Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród - początek 10:06, 08 wrz 2011

Do góry
Także odradzam Świerk "Conica" - za bardzo choruje
Kolor w ogrodzie 10:05, 08 wrz 2011

Do góry
Pomarańcz ciężko się komponuje. Ładnie wygląda z żółtym i czerwonym, jako koloru uzuepłniające. Zimny kolor niebieski jest także idealny do pomarańczu.
Mój pierwszy raz. 10:04, 08 wrz 2011

Do góry
Będą dobrze wyglądać, tylko pień nie za wusoki, koło metra I wiecej lawendy.
Na brzegu murka możesz n awet dosdadzić trzmielina nie na pniu, bedzie stanowiła ładna obwódkę, zwisała nieco z murka i tworzyła całość z piennymi trzmielinami
Nasz mały, zielony świat. 10:01, 08 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Szukam Basiu gdzie Twój pomysł z hortensją przy pergoli, możesz przypomnieć stronkę. Przeszukałam kilka, ale tylko pergolę znalazłam.

Danusiu, ja jakoś szczegółowo tej myśli nie rozwijałam, chyba najwięcej nad tym tematem zastanawiałam się w wątku o hortensjach, w dziale o liściastych. Tak jak tam pisałam, nigdy nie miałam śmiałości posadzić hortensji, już dawno uznałam, że nie dla mnie ten szlachetny krzew, ale to forum na nowo rozbudziło marzenia. Podpowiedzieliście mi śliczną odmianę Limelight na "spróbowanie" i ją właśnie chcę posadzić przy pergoli, z boku przy ścieżce z kostki brukowej, przed wejściem na taras.
W sklepie Future gardens zamówiłam styraka japońskiego, kielichowca wonnego i przy okazję tę hortensję, w przyszłym roku się przekonam, czy mam szansę na jej uprawę i dodatkowo zamierzam spróbować hortensji w donicach przed wejściem do domu.

Danusiu, tak przy okazji, rozważałam Twój pomysł na bluszcz plus róża pnąca na pergoli, ale ten wariant chyba niestety nie dla mnie, bo nie prędko, jeśli w ogóle takie rośliny mogłyby zakryć dach pergoli i dać cień w upalne letnie dni. Po przejsciu długiej drogi różnych wariantów pnączy, patrząc realnie na moje warunki glebowe i jednak południową, gorąca wystawę, zaczynam na poważnie myśleć o winorośli japońskiej. Przeglądam wszystko co o niej jest w necie i jej jesienna szata jest piękna a z kolei jednorodna zieleń latem byłaby dobrym tłem dla pobliskiej lawendy, budlei, różnych traw, bliskiego warzywniaka. Może to jest jednak pnącze dla mnie?
Trawy na rabacie żwirowej 09:58, 08 wrz 2011

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)
....

A jeśli użyję żółtych kulek to czy uda się wkomponować także miskanta Zebrinusa- mam kilka pięknych?
Oczywiście jeśli ma się zrobić bałagan to jestem skłonna z nich zrezygnować.

A jak Pani widzi możliwość wkomponowania nowych nasadzeń z pozostawionymi wskazanymi roślinami?

Chodzi o iglaki, Konikę oraz czerwonego berberysa.- chyba będzie ciężko? Ja mam ogromny problem z doborem kolorystyki.

Mówimy na forum po imieniu

Conica jest dobra, tuje kuliste też, trzeba je tylko przyciąć w ładniejsze kulki, bo potem w starszym wieku już nic sie nie da z nich zrobić (ekspertem od cięcia tui w kule jest Richie
Richie napisał(a)

Czym Rysiu tniesz? i "na oko" czy masz jakiś szablon? Bo kule są idealnie okrągłe.

Nie mam szablonów tylko "na oko" a tnę nożycami ,fotki poniżej...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/377-ogrod-w-tarnowie?page=1)

To na pewno można wykorzystać i Zebrinusy także. Kosodrzewina też pewnie może zostać. Od narożnego drzewa w stronę istniejącego Zebrinusa można poprowadzić same Zebrinusy. Zamiast oczka zrobić wielki głaz przewiercony lub wielką kulę, zakomponować z przodu żurawki, cyprysiki groszkowe "Filifera Aurea" - ożywią. Czarny Ophiopogon i wysypać to kamyczkami.
Ogród średniowieczny i nie tylko 09:52, 08 wrz 2011

Do góry
Hrabio, czy Ty go robisz? Jeśli będzie otwarty - daj znać na forum
Nasadzenia przed domem 09:51, 08 wrz 2011

Do góry
Może rosnąć, nie przejmuj się, tylko wodę mieć musi jak jest świeżo posadzony i trochę nawożenia, bo w palącym słońcu będzie miał brzydki kolor (brązowawy).
Ogródek vesper - pomożecie? 09:48, 08 wrz 2011

Do góry
Na temat lilaka

Nie przycinaj go teraz, uformuj misę wokól krzewu do podlewania, żeby woda nie rozlewała się na boki, podlewaj i wieczorkiem zroś liście.

Jeśli bryła nie zdoła wyżywić całego krzewu, najwyżej zrzuci liście sam, żeby ograniczyć transpirację.

A i tak by mu zaraz spadły, bo jesień idzie
Wydaje mi się, że trzeba też zrobić odciągi (3 kołki i linki do ziemi), bo silny wiatr naruszy nowo powstające korzenie. Duża korona jest ciężka, więc o to bardzo łatwo. Nawet cały krzew może się wywrócić
Ogród coli 09:38, 08 wrz 2011

Do góry
Piramidki świetne, ładna biżuteria ogrodowa, ale jak dla mnie symetria będzie kiepska. One się nadają na oddzielną rabatkę, jako grupa trzech szt, nawet same wśród kul i stożków z roślin postawione- gołe
Ogród - początek 09:34, 08 wrz 2011

Do góry
Na tej rabacie którą wydzieliłaś od podjazdu możesz posadzić stożek z cisa lub bukszpanu. Cis jest lepszy, będzie większy i mniej choruje jednak (teraz to widzę).

Możesz też dać miłorząb parasol - odmiana "Pendula" na wysokim kiju, a pod nim kule różne i drobne dywany z wrzośców.

Możesz też usypać leciutkie wzniesienie, żeby rabata wydawała się mniej płaska, a bardziej trójwymiarowa i posadzić bonsai z iglaka lub formę pienną, grupę kilku żółtych cyprysików groszkowych "Filifera Aurea" i kuliste tujki "Danica" lub swierki np. "Echiniformis" i zrobić paletę wrzosową

Coś jak tu (to dużo używane zdjęcie, ale jest dobrym przykładem). Tylko brakuje czegoś wyższego.

Ogród coli 09:29, 08 wrz 2011

Do góry
coli napisał(a)

Bardzo efektownie wyszło

A hortensja trafiona na tamtej rabacie, Upiększa bardzo i ożywia swoją bielą. Tu przy rynnie też po prawej można by dosadzić, nawet dwie po rogu.
Pierwsze kroczki przy szeregowcu 09:27, 08 wrz 2011

Do góry
Czyli jednak zdecydowałaś się na coś Dobry wybór, czekamy na zakupową relację
Pergola z przyległościami 09:25, 08 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
co do rozchodnika- pewnie, to tez może być jedna z dominujących roslin w Twoim ogrodzie. I super się dzieli- teraz nawet można poobcinać pędy i wsadzić do wazonu- wypuszczą korzonki. Albo wsadzić pęd w lepszą ziemię i podlewać- chyba jeszcze lepszy sposób. dzielone rozchodniki są jeszcze łądniejsze bo służy im odmładzanie. Pamietaj tylko że rozchodniki są niższe niż klasyczna jeżówka, więc powinny być lekko z przodui moga sie mieszać z trawami, ale tymi nie za wysokimi, średnimi.

