Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród na rozstajach - Młodzawy Małe 17:41, 20 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wiem, że ktoś był w niedzielę w tym ogrodzie
Poczekamy na fotki

To się przyznaję
Niektóre zdjęcia będą ukazywały te same zakątki lak u Aliny, ale ogród jest tak piękny, że tych widoków nigdy dość.

Orbea variegata 15:50, 20 wrz 2011

Do góry
Ja także go miałam w swojej dawnej kolekcji sukulentów, ale nigdy mi nie zakwitł.

Dziś dla odmiany wąchałam liście grujecznika - zapach karmelizowanego cukru - piękny.
Jak wytrzymujesz ten niemiły zapach orbei? Stoi na dworzu?

Jego woń wynika chyba z tego, że jest przystosowany do zapylania przez nocne ćmy.
Róże w pojemnikach 14:35, 20 wrz 2011

Do góry
Polecam obszerny artykuł na ten temat zamieszczony oczywiście u nas na Ogrodowisku.

Róże w pojemnikach
Rabata frontowa na Zalesiu 09:20, 20 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wiśnie świetnie wyglądają

Też tak uważam
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 09:10, 20 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Za darmo Ci wyjdzie najlepiej pięciolistkowy, bo tylko zakopać badyle do ziemi głęboko i podlać.
Bluszcz od biedy też można samemu rozmnożyć. Moje na ulicy w większości pochodzą od sąsiadki Wiesi, no i ucięłam też z mojej wewnętrznej strony. Tylko kilka dokupiłam dużych.

Winobluszcze obydwa gubią liście, a bluszcz jest zimozielony.

Piszesz Danusiu żeby zakopać głęboko do ziemi. Czy w całości, nie zostawiając nic na wierzchu? I jak głęboko? Ja chciałabym posadzić przed płotem i uzyskać efekt zwisania na aktualnie zaniedbany trawnik. Widziałam to na jednym ze zdjęć. Czy to dobry pomysł? Póżniej zrobię zdjęcie tego miejsca, gdzie widzę winobluszcz.
Nawierzchnie z odzysku 21:01, 19 wrz 2011

Do góry
kryniafu napisał(a)

Na razie ułożone połówki i kawałki cegieł, jeszcze bez wykończenia. Zimą część cegły podda się warunkom atmosferycznym i skruszeje. Ponadto wiosną szpary pomiędzy cegłami zostaną wypełnione kruszywem ceglanym.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:01, 19 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Najbardziej mnie zauroczył dialog między Machiavellim a Kochanowskim
Kto dobry z polskiego niech pisze

Ja nie bardzo grzeszę wiedzą, a w necie ani zdania na ten temat

Teraz szukam przykładów procesów technologicznych
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:59, 19 wrz 2011

Do góry
Najbardziej mnie zauroczył dialog między Machiavellim a Kochanowskim
Kto dobry z polskiego niech pisze
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:59, 19 wrz 2011

Do góry
Świetny materiał dla przyszłych "zakładaczy trawnika". Dziękuję pięknie zwłaszcza, że w tak pięknym ogrodzie
Kosiarki wrzecionowe 19:57, 19 wrz 2011

Do góry
Czekam z niecierpliwością, bo taka kosiarka dla Mamy mnie interesuje na cmentarz, żeby na rower mogła Babcia Jasia ją zabrać. Da się?
Od planów do... spełnienia marzeń 19:54, 19 wrz 2011

Do góry
Wycięte w miarę w młodym wieku przewodniki spowodowały zupełnie inny pokrój brzozy

a nie jest okaleczona

Od planów do... spełnienia marzeń 19:51, 19 wrz 2011

Do góry
Nie jestem przeciwna przycinaniu brzóz, pod warunkiem że się ich nie okaleczy tak jak pisze Ewa.
Należy przycinać na rozgałęzieniu pędów, wtedy nie ma przewodnika i brzoza zaczyna rozrastać się na boki. Nie wolno pozostawiać kikutów, z których brzoza już nie wypuści.

Myślę, że Sebek nie żartował. Z młodziutkiej brzozy pewnie da się kulę zrobić, ale po co? jest tyle innych - lepszycg do tego celu.

To poniżej ze zwykłej brzozy zrobione u nas na bazie, gałązki były przywiązywane do pnia.

Ogród na rozstajach - Młodzawy Małe 19:40, 19 wrz 2011

Do góry
Wiem, że ktoś był w niedzielę w tym ogrodzie
Poczekamy na fotki

Tak sobie myślę, że jak dojdzie tyutaj ogrodów z róznych stron Polski, to możemy się także spotykać w tych ogrodach, jak w maju w Goczałkowicach
Co Wy na to?
Typujmy jakieś
Moja działeczka - Grzesiu 19:36, 19 wrz 2011

Do góry
A ja życzę Ci Grzesiu żebyś zamontował w rowerku jednak bieg wsteczny
Petunia czarna od Ciebie kwitnie niezmiennie ładnie Raz na czarno, raz na paskowato.
Kasia w ogrodzie 19:33, 19 wrz 2011

Do góry
Obiecaj, że w mroźną zimę też będzie taki
Kasia w ogrodzie 19:29, 19 wrz 2011

Do góry
Bardzo fajnie wyszło, dobrze, że dostawiłaś żurawki bordowe, zobacz jak teraz ładnie.

Wokól placyku żwirowego, na części oczywiście posadź żywopłocik nawet z berberysu, żeby go ciąć, o bukszpanikach nie wspomnę.

Bardzo mi się podoba.
Za szeregówką u Suiki 19:26, 19 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Projekt powiększa wizualnie przestrzeń, wart przeniesienia na nasz grunt, także po modyfikacjach.

właśnie też tak pomyślałam
Za szeregówką u Suiki 19:24, 19 wrz 2011

Do góry
Projekt powiększa wizualnie przestrzeń, wart przeniesienia na nasz grunt, także po modyfikacjach.
Za szeregówką u Suiki 19:23, 19 wrz 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Ale ładniutki ten ogródek,taki romantyczny...- niesamowite,że można tak fajnie zaaranżować taki niewielki skrawek ziemi...
A co to za drzewka?

Ponieważ Paweł ściągnął projekt z angielskiej strony podejrzewam, że o oliwki. Można w to miejsce posadzić gruszę wierzbolistną, ale odradzam. Lepiej będzie wyglądała kulista wiśnia "Umbraculifera" lub inne dowolne drzewka, ale wszystkie jednakowe, żadnego mieszania.

Ten projekt może posłużyć jako schemat nasadzeń, które moga być dowolne.
Lawendę można zastapić żurawkami, trzmieliną lub wrzosami. Zamiast drzew liściastych można dać iglaste.

Zamiast wylewki, płyty w trawniku, lub żwir.

Bardzo mi się ten projekt spodobał.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:17, 19 wrz 2011

Do góry
Jeśli przesadziłaś cisy zraszaj je troszkę także z góry, a sąsiedzi niech rozdziawiają ...

Pomijając, że ja swoje rośliny podlewam linią systematycznie, nie patrząc na jesień, to tym bardziej po przesadzeniu. Umnie jest niezła susza. Póki są wysokie temperatury, podlewaj aż do mrozów. Oczywiście podlewaj wtedy kiedy mają sucho. Jesli gleba trzyma wilgoć i przy "macaniu" jest mokra- nie podlewaj, czekaj aż przeschnie.
Odnośnie nornic dałam info na PW

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies