Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:08, 17 gru 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)
Aniu piękne masz te lilie...przy takiej paskudnej pogodzie za oknem, aż miło się czas u Ciebie spędza, na pewno nie zanudzisz, a oczy nasze na pewno nacieszysz

Julka miło mi , że znalazłaś czas..... ja niestety ledwo mam czas poczytać swoje, a jak pójdę w wasze ogrody.. to tyle mnie w robocie widzieli.. wiec ograniczam się... na święta będzie czas nadganiać ...... rodziny tu w zasadzie nie mam.. wiec jedna wizyta .. i wolne... na narty też nie ma co liczyć... stopiło się.... A czerwone lilie miałam chyba 5 cebulek.. i tak się namnożyło ich przez 4 lata na 2 poletka
Szukając maleństw dla Ewy.. znalazłam mojego matragona.. ta jedna lilia ma zupełnie inne liście od pozostałych...

Roztoczańskie klimaty 19:07, 17 gru 2012

Do góry

A to mój ostatni wianek.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:03, 17 gru 2012

Do góry
Zeta napisał(a)
Dla mnie Twój ogród jest jednym z najładniejszych na forum ja studiuje już wasze ogrody od roku.
U Ciebie bardzo bardzo klimatyczne niektóre zakątki nadają się na okładkę magnoli haha niesamowity ogród. Po cichu tam byłam już niejeden raz.

Dzięki, ojtam, ojtam. Miło mi, mogłaś się odezwać
Astilboides tabularis, u Ciebie w tym świetlistym cieniu dopiero by wyglądał!

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:02, 17 gru 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, to ja zaczynam kurs liliowania. Skąd mam wiedzieć, że moja lilia wydała cebulki przybyszowe? I mogę je oddzielić? Trzeba wykopywać co roku?
Klasyfikacja i tak mi nic nie pomoże. Nasadziłam w tym roku 50 szt. ze sklepu poleconego przez Ciebie i jak wyrosną, to będę patrzeć, co ja kupiłam.

Pszczółko..... bo zobaczysz, że zamiast jednej lilii masz ...4.... Albo poczekaj ze 2-3 lata.. i wiosna lub jesienią, końcem lata wykop cebulę i oddziel malutkie cebulki.... i posadź w innym miejscu. Moje maciupeńkie w tym roku były całkiem spore, a niektóre nawet wydały kwiatki...... Były tak małe, że dużo wydeptaliśmy Nie mając co zrobić z maleństwami, za radą mamy zrobiłam rowek w ziemi i sypnęłam te resztki ząbków po pół centymetra.....
Małe są..bo jakieś 25cm ...ale kwitną.... a na lewo takie zielone na 10cm...
Na zimę można zasypać korą lub trocinami.. ale tych małych nawet niczym nie zasypywałam..bo to na takim nieużytku posadzone.... nawet nie sądziłam, że to urośnie.....

A tu takie gorsze cebulki po podziale, ale też wetknięte jak popadnie..

Zauważyłam, że wszystkie cebule co rok rosną głebiej, wpadaja w ziemię.... ale lilie co roku są płycej.. one wędrują do góry...... Wszystkie sadziłam na 3x wysokosć cebuli... połowę mam już równo z ziemią, a niektóre wystają... Teraz sobie o tym przypomniałam i miałam nawet z tego powodu podsypać kory.... albo przekopać i posadzić głębiej.... no i zaczynam się martwić o nie .....
Ogród dla Agusi 18:52, 17 gru 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Popatrzyłam na twój szpaler pigwowców i oniemiałam. Mam jeden krzew i coraz bardziej mam ochotę go wyrzucić. Rośnie dość szybko, ale kwiaty, a potem oczywiście owoce, ma gdzieś schowane w środku i wcale ich nie widać. Młode pędy wyrosły wysoko i wcale nie są ozdobą, no chyba , że młode listki bo mają kolorek bordowy. Nie przycinałam go w ubiegłym roku mając nadzieję, że może w tym roku będzie miał kwiatki trochę wyżej, ale jak nie, to go wyrzucam definitywnie.

Elizo ,nie wyrzucaj tylko przycinaj na kilka oczek nowego przyrostu .Wtedy cały stary pęd pokryje się kwiatem jak widzisz.Pisałam wcześniej ,że przycinam go w lipcu boo lipca spora il.listków na przyroście dobrze odżywi gałązkę,kwiat i owoce.Ale kiedy już osiągną swoją wielkość i zaczynają się wybarwiać wówczas przycinam górne pędy na kilka oczek młodego odrostu .A po co?Wtedy gałązka odsłania i pozwala lepiej wybarwić owoce a także już jest mniejsza,i niepotrzebnie nie odrzywia jeszcze dodatkowej części z liśćmi co jest korzystne dla owoców.Podobnie postępuje się z winoroślą aby uzyskać smaczniejsze,słodsze i lepiej wybarwione owoce.To było powodem mojego eksperymentalnego cięcia i sprawdziło się.Polecam ,owoce podjadam obecnie w powidełkach i się zachwycam smakiem.Zbierałam je po pierwszym przymrozku,dlatego aby straciły cierpkość.Dzięki za od wiedzinki i pozdrawiam serdecznie.

Część owoców pozostawiłam dla ptaków.Widać tu miejsce cięcia i już maleńkie pączuszki kwiatków.Takie jak te dwa grubsze pędy wytnę bo jak widać ,pączków brak .Najlepiej owocują na kilkuletnich.Trzeba więc co kilka lat odmładzać.

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:51, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)

Te martagony trudno kupic . Ja mam tylko ten najbardziej popularny kolor i jak dotąd nigdzie ich innych kolorów nie spotkałam.Pozdrawiam Aniu.

Kupić Bogdziu można, tylko za ile Miałam właśnie napisać, że takie lilie botaniczne Ty masz i nawet komuś na spotkaniu dałaś I w tej materii Ty jesteś lepsza, bo doczekałaś się cebulek potomnych

Już pokazywałam, ale dla Ciebie Tercia i moje lilie.... WILLEKE ALBERTI....to ma trochę wysokości..

Piękne i Tereska i lilie olbrzymki.
Blaski i cienie nowego życia 18:50, 17 gru 2012

Do góry
Ula widzę, że u Ciebie bardzo świątecznie i pierniczkowo
A ja ośmielę się trochę przedwcześnie pierwszej 100-tki pogratulować, bo jak wpadnę kolejny raz to pewnie już sto kilkanaście zastanę

GRATULACJE !

Roztoczańskie klimaty 18:48, 17 gru 2012

Do góry

No to pierwsze świąteczne dekoracje u progu.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:41, 17 gru 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Te martagony trudno kupic . Ja mam tylko ten najbardziej popularny kolor i jak dotąd nigdzie ich innych kolorów nie spotkałam.Pozdrawiam Aniu.

Kupić Bogdziu można, tylko za ile Miałam właśnie napisać, że takie lilie botaniczne Ty masz i nawet komuś na spotkaniu dałaś I w tej materii Ty jesteś lepsza, bo doczekałaś się cebulek potomnych

Już pokazywałam, ale dla Ciebie Tercia i moje lilie.... WILLEKE ALBERTI....to ma trochę wysokości..

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 18:39, 17 gru 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)
Dla mnie też dużo nowości u Ciebie. Mam także zamiar założyć grządkę z ziołami, ale wiem, że problem z zimowaniem. Rozmaryn właśnie zakwitł w doniczce w mojej sypialni. Napisz coś więcej o tym czosnku słoniowym.

Ach te zioła, mam wrażenie, że zawsze w zimie to o nich najpierw zaczynam myśleć.
Czosnek słoniowy jest właściwie w smaku taki sam jak zwyczajny, trochę łagodniejszy, no i ząbki ma kilkakrotnie większe. Początkowo obawiałam się, czy da radę u mnie (ściągnęłam go z Californii, taka się nadarzyła sposobność), ale zimuje już trzeci sezon i ładnie się rozmnaża. Na grządce wygląda jak por.

I kwiatostany ma ciekawe, niestety nie wiąże nasion, ale daje cebulki przybyszowe.

Roztoczańskie klimaty 18:31, 17 gru 2012

Do góry
Gosiniak napisał(a)

Przepiękne miejsce pokazujesz, aż się nie mogę napatrzeć. Czy to piaskowiec na obrzeżu rabaty? Bardzo ciekawie to wygląda, pozdrawiam

Tak to piaskowiec, cienkie płyty ułożone jedna przy drugiej. Mieszkam na terenie gdzie jest kilka kamieniołomów. Jest tani i ładny no i tutejszy więc czemu go nie wykorzystać. Mam go w ogrodzie mnóstwo. Pewnie go zobaczysz na zdjęciach.
W miniformacie 18:26, 17 gru 2012

Do góry
korzystając z okazji , jeszcze raz za instruktaz podziekuję...A widziałaś Beatko takie gwiazdki wytłaczane z kory brzozowej??? Może Cię zainspirują.... i ten drugi wianek się pojawi... Choć więc jakim palącym problemem jest brak czasu ... Pozdrowionka aaaa.. Te gwiazdki są malutkie
Roztoczańskie klimaty 18:25, 17 gru 2012

Do góry
Zeta napisał(a)

Przepiękne miejsce pokazujesz, aż się nie mogę napatrzeć. Czy to piaskowiec na obrzeżu rabaty? Bardzo ciekawie to wygląda, pozdrawiam
Roztoczańskie klimaty 18:24, 17 gru 2012

Do góry
Bosko!
Roztoczańskie klimaty 18:24, 17 gru 2012

Do góry
vita napisał(a)

Funkiowo paprociowo rododendronowo
[img

Robi się coraz ciekawiej, brawo za ten łan bergenii.
Taki masz świetlisty cień, wymarzony. A kamienie....ile ich i jakie!
Jak chcesz, to wkleję u siebie fotkę Astilboides tabularis.

Tak poproszę fotkę tego cudeńka
Roztoczańskie klimaty 18:17, 17 gru 2012

Do góry
Zeta napisał(a)

[img

Robi się coraz ciekawiej, brawo za ten łan bergenii.
Taki masz świetlisty cień, wymarzony. A kamienie....ile ich i jakie!
Jak chcesz, to wkleję u siebie fotkę Astilboides tabularis.
Roztoczańskie klimaty 18:09, 17 gru 2012

Do góry
Zeta napisał(a)

Fanta i Tequila = drink nie na słabą głowę

AAAA!! o jejku jejku ! pięknie pięknie pięknie! Wpsaniałe klimaty w ogrodzie, a pieski jeszcze piękniejsze! kocham te mordki!! oj coś czuję że będę częstym gościem ...
Roztoczańskie klimaty 17:59, 17 gru 2012

Do góry

Roztoczańskie klimaty 17:58, 17 gru 2012

Do góry

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 17:47, 17 gru 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Anitko tak nas wzieło na wspomnienia po spotkaniu , że znalazłam nawet zdjęcie z Syrenką o którą pytał W

Jakie piękne trzy Den Lille Havfrue
A Karolina ile miała wtedy lat?
Pozdrawiam Ewo serdecznie

Też tam mam zdjęcie.

Bogdziu, nie można być w Kopenhadze i nie zrobić zdjęcia z syrenką A nie tak łatwo ją było znaleźć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies