Ten świerk, o którym piszesz to świerk serbski. Tylko, że ten jeden właśnie za cisami jest jakiś rachityczny. Pozostałe pięknie rosną, a ten jeden jest chudy, długi, ma małe przyrosty, a na jego rozroście najbardziej mi zależy, bo miał zasłonić taras sąsiadów. A tu mija 4 rok i dalej widzimy się z sąsiadem jak ja siedzę na kanapie, a on jest na tarasie. Inversę mam pod ścianą domu od strony zachodniej. Wklejam jeszcze raz fotki Inversy, które wstawiłam na początkowych stronach:
Bardzo ładnie Dominiko. Wciąż oglądam i podziwiam. Trawki widziałm w Leroy...ale nie mam jeszcze gdzie posadzic... szkoda....
Agnieszko, może to i lepiej, że nie masz jeszcze gdzie sadzić...lepiej mieć wcześniej wszystko przemyślane i mieć zrobiony plan nasadzeń. Później nie ma co zrobić ze spontanicznie kupowanymi roślinkami.
Masz zupełną rację Dominiko i zdaję sobie z tego sprawę. Ale jak widzę jak pięknie dopasownay Twój ogród... to jednak żal....Plan nasadzeń mam, nawet projekt z firmy ogrodniczej ( niestety, nie Danusiowy - czego bardzo żałuję!!!, moja projektantka nadawała chyba na innych falach....więc projekt wylądaował na dnie szuflady) suma summarum projekt robię swój podglądając ogrody na forum. Twój ogród to nr 1.
Ps.Nie wolno ogladac Ogrodowiska przed wyjściem do pracy....nie mozna się w pracy skupic....!!!
Za namową Wieloszki kupiłam nożyce elektryczne Boscha, ale nie mam jeszcze wprawy i powygryzałam kilku kulkom w bokach dziury. Wiem, że Ty strzyżesz też Boschem. Mam nadzieję, że dojdę do takiej wprawy, jak Ty i pójdzie mi to strzyżenie szybciej. Moje obecne moce przerobowe to maksymalnie 3 topiary dziennie (Córka nie chce dłużej spać)
Leno, kolor zieleni na fotkach to wynik ogromnego nasłonecznienia w momencie robienia zdjęcia. Nie lubię fotek ogrodu robionych w pełnym słońcu, bo trawa wychodzi prawie biała, a zieleń wyższych roślin żółtawa i musiałam trochę pokombinować z ustawieniami aparatu.
Dominika, ja chyba zwariuję!!! Pięknie!!! Moje klimaty
Oj tam, oj tam Nie zwariujesz, nie zwariujesz, tylko spokojnie poczekasz aż Twoje rośliny urosną. U mnie przełomowy był 3 sezon. Do tego czasu zero satysfakcji z patrzenia na ogród. A u Ciebie już na starcie jest dużo lepiej, niż było u mnie.Bardzo ładne masz ptaszki na rabatce. Ja jeszcze nie doszłam do dekoracji ogrodowych, a bardzo mi ich już brakuje. To są takie fajne smaczki: donice, rzeźby, bo tworzą klimat.
Pięknie Naprawdę wszystkie rośliny mają tylko 3 lata? Świerki, cisy, jałowce wyglądają na duuużo więcej..
pozdrawiam!!
To nie jest tak, że rośliny mają po 3 lata. To ogród był założony 3 lata temu, tzn. już 4 lata temu. Rośliny mogą być starsze, bo niektóre kupowałam duże.
Bardzo ładnie Dominiko. Wciąż oglądam i podziwiam. Trawki widziałm w Leroy...ale nie mam jeszcze gdzie posadzic... szkoda....
Agnieszko, może to i lepiej, że nie masz jeszcze gdzie sadzić...lepiej mieć wcześniej wszystko przemyślane i mieć zrobiony plan nasadzeń. Później nie ma co zrobić ze spontanicznie kupowanymi roślinkami.
Masz zupełną rację Dominiko i zdaję sobie z tego sprawę. Ale jak widzę jak pięknie dopasownay Twój ogród... to jednak żal....Plan nasadzeń mam, nawet projekt z firmy ogrodniczej ( niestety, nie Danusiowy - czego bardzo żałuję!!!, moja projektantka nadawała chyba na innych falach....więc projekt wylądaował na dnie szuflady) suma summarum projekt robię swój podglądając ogrody na forum. Twój ogród to nr 1.
Ps.Nie wolno ogladac Ogrodowiska przed wyjściem do pracy....nie mozna się w pracy skupic....!!!
Czytałaś o moich perypetiach z firmą ogrodniczą?Jeśli nie, poczytaj sobie na początkowych stronach.
Może ten projekt, który masz nie jest taki całkiem zły i można go tylko przerobić, a nie robić od nowa?Mój ogród w aktualnym stanie to wynik pracy firmy ogrodniczej i efekt moich przeróbek właśnie. Chociaż....gdybym teraz miała zakładać ogród od nowa,wyglądałby całkiem inaczej.No, ale jest jak jest.
Cudna Twoja Inversa! Też mam od niedawna, ale sporo mniejszą. pozdrawiam!!
PS ciągle oglądam i się zachwycam... mm
Mój świerk Inversa dosyć szybko rośnie. Tuż po sadzeniu zawiesiłam na wierzchołku ozdobę zrobioną przez bratanicę i teraz (w 4 sezonie od sadzenia) widać dzięki niej, że przyrósł w tym czasie o jakieś 20-30%.