Rozchodniki można rozmnożyć nawet z pędu kwiatowego. Wsadziłam kiedyś taki przekwitnięty bukiet do ziemi i jest - wielki rozchodnik

Świetny zestaw dla rozchodnika to oprócz jeżówki - rozplenica japońska lub miskanty.
Czas na zmiany - najwyższy czas 09:22, 08 wrz 2011

Do góry
Wejście można podkreślić jakimiś "strażnikami domu" np stożki, kule na pniu, jakies dwa jednakowe elementy.

Twój ogród teraz jest kolorowy, dużo kwitnie, ale są to rośliny ginące na zimę, potrzeba Ci szkieletu zimozielonego, żebyś miała już podstawę do komponowania roślin kwitnących. Tylko kwitnące nie dadzą tego szkieletu.

Limka ma rację co do cyprysika, Trzeba go wyokraglić w kulkę
Ja też zaczynam:) 09:18, 08 wrz 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Natomiast po drugiej stronie przy ścianie domu same hortensje. Czy te berberysy mogłabym zostawić?

Jeśli będzie miejsce, to przed hortensjami daj karłowe berberysy np. Admiration, ma ładny kolorek
A jeśli za mało miejsca to pachysandra, będzie zimozielony dywan a w pachysandrze tulipany.
Ja też zaczynam:) 09:17, 08 wrz 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Przez ten przedogródek spac nie mogę
No to teoretycznie pousuwałam jałowce i wymyśliłam sobie coś takiego
zielony stożek,przy nim żółta trzmielina,obok rozchodnik okazały,jakaś kulka na pniu pod nią bordowa żurawka,dalej może cyprysik filifera aurea nana- to rabatka przy ogrodzeniu-czy teraz trochę lepiej?

To dużo lepiej, właściwie jest ok MOzesz jeszcze dołożyć jako dywan przykrywający glebę wrzosiec jakiś o jaskrawych kwiatach, ale jeden gatunek tylko Będzie pięknie, już jest
Ja też zaczynam:) 09:14, 08 wrz 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Usunąć jałowce?-wszystkie? Są aż tak ekspansywne? W takim razie czym zastąpić Arnolda by jakiś akcent pionowy dodać?
Daliście mi do myślenia-chyba czeka mnie bezsenna nocka .
Dziękuję za pierwsze wskazówki

Zamiast jałowca "Arnolda" daj cis "Fastigiata", "Fastigiata Robusta" lub jakąś odmianę o złocistych igłach ale kolumnową "Krzysztof", "Fastigiata Aurea".

Nie chodziło mi o ekspansywność ale o wartości zdobnicze za kilka-kilkanaście lat. Wtedy one w środku brązowieją i tylko bonsai można z nich zrobić, a środek trzeba czyścić, bo widać brązowe igły i brzydko to wygląda..
Testowe dodawanie zdjęć 09:08, 08 wrz 2011

Do góry
Janku załóż własny wątek np. Moje kwiaty w ogrodzie albo inny tytuł.

Tu jest testowe dodawanie zdjęć, szkoda kwiatów. W wątku więcej osób je zobaczy i będą komentować. Podaję link do założenia własnego wątku.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=3

Będziesz mógł prowadzić pamiętnik własnego ogrodu, tak jak my wszyscy tutaj . Zobacz:

https://www.ogrodowisko.pl/forum/3-nasze-ogrody
Cały rok w ogrodzie 08:41, 08 wrz 2011

Do góry
Bracia mniejsi jak zwykle trafnie uchwyceni.
Tą rudbekią jestem zaskoczona. Na pewno na początku, po posadzeniu trzeba dolewać, żeby jakoś się ukorzeniła na nowym miejscu, ale w następnym roku już bez podlewania da sobie radę.
Nasz mały, zielony świat. 08:38, 08 wrz 2011

Do góry
Szukam Basiu gdzie Twój pomysł z hortensją przy pergoli, możesz przypomnieć stronkę. Przeszukałam kilka, ale tylko pergolę znalazłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies