Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

jotka 23:11, 07 cze 2012

Zbyszku, tez czasami zastanawiam się co zrobię jak nie bedę miała siły ciągnąć ???
Ale pomyślałam, ze zawsze można spróbować go pchać
Diana 23:51, 07 cze 2012

irena_milek napisał(a)

Zbyszku czy napisałbyś mi jeszcze jaka to odmiana jałowca
Ja mam u siebie dwa przywiezione od babci (takie bardziej srebrne,niebieskie) inaczej rosną, tak bardziej do góry.Też je strzygłam w tamtym roku.Ale efekt jest zupełnie inny przez to że nie są takie rozesłane............

Nie wiem co za odmiana - to było tak dawno i wtedy nikt nie zwracał uwagi na nazwy. A co do wysokości to wydaje mi się że im wyższy tym lepszy jest do zrobienia bonsai . Danusia mocno się zastanawiała czy z mojego coś wyjdzie . A druga sprawa - to jeżeli to nie jest odmiana typowo kolumnowa , można go różnie formować.

Zobacz sobie poniżej ( zdjęcie z tamtego roku ). Ta kula to jest dokładnie ta sama odmiana co bonsai (trochę młodszy jest ) . Od początku był cięty na kulkę .

Ta moja wada genetyczna zaszkodziła mi na oczy,,,, co ja tu widzę

piękna ta kulka no tak wszystko zależy od prowadzenia, ale to trzeba lat !!! chyba musze być bardziej cierpliwa..........
bociek 19:24, 08 cze 2012

Zbyszku, ja tez mam plastik fantastik na oknach, trudno, kwiaty sie rozrosna i zaslonia
Kula z jalowca superasna, ale chyba od malenkosci go dreczyles, przyznaj sie
zbigniew_gazda 20:31, 08 cze 2012

bociek napisał(a)
Zbyszku, ja tez mam plastik fantastik na oknach, trudno, kwiaty sie rozrosna i zaslonia
Kula z jalowca superasna, ale chyba od malenkosci go dreczyles, przyznaj sie

Tak przyznaję się bez bicia . Od małego były w ruchu nożyce a gałązki cały czas chciały na boki rosnąć .
Pozdrawiam Boćku.
bociek 20:34, 08 cze 2012

Aaaaaa, jak byl niegrzeczny to rzeczywiscie, jestes usprawiedliwiony.

Pozdrawiam serdecznie
Ewa 06:49, 09 cze 2012

zbigniew_gazda napisał(a)
Na stare lata przyszło mi "robić zaliczenie z konstrukcji rabaty wzdłuż domu " . Ale taka robota mnie baaardzo bawi.

Pamiętacie ten projekcik ?

Czerwoną linią zaznaczyłem miejsce dokąd zrobiłem nasadzenia. Jak zauważycie projekt sobie a wykonanie sobie. Roślinki malutkie są - ale urosną .

Jak widać ta rabatka nijak się ma do angielskich łączek które pokazuje Danusia.

Jak to wszystko ogromnie cieszy
U mnie z wykonaniem według projektu zawsze są problemy, zazwyczaj z powodu braku odpowiednich roślin w szkółce. Na dodatek ceny rosną nie miłosiernie,co nie idzie w parze z jakością roślin.

zbigniew_gazda 07:15, 09 cze 2012

Ewo - też to robię sukcesywnie bo finansowo nie da rady. To co widzisz kosztuje ponad 3 stówy ale może pomalutku w tym sezonie dojadę do końca ? Oby.
Ewa 08:31, 09 cze 2012

Trzymam kciuki
Ana 15:18, 09 cze 2012

wow, Zbyszku - fantastycznie wyszła ta rabata pod oknem - teraz to ja chyba będę zgapiać Na pewno hosty
zbigniew_gazda 16:11, 09 cze 2012

Ana napisał(a)
wow, Zbyszku - fantastycznie wyszła ta rabata pod oknem - teraz to ja chyba będę zgapiać Na pewno hosty

Aniu doradź proszę . Zobacz sobie na planik wyżej i na nasadzenia. Od lewej są żurawki , dookoła Hakuro
berberysy Kobold ( a środku Krysia mi wciubiła kółeczko jednorocznych hi hi hi ) , 2 tuje Aurea Nana , na środku świerk Glauca Globosa , a przy chodniku berberys Gold Bonanza . Do planowanej rabatki żwirowej jest ok. 1,5 m i planuję dać trzmielinę na pniu a dookoła niej 3 szt berberys Admiration . Na żwirowej rabatce - juka która już tam rośnie i kilka trawek . Jak zrobię rabatkę żwirową to będę się martwił dalej (po przeniesieniu 2 szt piwonii ) . Hostę którą widać już przeniosłem w inną część ogrodu. Czy uważasz że taka hosta by mogła być w tym towarzystwie ? Bo nie ma problemu i przytargam ją nazad . Pozdrawiam i dumaj coś. Nie ma tutaj bukszpanów bo jest ogromny mroźny wiatr w zimie i ich uszkodzi na stówę. Poszedłem więc w berberysy bo są wytrzymałe i nawiązują do żywopłotu.