Pierwszą wycieczką, bez nadziei na wyjątkowe rośliny, było ZOO ornitologiczne - Jurong Bird Park.
Pozwolę sobie wkleić trzy obrazki, choć to ptaki, ale tak kolorowe jak kwiaty....
A więc duże papugi ary, w kąciku zaaranżowanym do płatnych zdjęć.
Swobodnie latające, mniejsze papużki:
Dla mnie niezwykle ciekawy ośrodek prowadzący wylęg rzadkich gatunków w inkubatorach. Różne maleństwa z początkami upierzenia:
I wreszcie są: storczyki!
Rewelacyjne aranżacje, rośliny co prawda w doniczkach, ale na wolnym powietrzu...
I to zestawienie: tyle egzemplarzy w jednym kolorze...
Kochana, to jest sad, a to drzewo na zdjęciu po prawej to gruszka, która zresztą jest zawsze chora, bo koło żywopłotu jałowcowego posadzona, a nie wolno. Tak mówiła Maja w ogrodzie.
Irenko, kochana... Zaczęłam je dopiero... Są tylko z jednej strony, z drugiej dopiero wiosną będzie coś widać... Ale czy to angielskie, to pojęcia nie mam... Rośnie i jest kolorowo... A mnie to cieszy...
Ale kapustka... resztę trudno zidentyfikować, musiałabym mieć zbliżenie, a co tam masz za roślinki? Rozchodnik... coś niebieskiego z tyłu...
Dorota ta rabat fajnista jest i faktycznie kapusta robi wrażenie
Och ,piękne lokum dla narzędzi wybrałeś,
I jak to zrobić wszystkim pokazałeś,
To na żywo instrukcja, i dość łatwa konstrukcja,
Krysia by sobie z tym poradziła,
ale że ,,słaba płeć" -Zbyszka zatrudniła!
Bierzcie więc przykład ,kochane żony,
co ma zrobić wasz EM ,
by przez Was był chwalony!
Poszła już fama od pomorza do gór,
Że w tych sprawach Zbyszko,
to dla innych EM-ów wzór!
Za takie wyczyny należy się kwiatek ,nie tylko od swojej dziewczyny!
Bo teraz nikt z Panów nie powie,że się nie da,
Przecie jest czarno na białym,i to fotki pokazały!
Ściana przeciwna pod sufit zasłana półkami
Głównie tu pudła ze świątecznymi ozdobami.
W jednych łańcuchy , mikołaje i bombki
W drugich kurczątka , króliczki i zajączki.
Platany dobrze reagują na cięcie. Poniżej aleja ze szpalerem formowanych platanów w barcelońskim parku Ciutadelle . W stanie bezlistnym dobrze widać pokrój i urokliwą, oryginalną korę platanów.
Małgorzata na razie wpiszę tutaj potem przerzucę
oprysk 5-6% roztworem mocznika stosuję od trzech lat w okresie późnej jesieni do fazy rozwoju pąków
prawie całkowicie zlikwidowałem rdzę gruszy i kędzierzawość liści brzoskwiń, pryskam dokładnie drzewo (krzewy) i pod nim 2-3razy
5%roztwór to 0,5 kg nawozu mocznik i 10l wody
grusze były przeznaczone do wycięcia tak je rdza atakowała