Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Rewolucje w ogrodzie 23:25, 27 lut 2017

Do góry
Bardzo proszę o zweryfikowanie i opinię w sprawie drzew które rosną lub będą rosły na tej działce. Co sądzicie na temat miłorzębów które rosną przy schodach?Zostawić czy posadzić coś bardziej kulistego o regularnej koronie? Czy brzozy pasują do drzew takich jak:
kuliste śliwy lub klony przy ulicy na skarpie
kolumnowe miłorzeby
kolumnowe buki na rabacie
jakieś drzewa przy wjezdzie(kolumnowe lub kuliste)
Chciałabym aby ogród był uporządkowany i nie jestem pewna tego czy dobrze robię sadząc pojedyncze czy podwójne sztuki?
Kochane napiszcie coś nie zostawiajcie mnie w niepewności.

TO to jasnozielone nad skarpą to planowane brzozy posadzone po dwie do dołka,
więcej zdjęć na pierwszej stronie
Tu ma być ogród :) 15:55, 27 lut 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękne takie fotki z różnych pór roku.Widać zmienność roślin, kolorów, kwiatów. Takie widoki i ja bardzo lubię; )

Dziękuję Aniu, jeszcze myślę żeby tą moją brzozową trochę pozmieniać, a przede wszystkim powiększyć, ze 2 brzozy bym dokupiła.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:04, 27 lut 2017

Do góry

Witam,
Droga Pani Danusiu, bardzo proszę o wyrażenie opinii i uwag co do moich planów na urządzenie rabaty.

Rabata o długości ok. 12 m i szerokości (przy altanie) ok. 6 m położona jest po lewej stronie istniejącej już altany; na rabacie rosną, zastane przy zakupie działki, dwie brzozy samosiejki oznaczone jako nr 3 i nr 7; pomiędzy te brzozy, w celu osłony od sąsiedniej działki, planuję posadzić berberysy: nr 4 – Thunberga Golden Ring, nr 5 – Red Tears, nr 6 Thunberga Kelleris; pomiędzy brzozą (nr 7) a altanką planuję Viburnum opulus (nr 8); od samego ogrodzenia działki sąsiedniej planuję posadzić cotoneaster dammeri Major (nr A);

nie mam sprecyzowanych planów co do roślin o nr 1 i 2 ale z pewnością będą to krzewy osiągające ok. półtora m wysokości; chciałbym aby rośliną nr 9 była hortensja, podobnie jak roślina, którą planuję posadzić po prawej stronie altany (pomiędzy altaną a brzozą), roślina nr 11 to fagus sylvatica Purple Fountain; z racji, że bardzo lubię sosny chciałem aby zajęły one miejsce nr 10 – i tu planuję pinus aristata oraz nr 13 – a tu nie mam pomysłu (stosunkowo blisko jest altana, która będzie osłaniała sosenkę przed słońcem – nie wiem zatem czy będzie to dobre miejsce dla sosny?)

nie mam pomysłu na rośliny nr 12 – może liliowce, floksy? z kolei po prawej stronie altany, tuż przy ogrodzeniu planuję zasłonić się od sąsiada szpalerem złożonym z 4 sztuk Picea omorika posadzonych w odległości ok. 1,7 m od siebie; dalej zaś planuję krzewy ozdobne: nr 15 – weigela candida, nr 16 – physocarpus opulifolius (żółta), nr 17 – weigela Bristol Ruby, nr 18 - physocarpus opulifolius Diabolo; ale czy to dobre rozwiązanie?

Cała działka ma szerokość ok. 22 metrów; po przeciwnej stronie altany rosną samosiejki brzóz w lokalizacji zaznaczonej na planie; po prawej stronie patrząc na altankę rosną dwie sosny (nie ma ich na zdjęciu ale umieściłem je na planie); przedstawiam też wizualizację rabaty jaką wykonałem w dostępnym w internecie programie do projektowania; Jak już wspomniałem, będę wdzięczny Pani Danusiu za Pani uwagi i wszelkie sugestie co do moich zamierzeń; z góry serdecznie dziękuję. Mariusz

Kiedyś będzie tu ogród 20:39, 26 lut 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
O ile dobrze pamiętam, to brzozę chyba własnie teraz się tnie. Potem bardzo "płacze".
Fajnie Iwonko, że wróciłaś. Będę jutro ciąć... jak do niej dojdę. U mnie takie błoto, że buciory zasysa. Samochód u sąsiada stoi, bo wjechać też się nie daje. Masakra.

Milka napisał(a)
Marzenka juz cięła brzozy, czyli teraz Aniu
Irenko jutro jak dam radę utnę. Mam taką jedną papierową co wytworzyła mi dwa przewodniki i muszę ją do porządku sekatorem przywołać.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:52, 26 lut 2017

Do góry
dana1s napisał(a)
Ja mam wszystko sarny, dziki, zające i jeszcze lisy.
Dzicz pełną gębą 1km od centrum miasta.
Ja nie nam nic przeciwko zwierzynie, ale mnóstwo zniszczyła tej zimy. Nie dość, że na marne poszła moja praca to jeszcze zeżarły mi cebulki, obdarły brzozy ze skóry i obgryzły pąki.
W tym roku pierwsze robię płot
Mam nadzieję , że to je trochę przystopuje

O kurcze to faktycznie blisko cywilizacji podchodzą.
Zwierzyna też ogród tworzy, ale jak szkody robi to ciężko to przełknąć ogrodnikowi. U nas wszyscy rolnicy na chomika europejskiego narzekają, a ja mam go w łące i szkód mi żadnych nie czyni. Za to zając jak najbardziej, a i bażanty i sroki też. No ale gdzie mają się podziać jak to wcześniej było ich miejsce do życia
Myślę, że ogrodzenie pomoże powstrzymać ich zapędy A jakie planujesz?
...uDany ogród 16:55, 26 lut 2017

Do góry
katel napisał(a)
Listki i pajączek! No to już wiosnę masz a u nas zima znowu i białawo .
Gratulacje z okazji 100 stron!

O dziękuję , nawet nie zauważyłam że to już 100

U nas dzisiaj chłodno, ale bez wiatru, deszczu i śniegu.
W ogródku coraz przyjemniej. Myślę, że wystarczy kilka dni ze słońcem i brzozy i wierzby zrobią się zielone.
Pąki są już bardzo nabrzmiałe.
Czekam, aż się rozwiną przebiśniegi. Nieśmiało próbują

Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:25, 26 lut 2017

Do góry
Ja mam wszystko sarny, dziki, zające i jeszcze lisy.
Dzicz pełną gębą 1km od centrum miasta.
Ja nie nam nic przeciwko zwierzynie, ale mnóstwo zniszczyła tej zimy. Nie dość, że na marne poszła moja praca to jeszcze zeżarły mi cebulki, obdarły brzozy ze skóry i obgryzły pąki.
W tym roku pierwsze robię płot
Mam nadzieję , że to je trochę przystopuje
Zielony zielonym pogania :) 22:12, 25 lut 2017

Do góry
Witaj, milo ze do mnie zajrzalas wiec i ja do Ciebie kukam
I az mi sie cieplo zrobilo na sercu jak zdjecia z widokami zobaczylam bo wprawdzie nie pochodze dokladnie z twoich okolic ale z podkarpacie ( okolice jasla) wiec okolica podobna i znana.

Co do Twojego planu tez wiele nie doradze bo sama sie borykam z moimi problemami ale na jedna rzecz chce Ci zwrocic uwage.
Ja nie przemyslalam tego dokladnie i teraz mamy troche problem .
Widze ze masz olac zabaw wiec i dzieciaki wiec tez sie przyda
Chodzi o zaplanowanie kilku zakatkow wypoczynkowych w ogrodzie ktore beda w jakims stopniu zacienione
Jakies wyzsze drzewa z fajnymi koronami itp.
Inaczej bedziesz miala jak ja ze w upal to ogrod podziwia sie przez okno bo nie da sie siedziec taka patelnia a u Ciebie tez teren rozlegly i goly i jeszcze na gorce.
A milo jest jakies krzeselko , lezaczek gdzies w cieniu miec i patrzec na ogrod z roznych miejsc.
No i przy placu zabaw obowiazkowo.
Ja mam brzozy dorenboosy przy zjezdzalni.
A powiedz mi no jeszcze o co chodzi z tym selerem bo u mnie wlasnie przez dwa lata nic nie rosnie on zasadowa ziemie lubi ?
Zielony zielonym pogania :) 20:35, 25 lut 2017

Do góry
W końcu jestem Mam nadzieję, że choroby zapomną o nas na dłuższy czas

Toszka napisał(a)
Najpierw ph, potem zakup obornika, mączki bazaltowej, dolomitu, kompostu, kory.
Ja tam niczego nie narzucam, ale nakazuję(!!!!) zacząć od gleby

Zastosowałam się

Płyn Helliga doszedł i szczerze, nie spodziewałam się takich wyników
Byłam pewna, że ziemia jest kwaśna, okazało się, że tylko w dwóch miejscach jest lekko kwaśna a w pozostałych zasadowa...

Ha i co teraz?
A dokładnie wygląda to tak (zerkając na plan):
1. ziemia na tarasie z tyłu domu i wkoło placu zabaw-do skarpy PH 7 (obojętna) - wg instrukcji kwasomierza
2. front domu (kiedyś przedogródek) i część przed altaną w stronę placu zabaw PH 8 (zasadowa)
4. za altaną i przed warzywnikiem PH 6 czyli lekko kwaśna.

Oj, jak dobrze Toszka, że nakazałaś

Widły już mam Zakupiłam w tamtym roku razem z nożem do trawników, oczywiście pod wpływem ogrodowiska. W prawdzie porządnego trawnika brak ale jak moja córa mówi będzie "na przyszłość"

A tak wogóle to zapomniałam Wam wspomnieć o tych moich małych chciejstwach.
Marzy mi się ogród w stylu mieszanym (czyli z mojej perspektywy elegancja pomieszczana z "domowym ciepełkiem" ). Proste linie rabat i ścieżek (tak kombinowałam na planie z rabatami).
Rośliny w kolorach zieleni a do tego biel, czerwień, fiolet oczywiście sensownie ułożone. Do wczoraj myślałam o błękitnych hortensjach ale nie wiem czy się da...
Studiując książkę p. Danusi natrafiłam na zdjęcia ogrodu biało-czarnego. Bardzo, bardzo chciałabym mieć taki zakątek u siebie

A rośliny? Typowo ogrodowiskowe, czyli hortensje, żurawki, trawy - ogromnie mi się podobają, a wcześniej nie zwracałam na nie uwagi, bukszpany, czosnki, tulipany, do tego brzozy może wrzosy...

Ojej, ale się rozpisałam...

Co o tym wszystkim sądzicie?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:17, 25 lut 2017

Do góry
no zrobiłam dzisiaj lepsze zdjęcie kory brzozy purpurowej

i brzózkom od strony siatki patrząc
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:41, 25 lut 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Agatko, chyba świerzbi Cię do roboty w ogrodzie

W Twoim ogrodzie to naprawdę już wiosnę widać U nas snieg

Zdecydowanie Jolu mam dość roboty w domu, w marcu cała ja w ogrodzie...i miedzianem pryskanie...pąki już są bardzo nabrzmiałe

Bazi szukam jeszcze słabo je widać, dobrze widać rozplanowałam początki prac w ogrodzie

u sąsiada gigantyczne brzozy są piękne, ale wiecie jak ja na nie narzekam, gdyby rosły po drugiej stronie
od zachodu u mnie, byłabym wniebowzięta

Acer pensylvanicum
Kiedyś będzie tu ogród 13:04, 25 lut 2017

Do góry
Marzenka juz cięła brzozy, czyli teraz Aniu
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:38, 24 lut 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Na przedwiośniu zakupy u Ciebie zawsze miło mi się ogląda, mam brzozy purpurowy, ale nie pendulę, właśnie posadziłam ją bez sensu, bo już nie mam miejsca...ciekawa jestem, gdzie ją posadzisz w końcu to wielkie drzewo urośnie

Aganiu, czekam na kolejne, na razie w garaźu na przyczepie skladuje, bo Misia nadal niszczy. Intuicyjnie znajde to miejsce, jak planuję, nie jest dobrze
Muszę luknac na twoje. Te co ja kupiłam, u doktorki nie byly wielkie, takie akurat
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:51, 24 lut 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Przybieglam po prosbe Wyczytalam u Irenki ze masz brzozy purpurowe, mozesz mi je pokazac? Jaki kolor ma pien, jak szybko Ci urosly i wogole

Dzisiaj przy tej pogodzie tylko telefonem cyknęłam, ale strasznie wieje więc nie będą zbyt wyraźne pewnie
tak wygląda pień po półtora roku u mnie

brzózka w okresie bezlistnym jeszcze ale zeszłej wiosny startowały szybciej niż te pospolite

tu w listopadowym szronie

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:14, 24 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Razem te brzozy będą ładnie wyglądać, widziałam u lekarki, ma posadzone w szpalerze, 6 sztuk, pamiętam że mówiła coś, że wzrost jest powolny i jako lekarz leczący niekonwencjonalnie mówiła o jej cudownych właściwościach, ale zapomniałam!!co?

Lecznicze właściwości brzozy;
https://www.medme.pl/artykuly/wlasciwosci-lecznicze-brzozy-brodawkowatej,34973.html
Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:06, 24 lut 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Zrobilam Ci foty pampasowki, zajrzyj.

Te brzoze mam w planach zakupowych do nowego ogrodu, musze ja poobserwowac jak rosnie i jak sie zachowuje bo chce ja polaczyc z dorenboska. Ucieszyl mnie wpis Sylwii ze ja ma, zaraz pobiegne po prosbie

U mnie iryski, przebisniegi i krokusy juz kwitna Pokaz swoje krokusiki
Czosnki dosc spore, i te duze i te male...wiosna mocium panie

Byłam, bardzo dziękuję, kolory identyczne, twojej i mojej, moją pokazałam wcześniej, 2 strony lub 3 do tyłu.
Razem te brzozy będą ładnie wyglądać, widziałam u lekarki, ma posadzone w szpalerze, 6 sztuk, pamiętam że mówiła coś, że wzrost jest powolny i jako lekarz leczący niekonwencjonalnie mówiła o jej cudownych właściwościach, ale zapomniałam!!co?
W każdym bądź razie byłam nimi u niej zachwycona i chciałam mieć choć 1 sztukę...tylko miejscówki jeszcze nie wybrałam.
Pokażę, ale wiało i zaczęło padac i zwiałam, dopiero w niedzielę będę mogła focic.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:41, 24 lut 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Przybieglam po prosbe Wyczytalam u Irenki ze masz brzozy purpurowe, mozesz mi je pokazac? Jaki kolor ma pien, jak szybko Ci urosly i wogole

Moje jeszcze nie duże bo sadzone jesienią 2015, ale ładnie podrosły i zgestniały prawie drugie tyle. Fotki wieczorem poszukam bo w pracy nie mam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:23, 24 lut 2017

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:06, 24 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Tutaj, ładny okaz, nie tak drogo, widziałam 2 razy taką cenę, ładnie zapakowane, szybki termin realizacji
http://www.boryslawice.com/

Tylko że to jest to miejsce, skąd Juzia z Kruklandii miała swoje cudnie krzywe brzozy...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:59, 24 lut 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Agata doszłam do 7 strony przejrzałam wizytówkę, ale ona nie oddaje tego pięknego ogrodu więc na dzisiaj kończę bo trzeba iść spać. Będę jutro dalej oglądała
Te siedem stron - to uczta dla ducha tylko tyle i nic więcej.

