Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Katalpa - Catalpa 11:36, 08 wrz 2011

Do góry
Przesadzanie katalpy w czasie upałów.

To nie był dobry termin na przesadzanie tego drzewa, zwłaszcza że kwitło. Panowały wtedy upały. Jednak nie mieliśmy wyjścia. Ogród przebudowywany musiał zostać zakończony.

W starym miejscu najpierw trzeba było ją dobrze podlewać przez 3 dni.

Ogród był w przebudowie

Tu już nie ma katalpy, zostałą wykopana, a wcześniej przygotowane nowe miejsce, aby zabieg trwał jak najkrócej i drzewo trafiło od razu na nowe miejsce

zdjęcia Agnieszka Ruszczak

Katalpa - Catalpa 11:23, 08 wrz 2011

Do góry
Te katalpę przesadzaliśmy w upalny dzień lipca.

Widać, że więdną jej liście, ale operacja się udała, katalpa żyje i ma się dobrze.

Katalpa - Catalpa 11:06, 08 wrz 2011

Do góry
Taki sposób uprawy, poprzez silne cięcie zmusza rośline do wydania silnych pędów.
Liście z reguły są bardzo duże wtedy. To mi się w katalpie podoba
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:57, 08 wrz 2011

Do góry
A czy wiosną powinno się taki pęd, jeszcze nie odcięty przyciąć, żeby się rozgałęził?

Czy dopiero po wsadzeniu w nowe miejsce?
Choroby i szkodniki wierzb - wierzba 'Iwa' - Salix caprea 10:53, 08 wrz 2011

Do góry
Bliżej Twojego rejonu u mojej Mamy tez przemarzła, ale ładnie odbiła. Oki nie powiem nigdy.
Ale ja napisałam "nigdy mi nie przemarzła", a nie "nigdy nie przemarznie"

Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 10:35, 08 wrz 2011

Do góry
Tak, to laurowiśnia. Jest ładnie cięta i dzięki temu bardzo dobrze zagęszczona.
Latarenki, lampiony i ... 10:32, 08 wrz 2011

Do góry
Pomarańczowa świeca robi dobrą robotę. Ożywia kompozycję.
Mostki i kładki - mostek 10:31, 08 wrz 2011

Do góry
Bardzo ciekawe rozwiązanie z rzeką.
Od planów do... spełnienia marzeń 10:29, 08 wrz 2011

Do góry
Zapraszamy w każdej chwili
Skarpa w ogrodzie 10:28, 08 wrz 2011

Do góry
Jak tam skarpa się miewa? Kasiu co słychać?
Ogród średniowieczny i nie tylko 10:22, 08 wrz 2011

Do góry
Marku, Ogrodowisko chyba będzie mogło zrobić relację ???
Oczywiście, jak ogród dojrzeje.
Rabata frontowa na Zalesiu 10:20, 08 wrz 2011

Do góry
Ciągle niezmiennie podziwiam Twoje wejście do domu na awatarku
Ogród - początek 10:06, 08 wrz 2011

Do góry
Także odradzam Świerk "Conica" - za bardzo choruje
Kolor w ogrodzie 10:05, 08 wrz 2011

Do góry
Pomarańcz ciężko się komponuje. Ładnie wygląda z żółtym i czerwonym, jako koloru uzuepłniające. Zimny kolor niebieski jest także idealny do pomarańczu.
Mój pierwszy raz. 10:04, 08 wrz 2011

Do góry
Będą dobrze wyglądać, tylko pień nie za wusoki, koło metra I wiecej lawendy.
Na brzegu murka możesz n awet dosdadzić trzmielina nie na pniu, bedzie stanowiła ładna obwódkę, zwisała nieco z murka i tworzyła całość z piennymi trzmielinami
Nasz mały, zielony świat. 10:01, 08 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Szukam Basiu gdzie Twój pomysł z hortensją przy pergoli, możesz przypomnieć stronkę. Przeszukałam kilka, ale tylko pergolę znalazłam.

Danusiu, ja jakoś szczegółowo tej myśli nie rozwijałam, chyba najwięcej nad tym tematem zastanawiałam się w wątku o hortensjach, w dziale o liściastych. Tak jak tam pisałam, nigdy nie miałam śmiałości posadzić hortensji, już dawno uznałam, że nie dla mnie ten szlachetny krzew, ale to forum na nowo rozbudziło marzenia. Podpowiedzieliście mi śliczną odmianę Limelight na "spróbowanie" i ją właśnie chcę posadzić przy pergoli, z boku przy ścieżce z kostki brukowej, przed wejściem na taras.
W sklepie Future gardens zamówiłam styraka japońskiego, kielichowca wonnego i przy okazję tę hortensję, w przyszłym roku się przekonam, czy mam szansę na jej uprawę i dodatkowo zamierzam spróbować hortensji w donicach przed wejściem do domu.

Danusiu, tak przy okazji, rozważałam Twój pomysł na bluszcz plus róża pnąca na pergoli, ale ten wariant chyba niestety nie dla mnie, bo nie prędko, jeśli w ogóle takie rośliny mogłyby zakryć dach pergoli i dać cień w upalne letnie dni. Po przejsciu długiej drogi różnych wariantów pnączy, patrząc realnie na moje warunki glebowe i jednak południową, gorąca wystawę, zaczynam na poważnie myśleć o winorośli japońskiej. Przeglądam wszystko co o niej jest w necie i jej jesienna szata jest piękna a z kolei jednorodna zieleń latem byłaby dobrym tłem dla pobliskiej lawendy, budlei, różnych traw, bliskiego warzywniaka. Może to jest jednak pnącze dla mnie?
Trawy na rabacie żwirowej 09:58, 08 wrz 2011

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)
....

A jeśli użyję żółtych kulek to czy uda się wkomponować także miskanta Zebrinusa- mam kilka pięknych?
Oczywiście jeśli ma się zrobić bałagan to jestem skłonna z nich zrezygnować.

A jak Pani widzi możliwość wkomponowania nowych nasadzeń z pozostawionymi wskazanymi roślinami?

Chodzi o iglaki, Konikę oraz czerwonego berberysa.- chyba będzie ciężko? Ja mam ogromny problem z doborem kolorystyki.

Mówimy na forum po imieniu

Conica jest dobra, tuje kuliste też, trzeba je tylko przyciąć w ładniejsze kulki, bo potem w starszym wieku już nic sie nie da z nich zrobić (ekspertem od cięcia tui w kule jest Richie
Richie napisał(a)

Czym Rysiu tniesz? i "na oko" czy masz jakiś szablon? Bo kule są idealnie okrągłe.

Nie mam szablonów tylko "na oko" a tnę nożycami ,fotki poniżej...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/377-ogrod-w-tarnowie?page=1)

To na pewno można wykorzystać i Zebrinusy także. Kosodrzewina też pewnie może zostać. Od narożnego drzewa w stronę istniejącego Zebrinusa można poprowadzić same Zebrinusy. Zamiast oczka zrobić wielki głaz przewiercony lub wielką kulę, zakomponować z przodu żurawki, cyprysiki groszkowe "Filifera Aurea" - ożywią. Czarny Ophiopogon i wysypać to kamyczkami.
Ogród średniowieczny i nie tylko 09:52, 08 wrz 2011

Do góry
Hrabio, czy Ty go robisz? Jeśli będzie otwarty - daj znać na forum
Nasadzenia przed domem 09:51, 08 wrz 2011

Do góry
Może rosnąć, nie przejmuj się, tylko wodę mieć musi jak jest świeżo posadzony i trochę nawożenia, bo w palącym słońcu będzie miał brzydki kolor (brązowawy).
Ogródek vesper - pomożecie? 09:48, 08 wrz 2011

Do góry
Na temat lilaka

Nie przycinaj go teraz, uformuj misę wokól krzewu do podlewania, żeby woda nie rozlewała się na boki, podlewaj i wieczorkiem zroś liście.

Jeśli bryła nie zdoła wyżywić całego krzewu, najwyżej zrzuci liście sam, żeby ograniczyć transpirację.

A i tak by mu zaraz spadły, bo jesień idzie
Wydaje mi się, że trzeba też zrobić odciągi (3 kołki i linki do ziemi), bo silny wiatr naruszy nowo powstające korzenie. Duża korona jest ciężka, więc o to bardzo łatwo. Nawet cały krzew może się wywrócić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies