Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród coli 09:38, 08 wrz 2011

Do góry
Piramidki świetne, ładna biżuteria ogrodowa, ale jak dla mnie symetria będzie kiepska. One się nadają na oddzielną rabatkę, jako grupa trzech szt, nawet same wśród kul i stożków z roślin postawione- gołe
Ogród - początek 09:34, 08 wrz 2011

Do góry
Na tej rabacie którą wydzieliłaś od podjazdu możesz posadzić stożek z cisa lub bukszpanu. Cis jest lepszy, będzie większy i mniej choruje jednak (teraz to widzę).

Możesz też dać miłorząb parasol - odmiana "Pendula" na wysokim kiju, a pod nim kule różne i drobne dywany z wrzośców.

Możesz też usypać leciutkie wzniesienie, żeby rabata wydawała się mniej płaska, a bardziej trójwymiarowa i posadzić bonsai z iglaka lub formę pienną, grupę kilku żółtych cyprysików groszkowych "Filifera Aurea" i kuliste tujki "Danica" lub swierki np. "Echiniformis" i zrobić paletę wrzosową

Coś jak tu (to dużo używane zdjęcie, ale jest dobrym przykładem). Tylko brakuje czegoś wyższego.

Ogród coli 09:29, 08 wrz 2011

Do góry
coli napisał(a)

Bardzo efektownie wyszło

A hortensja trafiona na tamtej rabacie, Upiększa bardzo i ożywia swoją bielą. Tu przy rynnie też po prawej można by dosadzić, nawet dwie po rogu.
Pierwsze kroczki przy szeregowcu 09:27, 08 wrz 2011

Do góry
Czyli jednak zdecydowałaś się na coś Dobry wybór, czekamy na zakupową relację
Pergola z przyległościami 09:25, 08 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
co do rozchodnika- pewnie, to tez może być jedna z dominujących roslin w Twoim ogrodzie. I super się dzieli- teraz nawet można poobcinać pędy i wsadzić do wazonu- wypuszczą korzonki. Albo wsadzić pęd w lepszą ziemię i podlewać- chyba jeszcze lepszy sposób. dzielone rozchodniki są jeszcze łądniejsze bo służy im odmładzanie. Pamietaj tylko że rozchodniki są niższe niż klasyczna jeżówka, więc powinny być lekko z przodui moga sie mieszać z trawami, ale tymi nie za wysokimi, średnimi.

Rozchodniki można rozmnożyć nawet z pędu kwiatowego. Wsadziłam kiedyś taki przekwitnięty bukiet do ziemi i jest - wielki rozchodnik

Świetny zestaw dla rozchodnika to oprócz jeżówki - rozplenica japońska lub miskanty.
Czas na zmiany - najwyższy czas 09:22, 08 wrz 2011

Do góry
Wejście można podkreślić jakimiś "strażnikami domu" np stożki, kule na pniu, jakies dwa jednakowe elementy.

Twój ogród teraz jest kolorowy, dużo kwitnie, ale są to rośliny ginące na zimę, potrzeba Ci szkieletu zimozielonego, żebyś miała już podstawę do komponowania roślin kwitnących. Tylko kwitnące nie dadzą tego szkieletu.

Limka ma rację co do cyprysika, Trzeba go wyokraglić w kulkę
Ja też zaczynam:) 09:18, 08 wrz 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Natomiast po drugiej stronie przy ścianie domu same hortensje. Czy te berberysy mogłabym zostawić?

Jeśli będzie miejsce, to przed hortensjami daj karłowe berberysy np. Admiration, ma ładny kolorek
A jeśli za mało miejsca to pachysandra, będzie zimozielony dywan a w pachysandrze tulipany.
Ja też zaczynam:) 09:17, 08 wrz 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Przez ten przedogródek spac nie mogę
No to teoretycznie pousuwałam jałowce i wymyśliłam sobie coś takiego
zielony stożek,przy nim żółta trzmielina,obok rozchodnik okazały,jakaś kulka na pniu pod nią bordowa żurawka,dalej może cyprysik filifera aurea nana- to rabatka przy ogrodzeniu-czy teraz trochę lepiej?

To dużo lepiej, właściwie jest ok MOzesz jeszcze dołożyć jako dywan przykrywający glebę wrzosiec jakiś o jaskrawych kwiatach, ale jeden gatunek tylko Będzie pięknie, już jest
Ja też zaczynam:) 09:14, 08 wrz 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Usunąć jałowce?-wszystkie? Są aż tak ekspansywne? W takim razie czym zastąpić Arnolda by jakiś akcent pionowy dodać?
Daliście mi do myślenia-chyba czeka mnie bezsenna nocka .
Dziękuję za pierwsze wskazówki

Zamiast jałowca "Arnolda" daj cis "Fastigiata", "Fastigiata Robusta" lub jakąś odmianę o złocistych igłach ale kolumnową "Krzysztof", "Fastigiata Aurea".

Nie chodziło mi o ekspansywność ale o wartości zdobnicze za kilka-kilkanaście lat. Wtedy one w środku brązowieją i tylko bonsai można z nich zrobić, a środek trzeba czyścić, bo widać brązowe igły i brzydko to wygląda..
Testowe dodawanie zdjęć 09:08, 08 wrz 2011

Do góry
Janku załóż własny wątek np. Moje kwiaty w ogrodzie albo inny tytuł.

Tu jest testowe dodawanie zdjęć, szkoda kwiatów. W wątku więcej osób je zobaczy i będą komentować. Podaję link do założenia własnego wątku.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=3

Będziesz mógł prowadzić pamiętnik własnego ogrodu, tak jak my wszyscy tutaj . Zobacz:

https://www.ogrodowisko.pl/forum/3-nasze-ogrody
Cały rok w ogrodzie 08:41, 08 wrz 2011

Do góry
Bracia mniejsi jak zwykle trafnie uchwyceni.
Tą rudbekią jestem zaskoczona. Na pewno na początku, po posadzeniu trzeba dolewać, żeby jakoś się ukorzeniła na nowym miejscu, ale w następnym roku już bez podlewania da sobie radę.
Nasz mały, zielony świat. 08:38, 08 wrz 2011

Do góry
Szukam Basiu gdzie Twój pomysł z hortensją przy pergoli, możesz przypomnieć stronkę. Przeszukałam kilka, ale tylko pergolę znalazłam.
Testowe dodawanie zdjęć 08:29, 08 wrz 2011

Do góry
Podsyłam linki, abyś mógł się nimi pochwalić.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/87-nasze-hortensje-urzekajace-kwiatami-przez-dlugi-okres-w-ogrodzie?page=2

https://www.ogrodowisko.pl/watek/819-datura
Testowe dodawanie zdjęć 08:26, 08 wrz 2011

Do góry
I datury także, są o nich specjalne watki w dziale krzewy liściaste oraz rośliny nie zimujące w gruncie.
Testowe dodawanie zdjęć 08:25, 08 wrz 2011

Do góry
Wyszło pięknie, udało się Janku za pierwszym razem?
U nas na forum uwielbiamy hortensje i datury

wiem, napisałam, a Ty wkleiłeś kolejne zdjęcie
Mostki i kładki - mostek 08:24, 08 wrz 2011

Do góry
Mostek wygląda na bardzo masywny, powinien stwarzać poczucie bezpieczeństwa i taki jest Brawo dla wykonawcy mostka
Żywopłot strzyżony z cisa 08:22, 08 wrz 2011

Do góry
Jasne, rób swoje. Żywopłot strzyżony od razu ma wyglądać na szczelny.
Schody 08:19, 08 wrz 2011

Do góry
Koszenie chyba tylko ręczne, albo nożycami akumulatorowymi.
To wariant dla pracusiów
Testowe dodawanie zdjęć 08:17, 08 wrz 2011

Do góry
Dodajesz zdjęcia z prawej, nie więcej niż 4-5 szt, Potem klikasz na zdjęcie i ENTER i znowu zdjęcie i ENTER. itd. aż się wkleją zdjęcia wszystkie po kolei.
Pomiędzy zdjęciami możesz pisać tekst i po zakończeniu tekstu klawisz ENTER, żeby tekst nie wszedł na zdjęcia.

Poćwicz sobie tutaj
Zielony Wiedeń 08:14, 08 wrz 2011

Do góry
Mnie urzekły te porośnięte kamienice, mają tyle uroku.
Szklarnie podobne do tych w Kew Garden. Ciekawe co rośnie w środku?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies