głowie.Oczywiście omawiany i konsultowany z M (oj były to czasem gorące dyskusje, pogodzić dwie wizje to nie lada wyczyn.

Najpierw dużo czytałam i oglądałam rośliny(był to bardzo przyjemny czas bo uwielbiam czytać i uczyć się nowych rzeczy),potem starałam się poznać co z czym można połączyć i powiem że przerosło mnie to i poddałam się prosząc o pomoc projektanta krajobrazu.Określiłam jakie rośliny mi się podobają , ogród miał być taki trochę naturalistyczny,żeby dobrze grał z otoczeniem.Od razu poczułam ulgę. Powstał projekt i jak najszybciej przystąpiliśmy do jego realizacji.

Kwiecień 2009 (pojawiły się pierwsze kwiaty, na razie w koszach)

SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 13:32, 28 cze 2012

Do góry
Diana napisał(a)

Diana dzieki bardzoo przycieciu juz mysle,na pewno cos z tym zrobie...

Reniu, sorki że się wcinam Ale jeśli masz taką możliwość, to może po prostu groty metalowe na górze przyspawać?
O takie o:
http://www.drutex-siatki.pl/elementy1.php
Zawsze można zrobić górą dodatkowy pręt i na niego przyspawać te groty/ Moim zdaniem lepiej niż blacha

napewno ślicznie by to wyglądało, tylko że Reni chodzi o zasłonięcie się groty piękne, ale to ozdoba nie da efektu osłonięcia sie przed gapiami blacha może brzmi "strasznie" ale naprawdę ja mam taki ładny pomysł ............teraz wychodze już ,ale obiecuję Reniu namaluje ci to
evchen to miłe że pomagasz każda rada jest cenna !!!! I jeszcze jedna rzecz......M Reni z blachą załatwi to szybko-tak myślę i będzie mogłą spokojnie wypoczywać z całą familią
To moje zdanie.....Reniu wypowiedz się sama kochana, bo ja jeszcze coś namącę........

Diana dokladnie tak jest. Mi chodzi generalnie o zasłoniecie sie przed "gapiami"dlatego tej wikliny jeszcze nie przycielam.a sama brama jest lekko w dolku i stojac na scieszce po ktorej wszyscy chodza widac wszystko,to mnie troche krepujace.
Diana kochanie czekam wiec na Twoj projekt
Evchen jeszcze raz dzieki za pomysl....to mile i kazda rada mi "laikowi" sie przyda
Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 12:34, 27 cze 2012

Do góry
Monia_B napisał(a)

Witaj Monia, strasznie podoba mi się rozkład przestrzeni, naprawdę fajny ogródek stworzysz
I miejsce na trampolinę jest..ach..

ja widzę tutaj pas hortensji może z miskantami, może z czymś niższym..

a tu jeszcze ścieżka wzdłuż domu

Tą ścieżkę zamyka siatka?

pomóżcie jak to obsadzić
i czy ktoś ma meszcze jakiś pomysł na tą moją skarpę??

no witaj w klubie) ze skarpą nie pomogę, ze swoją walczę

i kolejny projekt

proszę o komentarze

fajnie, ale 3 chyba nie, zasłonią ci widok z okna..

tutaj jest cień tak?

Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 12:18, 27 cze 2012

Do góry

i kolejny projekt

proszę o komentarze

A to świetnie o to chodzi
Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 11:55, 27 cze 2012

Do góry
dzięki za link

a tu jeszcze widok na moją działkę
bardzo bym chciała jakoś zagospodarować srodek dzialki ale nie mam pomysłu prosze wiec o rady

a tu te drugie polkole mniejsze i co tu z nim zrobić?? myślałam może jakieś róże na pniu

a i tu pod oknem kuchni nie mam pomysłu zadnego

a tu jeszcze ścieżka wzdłuż domu

pomóżcie jak to obsadzić
i czy ktoś ma meszcze jakiś pomysł na tą moją skarpę??

i kolejny projekt

proszę o komentarze

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:06, 26 cze 2012

Do góry
malwes napisał(a)
Danusiu, pamiętasz swoje początki jako projektanta? Jak to się zaczęło? Twoj pierwszy klient, pierwszy projekt dla kogoś? Było ciężko? Jak wyglądały Twoje pierwsze prace - łatwo Ci było spełnić wyobrażenia klienta czy też te pierwsze projekty odzworowywały Ciebie? Wracasz czasem odwiedzać "swoje" pierwsze ogrody?

Pamiętam. To praca, którą dostałam z ogłoszenia. Kupiłam "wyborczą" i było ogłoszenie typu: "potrzebuję osobistego ogrodnika do ogrodu przy starej willi" - zgłosiłam się, pokazałam programy z telewizji WOT, gdzie wystąpiłam dwa razy w latach 1994-1995 i dostałam pracę i pomocnika, pana Włodka i przez kilka lat urządzałam ten ogród i opiekowałam się nim. Po kilku latach znów miałam tam co robić. Mowa tu o moim pierwszym ogrodzie, który nazywa się "Ogrodowy salon", Obejrzyj ten wątek i program pod linkiem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/652-ogrodowy-salon-nad-woda

Potem robiłam "Ogród niebieski" na małym osiedlu domków. Ogrodowy salon zgłosiłam do konkursu Muratora i dostałam od razu II miejsce, To była przepustka do "lepszego świata" bo dzieki temu konkursowi dostałam wiele zleceń na Wilanowie, m. in. Ogród z zapożyczonym krajobrazem - w 2001 roku Najpiękniejszy ogród w Polsce, opublikowany w "Domach Jednorodzinnych" - kolejna przepustka do pracy w Kwietniku przez 6 lat

Można powiedzieć, że zaczynałam od razu "wysokimi lotami", ale dzięki temu mam pozycję na rynku ogrodniczym w Polsce. W tym roku zostałam zaproszona do JURY na Zieleń to życie, tylko 5 osób w Polsce. Będę oceniać innych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:01, 25 cze 2012

Do góry
Danusiu, pamiętasz swoje początki jako projektanta? Jak to się zaczęło? Twoj pierwszy klient, pierwszy projekt dla kogoś? Było ciężko? Jak wyglądały Twoje pierwsze prace - łatwo Ci było spełnić wyobrażenia klienta czy też te pierwsze projekty odzworowywały Ciebie? Wracasz czasem odwiedzać "swoje" pierwsze ogrody?
Dla odmiany czas na zmiany... 21:59, 25 cze 2012

Do góry
domek już od jakiegoś czasu chodził mi głowie a wizyta u Weroniki tylko utwierdziła mnie w tym pomysle

początkowo pierwowzorem był domek Danusi w jednej z jej fantastycznych realizacji,potem projekt ulegał modyfikacjom, zresztą cały czas coś się zmienia w tym temcie

wczoraj mój M spytał mnie tylko czy ma zielone światło, jeżeli chodzi o ten domek, więc przytaknęłam, a dziś jak wróciłam z pracy na podwórku leżał już zakupiony materiał-szybko działa chłopak
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:38, 22 cze 2012

Do góry
BEATA_S napisał(a)
Dziewczyny .................Ania ma projekt ogrodu przecież I teraz tylko patrzeć nie może na to miejsce, bo jeszcze go nie zagospodarowała

Beatko dokładnie tak wkurza mnie bo wprowadza mnustwo bałaganu brrrr
muszę to miejsce ogarnąć wedlug projektu tylko póki co czasu mi brak, ale za chwilę tym się zajmę coprawda trochę zmienie roślinność ale kształt będzie jak w projekcie. zamiast Rh dam róże i lawendę, a gazony zostaną zakryte ekranem z cisa i żurawkami
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:38, 22 cze 2012

Do góry
Dziewczyny .................Ania ma projekt ogrodu przecież I teraz tylko patrzeć nie może na to miejsce, bo jeszcze go nie zagospodarowała
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:38, 20 cze 2012

Do góry
Marzena kilkanaście tyś.? Coś Ty. Myślę, że w ok 5 się zmieścisz.
Poproś, żeby Ci wysłali projekt zanim się zdecydujesz, to Danusia na pewno bez problemu rzuci okiem czy dobrze rozmieścili zraszacze.
Zwróć uwagę, żeby całą ziemię, którą wykopią, z powrotem ubili w rowkach po zasypaniu linii do zraszaczy, bo później się zapadnie i będziesz miała takie mini rowy.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:08, 19 cze 2012

Do góry
Marzenko ... szkielet podestu powstaje ... a małż z urlopu odwołany ... zatem nie wiem kiedy będzie koniec bo dzielny małż i tatuś sami ją tworzą ... na słowo tworzą zwracam uwagę ...

oto co jest ...

a tak ma być ... ta inspiracja jest tak bardzo już moja, że choć z cyber przestrzeni mam do niej prawo ... do tych schodków będzie prowadził chodniczek z płytek a między maleńkie przerwy na karmnik ... dalej w przedogródku tez płyty się pojawią ale dużo większe przestrzenie karmnika pomiędzy nimi ... będą też bukszpanowe obwódki z lawendą zgapione też od Ciebie ... Marzenko mam wstępną fantazję w głowie i zainspirował mnie Twój projekt tylko u mnie musi dać wersję shabby ... no ... jak na razie na papierze idzie dobrze ... jutro poproszę małża żeby to w jakimś programie namazał

no i "Norka" czytaj stary drewniany domek ostatecznie znikł ... taki mam teraz widok po otworzeniu drzwi wejściowych ... armagedon wykluczam zostawiam ceglaną ścianę i drzewko ... będą pod nim niecierpki ... jeszcze w tym roku

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:37, 18 cze 2012

Do góry
Ana napisał(a)
wzięłam

Wróciłam, zleciało mi ...5,5 godziny! Kupiłam wszystko na hortensjową rabatę, nawet Limelight!!! Znalazlam ją w Rajkowie w składzie kamienia, mają piękne żurawki i hosty, dużo lepszy wybór niż w smętowicach, tylko nie podpisane...ale będę się domyslać

W głowie jest gotowy projekt rabaty, teraz tylko sadzić! Juz bym poszła ale leje, ja też zmokłam w szkółce od stóp do głów, więc teraz gorąca herbata i kocyk...

Fotek zakupów nie ma ale auto było wyładowane po brzegi, bagażnik i tylne siedzenia z cisami i szmaragdami, fotel pasażera trawy i hosty, w nogach też hosty i byliny

Mam miskanty gracilimus, Roter pfeil, variegatus, piwonię festiva maxima, carex the beatles, karmnik oscisty, przetacznika, limelight, chyba 7 odmian host, derenia spaetti - z niego będzie drzewko, cisy Hicksii, szmaragdy, jeżówki....i 110 kg żwirku i kamienia

M dzielnie w deszczu przesiewa i czyści korę - będzie piękna i co najwazniejsze przekompostowana, a ziemia pojdzie do roslinek...

No ja nie mogę.... świetne zakupy!
I doczytałam też o dzisiejszych sprawunkach... szalejesz, nie ma co Ale tak lubię!
Czekam teraz na relację z sadzenia. Powodzenia!
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 11:08, 18 cze 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
A ja sobei cichaczem podglądam co jakiś czas, teraz dawno mnie nie było, aż tu ja patrzę i co widzę???jaki pikny łogród!!!kancik przy tarasie-robię jutro taki samnasadzenia-miodzio-masz jakis projekt?ziółka z tabliczkami-moje marzenie na kolejny sezon!już zamówiłąm serduszka u AnyHakuro z tawułą!pikniedalej cichaczem podglądać będę

Bogda, ja też do wielu ogrodów zaglądam cichaczem muszę sprawdzić, co u Ciebie, bo przyznam, ze dawno mnie tam nie było
Dziękuję Ci za miłe słowa Jak tam kancik? Zrobiony? Zresztą sama sprawdzę
Ogród Dominiki 10:32, 18 cze 2012

Do góry
baraga1904 napisał(a)

Bardzo ładnie Dominiko. Wciąż oglądam i podziwiam. Trawki widziałm w Leroy...ale nie mam jeszcze gdzie posadzic... szkoda....

Agnieszko, może to i lepiej, że nie masz jeszcze gdzie sadzić...lepiej mieć wcześniej wszystko przemyślane i mieć zrobiony plan nasadzeń. Później nie ma co zrobić ze spontanicznie kupowanymi roślinkami.

Masz zupełną rację Dominiko i zdaję sobie z tego sprawę. Ale jak widzę jak pięknie dopasownay Twój ogród... to jednak żal....Plan nasadzeń mam, nawet projekt z firmy ogrodniczej ( niestety, nie Danusiowy - czego bardzo żałuję!!!, moja projektantka nadawała chyba na innych falach....więc projekt wylądaował na dnie szuflady) suma summarum projekt robię swój podglądając ogrody na forum. Twój ogród to nr 1.

Ps.Nie wolno ogladac Ogrodowiska przed wyjściem do pracy....nie mozna się w pracy skupic....!!!

Czytałaś o moich perypetiach z firmą ogrodniczą?Jeśli nie, poczytaj sobie na początkowych stronach.
Może ten projekt, który masz nie jest taki całkiem zły i można go tylko przerobić, a nie robić od nowa?Mój ogród w aktualnym stanie to wynik pracy firmy ogrodniczej i efekt moich przeróbek właśnie. Chociaż....gdybym teraz miała zakładać ogród od nowa,wyglądałby całkiem inaczej.No, ale jest jak jest.
Ogród Dominiki 09:53, 18 cze 2012

Do góry
Domi napisał(a)

Bardzo ładnie Dominiko. Wciąż oglądam i podziwiam. Trawki widziałm w Leroy...ale nie mam jeszcze gdzie posadzic... szkoda....

Agnieszko, może to i lepiej, że nie masz jeszcze gdzie sadzić...lepiej mieć wcześniej wszystko przemyślane i mieć zrobiony plan nasadzeń. Później nie ma co zrobić ze spontanicznie kupowanymi roślinkami.

Masz zupełną rację Dominiko i zdaję sobie z tego sprawę. Ale jak widzę jak pięknie dopasownay Twój ogród... to jednak żal....Plan nasadzeń mam, nawet projekt z firmy ogrodniczej ( niestety, nie Danusiowy - czego bardzo żałuję!!!, moja projektantka nadawała chyba na innych falach....więc projekt wylądaował na dnie szuflady) suma summarum projekt robię swój podglądając ogrody na forum. Twój ogród to nr 1.

Ps.Nie wolno ogladac Ogrodowiska przed wyjściem do pracy....nie mozna się w pracy skupic....!!!
"Baśniowy" Ogród 08:33, 18 cze 2012

Do góry
Basia_1987 napisał(a)
Dzisiaj korzystając z chwilki wolnego czasu w pracy stworzyłam taki oto "projekt":
Stożek już jest posadzony.Wookół stożka coś żółtego myśle o cisie elegantissima lub summergold, hortensja lub róża na pniu oraz tuje formowane,a na samym dole 3 bukszpany kule.Co o tym myślicie?

witaj Basiu
piękne kupiłaś stożki takie ogrodowiskowe
a projekt śliczny
pozdrawiam
Mój mały raj na ziemi :) 23:52, 17 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję Danusiu, będę zobowiązana. Mamy na ogrodzie studnię, która zbiera drenażem wodę deszczową. Nawet po niewielkich opadach woda "stała" w niektórych miejscach, a w zeszłym roku po oberwaniu chmury wodę mieliśmy aż pod tarasem. Dlatego też zdecydowaliśmy się na studnię. Miałam nadzieję, że uda nam się wykorzystać deszczówkę do podlewania. Ale nam odradzono, jak wspomniałam. Co prawda projekt nawadniania już mam, ale zawsze można go zmienić Zwłaszcza, że teraz pojawiło się światełko A może jednak będzie to możliwe...

Niestety tutaj nie wiem czy samą deszczówką się da. Muszą być filtry. Po pierwsze jest tej wody zdecydowanie za mało - na jeden dzień może by starczyło, a po drugie sprawa zanieczyszczeń - jakaś racja w tym jest. U Ani studnia jest normalna, a woda z dachu tylko dodatkowo jest do niej odprowadzana, a więc to nie jest zbiornik na deszczówkę, a tylko sposób na jej pozbycie się i odprowadzenie od domu.

Masz rację Danusiu, sama deszczówka nie wystarcza. Rozmawiałam z moim mężem "Złotą Rączką", powiedział, że zrobi wyjście ze studni i będzie na doraźne podlewanie rabat. Zostaje nam tylko podlicznik.
"Baśniowy" Ogród 22:08, 17 cze 2012

Do góry
Basia_1987 napisał(a)
Dzisiaj korzystając z chwilki wolnego czasu w pracy stworzyłam taki oto "projekt":
Stożek już jest posadzony.Wookół stożka coś żółtego myśle o cisie elegantissima lub summergold, hortensja lub róża na pniu oraz tuje formowane,a na samym dole 3 bukszpany kule.Co o tym myślicie?

Wokół stożka posadź wrzośce albo żurawki

Zamiast róży na pniu, które zazwyczaj wymarzają posadź hortensję
Mój mały raj na ziemi :) 16:34, 17 cze 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Dziękuję Danusiu, będę zobowiązana. Mamy na ogrodzie studnię, która zbiera drenażem wodę deszczową. Nawet po niewielkich opadach woda "stała" w niektórych miejscach, a w zeszłym roku po oberwaniu chmury wodę mieliśmy aż pod tarasem. Dlatego też zdecydowaliśmy się na studnię. Miałam nadzieję, że uda nam się wykorzystać deszczówkę do podlewania. Ale nam odradzono, jak wspomniałam. Co prawda projekt nawadniania już mam, ale zawsze można go zmienić Zwłaszcza, że teraz pojawiło się światełko A może jednak będzie to możliwe...

Niestety tutaj nie wiem czy samą deszczówką się da. Muszą być filtry. Po pierwsze jest tej wody zdecydowanie za mało - na jeden dzień może by starczyło, a po drugie sprawa zanieczyszczeń - jakaś racja w tym jest. U Ani studnia jest normalna, a woda z dachu tylko dodatkowo jest do niej odprowadzana, a więc to nie jest zbiornik na deszczówkę, a tylko sposób na jej pozbycie się i odprowadzenie od domu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies