Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Miniaturowy ogródek 18:29, 12 cze 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
ale super relacja
Gabi, nareszcie ekipa Danusi u Ciebie
jestem bardzo ciekawa efektu, bo projekt znam. I powiem Ci, że po wykopaniu roślin dopiero widać ile ich było !!! wygląda na to, że miałaś całą masę roślin

A jak ogród będzie skończony wpraszam się na kawę aby zobaczyć to na żywo

I ja i ja wpadam i obiecuję nie krzywić się przy herbacie

A na niespodziankę doczekać się nie mogę, aż nóżkami jak Laurka przebieram

A tak na marginesie GabiK od całej braci (sióstr) ogrodowiska reprymendę dosałaś, źe się swoim ogródkiem wcześniej nie chwaliłaś!!!!! Ale teraz to pewnie resocjalizacja już nastąpiła i codziennie nam fotki będziesz pstrykać
Az się boję iść sadzić do ogrodu bo może II odcinek serialu przegapię....
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:18, 12 cze 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Marzenko czy dobrze do mnie dotarło ... już wsadziłaś "austinkę" ... ??? ... patrzę i patrzę i ciągle mi mało ... układ rabat powyżej tak mną poniewiera ... jak zburzę garaż (i mnie do więźnia nie wsadzą za "zabezpieczenie" dynamitu bo jedyny środek ) ... to zgapiam ...

gdzie masz niecierpki? ...

i zwariuje od tych fioletów ... nie wiedziałam, że będzie u mnie fioletowo tego roku ...

Iza ja przecież nie usiedziałabym na kanapie bijąc się z myślami, że moja królewna austinka siedzi w donicy a nie ogrodzie
Nie burz garaźu odkładaj na projekt i botwinka bez jajeczka
Miniaturowy ogródek 09:30, 12 cze 2012

Do góry
ale super relacja
Gabi, nareszcie ekipa Danusi u Ciebie
jestem bardzo ciekawa efektu, bo projekt znam. I powiem Ci, że po wykopaniu roślin dopiero widać ile ich było !!! wygląda na to, że miałaś całą masę roślin

A jak ogród będzie skończony wpraszam się na kawę aby zobaczyć to na żywo
Miniaturowy ogródek 22:49, 11 cze 2012

Do góry
Narada robocza i projekt stary z ogrodu bez trawnika usuwa się na plan dalszy a jego miejsce zajmuje malutki i kolorowy plan Gabika

Odmierzamy

"Baśniowy" Ogród 19:28, 11 cze 2012

Do góry
Dzisiaj korzystając z chwilki wolnego czasu w pracy stworzyłam taki oto "projekt":
Stożek już jest posadzony.Wookół stożka coś żółtego myśle o cisie elegantissima lub summergold, hortensja lub róża na pniu oraz tuje formowane,a na samym dole 3 bukszpany kule.Co o tym myślicie?

Dla odmiany czas na zmiany... 22:20, 10 cze 2012

Do góry
projekt na 100% wybrany?

Ogród zmyślony 18:56, 10 cze 2012

Do góry
myszorek napisał(a)
z lotu ptaka

dla przypomnienia -maj 2011 było tak (choć trawa była jakaś lepsza)

Ależ zmiana!!!! Jednak dobry projekt od razu widać w ogrodzie/po ogrodzie No i ogrom wykonanej pracy - szacun !
Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 07:09, 10 cze 2012

Do góry
Madzioskoczek napisał(a)

z rewizytą wpadłam śliczne te bratunie,
a to tak można z 3 żurawek zrobić 15? nie wiedziałam-wiele się jeszcze muszę nauczyć

Madziu widziałam na rysunku że masz klony- mogłabyś pokazać?[/quote

Moje żurawki, kupione za 10zł sztuka były bardzo dorodne, na pierwszy rzut oka było widać, że od głównej rośliny odłączyło się kilka osobnych kęp. Oddzieliłam je, i wsadziłam do osobnych doniczek. No i czekam ....
Niestety nie mogę pokazać klonów, ale bardzo bym chciała. Ten rysunek, o którym mówisz to mój projekt i takiej roślinki nie posiadam póki co

pozdrawiam

przepraszam, nie doczytała upss
Kiedyś będzie tu pięknie ... 02:07, 10 cze 2012

Do góry
Lena napisał(a)
[
W projekcie miala być w tym miejscu różą szczepiona w skarpecie bukszpanowej a doookoła lawenda. Stwierdziłam jednak, źe roża będzie brzydko zimą wyglądać lub wymarźnie a ja te kulki bukszpanowe przez cały rok przez okno oglądam A lawenda poszła do środka a nie po zewnętrznej bo czesto wymarza i nie chciałam aby szpeciła suchymi badylami. I mam racje, bo teraz to co brzydkie nie widać, a nad bukszpanami tylko delikatne kwiatki się unoszą ...

Absolutnie się z Tobą zgadzam - ulepszyłaś projekt
Ja już z róż piennych się wyleczyłam - wcześniej czy póżniej i tak przemarzną - no można by w donicy ...
Mam podobną rabatę - bukszpany a w środku lawenda ale u mnie wsjo jeszcze malutkie
Chcem jeszcze dodać że zbyt skromna jesteś mówiąc że pustkowie masz na rabatach - masz wypasiony,piękny ogród Gratulejszyn

Lenko naprawdę wszystkie rośliny są jeszcze male. Tylko byliny i bukszpany przeniesione ze starego ogrodu nadają trochę wyglądu ogrodowi
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:15, 09 cze 2012

Do góry
[
W projekcie miala być w tym miejscu różą szczepiona w skarpecie bukszpanowej a doookoła lawenda. Stwierdziłam jednak, źe roża będzie brzydko zimą wyglądać lub wymarźnie a ja te kulki bukszpanowe przez cały rok przez okno oglądam A lawenda poszła do środka a nie po zewnętrznej bo czesto wymarza i nie chciałam aby szpeciła suchymi badylami. I mam racje, bo teraz to co brzydkie nie widać, a nad bukszpanami tylko delikatne kwiatki się unoszą ...

Absolutnie się z Tobą zgadzam - ulepszyłaś projekt
Ja już z róż piennych się wyleczyłam - wcześniej czy póżniej i tak przemarzną - no można by w donicy ...
Mam podobną rabatę - bukszpany a w środku lawenda ale u mnie wsjo jeszcze malutkie
Chcem jeszcze dodać że zbyt skromna jesteś mówiąc że pustkowie masz na rabatach - masz wypasiony,piękny ogród Gratulejszyn
Nasz przydomowy ogródek 06:49, 09 cze 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Na stare lata przyszło mi "robić zaliczenie z konstrukcji rabaty wzdłuż domu " . Ale taka robota mnie baaardzo bawi.

Pamiętacie ten projekcik ?

Czerwoną linią zaznaczyłem miejsce dokąd zrobiłem nasadzenia. Jak zauważycie projekt sobie a wykonanie sobie. Roślinki malutkie są - ale urosną .

Jak widać ta rabatka nijak się ma do angielskich łączek które pokazuje Danusia.

Jak to wszystko ogromnie cieszy
U mnie z wykonaniem według projektu zawsze są problemy, zazwyczaj z powodu braku odpowiednich roślin w szkółce. Na dodatek ceny rosną nie miłosiernie,co nie idzie w parze z jakością roślin.

Co dalej z tym ogrodem?? 23:57, 08 cze 2012

Do góry
Wiola, widzę, ze się motasz...
Chyba wszyscy Euro oglądają...

Od razu mówię, że nie jestem żdnym ekspertem ale jeszcze prę miesięcy temu sama czekalam aż ktoś litościwy odezwie sie i podpowie...

Jak dla mnie za duża różnorodność, zbyt dużo różnych roślin. Sama jak zaczynałam to swoje "projektowanie" to wypisałam długa listę "chciejstw"... Nie wiem czy 1/10 z tego trafi do ogródka bo w planach tego nie pomieściłam...co z tego, że nadal mi sie podoba jak nijak mi nie pasują do ogółu...

Zacznij od szkieletu - duże drzewa, tło z iglaków wyższych po 5-7 szt.
Oglądaj projekty Danusi i sie zorientujesz o co mi chodzi.

Małymi bylinami pobaw sie na końcu - to takie wypełniacze. Skup się najpierw na dużych okazach

Nie za bardzo widzę ten projekt ze zdjęciami - ten żywopłot z tuji to jak sie ciągnie? - od lewej do prawek (od 14 do 2) a potem w dół (od 2 do 29) ?
I przejście do warzywnika jest też pomiędzy tujami?
To może wstaw pośrodku pergolę, łuk np. i na nim cos pnącego.
Ha, niezbyt oryginalnie - sama planuje coś bardzo podobnego...

Chyba ci nieźle namieszałam...
Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 13:09, 08 cze 2012

Do góry
beta napisał(a)
z rewizytą wpadłam śliczne te bratunie,
a to tak można z 3 żurawek zrobić 15? nie wiedziałam-wiele się jeszcze muszę nauczyć

Madziu widziałam na rysunku że masz klony- mogłabyś pokazać?[/quote

Moje żurawki, kupione za 10zł sztuka były bardzo dorodne, na pierwszy rzut oka było widać, że od głównej rośliny odłączyło się kilka osobnych kęp. Oddzieliłam je, i wsadziłam do osobnych doniczek. No i czekam ....
Niestety nie mogę pokazać klonów, ale bardzo bym chciała. Ten rysunek, o którym mówisz to mój projekt i takiej roślinki nie posiadam póki co

pozdrawiam
Dla odmiany czas na zmiany... 09:09, 08 cze 2012

Do góry
Madzioskoczek napisał(a)
Ja jestem u Ciebie ale jestem cienka w projektowaniu i raczej nie pomogę. Ale projekt mi się podoba

dzieki Magdalenko

ja na roślinkach nie bardzo sie znam

dlatego byłabym wdzięczna w kwesti doboru roślin

myślałam o czyś na pniu z ciemnymi liściami podsadzony np. jakąś trawką, w środku choina jeddeloh, a od tarasu np. cis (bo mam) albo jakiś powojnik z różą (ale nie wiem czy nie za mało miejsca (ew. kratkę możnaby było pociągnąć na ścianę domu) , a jako obwódka myslałm o bordowych żurawkach (myślę że pasowałyby do tarasu) -ale nie wiem czy dobrze myślę

ogólnie rabata sama w sobie nie wyjdzie duża -bo przy scianie ma 3 metry, a od ganku 1,5

doradzajcie
Dla odmiany czas na zmiany... 08:54, 08 cze 2012

Do góry
Ja jestem u Ciebie ale jestem cienka w projektowaniu i raczej nie pomogę. Ale projekt mi się podoba
Co dalej z tym ogrodem?? 19:37, 07 cze 2012

Do góry
Nikt nic nie doradzi???
Powiedzcie mi czy w miejscu 17 moge dać berberysy Atropurpurea, 6 szt?? Czy może lepszy byłby Rose Glow???
A czy moją 16 mogłaby zostać magnolia??? Marzy mi się w ogrodzie ale nie wiem czy akurat na tej rabacie jest dla niej odpowiednie miejsce? Jeśli tak to czy m. pośrednia Aleksandria będzie dobra? A jeśli nie to co innego?? Trawa jakaś wysoka? Czy drzewka np. wierzba "Hakuro-Nishiki" na pniu? Ech, jakoś nie mam wyobraźni przestrzennej i ciężko mi uznać co byłoby dobre? 18 chce obsadzić wrzosami a dokładnie wrzoścami i już doczytałam że ok 15 szt trzeba dać żeby efekt "plamy" osiągnąć... tak zrobie!! 2 lub 3 kolory.... Prosze powiedzcie jak wy to widzicie?
Dalej mam kilka zmian naniesionych na ten (pseudo)projekt ale chce zacząć od tej strony więc prosze o konstruktywną opinie pozdrawiam
System automatycznego nawadniania 17:24, 07 cze 2012

Do góry
Wrzos napisał(a)
Witam serdecznie wszystkich miłośników ogrodów.
Podczytuję z upodobaniem forum Ogrodowiska od ponad roku, ale dopiero wczoraj zalogowałam się. Dzięki Wam zdobywam trochę wiedzy. Właśnie zaczyna powstawać i mój ogród, a dokładniej jego pierwszy etap - żywopłot. Mam projekt, który wydaje mi się dość dobry i zaczęła sie jego realizacja przy pomocy ogrodnika. Mam jednak wątpliwości czy wszystko jest prawidłowo. Tu na zdjęciu widać fragment zasadzonych śliw wisniowych na żywopłot i linię kroplującą.

nieco dalej

Zbliżenie na nawodnienie buka

Proszę o pomoc czy wszystko jest ok z tą linia kroplującą, czy nie powinna być pod matą, czy nie za blisko pni roślin?
Uważam, że już na tym etapie wzdłuż roslin powinno być idealnie równo, aby woda nie spływała do dołków, bo nie dożywi doślin tych nieco na górce. Ogrodnik natomiast twierdzi, że wszystko wyrówna gdy dosadzimy roślin na rabatach i gdy będzie wykonywał trawnik
Nie wiem co mam o tym myśleć

Wg mnie maty powinno nie być. Ona jest szkodliwa dla roślin.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Linia jest za blisko, bo nie powinna nawdniać pnia tylko system korzeniowy, a większe drzewa można okrążyć pętlą.
Nasz przydomowy ogródek 13:12, 07 cze 2012

Do góry
Na stare lata przyszło mi "robić zaliczenie z konstrukcji rabaty wzdłuż domu " . Ale taka robota mnie baaardzo bawi.

Pamiętacie ten projekcik ?

Czerwoną linią zaznaczyłem miejsce dokąd zrobiłem nasadzenia. Jak zauważycie projekt sobie a wykonanie sobie. Roślinki malutkie są - ale urosną .

Jak widać ta rabatka nijak się ma do angielskich łączek które pokazuje Danusia.

Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 18:01, 06 cze 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

A może Danusia woli ten temat przemilczeć.....

No milczenie chyba mówi samo za siebie, lepiej nie gadać projektanci z nas tacy jak z koziej... wiecie sami co dalej

Napewno odetchnęła z ulgą, że to nie rzeczywistość , potem pewnie westchnęła "oj dzieci, dzieci..." )
Proponuję aby powstał nowy wątek poświęcony ogrodowym żarcikom i ten "projekt" będzie na inaugurację ) żeby pięknego wątku Danusi nie zaśmiecać
Nietypowo :D Balkon... 13:51, 06 cze 2012

Do góry
Odświeżam wątek w zasadzie po to by go skończyć

Coby dowód był, że projekt ukończony

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies