Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przyjazny ogród 17:14, 22 lis 2012

Do góry
Witajcie w moim wątku.
Powoli dojrzewam w ogrodowisku, tak więc dojrzała też myśl o otwarciu tego wątku.
Ogródek leży na skraju Bezleśnego Progu Lessowego, czyli od tyłu mam równo jak stół, a od przodu strome, gliniane skarpy. Jego powierzchnia to 49 arów z czego ponad 25 jeszcze niczym nie jest obsadzone. Na większej części ziemia jest bardzo żyzna, ale szybko wysycha, kamienieje i pęka, co nastręcza mi wielu problemów z uprawą niektórych bylin.
Robiąc wstępne nasadzenia założyłem sobie, że o każdej porze roku któraś grupa roślin będzie zakwitać obficie i w dużych skupieniach, stanie się charakterystyczna dla wiosny, lata i jesieni. I tak, w maju zakwitają krzewy piwonii drzewiastych, w lipcu pełnię kwitnienia przechodzą liliowce, a w październiku ogródek zdobią trawy i marcinki. I to jest ten rzucający się w oczy symbol mojego ogrodu. Oprócz tego ogród wzbogacają rośliny iglaste, młode drzewa liściaste, ozdobne krzewy, kosaćce, różne byliny, hosty, tojady, żurawki, żurawiczki i tiarelle, róże, piwonie bylinowe, krokusy, śnieżyce, śnieżynki, przylaszczki, cebulice, hiacynty…
Gdybym w dwóch słowach miał opisać swój ogród, to brzmiałyby one ‘’jest skromny” – dużo tutaj jeszcze wolnej, niezagospodarowanej przestrzeni, starych rabatek dających dużo do życzenia, zapomnianych miejsc. Oczywiście nie jest to powód do wstydu, a w myśl zasady ’’godzina dziennie dla ogrodu’’ motywacja do dalszego działania. I tak, powstają niewielkie oczka wodne – będzie ich trzy, nowe trawniczki, rabatki… - ot taki wiejski ogród. W jakim stylu ogród masz? W pięknym stylu, mój ‘’misz masz’’.

I tak kończąc, zapraszam w me skromnie progi ‘’Gość w dom Bóg w dom’’.
Moje Takie Tam w Ogródku 17:01, 22 lis 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Hej Aga....

Mam taka wizualke ale wybacz, bo robiona naprędce Właśnie wychodziłam z domu kiedy przeczytałam u Ciebie o zmianach

...a teraz lecę

Gosiu, bardzo Ci dziękuję za projekcik
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 16:48, 22 lis 2012

Do góry
vita napisał(a)

To samo uprawiałam w ty roku mam tylko u mamy, ale bardzo mnie interesuje kształt tych doniczek, masz inne ujęcie? Czy to Deroma?
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:44, 22 lis 2012

Do góry
Betysiu... ja dziś nie mam czasu nawet na kawę.. buuuuuuu .. przymusowy detox.
Bożenko... pozytywne podkręcenie jak najbardziej wskazane i dobroczynne dla ogrodu
Pszczółka - zgadzam się z Urszullą, że super to ujęłaś.... i chyba na chwilę obecną nic nie przegapiłaś.... możesz pisać sprawdzian z literatury pod nazwą "Ogród mimo woli", a po łepetynce różne inne rzeczy się snują.....

kwiecień 2012

wrzesień 2012

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:36, 22 lis 2012

Do góry
Dziewczynki - oto wieszak. Były jeszcze z napisami "Noel", "Love" itp.
Lojalnie jednak ostrzegam, że moje drzwi okazały się za grube
Trzeba wcześniej zmierzyć!
ogrodoweimpresjejolki 15:11, 22 lis 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Trochę tych ciasteczek już ubyło, ale dobrze że jeszcze sa. A herbatkę można dostac w tym lokalu????

a jaką lubisz? wodę już wstawiłam

Moze byc zielona , oczywiscie bez cukru. Jak ja lubię jak ktoś dla mnie robi herbatkę a nie zawsze ja dla innych.

Zielona? No to będą dwie, bo ja też lubię i też bez cukru

A przy okazji zobacz Bogdziu jak natura potrafi się stroić bez udziału człowieka

Judaszowiec kanadyjski " Forest Pansy" 14:47, 22 lis 2012

Do góry
Judaszowiec - Cercis

Wyjątkowy krzew, drzewo, zachwyca szczególnie w trakcie kwitnienia. W kwietniu–maju kwiaty pojawiają się nie tylko na pędach, ale też na konarach i pniu (kaulifloria). Całe drzewo obsypane jest różowymi motylkowatymi kwiatami, zebranymi w grona, przez około trzy tygodnie. Kwiaty pojawiają się, kiedy drzewo jest jeszcze w stanie bezlistnym (u niektórych odmian, np. Forest Pansy wraz ze wzrostem liści).
W zależności od odmiany sercowate liście judaszowca mają kolor zielony, żółty, purpurowy. Zróżnicowany jest również pokrój od parasolowatego, poprzez kolumnowy do małego stożkowatego drzewa.
Roślina wymaga zacisznego stanowiska, preferuje żyzne gleby.
Polecany do cieplejszych rejonów Polski 6B, 7A. Młode egzemplarze należy zimą okrywać.

Judaszowca coraz częściej można spotkać w polskich ogrodach. W kolekcjach Ogrodu Botanicznego we Wrocławiu, jak również Arboretum w Wojsławicach można spotkać kilka nastoletnich okazów Judaszowca kanadyjskiego, wschodniego i południowego.
Ciekawe nowe odmiany Cercisa canadensis, takie jak, Heart of Gold czy Lavender Twist można podziwiać w japońskim ogrodzie pokazowym w Janowicach. Osobiście coraz częściej spotykam judaszowca w indywidualnych ogrodach.
Mój chiński judasz nie doczekał się jeszcze kwiatów, ale i tak bardzo go lubię za sercowate liście.

Gatunki judaszowców występujące w Polsce:
kanadyjski (canadensis)
chiński (chinensis)
południowy (siliquastrum)
zachodni (occidentalis)

Ciekawe odmiany:

Cercis Canadensis
Lavender Twist
Hearts of Gold
Lavender Twist
Forest Pansy
Ruby Falls
Covey
Oklachoma

Cercis Siliquastrum
Alba
Bodnant

Cercis Chinensis
Avondale
Melon Beauty

wiosną zachwyca kwitnieniem

wyrazisty akcent kolorystyczny, przyciąga stęsknione po zimie spojrzenia

kaulifloria - wygląda zjawiskowo

Platan - Platanus 14:17, 22 lis 2012

Do góry
ciekawe, nie znałam zimowych owoców

a to wrocławskie olbrzymy

ich gałęzie kojarzą mi się z anakondą

Winobluszcz trójklapowy 13:21, 22 lis 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Danusiu, skoro tak mowisz, to jeszcze trochę fotek...
bo kolorystyka tegoroczna naprawde mnie zadziwiła i powiem nawet ...zachwyciła...

Jesienne kolory przeurocze. Zawsze mi się ten winobluszcz podobał. Najpiękniej wygląda kiedy wspina się po murach zabytkowych budowli. Widziałam taki na dziedzińcu zamku w Pieskowej Skale, piękny
Ogród przydomowy - Hosty 13:13, 22 lis 2012

Do góry
Turcja - Marmaris 13:10, 22 lis 2012

Do góry
I może bardziej ogrodniczo:

Sklepiki z darami z ogrodu - sporo suszonych ziół w hurtowych ilościach (nigdzie nie widziałam worka majeranku np, przyprawy, tykwy...

Orzeszki w miodzie - mniam

Cytryny na drzewku na ulicy

Kaktusiki

Widoczki

Targ (był kwiecien, u nas ledwo przyroda sie budzi po zimie, a tam dojrzale pomidory!!!):

Przyprawy:

Hand made drewniane cuda:
Turcja - Marmaris 12:59, 22 lis 2012

Do góry
Dorzucę parę moich fotek - ale kurczę na większości ktoś jest...:
Rejs po rzece Dalyan:

Wycieczka w góry, dla Młodej masakra (nie polecam z dziećmi, 8h w autokarze w 1 stronę...)

Manufaktura dywanów i - konieczność przy każdej wycieczce - oglądanie pokazów...

I SPA
Holandia w jesiennych kwiatach i trawach 12:54, 22 lis 2012

Do góry
Jeszcze są zawilce japońskie

Holandia w jesiennych kwiatach i trawach 12:53, 22 lis 2012

Do góry
Bodziszki są tam na pewno

Gillenia i rozchodniki

Holandia w jesiennych kwiatach i trawach 12:52, 22 lis 2012

Do góry
rozchodnik okazały i imperata

Holandia w jesiennych kwiatach i trawach 12:51, 22 lis 2012

Do góry
Poszukam zbliżenia, może mam tę rabatę na innej fotce.

Ten ekran to buk

rude liście to gillenia trójlistkowa (Gillenia trifoliata)

Ogród przydomowy - Hosty 12:34, 22 lis 2012

Do góry
Dzięki , co roku coś zmieniam dosadzam wykopuje .....................
jeszcze trochę starszych zdjęć . Pozdrawiam Wojtek S

Ogród u stóp klasztoru 12:26, 22 lis 2012

Do góry
Alinko do płodozmianu to Ci wrzucam zapamiętane. Nie pamiętam u kogo w wątku czytałam...chyba u Ewy...ale głowy nie dam , ale sobie zapamiętałam na komp...

Kiedy jedni o kuchni, inni o wycieczkach i planach, ja o rzeczywistości ogrodniczej w listopadzie. Warzywnik leży pusty i smutny, obok niego sterta obornika - jak to połączyć w całość?

Za fachowe porady (udostępniam wszystkim) dziękuję Basi K. - to jej praca. Basiu, tak to sobie uporządkowałam.

Pietruszka jest "neutrala", lepiej jednak, aby nie rosła tuż przy marchwi, obie może opanować mączniak.
Uwaga: kapustne mogą być sadzone w tym samym miejscu po upływie czterech (!) lat. A to dlatego, aby uniknąć groźnej choroby - kiły kapustnej!

Z planu wynika, że powinno być 12 poletek. Cztery w 1 rzędzie to nawiezione obornikiem w pierwszym roku. Na tych poletkach w roku następnym sadzi się rośliny, które wymagają żyznej ziemi. W trzecim roku na tych samych poletkach sadzi się/sieje rośliny, które dobrze plonują na ziemi mniej zasobnej.

Zielone to ta sama grządka na przestrzeni 3 lat, podobnie pomarańczowe, niebieskie i żółte. Tu wychodzi zmianowość. Po ogórkach - czosnek, buraki. Po selerach - pomidory, zioła jednoroczne lub szpinak. Po kapuście - cebula, fasola szparagowa. Po ziemniakach - pory, marchew i pietruszka.
Te same warzywa wracają na swoje miejsca dopiero po trzech latach.

Przykłady doboru gatunków do uprawy współrzędnej:
marchew - cebula - koper do momentu kwitnienia
marchew - por
pomidor - seler
ogórek - cebula - koper
burak ćwikł. - fasola szparag. - cebula - sałata - koper
kapusta - seler
truskawki - czosnek
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 12:09, 22 lis 2012

Do góry
Kawusia wypita, coś nowego się dzieje w królestwie kominkowym, a to natchnienie płomieni dających przytulne ciepełko. Pozdr. Cię i całuję z daleka.

Wiąz drobnolistny Geisha - Ulmus parvifolia 11:02, 22 lis 2012

Do góry
Wygrzebałam, jeszcze stare zdjecie, przepraszam średnie, które pokazuje jaki jest kolor liści w lipcu.
Geisha przy lewym rogu garażu.

Goniak, jak tniesz swoją? Jaki pokrój chcesz uzyskać?
Ja co roku mam dylemat. Czy zagęszczać w kulisty, czy zostawić przewieszajace się gałązki.
Ale nawet jak zostawie, to i tak choć cześciowo muszę przeprowadzić cięcie odmładzajace.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies