Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 22:07, 28 mar 2026

nicol21 napisał(a)
Gdzieś kiedyś widziałam, że jest kilka tys odmian pomidorów.Ale że jakieś 20-30k to już duzo więcej niż myślałam. Patrycja to guru pomidorowe!

Uśmiałm się z tego że to nie jest kolekcja a jeszcze selekcja . Nie wiem ile odmian mam w tym roku. No na pewno więcej niż 5

rysunek rabaty bardzo ładny. Ale dziewczyny dobrze radzą. Papier przyjmie wszytko, ale szkoda wydawac kasy.
Forsycja to robi się ogromny i mocno poczochrany krzak. Chyba że mocno lubisz ten intensywny żółty kolor.
Wiesz co, forsycja dobrze mi się kojarzy, taki zwiastun wiosny. Kolor nie mój, ale końcu ogrodu jako akcent może być. Ja posadziłem u babci w ogródku i widzę ją z domu - fajny ma pokrój. Wąski na dole, szerszy na górze. A moje sadzonki to właśnie z tego krzaczka.

Chyba dam na nowym rysunku w 3 miejscach po 1. Muszę pomyśleć

Zamiennikiem mógłby być oczar...
Marcin89 19:00, 29 mar 2026

No to nadrabiam zdjęcia.

Rabata tzw. kuleczkowa i donice przy tarasie.

Nowe lampki solarne. W nocy fajny dają efekt
Marcin89 19:07, 29 mar 2026

Widok na ogród z góry.

Tutaj miejsce przyszłego trawnika. Tyle zdjętej darni, a to dopiero początek.

Korzenie po starej śliwie zza płotu. Przy przekonywaniu rabaty tyle wyciągnąłem. Zauważyłem, że w takich starych korzeniach mrówka robią gniazda.

Widok na rabatę.
Marcin89 19:17, 29 mar 2026

No i rabata w swej (nie)okazałości.

Próbowałem złapać tak żeby było widać od wiśni do wiśni. Magnolię słabo widać, ale jest fajny krzaczek (nawet brat ostatnio chwalił)

Wiem jaki jest stosunek do plastikowych pasków w ogrodzeniu, ale tutaj są konieczne. Tu gdzie będą wyższe krzewy jak forsycja, czy jaśminowiec zasłonią ogrodzenie - coś jak swobodnie rosnący żywopłot. Ale tu gdzie będą trawy i hortensje, ta ciemna mata na robić za tło. Bez tła było by słabo. Widzę jak brakuje tła za platanową i nie tylko.

Mam na stanie lilaka Krasawica Moskwy, który nigdy nie zakwitł. Miałem go oddać w końcu. A nagle dojrzałem pąki kwiatowe! I jak go nie zostawić? Kombinuję
LIDKA 19:39, 29 mar 2026

Marcin za dużo roślin chcesz wcisnąć na rabatę. Po co 3 forsycje jak ta rabata nie taka duża i glęboka wcale. 1 starczy żeby wiedzieć kiedy ciąć róże.

Przeczytałam dyskusje i czekam na nowy plan.

Jestem zaskoczona że teren pod orzechem jest taki duży, tam gdzie kupki darni.

Rabaty te wcześniejsze się fajnie prezentują.

Mnie się płot z paskami podoba. Tylko jak kiedyś sprawdzałam paneli i pasków to koszt betonu nie był wcale dużo droższy.
Ciemne tło dla roślinek jest super i w dodatku osłania od sasiadów.
Polon 19:40, 29 mar 2026

Marcin, widok z góry świetny, nawet te kupki na przyszłym trawniku eleganckie

Ładnie też wygląda gospodarczy, w ogóle wszystko takie jak spod igły.

Plecionka na siatce na zdjęciach nie wygląda źle i daje dobre tło.
Eupraksja 22:48, 29 mar 2026

Marcin89 napisał(a)
No i rabata w swej (nie)okazałości.

(...)
Mam na stanie lilaka Krasawica Moskwy, który nigdy nie zakwitł. Miałem go oddać w końcu. A nagle dojrzałem pąki kwiatowe! I jak go nie zostawić? Kombinuję

Na zdjęciach widać, jakie mnóstwo pracy już wykonałeś, aż mnie plecy bolą od samego patrzenia

A z Krasawicą mnie zmartwiłeś, bo posadziłam w zeszłym roku, ogromnie mi się podoba ta odmiana. A u mnie dużo więcej cienia niż u Ciebie i gleba bardziej piaszczysta, sucha, więc trudniejsze warunki dla lilaków. Ech, skoro jednak doczekałeś się pąków to może i dla mnie jest nadzieja? Ile lat czekałeś na te kwiaty?
Marcin89 22:59, 29 mar 2026

Eupraksja napisał(a)

Na zdjęciach widać, jakie mnóstwo pracy już wykonałeś, aż mnie plecy bolą od samego patrzenia

A z Krasawicą mnie zmartwiłeś, bo posadziłam w zeszłym roku, ogromnie mi się podoba ta odmiana. A u mnie dużo więcej cienia niż u Ciebie i gleba bardziej piaszczysta, sucha, więc trudniejsze warunki dla lilaków. Ech, skoro jednak doczekałeś się pąków to może i dla mnie jest nadzieja? Ile lat czekałeś na te kwiaty?
Na szczęście rano mnie nic nie bolało. Wbrew pozorom to nie jest mała rabata.

Policzyłem i wychodzi 6 lat. Ale to była mikrosadzonka w P9. Potem przesadzana ze 2 razy (a lilak tego nie lubi) i nadal rośnie w zakopanej donicy.

U mnie jest piach i stanowisko słoneczne
TAR 10:56, 30 mar 2026

Ewa lilaki najlepiej rosna suchej, przepuszczalnej i jalowej glebie Mialam kiedys w takiej mega dobrej, szly tylko w lisc, po przesadzeniu do jalowej przepuszczalniej nagle zaczely miec kwiaty. Krasawica z daleka widoczna. W nocy jak duch. Piekny lilak.

Marcin,
nie spotkalam sie z tym, ze lilaki nie lubia przesadzania. Pisze z doswiadczenia, bo przesadzalam juz takie kilkuletnie z metrowa bryla korzeniowa i oddawalam ludziom i u nich rosna dalej. A korzenie ogromne, polowa w ziemi zostala.
Rok temu wysadzalam 3 letnie palibiny, widze ze beda mialy sporo kwiatow. Mialy za dobrze i za mokro i wczesniej kwitly pojedynczymi kwiatami.
TAR 10:59, 30 mar 2026

A te paski tez chce sobie kupic i na smietniku zamontowac, mam panelowe scianki i brzydko wyglada taki widczny kubel i wory na odpady.