Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nalewka z czarnego bzu 21:19, 10 wrz 2011

Do góry
Z innego wątku:

kaisog1 napisał(a)

1,5kg świeżych owoców bzu,
1kg cukru,
1 cytryna,
kawałek laski cynamonu,
3 goździki,
1/4laski wanilii,
2 litry wody,
1/2litra białego wytrawnego wina,
1litr spirytusu

Do dużego garnka wlożyć oczyszczone i umyte owoce (muszą byc dojrzałe, zielone są TRUJĄCE), wsypać cukier, dodac sok z cytryny, cynamon, goźdxiki, wanilię, wlać wino i wodę. Wszytskie składniki doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu, stale mieszając. Odstawić do wystudzenia, przefiltrować, dodac spirytus, wymieszać i rozlac do butelek, a następnie zakorkować i odstawić na dwa miesiące.

Nalewkę można przygotować w tradycyjny sposób, zalewając kilogram owoców litrem spirytusu i po miesiącu dosładzając syropem z połowy litra wody oraz szklanki cukru.
Mój mały raj na ziemi :) 21:17, 10 wrz 2011

Do góry
Najwyżej poświęćmy co roku 100 zł, a to jest 200 krokusów I wtedy kosimy i koniec, na stratę, ale jaki efekt
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 21:16, 10 wrz 2011

Do góry
Co do tojeści, nie wolno jej pozwolić na wejście na trawnik. Tutaj docinam systematycznie i tworzy się ładna granica.

W ogródku Niage 21:15, 10 wrz 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Wnęka jak na rzeźbę, bratki wesołe "mordki" mają

....albo rzygacza (jak ja nie lubię tej nazwy..)

Nieeee, takie ozdoby zupełnie nie pasują do mojego skromnego domku i ogródka
W starych planach miał tu stać kubeł na śmieci, ale to nie był dobry pomysł, bo to przy furtce przecież.
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 21:11, 10 wrz 2011

Do góry
Ja też co jakiś czas łatam bukszpany, zwłaszcza po zimie, albo po chorobie zwanej askochytoza

Jak brakuje wysoko, to szukasz odpowiednio wysokiego bukszpanu, podkopujesz stary krzak i wpychasz nowego bukszpana, doklejając i potem się docina i nie widać, że sztukowany.
Jak od dołu - to małe o odpowiednim kształcie. Powiem, że już się wyspecjalizowałam w łataniu. Nikt nie poznał, że kaczory miały w jednym miejscu nowy kawałek brzucha

Jak w końcu do Twojego zamglonego wzgórza dotrę, a dotrę, choćbym miała z sąsiadem jechać, bo ma tam pensjonat gdzieś blisko, to Ci pokażę, jak to się robi i zrobimy sesję szkoleniowo-zdjęciową
W ogródku Niage 21:09, 10 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wnęka jak na rzeźbę, bratki wesołe "mordki" mają

....albo rzygacza (jak ja nie lubię tej nazwy..)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:00, 10 wrz 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
jak się cieszę, że odbijają ! szkoda by ich było bardzo !

Wczoraj wlałam w każdego po dwie konewki Florovitu. Niby się nie nawozi, ale muszę je pobudzić do odbudowy
Sadzimy cebulki kwiatowe 20:58, 10 wrz 2011

Do góry
Byłam dziś w sklepie ogrodniczym

Narobiłam mnóstwo zdjęć roślin z nazwami, na pewno przydadzą się do następnych artykułów i zobaczyłam, że mają sporo ładnych odmian cebulkowych. Powinnam najpierw posadzić wszystko, co mam posuszone z wiosennego kwitnienia doniczkowego, ale już czuję, że zakupię jakieś tulipanki lilokształtne.

Pochwalcie się co kupujecie teraz, żeby kwitło na wiosnę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:56, 10 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Byłam dziś w Art Plantsie w Starej Wsi koło Nadarzyna

Narobiłam mnóstwo zdjęć roślin z nazwami, na pewno przydadzą się do następnych artykułów i zobaczyłam,że mają sporo ładnych odmian cebulkowych

dosatałam dosłownie oczopląsu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:54, 10 wrz 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź A jeśli zostawię w donicach, to musi być pomieszczenie widne do przechowywania w zimie? W garażu są dwa małe okna i nie jest tam zbyt jasno.

Jeśli niezbyt widno, to lepiej chłodno i mało podlewania, tylko utrzymywanie przy życiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:53, 10 wrz 2011

Do góry
Byłam dziś w Art Plantsie w Starej Wsi koło Nadarzyna

Narobiłam mnóstwo zdjęć roślin z nazwami, na pewno przydadzą się do następnych artykułów i zobaczyłam,że mają sporo ładnych odmian cebulkowych

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:49, 10 wrz 2011

Do góry
Nie, to zdjęcia sprzed choroby, ale wyglądają już lepiej, zaczynają odbijać w tych miejscach, co nieco wyłysiały. Jakby co, wiosną pójdą do reanimacji i łatania
Ogród Sylwii od początku :) 20:46, 10 wrz 2011

Do góry
Anula, posadziłaś krokusy??? Ile sztuk?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:46, 10 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dzięki
Pewnie, wyszkoliłam przez tyle lat
A sami też się nacięliśmy, ja zawsze kulki, a Wicio stożki i Kaczory

Kaczory ożyły!?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:42, 10 wrz 2011

Do góry
Dzięki
Pewnie, wyszkoliłam przez tyle lat
A sami też się nacięliśmy, ja zawsze kulki, a Wicio stożki i Kaczory

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:33, 10 wrz 2011

Do góry
Stożki przy listwie, żeby było równo

Drobne listki usuwamy odkurzaczem

Po robocie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:29, 10 wrz 2011

Do góry
Wg wszystkich zaleceń nie należy już zasilać hortensji.

Ja swoje zasilam (dotyczy H. macrophylla), bo traktuję je jako rośliny sezonowe, mam zawsze ich dużo w donicach.
Jeśli zamierzasz posadzić je na zimę do gruntu nie nawóź już bo delikatne pędy zmarzną. A jak w garażu czy chłodnym innym miejscu - to można. Zasilam Magiczną Siłą do hortensji.

Mam wszelki sprzęt do cięcia, jednak bukszpany cieszą się moją szczególną miłością i są docinane zawsze ręcznie. Za to stożki z cisa były w tym roku strzyżone spalinową Husquarną na wysięgniku
Ładnie wyszło

Po raz pierwszy cięli pracownicy, bo my już byśmy nie dali rady sami do 2 lipca (zlot u nas) zdążyć.

Wielkie cięcie bukszpanów

Gotowe

A teraz kaczory

Gotowe

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:00, 10 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dzięki Martek, już wrzucam
Coraz więcej hortensji wytwarza nowe kwiaty

Stare blakną i traca kolor

Hosta "Fire Island"

Heliotropy po nawożeniu

Dzisiaj kupiłam dwie hortensje, niestety bez nazwy. Kwiaty są w odcieniu liliowo-niebieskim. Nie mają jednak więcej pąków kwiatowych. Zasilić je jeszcze? Jeśli tak, to czym najlepiej?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:57, 10 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dziękuję

Natomiast w tego typu ogrodzie (z dużą ilością roślin strzyżonych) są tylko dwie większe akcje w roku, wiosną, kiedy to trzeba te odkształcenia po zalegającym śniegu nieco naprawić, złamane gałązki przyciąć i ogólnie skorygować kształty. Druga akcja jest w końcu czerwca, po zakończeniu nowych przyrostów.
Wtedy jest wielkie cięcie. Ja mam tych figur ponad 70 (Witek liczył).

A w międzyczasie bawię się w donice. Ustawiam, przestawiam, dostawiam, dosadzam, wurzucam, znowu dosadzam, zmieniam i tak w kółko bo po prostu lubię tę robotę i już

Przy tak szczelnym obsadzeniu wszystkich "poziomów" chwasty nie mają szans. Czasem się pojawiają, ale łate są do wychwycenia. Ale niech nawet czasem sobie jakiś wyrośnie, a co tam

Heliotropy w zagęszczeniu mają brzydkie liście, brązowieją im. Po wsadzeniu w tę wielką donicę, gdzie mają luz - odżyły i jak widać ślicznie zakwitły.

Danusiu, czym strzyżesz swoje dzieła?? Na jednym ze zdjęć widziałam takie wielkie nożyce w Twoich rękach?? Czy nie używasz narzędzi zasilanych prądem?? Ja sekatorem swoje bukszpany cięłam, ale nie byłam zadowolona z efektu.
Pozdrawiam gorąco
kotki (okolice Wawy) 19:43, 10 wrz 2011

Do góry
Cudownie, fajnie bo ładne kotki Ja mam 3 sztuki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies