Sanguinaria droga jak diabli......to malutka wczesnowiosnnna kawiatucha... mam niepełną...... nieco tańsza..... zimuje, rośnie..
A rabatki u Danusi w angielskim widziałam...bomba
Teraz patrząc na letnie zdjecia wszystko wygląda pięknie i soczyście ,a jak nadchodzi sezon to wciąż cos nie tak ,to wieczne dążenie do zmian,milion pomysłów ... Ale każdy chyba tak ma
łatwo nie było ... zabałaganiłam tu dobrą chwilę zanim odgruzowałam sobie jeden tylko dzień a ponad setkę wesołej konwersacji ...
dla tych co po weekendzie walkowerem gotowi oddać donoszę co odgruzowałam
Nowy avatarek ma przywołać wiosnę ... myślę, że podobnie jak energiczne plany tworzenia rabaty angielskiej ... rabata długa na 60 m będzie i to po dwóch stronach trawnika ... zapowiada się coś absolutnie zjawiskowego ... walka o to trwa dlatego roślinki stające do kastingu nie mają łatwo ... oj nie ...
w kolorze Irenka ma typ romantyczny: biały - fiolet - róż ...
ale czy nie złamie się i nie wprowadzi żółtego nie wiem ... Beta i Ania zawalczyły o miejsce dla przewrotnika pokazując go w mariażu z kocimiętką i piwonią ... ja nie lubię żółtego ale ja bym się złamała ...
pewniaki natomiast to:
laurowiśnie (Madżenka wybierze te, które przetrwać mają i ja na ich miejscu bym przetrwała)
róże
werbena
ostróżki
jeżówka
bodziszek
machniom tytoń i maciejkę niech i wieczorny spacer będzie wydarzeniem ...
ale obie rabaty tak samo obsadzić ? duma Irenka ... Ula podrzuca by tak samo a co 10 m jakieś klu ... i ja mocno klaskam bo to ma moc ...
wszystko to ma się opierać na zimozielonym szkielecie by i zimą droga do domu była miła ... jak to w Miłkowie ...
w między czasie brać ogrodowiskowa doktoryzowała się nad malwami ... wszyscy zgodni, że piękne ... są sygnały, że choć za kanon wiejskiego ogródka od lat uznane to moda przychodzi na nie ... w grupie siła ... w mączniku problem ... drogie malwy i co z wami począć ??? ...
był też wspomnień czas ... Ania zeskanowała hity ze śpiewnika z dawnych lat ... coś mi się wydaje, że będziemy je odgruzowywać ... Irenka gitarę szykuje a głos ... głos piękny jest ...
Ana nie pamiętała jak pierwsze kroki z Irenką stawiała na forum a Irenka a i owszem a i tak ...
Kondzio nawywijał i aż musiał być zachwytach do porządku przywołany ale myslę, że i Zbyszek się do monitora uśmiechnął ...
a Sławko też nad angielską myśli i
będzie siem działo ... oj będzie siem działo już niebawem ...
uffffffffffffff ...
roślinki spisałam ... na angielską angielską powędrowałam ... Dany artykuły są bezcennne w inspiracjach ... teraz czekam aż ta rabata będzie gotowa ... a nuż kiedys nią przejdę ...
buźka Irenko
i skrót obrazkowy ... górny lewy róg planowana rabata ... poniżej angielska u Szmitów (dlaczego mnie tam nie było (() ... i argumenty za przewrotnikiem ...
i dla siebie znalazłam u pana co siem odezwał ... do moich półcieni i cieni ... dziękuję
sanguinaria canadensis
kochana...chylę rondo kapelusza, jak tu bez ciebie żyć!!!
ta biała roślinka i mnie się podoba, gdzie ją zdobyć? masz namiary?
Działka 10ar w kwadracie, rabata 9m (od strony południowej) 20m (zachodniej)
1. drzewka owocowe
2. śliwo wiśnia (nie w rabacie)
3. żurawka
4. jun. Gold cone
5. berberys admiration
6. świerk glauca globosa na pniu
7. bukszpan
8. cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea'
9. jałowiec blue arrow
10. hortensja anabella
11. klon flamingo na pniu
12. thuja danica
13. THUJA AUREOSPICATA
14. thuja smaragd golden
15. cyprysik Alumii
16. jodła koreańska
17. wierzba Salix caprea "pendula"
18. Tawuła japońska
19. berberys 'Dart's red lady"
20. Salix hakuro nishiki
21. wrzosy, wrzośce
22. jodła górska compacta
23. kosodrzewina (nie karłowa)
24. perukowiec podolski royal purple
25. hortensja limelight
26. pęcherznica
27. trawa Zebrinus
28. klon globusom
Asiu, po pierwsze działka 1000m to nie mała działka. Nie ma co rozpaczać.
Asiu, powtórze za innymi, bo ja też uważam, że straszny misz-masz ci wyjdzie i to zarówno gatunkowy, kolorystyczny i siedliskowy, np żłopowodne wierzby chcesz podsadzić kwasolubnymi wrzosami i wrzoścami.
W jednym miejscu sadzisz niebieską glaucę globosę, żółty cyprys i jałowiec, i dosadzasz czerwone berberysy i domyślam się, że takowe żurawki.
Asiu, wiesz co ja myslę, bez obrazy, ale ja myslę, że zamiast kupować 28 gatunków roslin to lepiej wydać pieniądze na kilka, ale np. większych... zwłaszcza drzew, które szybko dadzą ci tak upragniony cień
Asiu, zerknij do ogrodowiskowego dekalogu...
U mnie słonko jest, świeci prosto w okno Trudno patrzeć na śnieg bez mrużenia oczu... Rozpuszcza się śnieg na dachu i słuchać kapiące krople uderzające o parapet. Na słonku +3, w cieniu -3.
Na razie czaruje pierogi z mięskiem dla autorów czarodziejskiego pierścienia, bo po przedszkolu przychodzą do mnie Później zajmę się czarowaniem wiosny
Wklejam zdjęcia w oprawie zimowej, ale zawsze coś.
zdjęcia 1,2 - ten widok nie najgorszy (tam w rogu dodałam tuje 13,14,15) z uwagi na to iż sąsiad ma tam składzik i kompostownik - nieładnie pachnie i wygląda też nieciekawie)
Jeśli chodzi o tą część z placykiem…
Tutaj mam wiele wątpliwości ponieważ chciałabym aby ten placyk był zacieniony i nie potrafię sobie wyobrazić czy w przyszłości jest na to szansa, na razie to miejsce jest cały dzień nasłonecznione. Z tarasu też nie mam imponującego widoku więc mam nadzieję, że trzy świerki u sąsiada mój żywopłot z tuj szmaragd no i klon globusom troszkę w przyszłości zmienią ten widok. Pień klona byłby usytuowany mniej więcej na 6-tej tui licząć od nogi trzepaka. Od końca tarasu do ogrodzenie mam 11m
Marta wróciłam do wcześniejszych stron nacieszyć oczy Twoimi Limelightami Są boskie ! Cudnie Pelcia przy nich wygląda Napisz mi proszę jakie one tam mają stanowisko ? I jaką ziemię im dałaś przy sadzeniu i czym i kiedy nawoziłaś ? Też takie chcęęęęęę !!!
I w limonkach, które już zaczynają przybrudzać się różem
Irenko, tyle stronek naleciało, że nie wiem o którą rabatę chodzi możesz jeszcze raz pokazać to miejsce?
Awatarek już chwaliłam latem powiało pięknie mam pomysł i postulat aby wszyscy na ogrodowisku sobie kupili takie lub inne kapelusze na letnie zjazdy
Kasiu, poniżej wklejam zdjęcie, które dostarczyło mi pomysłu
u mnie tak biegnie chodnik i po obu stronach chciałam zrobic takie rabaty angielskie i podpatruję, co tam posadzić... i zdjęcie ogrodu, gdzie ma być nowe nasadzenie
najpierw pozaznaczam linie, potem zerwę darń i sadzenie, ale chciałabym, żeby ona była kwitnąca od wiosny do póxnej jesieni, a w sezonie zimowym rosło coś, żeby nie było łyso i pusto.
Irenka to jak nic będziesz teraz spacerowała tylko w tą i z powrotem po ścieżce
A kocimientkę polecam bo jest naprawdę bezproblemowa.
Nieszko...masz rację i o to mi chodzi!!!
kocimiętka już ma honorowe miejsce, a Finka zapewni mi najlepsze okazy
pozdrawiam