Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Sebek 10:52, 20 wrz 2011

Syla napisał(a)

To posadź sobie na rabatach większość, a posadź kilka cebul w ustronnym miejscu i tamte przeznacz na ścięcie - bo te ścięte na drugi rok już według mnie nie zakwitną.

No to pozostanie kupować .... do wazonu .... nadal

Według mnie kosztują niewiele, także duży wydatek to nie jest
Sebek 10:54, 20 wrz 2011

ell napisał(a)

To posadź sobie na rabatach większość, a posadź kilka cebul w ustronnym miejscu i tamte przeznacz na ścięcie - bo te ścięte na drugi rok już według mnie nie zakwitną.

No to pozostanie kupować .... do wazonu .... nadal

dlaczego nie ? Zawsze z mamą zrywałam do wazonu i kwiaty pojawiały się co roku. Ważne, żeby wszystkich liści nie poobcinać, a cebulka powinna sobie poradzić

Tylko dawne tulipany chętnie się mnożyły, cebule wzrastały i kwitły coraz to obficiej. Dzisiejsze tulipany są na dwa trzy lata - bo sztucznie pędzone - zamiast wzrastać zmniejszają się
Martek 11:04, 20 wrz 2011

Syla napisał(a)
Fajnie .... kocham tulipany i mam nadzieję , że będę je sobie cięła do wazonu .... już nie mogę się doczekać . Zawsze kupowałam a teraz swoje ..... rany nie do wiary , że ja to ja

Spokojnie tulipany można ciąć do wazonu tylko jedno ale, zostawić trzeba dwa listki chociaż te dolne .
Wkładajcie tulipany jak najpóźniej im bliżej przymrozków tym mniejsze ryzyko,że poczęstują się nimi norniki
Martek 11:05, 20 wrz 2011

Masz rację Sebek .One może się i mnożą ,ale są mniejsze nie tak dorodne jak przy zakupie I holenderskie proponują wykopywać,a te zwykłe u sąsiada kwitną tyle lat co tu mieszkam i pewnie dłużej ...Ma czerwone,ale tak się zachowują żółte i białe u innych sąsiadów tylko ,że gdzie takie teraz dostać ....?
Gardenarium 17:53, 20 wrz 2011

Ja się przyznam, że wiele razy sadziłam, a potem po przekwitnięciu wycinałam na amen, żeby brzydko nie wyglądały. W następnym roku sadziłam kolejne, ale często inne.
To nieduży wydatek np. w porównaniu do kwiatów do pojemników jakie sadzę na wiosnę.

Często też wyciągałam z ziemi z cebulami i w doniczkę, zasypywałam ziemią i stały sobie w niewidocznym miejscu.

Powiem, że nic nie jest w stanie mnie zmusić do ich wykopywania i selekcjonowania odmian, kolorów.
Nie ma siły, zawsze coś pomieszam
Wolę już kupić nowe i mieć wielkie, piękne tulipany. Wyceniam swój czas na więcej niż 200 zł przeznaczone na cebulki. Te wyciągnięte często oddaję "potrzebującym" i gdzieś sobie rosną w ogrodach a ludzie się cieszą, a ja mam możliwość sadzenia innych.

Instagram Ogrodowiska
Martek 18:36, 20 wrz 2011

Mnie też po tylu latach sukcesów i porażek nie chcę się już tak skrupulatnie ich selekcjonować ,ale wydaje mi się ,że je mam odmianami )) Jednak wysadzę w miejscu mniej widocznym,nowe i z zeszłego roku posadzę na front .Tu norniki tak nie buszują często
Syla 19:15, 20 wrz 2011

W tym roku z wsadzaniem cebulek to mój pierwszy raz .... uda się nie uda ...... posadziłam , a czy wyjdzie czy nie wyjdzie to się okaże ..... uczę się nie przejmować bo i tak nie mam wpływu. Aaaaa wiosną jak wyjdzie to będę sobie jednak rwała do tego wazonu
justi 19:21, 20 wrz 2011

Sylwia ja dziś też dokupiłam co nie co. U mnie w ogrodniczym zabrakło już białych tulipanów. Idą w tym roku jak świeże bułeczki
Syla 19:23, 20 wrz 2011

justi napisał(a)
Sylwia ja dziś też dokupiłam co nie co. U mnie w ogrodniczym zabrakło już białych tulipanów. Idą w tym roku jak świeże bułeczki

Bo z nich to takie czarodziejki mam 20 szt .... zobaczymy wiosną co z tego wyrośnie ....
Sebek 21:37, 20 wrz 2011

A ja chyba dokupię jeszcze tych strzępiastych