Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród u stóp klasztoru 16:19, 05 lut 2013

Do góry
trochę się to miejsce zmienia , bo ciągle coś stamtąd usuwam . wedle zasady żeby było mniej gatunków a nie więcej . ale hosty mnie zaskoczyły tym kolorem nie jest to zbyt widoczne ,ale pod drzewem są zieloniutkie

po wyrzuceniu krwiwściągu i janowca jest o wile przejrzyściej

przed

PO

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 16:08, 05 lut 2013

Do góry
Ostatnio zrobiłem takie o to spiralki ze smaragdów:

I najwyższa

Jak na pierwsze cięcie wyglądaja całkiem nieżle
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:05, 05 lut 2013

Do góry
Moje krokusiki zaczynają wychylać czuprynki....
jak przyjdzie mróz mam nadzieje, że im to nie zaszkodzi...

Zajrzałam też do hortensji Everbloom - tu też robi się zielono....

I zawilce sadzone w październiku oznaki życia pokazują

Ogródek na betonie 16:04, 05 lut 2013

Do góry
Tak mniej więcej wygląda teraz (zdjęcia z lata 2012)
Parasola chciałabym się pozbyć (własność rodziców) - koszmarny...
Ogród u stóp klasztoru 16:04, 05 lut 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)

renatamama napisała -]

[ HEJ Alinko,róże z przetacznikiem super ja połączyłam z szałwią omszoną ,też fajnie wygląda.Nasze mamy mają tą samą manię kwiatek na kuchennym stole ,oraz na kuchence.Jak ja tego nie cierpię .]

Ja mam ochotę przemieszać te rabatkę z żurawek i złociutkiej hosty z szałwią . to jest jedna rabata przy różach pnących

Alinko powinno być ładnie.Też mam hosty z żurawkami oraz trawami .Ciekawa jak diabli jestem jak w tym roku będzie to miejsce wyglądało bo to 2-3 sezon tych roślinek .Miłego dnia.

Renia ....teraz to zabrzmiało jak zarzut że nic nie zmieniam ...hahaha .ale jakoś mi się tak podobało ..fakt że już trochę znudziło . w jesieni wyrzuciłam z tej rabaty ( z dalszej części , nie ma jej na fotce ) krwiwściąg a rozsadziłam hosty , ale nie wiem co jest grane , bo była rozsadzona hosta Fire and Ice . ona jest bardzo jasna a po rozsadzeniu nowe sadzonki są bardzo zielonkawe . nie wiem czy to sprawka cienia , czy się geny jakoś zmutowały , ale to raczej przy wysiewaniu się zdąża a nie rozsadzaniu .. czekam niecierpliwie wiosny jakie wyjdą te sadzonki
Formowanie małego drzewka z sadzonki 15:59, 05 lut 2013

Do góry
Jesli juz jest watek to wklejam również tu;
Weigela

Hortensja
Łąki z roślinami cebulowymi 15:58, 05 lut 2013

Do góry
Łąka to może nie jest,ale widok zawsze mnie zachwyca w moim malutkim ogródku!

Formowanie małego drzewka z sadzonki 15:52, 05 lut 2013

Do góry
Thuja 'Zebrina'

'Brabant' w doniczce

'Smaragd'

Ogródek na betonie 15:48, 05 lut 2013

Do góry
Kiedy była zakładana woda do domu siostry, zrobiliśmy też własne przyłącze (wcześniej mięliśmy od sąsiadów), no i korzystając z "wykopków", posadziłam przy wyjściu na podwórko wymarzoną wisterię. Teraz mi się wybór miejsca nie bardzo podoba, ale wtedy wciskałam co się da w każdą dziurę w betonie.

U góry widać część naszej przebudowy.
Ogródek na betonie 15:37, 05 lut 2013

Do góry
Trawka rośnie, a samochód u sąsiadów.

Kupka gruzu też rośnie, bo jednocześnie zaczęliśmy przebudowę poddasza.

I na takim etapie nastąpiła dłuższa przerwa w działaniach "ogródkowych".
Ogródek na betonie 15:30, 05 lut 2013

Do góry
Zachciało się nam też mieć trochę trawki, więc spróbowaliśmy wyeksmitować troszkę betonu.
Ogród Dominiki 15:30, 05 lut 2013

Do góry
Domi napisał(a)
Niom, niuch...niuch.... ja już czuję wiosnę...nawet jakiś ptaszek śpiewa gdzieś za oknem. Strasznie mnie ciągnie, żeby poprzycinać hortensje i trawy.

Wiosna bliziutko widziałam dzisiaj muchę żywą fruwającą
Ogródek na betonie 15:21, 05 lut 2013

Do góry
Z czasem nawet zaczęło się coś zielenić i kwitnąć, ale teraz wiem, że cały czas robiłam wszystko nie tak...
Ogródek na betonie 15:03, 05 lut 2013

Do góry
Ale sytuacja się zmieniła...
Okazało się, że nieprędko będzie nas stać na kupno wymarzonej chałupki na wsi, a tu dom stałby w połowie pusty, bo siostra rozpoczęła budowę domu z tyłu działki.
No i postanowiliśmy tu zostać, na zawsze chyba...
I zaczęłam coś sadzić, bez składu i ładu oczywiście.
Ogródek na betonie 14:37, 05 lut 2013

Do góry
Witajcie Kochani!

Zdecydowałam się w końcu pokazać Wam to, z czego chciałabym zrobić ogródek i liczę bardzo na Waszą pomoc.
Moimi największymi zmorami są:
- beton - prawie cały teren wokół domu jest wybetonowany, bo grunt bardzo grząski, a wjeżdżać samochodami, czy chociażby chodzić trzeba;
- jakość ziemi - może nie jest uboga, ale bardzo ciężka, gliniasta - gdy mokro, lepkie błoto, gdy sucho i grąco, skorupa;
- działka jest bardzo wąska i kiepsko zagospodarowana - patrrząc na budynek garażowo-gospodarczy, który pojawi się na zdjęciach, po prawej stronie dom sięga do granicy działki, po lewej jest 3-metrowej szerokości przejazd, który prowadzi jeszcze dalej w głąb działki, do domu mojej siostry;
- brak funduszy;
- nie jestem tu właścicielem, muszę się liczyć ze zdaniem rodziców - zaadaptowaliśmy i przebudowaliśmy z mężem poddasze, na dole mieszkają rodzice (dom jest stary, po dziadkach, więc ciągle jest jakiś remont).
No i chciałabym z tego mojego poddasza mieć trochę lepsze widoki...
Na początku nie zamierzaliśmy tu mieszkać, więc tylko uprzątnęliśmy bałagan przy domu i Mąż zrobił sobie taką tymczasową wiatę na samochód. Wyglądało to tak smutno:

Ogrodnik Mimo Woli cd 14:30, 05 lut 2013

Do góry
aldonaz napisał(a)
Obejrzałam kilka stron wcześniej zdjęcia z Twojego ogrodu. Gdyby nie leżący gdzieniegdzie śnieg, nie wyglądałyby na zimowe.
U Ciebie plany pełną gębą. Co do roślin przed bukszpanami, może pasowałby dereń kanadyjski? Jest trudno dostępny, ale kiedyś go upoluję. Pozdrówka

Fajny ten dereń.. są sadzonki w internecie ,ale drogie...
Mi on nie pasuje za żywopłot, bo tam ma cebulowe, które kwitną wtedy co on. Zagłuszałyby się
Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:19, 05 lut 2013

Do góry
Pozdrawiam,prawie wiosennie.+5 i wieje ciepły wiaterek!Przyniosłam gałązki wiśni do wazonu.Forsycja w wazonie jutro rozwinie kwiatki. Ale co ja tu tobie wciskam wiosnę...... nie będzie w tym roku....... od razu lato! Ściskam!
ogrodoweimpresjejolki 14:18, 05 lut 2013

Do góry
Już wczoraj napisałam na fb, że zrobiłam dwie sprzeczne rzeczy - upiekłam ciasteczka i zwęziłam sukienkę ...
Żeby jakoś z tej ryzykownej decyzji wyjść, na wiosnę będę wynajmować się do ciężkich prac ogrodowych! Jacyś zainteresowani ???? Powinnam już zbierać zlecenia bo jeszcze do tego tłusty czwartek przede mną

Moje marzenie - być smukła jak ta cynie

Co z tym ogródeczkiem począć 13:53, 05 lut 2013

Do góry
Gosianamiary na szkółke oczywiście ci podeśle
Za tyje gościu sobie zawołał 120 zł ale utargowałam za 100,tuje były w donicach
Nie wiem czy to dobra cena ,ale wydaje mi się że tak

Zobacz jaka ona pieknoszka
Zapraszam na balkon 13:52, 05 lut 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Dla zainteresowanych lądowaniem

Dzięki Jolu o wszystkim pomyślałaś . Któregoś dnia szcześliwie wylądujemy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies