Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ptasi gaj 23:07, 14 lut 2025

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tak jest dzisiaj. Mało tego śniegu, ale zmieniło się.

Super tarasik i daszek brawo fajnie tak sobie posiedzieć ja lubię też u siebie słuchać ptaków wieczorem i jak deszcz pada te dźwięki oooo już ognicho ale klimat żeby szybko ta zima przeszła choć teraz nie ma co narzekać pięknie jest
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:13, 14 lut 2025

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Też sobie takie skrzynie z trawami za funduje to hakomki prawda.

Tak Elu to hakonki, rosną tutaj już 3 sezony na pewno. Przeżyły mrozy -20 ,a donice nieocieplone. To twardzielki
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:02, 14 lut 2025

Do góry

Też sobie takie skrzynie z trawami za funduje to hakomki prawda.
Pomidorowy Zawrót Głowy 22:02, 14 lut 2025

Do góry
TERMIN WYSIEWU NASION

Z uwagi na dzisiejszą datę postanowiłam poruszyć temat terminu wysiewu nasion pomidorków. Podstawowa zasada z książek ogrodniczych głosi by wysiać nasiona 8 tygodni przed planowanym wysadzeniem na miejsce docelowe. W Polsce od wielu lat popularna jest metoda 3x15, czyli 15 marca siew, 15 kwietnia pikowanie, 15 maja sadzenie z uwagi na to, że ostatnia fala przymrozków mogąca zaszkodzić sadzonkom zazwyczaj pojawia się koło 15 maja (zimna Zośka/zimini ogrodnicy, czyli zimne powietrze z obszarów polarnych, powodujące gwałtowne obniżenie temperatury). Metrolodzy obecnie wydłużają ten ryzykowany okres do 17 maja.

Mimo ogólnej popularności metody 3x15, część ogrodników przesuwa termin siewu na inny. Kasia.in wysiewa je właśnie dzisiaj, czyli 14 lutego pod słynnym hasłem z jej YT "Amore Pomidore". Za to Jacek Naliwajek z kanału "Naturalnie o ogrodach" preferuje kierowanie się Ekologicznym poradnikiem księżycowym i wysiewa około 20 marca. Każda z tych osób dysponuje innymi narzędziami (doświetlanie i brak doświetlania, mieszka w innym rejonie Polski) stąd inne podejście do terminu siewu.

Wybór odpowiedniego terminu siania jest kluczowy dla uzyskania zdrowych i wydajnych plonów. Przy wybieraniu daty warto uwzględnić różne warunki uprawy:

1. Uprawa w gruncie
W przypadku uprawy pomidorów w gruncie, termin siania zależy od warunków atmosferycznych oraz lokalizacji. Najlepszym czasem na siew jest końcówka marca. Warto pamiętać, że pomidory są wrażliwe na przymrozki, dlatego należy upewnić się, że minęły już wszystkie zagrożenia związane z zimnymi nocami. Ewentualne przyśpieszenie możemy stosować jeśli damy radę je przykryć w chłodniejsze noce np. agrowłókniną.

2. Osłony nieogrzewane (szklarnie/tunele)
Dla osób korzystających z nieogrzewanych osłon, najlepszym terminem na siew jest przedział 10-15 marzec.

3. Osłony dogrzewane w razie przymrozków (szklarnie/tunele)
Jeśli wspomagamy się różnymi tymczasowymi sposobami na dogrzewanie tunelu czy szklarni to można pomyśleć o siewie w okolicach 1 marca z wysadzaniem w okolicach 1 maja. Tak robi mój sąsiad dogrzewając tunel foliowy zniczami. Czasem niestety ustawia budzik na 3 w nocy by podejść do tunelu i odpalić kolejną świeczkę w razie większych mrozów.

3. Stale ogrzewane szklarnie/tunele
W przypadku uprawy pomidorów w ogrzewanych szklarniach, siew nasion można rozpocząć już w lutym. Dzięki stabilnym warunkom temperaturowym, rośliny mogą rosnąć szybciej, co pozwala na wcześniejsze zbiory. Warto jednak pamiętać o odpowiednim doświetleniu, ponieważ wczesną wiosną dni są jeszcze krótkie. Doświetlanie roślin lampami może znacząco poprawić ich wzrost.

Podsumowując, termin siania pomidorów w Polsce zależy od wielu czynników, takich jak typ szklarni, warunki atmosferyczne, a także zastosowanie dodatkowego doświetlenia. Każdy musi sam dobrać odpowiedni dla siebie termin.

P.S. Na pomidorze w lewym dolnym rogu idealnie widać skutki niedoboru potasu
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:55, 14 lut 2025

Do góry
Trawy które mam w sporej ilości, zimozielone. Pomożecie rozszyfrować? Dziękuję.

1.

2.

3.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:02, 14 lut 2025

Do góry
Zrobiłam sobie mapę róż na rabacie okiennej oraz głównej.

na okiennej jest 6 róż

na rabacie głównej jest ich ciut więcej... 19szt.

parę wsadziłam do przechowalnika. Poczekają pewnie na jesien jak rabaty docelowe będą gotowe na ich przyjęcie.

Przesadziłam kilka kulek cisowych własnej produkcji.

Nie wiem czy już mogę przesadzać rozchodniki... czy może poczekać aż rusza i wtedy zrobić też sadzonek?

Grzebiuszka ziemna 20:49, 14 lut 2025

Do góry
Właściwie to naszym celem było ujrzenie sklepu z kaflami i innymi wyrobami wypalanymi z glinki ceramicznej, to przywitało nas na wejściu na teren:

Akurat odbywały się warsztaty ceramiczne dla kilku osób, w sumie jest tam niewiele miejsca na wyeksponowanie, ale pan stwierdził, że dopiero zaczyna sezon, a moi koledzy , którzy byli tu wcześniej chyba wykupili zbyt dużo. Podobają mi się te korony do pieca kaflowego, pamiętam taki cudowny stary piec kaflowy w starej kamienicy w Bydgoszczy, wyglądał jak zamek
Grzebiuszka ziemna 20:35, 14 lut 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Bożenko, a jak tam Twój sposób na DIY taśmy z nasionami? Będziesz uskuteczniać również w tym roku?

Asiu ze 2 lata temu tyle naprodukowałam nasion rzodkiewek na taśmie i buraka liściowego, że starczy i na ten rok, u siebie mam takie dziadostwo jak chowacz, który mi wygryza dosłownie wszystko poza paprykami i pomidorami. Ale w zeszłym roku, jak usuwałam liście tytoniu leśnego i wyczytałam, że można je używać do walki z robalami, to położyłam zebrane liście, przysypałam trawą, ziemią i zobaczę, czy powolne uwalnianie coś da.
Ktoś tu podrzucił pomysł z nasionami cynii na taśmie i to chcę zrobić

Eda dziękuję

GorAna napisał(a)
Przychodzę w poszukiwaniu szlifowanej szafki, a tu nic ☹️
Podziwiam bardzo za takie prace☺️
Nigdy nie odważyłam się na takie poważne działania, a bardzo podobają mi się meble z odzysku.
Zostawiam serdeczności ☺️

Aniu dopiero w trakcie roboty, okazało się, że jednak trzeba zastosować masę szpachlową do ubytków, a ta trochę schnie Prawda jest taka, że mam prawie wszystkie meble malowane przez siebie

Elisko, to Ty Księżycowa Dziewczynka jesteś

Wczoraj byłam z koleżankami na fajnej wycieczce w Kadynach, parę lat temu historyczne zabudowania były bardzo zaniedbane, w tej chwili trwa odbudowa i bardzo mi się to miejsce podoba, niegdyś słynne ze względu na stadninę koni i manufakturę ceramiczną (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kadyny)

stajnie i konisie też oczywiście są:

i cudnej urody alpaki

Ogród z koniczynką 19:57, 14 lut 2025

Do góry
Świętujemy
Ogród hortensjowo różanecznikowy 19:09, 14 lut 2025

Do góry
Monika83 napisał(a)
Gosia wiem że to pomaga bo też tak robiłam, ale żaden zwierzak nie będzie żył wiecznie, kiedyś odejdzie... niewiem czy chce jeszcze mieć kolejenego zwierzęcia w domu .Mąż od naszej znajomej z hodowli chce wziąść takiego futrzaka dla dzieci.. no jeszcze zobaczymy.. Wygląda jak mały gremlinek

Jprdl przepiękny ❤️❤️❤️

Jak mały mop
Wiejski ogród Magdy 18:48, 14 lut 2025

Do góry
Ichigo napisał(a)
Na razie kwitnie jeden ciemiernik, reszta daleko w tyle.

Domek dla jeża. Chyba zamieszkany.

Wszędzie wychodzą krokusy.

Magda widzę że u ciebie też zrobiło się trochę wiosennie A ciemiernik cudny❤️ U mnie pod stertą gałezi też mieszka jeż
Zieleń, drewno i antracyt 18:18, 14 lut 2025

Do góry
Przy ciężkiej zimnej glinie to całkiem możliwe że wymarzają. Na moich piaskach to raczej nie, a przy okazji spora dawka wody
Chociaż, podczas ostatniej wichury poluzowała nam się rynna i nadmiar wody z roztapiającego się na dachu śniegu przyozdobił lawendowy krzak w lodowe wdzianko. Mam nadzieję, że mu to na złe nie wyjdzie.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:41, 14 lut 2025

Do góry
Dzisiaj rano odsuwam zasłony, a tam biało! Szok i niedowierzanie .
I to tak kilka centymetrów spadło tego śniegu . Radość wielka, bo kocham śnieg, a zima jest przecież, a poza tym sakramencko sucho było. Tej zimy spadł raz śnieg i to cała wilgoć była…

Na dowód opadu dwa widoczki: jeden ogrodowy i jeden spacerowy .

Anna i Ogród 2 16:21, 14 lut 2025

Do góry
Makao napisał(a)

Aniu masz z obu stron dojście? To może warto dodać na środku z metr, półtora pomiędzy? Coś na kształt litery H
Zawsze trochę miejsca więcej
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:13, 14 lut 2025

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Miłego dnia, Aniu.

Dziękuję Haniu i dla Ciebie miłego
Serdecznie pozdrawiam

Ogród zacząć czas. 14:06, 14 lut 2025

Do góry
MartaCho napisał(a)
Dziś 01.02.- melduję rozpoczęcie sezonu '25

Na początek pod nóż poszły seslerie. Jeśli ktoś jest chętny, to ja chętnię podzielę je i się nimi.

Zdjęcia przed i po

Niestety z ogrodu wygoniły mnie czarne chmury. Słońce się schowało i zrobiło się ziiiimno. Zaczęłam też ścinać kocimiętki, ale po trzech stwierdziłam, że może lepiej przeczekać jeszcze kolejny tydzień- ma być ochłodzenie, niech jeszcze te małe listeczki się chronią pod krzaczorami zeszłorocznych.

Ale małe co nie co zrobione jest
Spore te kępy seseleri Ja moje dzieliłam na jesieni i posadziłam na próbę kilka sadzonek przed hortami ogrodówkami,później zobaczę jak to będzie wyglądqć
Anna i Ogród 2 14:05, 14 lut 2025

Do góry
No i wysiane Amore Pomidore

I cebule mi ruszył. Na zdjęciu największy przedstawiciel tej rodziny Czosnek Dęty zwany też Cebulą Siedmiolatką

Pozostałe cebulki: Globo, Augusta, szalotka różowa, Toska i szczypiorek Bohemia są o połowę mniejsze i jeszcze słabo je widać. Za dwa dni będę mieć las szczypiorków cebulowych
Ogród hortensjowo różanecznikowy 13:25, 14 lut 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
To jesli możesz to bierz od razu kolejnego do kochania.
Ja tak do tej pory robiłam. To pomaga. A najlepiej mieć na zakładkę.
Niestety ja już po moim Sparkim mieć więcej zwierzaków nie będę mogła. Uczuliłam się.
Mój ma 6 lat, więc całe szczęście jeszcze trochę z nami pobędzie
Gosia wiem że to pomaga bo też tak robiłam, ale żaden zwierzak nie będzie żył wiecznie, kiedyś odejdzie... niewiem czy chce jeszcze mieć kolejenego zwierzęcia w domu .Mąż od naszej znajomej z hodowli chce wziąść takiego futrzaka dla dzieci.. no jeszcze zobaczymy.. Wygląda jak mały gremlinek
April podbija las... 13:08, 14 lut 2025

Do góry
April napisał(a)
Wiosno pośpiesz się bo do mnie zaczęły spływać zamówienia. Cyklameny dyskowate

Śliczne! To ze sklepu sadzawki?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:37, 14 lut 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Pozdrawiam dzisiejszym zdjęciem Puszysława w kolejnej zimowej odsłonie. Spadło trochę śniegu

Cudo, jak kartka Walentynka dla kociary
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies