Byliny należy przycinać jak przekwitną, zwłaszcza jeśli rosną w takim zagęszczeniu, jak na hidcotowej.
W tym roku w miarę cięłam od razu, ale Alchemilla (przywrotnik) ominęłam, troszkę szkoda mi było liści, obcięłam tylko kwiaty. Powinnam była ciąć i liście. Orliki, irysy syberyjskie, ostyróżki ładnie odbijają po cięciu. Róże kwitną mi 3 raz (nie wszystkie), ale kwitną co mnie bardzo cieszy
Pilgrim jest przecudowna
Pewnie
Jutro już będą ekobordy, pierwsza rzecz, to zrobić ścieżkę, żeby potem przy roślinkach radzieckiego baletu nie odstawiać
I jeszcze pogoda niech pozwoli popracować, dzisiaj nieprzerwana ściana deszczu, niestety.
Jeśli żywopłot z tui, to jako kule dobrze byłoby posadzić coś w innym kolorze zieleni, bukszpany, nawet z zółtego, albo tuje Golden Globe. Plus cisy - ciemna zieleń. A trawy raczej jeden gatunek miskantów - polecam biały Variegatus - będzie ładnie kontrastował i rozjaśniał zakątek.
Witam.
Proszę o poradę.
Na balkonie mamy mały bukszpan w kształcie kuli. Niestety przed
latem mimo iż sukcesywnie był podlewany strasznie zaczął żółknąć i tak
jest aż do teraz. Zimę był pięknie zielony przykryty białą czapą
śniegu. Czy ten bukszpan jest jeszcze do odratowania?
Gdzie szukać do kupienia bukszpanów? Czy są różnice w jakości odmiany
więcej wybaczające kiepskiemu ogrodnikowi?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Podejrzewam, że bukszpany są zagłodzone, brakuje im składników pokarmowych. Jeśli to jest przyczyną, to są one do odratowania. Trzeba je przesadzić do większych doniczek i dobrej ziemi z dodatkiem kompostu, nie torfu. Nie zalecam teraz nawożenia bo już za późno, ale dolistnie można by było opryskać liście chociaź Florovitem.
Odmiana nie ma znaczenia w pielęgnacji.
Poproszę jeszcze o zdjęcie, wtedy upewnię się co im dolega.
Danusiu te słowa to najlepsze ukoronowanie mojej pracy, chociaż ciągle dążę do swojego stylu i część przed ogródka po założeniu ogrodu za domem już chcę modyfikować, ale to chyba nie tylko ja tak mam.
Kochana i niepowtarzalna Danusiu Najlepsze życzenia z tak pięknej okazji jaką jest rocznica ślubu, trwajcie razem w zdrowiu i miłości, oby czas płyną troszkę wolniej, dziś coraz rzadziej słychać o rocznicach powyżej 25. nam na wiosnę strzeliło 37 i końca nie widać czego i Wam serdecznie zyczę STOKROTNE BUZIOLE