Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 21:22, 28 mar 2026

Wczoraj i dziś piliłam jedną rabatę. Najdłuższą, która zaczyna się w okolicach altanki z łączką ciemierników, poprzez rzeczkę z róż Bonica i kończy pod ogrodzeniem…. W niektórych miejscach musiałam odgarniać korę i dosłownie zrywać ziemię, bo narosło mi jakieś gów.o, że nie dało się tego wyrywać, tak gęsto … no masakra. Już wolałam ciąć miskanty ręcznie . Ale udało się.

Później zaczęłam ciąć róże… sporo jest w złym stanie po zimie, chyba po tych mrozach. W sumie korzenie były pod śniegiem, ale niektóre musiałam przyciąć prawie do zera.
Jutro może skończę je ciąć.
Sekator akumulatorowy jest super
Juzia 21:31, 28 mar 2026

A fotki po robocie to gdzie?

U mnie róże też dostały po pędach aż przy samej d... :/
Sekatory zwykłe odłożyłam w zeszłym sezonie. Już się ich nie tykam Zapomniałam też co to odciski wiosenne
Margo2 22:10, 28 mar 2026

Ja zwykły sekator jeszcze używam do szybkiego cięcia, ale większość wycinek wiosennych zrobiłam akumulatorowym
Genialny wynalazek.
Za róże nawet sie nie wzięłam, ale też sporo będe cięła do ziemi.
Kiedyś na zimę robiło sie kopczyki. Po tak łagodnych zimach wszyscy chyba już to zarzucili.
Chociaż i tak przy takich mrozach róże przeżyły nieźle.
Pamiętam rok, kiedy sporo ludzi straciło ponad połowę swoich róż.
nicol21 22:16, 28 mar 2026

Jak największa rabata zrobiona to super, kawał roboty za Toba!!

Mam nadzieję, żę róże ruszą mimo ciężkiej zimy.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Agatorek 22:59, 28 mar 2026

Juzia, jutro może zrobię jakieś fotki . Ale nie obiecuję .

Gosia, no jestem ciekawa, czy i u mnie kilka nie wyleci. Do niektórych mam wątpliwości. Ale poczekam, wykopać zawsze zdążę .
Kopczyki robiłam w pierwszych dwóch latach. Podczas tych największych mrozów róże miały kopczyki ze śniegu…

Nicol, to była pierwsza rabata, którą pieliłam. Chociaż teraz sobie uświadomiłam, że wcale nie jest największa. To skomplikowane, bo u mnie rabaty są mocno zakręcone i mam jednak jeszcze większą. Tylko ona składa się z trzech połączonych.
No nieważne, tak czy inaczej mam jeszcze pielenia na miesiąc. Jak nie dłużej, bo jutro chcę jeszcze ciąć róże, a na pielenie czas będę miała najwcześniej po świętach (bo ten tydzień mam zaplanowany od góry do dołu). Jak już skończę pielić, to i tak mogę od razu brać się od nowa za rabatę, od której zaczynałam. I tak w kółko
A jeszcze przydałoby się zrobić kanciki …

U Ciebie zima była dużo łagodniejsza, to róże będą pewnie w lepszej kondycji.
Tutaj mam odsłonięte pole (niby dobrze dla róż, bo mają przewiew), ale jak przychodzi mróz, to niestety nie mają osłony. A długo było na dużym minusie, poniżej kilkunastu stopni, a kilka dni poniżej -20. Przy otwartym terenie i wietrznej pogodzie, niestety odczuwalna temperatura była jeszcze niższa.
Agatorek 17:43, 29 mar 2026

Udało mi się ściąć prawie wszystkie wszystkie róże. Najpierw napisałam, że wszystkie, ale przypomniało mi się (podczas pisania) jeszcze o kilku sztukach na jednej rabacie. No cóż, może uda mi się w tygodniu to zrobić, a jak nie to w sobotę .

Kilka fotek

Fiołkowo

Fiołkowo-miodunkowo

klon czerwony
Agatorek 17:46, 29 mar 2026

Pierwszy pierwiosnek belarina

I szkodnik Hadesik
Polon 19:46, 29 mar 2026

Na takie fiołkowo i miodunkowo u siebie czekam , piękny dywanik

No a Hadesik - maleństwo
Agatorek 20:17, 29 mar 2026

Gosia, sadź fiołki i miodunki w odstępach, ładnie się sieją

Na pierwszym zdjęciu wokół fiołków jest firletka omszona. Też się sama rozsiewa. Wszędzie. Mam ją nawet na kamieniach na rondzie
mrokasia 21:07, 29 mar 2026

Agatorek napisał(a)
Udało mi się ściąć prawie wszystkie wszystkie róże. Najpierw napisałam, że wszystkie, ale przypomniało mi się (podczas pisania) jeszcze o kilku sztukach na jednej rabacie. No cóż, może uda mi się w tygodniu to zrobić, a jak nie to w sobotę .

He he he, ja dzisiaj zauważyłam jedną hortkę, której nie przycięłam .