Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Tu ma być ogród :) 20:58, 03 mar 2017

Do góry
Edytko, w jakich odleglościach od siebie sadziłaś brzozy? Glowa mi pęka od myslenia

I drugie pytanie. Czy deski na skrzynie szlifujesz sama? Kupiłam właśnie, kazałam wygładzić tylko z jednej strony bo wygłupiali się z ceną a widzę, że Ty sama to robisz Jakiej są grubości?
Ogród z uśmiechem 20:41, 03 mar 2017

Do góry
Zana napisał(a)
I ja się z Twoim mężem zgadzam. Bo zamknęłabyś sobie też całkiem perspektywę z ławki pod platanem. Jeżeli wyspa to po drugiej stronie, tej gdzie to coś czarne w prawym górnym rogu. Ale mnie zagajnik w narożniku chyba najlepiej się podoba. Można odsunąć brzozy, aby nie przysłaniały platana. Nie wiadomo jaki to platan, ale to przecież duże drzewa rosną.

Anulka, to "czarne" to będzie kiedyś budynek gospodarczy więc na pewno jakaś wyspa przed nim będzie. Dopóki materiały budowlane będą jeszcze latały po działce ta część nie może byc robiona ") - tylko na tle ogrodzenia, bo na szczęście to nie będzie przeszkadzalo

Jutro postawię donice w miejscach gdzie mogłyby być brzozy - przy platanie jak proponowałaś i przy altanie. Zrobie zdjęcia.
Kurcze, jestem wzrokowcem i mam problemy z "ustawianiem" wirtualnym

Myślę, że przeszkadza także ta sosna Co prawda one szybko rosną w górę, a jeszcze będzie podcięta od dolu. Szkoda mi usuwać z dzialki rosnące drzewa, (czytaj: sosny bo nie mam znikąd na razie cienia, ale ta
Ogród z uśmiechem 20:32, 03 mar 2017

Do góry
anbu napisał(a)

A jakby przykleić te brzozy po prawej stronie altany?

Będą wtedy naprzeciwko tarasu - zrobię jutro zdjęcie tej części i pomierzę odległości
Ogród z uśmiechem 20:32, 03 mar 2017

Do góry
I ja się z Twoim mężem zgadzam. Bo zamknęłabyś sobie też całkiem perspektywę z ławki pod platanem. Jeżeli wyspa to po drugiej stronie, tej gdzie to coś czarne w prawym górnym rogu. Ale mnie zagajnik w narożniku chyba najlepiej się podoba. Można odsunąć brzozy, aby nie przysłaniały platana. Nie wiadomo jaki to platan, ale to przecież duże drzewa rosną.
Ogród z uśmiechem 20:27, 03 mar 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

A jakby przykleić te brzozy po prawej stronie altany?
Sezon 2017 u Hanusi 19:29, 03 mar 2017

Do góry
Coś mnie dziś wzywało do ogrodu,
ale to nie pszczółki na kusztyczek miodu.
To zew z centrali, żurawim krzykiem,
doszedł i do mnie przez zagajniki.
"Siewy czas zacząć! To nic, że w kuwecie!
Przecież musimy się cieszyć kwieciem!
Pomyć ławeczki, obsadzać donice!
Marzeń nie zostawiaj wciąż w sferze życzeń!
Marzy się łąka? To nic trudnego!
Stokrotki, trawki, i coś zielonego,
albo bławatki, rumian, kąkole!
I niech sąsiadów zazdrość znów kole!
A jak ktoś bardzo uwielbia brzozy,
To są i takie, ciut większe od kozy!
Ogłaszam dzisiaj wiosenny powrót!
I prac najmilszy w życiu kołowrót!
Lenia wygonić, mięśnie natężyć!
Wiosna tę zimę musi zwyciężyć!"

Więc się sprężyłam,
wpadłam w rabaty,
co nieco posiałam,
zimno znów przyszło,
więc chodu do chaty!
Ogród z uśmiechem 18:58, 03 mar 2017

Do góry
To będe widziała siedząc na ławeczce pod platanem

Na razie widzę warsztat stolarski na niedokończonym tarasie (robimy właśnie skrzynie na warzywa) i magazyn doniczek zbieranych i przygotowywanych do siania
Dokończenie tarasu i jego otoczenia to też zadanie na ten rok
Tu gdzie jest ta tymczasowa kratka na pnącza przy tarasie będą najprawdopodobniej 3 kolumnowe drzewa, graby albo milorzęby - planowałam tę część w ub roku - teraz będę tylko kupować i sadzić

Dalej widok na robioną też teraz część owocowo-warzywną - po lewej stronie drewutni wzdłuż tego betonowego ogrodzenia
Jakieś 3 metry za tą niebieską szmatą gdzie wykopywana była ziemia z usuwanej brzozy na być altanka - lekka, drewniana, otwarta dookoła.

Jak widać cała ta część ogrodu to teren "dziewiczy" dopiero tworzony, więc można tu planować od podstaw. Nasadzenia są z przodu domu i od strony południowej właśnie do rogu z platanem który zaczęłam robić jesienią

Na tym planiku rysowanym kiedyś, jest ogólny obraz działki. Nie ma już ani brzozy ani sosny obok Zrobiona jest cała część z przodu domu i od poludnia do rabaty z platanem

Ogród z uśmiechem 18:27, 03 mar 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Boszeee tu też planowanie. Już się gubię gdzie pisałam a gdzie nie

Gdzieś już pisałam że brzozowe zagajniki mają to do siebie że obojętnie jakie będzie miało towarzystwo w nogach to zawsze będzie pięknie wyglądał przez te ich białe pnie.
Posadź najpierw brzozy a potem się zobaczy co jeszcze dobrać

haha, najpierw posadź a później przesadzaj
Ogród z uśmiechem 18:18, 03 mar 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a mi sie ciagle wydaje ze koncetrujesz sie tylko na rabacie zewnetrznej i nie tworzysz nic w srodku,
wiesz...ten efekt wirowki

mi kepki brzoz pasowałyby w drugiej linii rowniez
tzn platan bedzie duzy to niech sobie siedzi z tylu
a brzozy linię wczesniej, 2-3 kępki

a odleglosc od domu do plotu masz duza... duzo tam sie zmiesci

ale juz nie bede o tym wiecej nudzic

Kasiu, OK druga linia tylko jak?

Ta sosna z lewej strony to może być ew. do usunięcia Omijamy ją od ubiegłego roku. Toszka coś z nią kombinowała ale na razie ....sama nie wiem
Myślałam kiedyś aby na wysokości platana zrobić rabatę różaną tzn. tak 5-6 m od niego w kierunku środka działki To tylko taki mglisty pomysł zanim tę brzozę wycięliśmy teraz muszę najpierw te duże drzewa posadzić
Ogród z uśmiechem 18:10, 03 mar 2017

Do góry
anbu napisał(a)
A ja nie wiem czy te brzozy do Platana będą pasować?
Może wersja druga lepsza ale brzozy nie posadzone pod kreskę...

Ania, w wersji drugiej to brzozy pod platanem
Jeśli obok altany to na pewno nie pod kreskę, źle mi sie narysowało - oczywiście, że "swobodnie" będą posadzone, nie tak równo tak jak np. u Edyty
Ogród z uśmiechem 18:04, 03 mar 2017

Do góry
vita napisał(a)

Dla mnie ta opcja wydaje się lepsza Czy ta podziałka na rysunku pokazuje rzeczywiste odległości- 10, 20 metrów? Bo patrzyłam na fotki wcześniej i wydaje się być tam mniej miejsca.
Dosadzenie brzóz przed platanem może dać ciekawy efekt buszu, ale przytłumi urodę platana, który ma już ciekawe tło z serbów i choin. A platan jaki posadziłaś?

Podziałka na rysunku jest OK. jedna kratka to 1 metr.

Na zdjęciach jakoś zmienia sie perspektywa
Możesz mieć rację z tym przytłumieniem platana, on tak szybko to nie rośnie - brzozy chyba przegonią go pędem Nie potrafie sobie wyobrazić calości

Niestety nie wiem jaki to platan ponieważ został posadzony przez naszych przyjaciół w pierwszym roku naszego tutaj mieszkania jako pierwsze drzewo na działce co by na szczęście
Wydaje mi się, że to taki normalny
Ogród z uśmiechem 17:56, 03 mar 2017

Do góry
Zaraz wkleję zdjęcia "poglądowe" dziewiczej rabaty ale najpierw odpowiem:

Anula-Zana - oczywiście Twój pomysł wprowadził dreszczyk emocji, dyskusja wre

Joasiu-JoannA - widzialam ale to są brzozy leśne, one rosną duuuże. Sama rabata jest piekna, taka naturalna ale wymaga chyba więcej miejsca niż jest u mnie

kasia_c - tak zrobię, bo ciekawa jestem ile u nich kosztują rośliny, szczególnie, że ewentualność przywozu istnieje. Mają dobry materiał widzialam.

horcia - witam wiosennie Zgapiaj i jeśli coś przyjdzie Ci do głowy to pisz

Ogród z uśmiechem 11:50, 03 mar 2017

Do góry
Boszeee tu też planowanie. Już się gubię gdzie pisałam a gdzie nie

Gdzieś już pisałam że brzozowe zagajniki mają to do siebie że obojętnie jakie będzie miało towarzystwo w nogach to zawsze będzie pięknie wyglądał przez te ich białe pnie.
Posadź najpierw brzozy a potem się zobaczy co jeszcze dobrać
Ogród z uśmiechem 11:20, 03 mar 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a mi sie ciagle wydaje ze koncetrujesz sie tylko na rabacie zewnetrznej i nie tworzysz nic w srodku,

Kasiu, nudź. Też tak myślę.
Potrzebny jest szerszy plan. Z domem.
Ogród z uśmiechem 10:46, 03 mar 2017

Do góry

Ogród z uśmiechem 08:27, 03 mar 2017

Do góry
A ja nie wiem czy te brzozy do Platana będą pasować?
Może wersja druga lepsza ale brzozy nie posadzone pod kreskę...
Ogród z uśmiechem 00:10, 03 mar 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

Brzozy obok altany (oczywiście nie tak w rzędzie tylko roztrzepane

Dla mnie ta opcja wydaje się lepsza Czy ta podziałka na rysunku pokazuje rzeczywiste odległości- 10, 20 metrów? Bo patrzyłam na fotki wcześniej i wydaje się być tam mniej miejsca.
Dosadzenie brzóz przed platanem może dać ciekawy efekt buszu, ale przytłumi urodę platana, który ma już ciekawe tło z serbów i choin. A platan jaki posadziłaś?
Tu ma być ogród :) 22:57, 02 mar 2017

Do góry
horcia napisał(a)
Witaj lindsay. Masz fajny zakątek brzozowy i w związku z tym mam do Ciebie pytanie. Planuję posadzić brzozy a pod nimi hortensje anabelki lub rododendrony ale z tego co przeczytałam to z moich planów nici? Czy mimo nawadniania panuje pod nimi susza?
Moja rabata ma wym. 8.8m-4.5-7.9-1.5m jak radzisz ile tam brzóz posadzić? Myślałam o posadzeniu po dwie do trzech dołków.

Horciu, ja bym się na takie zestawienie nie zdecydowała, bo i hortki i rodki potrzebują dużo wody, żeby były dorodne.
Mam na swojej rabacie brzozowej nawadnianie, a mimo to widzę, że jeżówki marnie tam rosną.

Ale akurat dzisiaj oglądałam blog Wilcza Góra, a w nim artykuł o eleganckich duetach w ogrodach, a tam co? - brzozy z hortkami
Podrzucam Ci link, może zapytaj Ewy jak to się sprawdza u niej.

http://wilczagora.blogspot.com/2016/05/eleganckie-ogrodowe-duety-ale-buty.html
Ogród z uśmiechem 18:02, 02 mar 2017

Do góry
No to dwa rysunki

Brzozy obok altany (oczywiście nie tak w rzędzie tylko roztrzepane

Pomysł Anuli aby dac je przy platanie w rogu

Ogród z uśmiechem 17:33, 02 mar 2017

Do góry
Zana napisał(a)
I taka wizja: ławeczka pod platanem a nad głową szumiące brzozy. I dałyby też trochę cienia może.

Anula, już zawołam eMa i przeczytałam mu o Twoim pomysle Stwierdził, ze mus pójść do ogrodu i zobaczyć na zywo, ale ....pomysł mu się podoba.
Mnie wywrócił wszytko do góry nogami Muszę poooooomysleć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies