Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 20:00, 29 mar 2026

Basia, Gosia, Mirka, u nas od dłuższego czasu ciepło i słonecznie, w nocy lekkie plusy. Mam nadzieję, że magnolka zdąży sobie spokojnie przekwitnąć.

Ewa

Margo, juki zostają . Lubię je tu.

Ajka, tak, ta biała magnolia to gwiaździsta. Odmiana kolumnowa . Kupiłam już dość dużą. Mam nadzieję, że nie będziesz musiała walczyć z tymi bambusami .

mrokasia 20:11, 29 mar 2026

Weekend zaliczam do udanych ogrodowo . Pogoda była wprost wymarzona. W sobotę wykopaliśmy z synem uschniętą tuję i pogościliśmy się . A dzisiaj posprzątałam altanę, taras oraz domek ogrodnika, w którym miałam taki sajgon, że już niczego nie mogłam znaleźć. Przesadziłam też dużą tawułę brzozolistną, małego żylistka i w ten sposób poprawiłam małą rabatkę przy drzwiach kuchennych . W kilku miejscach popracowałam też szpadelkiem do kancików. Ledwo się ruszam ale satysfakcja 100%.
Znajdź trzy różnice

I inne takie tamy

Agatorek 21:31, 29 mar 2026

Kurczę, tylko dwie różnice widzę

Za to na ostatnim zdjęciu widzę przepiękne ciemierniki ❤️
Wafel 21:34, 29 mar 2026

No niezła kępa ciemiernika
Iwonka 07:04, 31 mar 2026

Ale mieliście pogodę w weekend, normalnie szok !!!
Porobione jak czuć w całym człowieku to satysfakcja wyższy level
Kasia wgapiam się, fajna zagadka. Widzę krzak, widzę siną kępę i jakiś patyk całkiem po prawej przy płytkach?
Czy to omamy z tym patykiem?
Trzymamy kciuki za magnolie, chyba powinno być dobrze.
mrokasia 13:47, 31 mar 2026

Aga, Asia, fakt, ciemierniki mam wypasione .

Iwonka, pogoda była cudowna, w niedzielę pracowałam w samej koszulce z długim rękawem .

Nie dziwię się, że tych 3 różnic nie widzicie . Jakość zdjęcia powala .
Na środku rabatki wsadziłam dużą tawułę brzozolistną a po lewej od buczka na kijku małego żylistka - jest prawie niewidoczny. No i przesadziłam jedną siną kępę (to krwawnik żeniszkowaty).
Może zmiany słabo dostrzegalne za fotce ale w realu od razu mi się poprawiło. Dobrą robotę zrobi tu ta tawuła brzozolistna, będzie takim większym, mocniejszym akcentem wypełniającym rabatę.

Magnolia rozwija kolejne kwiaty. Za trzymanie kciuków nie dziękujemy .
MartaCho 14:07, 31 mar 2026

Te tawuły brzozolistne to takie konkretne krzaczki, prawda? Jak myślisz, jakie mają docelowo wymiary?
U nas pogoda pod psem- mocno pada od kilku dni, co oczywiście zawsze cieszy, choć już by na razie może wystarczyło tego dobrego. Jest też zimno, szaro buro i ponuro. Przynajmniej nic a nic wyrzutów sumienia nie mam, że okna na święta nieumyte
Judith 14:23, 31 mar 2026

Kasia, moje kciuki tez zaciśnięte za magnolki .
Moje żyją, ale co to za życie... Chyba kwitnienia nie będzie. Nic to, za chwilę będą tulipany
Judith 14:29, 31 mar 2026

MartaCho napisał(a)
Te tawuły brzozolistne to takie konkretne krzaczki, prawda? Jak myślisz, jakie mają docelowo wymiary?
U nas pogoda pod psem- mocno pada od kilku dni, co oczywiście zawsze cieszy, choć już by na razie może wystarczyło tego dobrego. Jest też zimno, szaro buro i ponuro. Przynajmniej nic a nic wyrzutów sumienia nie mam, że okna na święta nieumyte

Marta, w temacie mycia okien : idąc ulicą w sąsiednim mieście zauważyłam plakat na przykościelnym terenie, a na nim postać Chrystusa taka jakby zerkająca z boku i tekst: Zostaw te okna. Siebie ogarnij.
Strasznie mi się to spodobało, taki dystans raczej nie jest spotykany w tym miejscu

Ja osobiście okna myję, gdy jest pogoda, przy której nie ryzykuję ciężkiej choroby czyli najwcześniej w czerwcu .
mrokasia 18:46, 01 kwi 2026

MartaCho napisał(a)

Zdecydowanie to konkretne krzaczki . Ja swoje dość mocno tnę a i tak mają mniej więcej 60 cm wysokości i 80 cm szerokości.
U nas dla odmiany susza .
Oknami się nie przejmuję, myję jak mam czas i melodię. A raczej wkurz .