Elu miło mi, że się zaczytujesz...zapraszam
Agata doszłam do 440 strony, obejrzałam zdjęcia - pięknie. Ogród bardzo ładny a te widoki żyć nie umierać na str. 122. Róża przepiękna ta New Down... czy to jeden krzak czy więcej.
Powiedz ponieważ nie czytałam wpisów wszystkich tylko te które mnie zainteresowały ze zdjęcia i nie do czytałam ile metrów ma twój ogród. Wydaje się jakby to był duży park. Iglaki, w to wkomponowane klony palmowe i nie tylko - przecudnie.
Widziała zdjęcia w Bole..... z Mariuszem który rozpisuje się na forum o lotosach to on m.in. mnie zaraził nimi. Już kupiłam nasiona muszę posadzić, jest trochę więcej słońca to rozpocznę hodowlę może się uda.
Te oczka masz piękne, podoba mi się ta kępa tataraku w jednym z nich.
Mój ogród ma dopiero tak prawdę mówiąc nie całe 4 lata oczywiście brzozy i tuje były wcześniej posadzone.
Masz pięknie bardzo mi się podoba masz dużo unikatów, ale możesz sobie pozwolić bo u Was jest zawsze cieplej niż u nas w centralnej.

Co do widoków, jako wspomnienie pamiętam, kiedy byliśmy oglądać działkę pod zakup, była mgła i nic nie było widać, a decyzję trzeba było szybko klepnąć

New Down to dwa krzaki, jeden po każdej ze stron na pergoli, wiem, że śmieciuch, ale jak zakwitnie to daje czadu

Nasz ogród ma 28 arów z domem, długi prostokąt i każdy kawałeczek mam już zagospodarowany i obsadzony, trawnik ograniczyłam do max na korzyść rabat
...lotosy planuję mieć razem ze Sylwią i teraz z Tobą...zobaczymy, której się uda

Ogrodów nie da się porównać, nasze oczka nie są niestety doskonałe, ale fajnie, że są, u mnie inne i Ciebie inne, za mamy wspólnie życie szuwarkowe...trochę kolekcjonuję rośliny, ale już dużo mniej, a nowinki zawsze kuszą

Agata to jest magnolia ale nie znam nazwy. Była przesadzana i trochę nie za bardzo kwitnie, bo magnolii się nie przesadza chyba z dużą karpą, bo ma bardzo delikatne korzenie, jak się połamią to potem magnolia musi odchorować. Ma bardzo piękne liście, ale też muszę ją od grzyba pryskać i pomaga, jakbym nie pryskała to czepia się szara pleśń.
Mam jeszcze jedną różową, ale taka pyciunka mała, nie mam ręki do magnolii. Inna sprawa piękne drzewo ale tydzień kwitnie i potem tylko liście, więc nie specjalnie przepadam za nimi.
Z wiosennych krzaków lubię rododendrony i azalie kwitną dosyć długo.

Agatko odnośnie roślin w oczku koło oczka, na pewno mam krwawnicę, tojeść wysoka i rozesłaną, niezapominajki, kaczeńce, wszelkiego rodzaju siny, tataraki, lilie wodne. Mam piękną ciborę wysoką na 1,5 m teraz przechowują ją w domu, pałkę wodną, jeszcze muszę dokupić kilka roślin mam gdzieś zapisane.
Nie wiem czy pisałam będę w tym roku sadziła lotosy już mam nasiona muszę posadzić w wodzie.
Żebym ja to wiedziała, że będę na ogrodowisku to bym porobiła zdjęcia więc trzeba czekać do lata.
Mam zamiar w tym roku porobić pływające donice, mam doniczki ażurowe do tulipanów, styropian do środka i w to wsadzę tojeść płożącą bardzo ładnie wygląda taki wieniec na wodzie.
Jak ja magnolii mogłam nie poznać, teraz to ona mi wygląda na M. Sieboldii...magolii nie da się nie kochać...ja nie przepadam za roślinami z kolcami, ale jak tu berberysów nie kochać

Ciborą mnie zaciekawiłaś i tymi pływajacymi donicami...dokumentuj wszystko i fajnie, że jesteś z nami na ogrodowisku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies