Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

Diana 12:57, 05 cze 2012

Zbyszku czy napisałbyś mi jeszcze jaka to odmiana jałowca
Ja mam u siebie dwa przywiezione od babci (takie bardziej srebrne,niebieskie) inaczej rosną, tak bardziej do góry.Też je strzygłam w tamtym roku.Ale efekt jest zupełnie inny przez to że nie są takie rozesłane............
zbigniew_gazda 13:26, 05 cze 2012

Diana napisał(a)
Ja mam u siebie dwa przywiezione od babci (takie bardziej srebrne,niebieskie) inaczej rosną, tak bardziej do góry.Też je strzygłam w tamtym roku.Ale efekt jest zupełnie inny przez to że nie są takie rozesłane............

Nie wiem co za odmiana - to było tak dawno i wtedy nikt nie zwracał uwagi na nazwy. A co do wysokości to wydaje mi się że im wyższy tym lepszy jest do zrobienia bonsai . Danusia mocno się zastanawiała czy z mojego coś wyjdzie . A druga sprawa - to jeżeli to nie jest odmiana typowo kolumnowa , można go różnie formować.

Zobacz sobie poniżej ( zdjęcie z tamtego roku ). Ta kula to jest dokładnie ta sama odmiana co bonsai (trochę młodszy jest ) . Od początku był cięty na kulkę .

KasiaBialofi... 13:30, 05 cze 2012

Ależ rewelacyjny ten bonsai! Ogród fantastyczny. I jeszcze szczególną uwagę zwróciłam na leżak. Niby wędkarski a leżak
Milka 15:08, 06 cze 2012

zbigniew_gazda napisał(a)

Nie wiem co za odmiana - to było tak dawno i wtedy nikt nie zwracał uwagi na nazwy. A co do wysokości to wydaje mi się że im wyższy tym lepszy jest do zrobienia bonsai . Danusia mocno się zastanawiała czy z mojego coś wyjdzie . A druga sprawa - to jeżeli to nie jest odmiana typowo kolumnowa , można go różnie formować.

Zobacz sobie poniżej ( zdjęcie z tamtego roku ). Ta kula to jest dokładnie ta sama odmiana co bonsai (trochę młodszy jest ) . Od początku był cięty na kulkę .

Ta moja wada genetyczna zaszkodziła mi na oczy,,,, co ja tu widzę
mira68 08:13, 07 cze 2012

Zbyszku łał jałowce giganty
zbigniew_gazda 08:22, 07 cze 2012

Irenko i Miro - ten kulisty jałowiec o zgrozo miał iść do wycinki ale go obroniła Danusia i inne ogrodniczki . I teraz widzę że miały rację. Pozdrawiam.
Ewa 09:10, 07 cze 2012

Widok tego jałowca nastraja mnie pozytywnie , bo jest szansa, że nie wszystkie jałowce choruja i wygladają żle, a ja mam ich ponad 10 w ogrodzie
zbigniew_gazda 09:24, 07 cze 2012

Ewa napisał(a)
Widok tego jałowca nastraja mnie pozytywnie , bo jest szansa, że nie wszystkie jałowce choruja i wygladają żle, a ja mam ich ponad 10 w ogrodzie

Ewo nie chorują ale u nas przy mroźnych wiatrach trudno ustrzec się brązowienia igieł od strony nawietrznej . A po drugie trzeba im podsadzać czymś stópki bo nie zawsze fajnie wyglądają .Pozdrawiam..
zbigniew_gazda 13:12, 07 cze 2012

Na stare lata przyszło mi "robić zaliczenie z konstrukcji rabaty wzdłuż domu " . Ale taka robota mnie baaardzo bawi.

Pamiętacie ten projekcik ?

Czerwoną linią zaznaczyłem miejsce dokąd zrobiłem nasadzenia. Jak zauważycie projekt sobie a wykonanie sobie. Roślinki malutkie są - ale urosną .

Jak widać ta rabatka nijak się ma do angielskich łączek które pokazuje Danusia.

maria_kalino... 14:17, 07 cze 2012

Twoje rabatki są bardziej pracochłonne od łączek i sprawiają wrażenie porządku na działce.Jedne i drugie mają swoich zwolenników. Mnie bardziej podobają się takie jak Twoja.