Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 08:17, 20 cze 2025

Do góry
Ulina napisał(a)

Można zachorować bo na liście już Lady of Charlotte to jeszcze 2 pierwsze dojdą i pas trawnika na tyłach rabaty zniknie. Kto to wszystko obrobi potem, muszę poszukać dziur w rabacie

to wstawiam ich zdjęcia

Crown Princess Margaret

rzeczywiste kolory trochę jaśniejsze
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 07:02, 20 cze 2025

Do góry
Cieszę się

Mieszankę pokazywałam ale znajdę i cyknę jeszcze raz. Czerwona koniczyna jest chyba osobno siana, spytam M ale tak mi się wydaje. Sialiśmy ją jakoś we wrześniu

Tu fota

Koniczyna tam była, ale dorzuciliśmy inne luźne nasiona też i wysialiśmy wszystko na raz. Kosi się to mniej więcej teraz, końcem czerwca a drugi raz późną jesienią, gdzieś pod koniec września w zależności od pogody. Tak duże wiaderko na 500-1000m2 (ale to chyba optymistycznie podane, bardziej 500 przy oszczędnym sianiu a na pewno nie 1000.

Ściskam!

Za drzwiami do ogrodu... 02:10, 20 cze 2025

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 02:08, 20 cze 2025

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 02:02, 20 cze 2025

Do góry
Różę Artemis i Aspirine też otulił żylistek

Tu hortensja dębolistna i w tle róża White Flight
Za drzwiami do ogrodu... 01:52, 20 cze 2025

Do góry
Kielichowiec na tle białego żylistka:

I jeszcze anielsko biały jaśmin:
Za drzwiami do ogrodu... 01:44, 20 cze 2025

Do góry
Bardzo podoba mi się taka limonkowa zieleń z fioletem

Za drzwiami do ogrodu... 01:37, 20 cze 2025

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 01:32, 20 cze 2025

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 01:29, 20 cze 2025

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 01:25, 20 cze 2025

Do góry
Potem kolejne:

Za drzwiami do ogrodu... 01:21, 20 cze 2025

Do góry
1 czerwca zakwitła pierwsza róża

A to już 8 czerwca !

Za drzwiami do ogrodu... 01:15, 20 cze 2025

Do góry
Na pewno dosadzę więcej czosnków Glbmaster i Ambasador, piękne są te wielkie fioletowe głowy

Zmiast padniętych żurawek posadziłam jakieś mini kępki fioletowych kwiatuszków, podobno bylinka zimująca- zobaczymy. Miałam kilka sezonów taka białą, potem zaginęła po którejś zimie.

Za bordowy żywopłocik berberysowy wcisnęłam dla rozjaśnienia różową lepnicę

Za tawułowy natomiast dałam bordowo listne penstemony.

Za drzwiami do ogrodu... 00:59, 20 cze 2025

Do góry
Zaczynając odpoczątku czerwca:

Dosadziłam driakwie do rdestów:

Tu widać jeszcze doniczki z kuklikami i tawułkami , wsadziłam je przy placyku zamiast bruner wokół stolika( przypalało je na mocnym słońcu)

Na tyłach rabaty pod różami pnącymi się na płotku dosadziłam rdest wężowy, będzie kwitł zzanim róże rozpoczną

Za drzwiami do ogrodu... 00:45, 20 cze 2025

Do góry
Chociaż wydaje się, że mój ogród pęka w szwach - ciągle coś w nim dosadzam! I nie wiem jak to się dzieje, ale ciągle coś bym zmieniała i to teraz jak wszystko zaczyna kwitnąć i się rozrastać! Ale teraz właśnie widać co mi nie pasuje

Za drzwiami do ogrodu... 00:13, 20 cze 2025

Do góry
Kilka fotek z Nałęczowa:

Ogródek Gosi 00:01, 20 cze 2025

Do góry
Ogródek Gosi 00:00, 20 cze 2025

Do góry
Ogródek Gosi 23:59, 19 cze 2025

Do góry
Ogródek Gosi 23:58, 19 cze 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Jola ma maczki???
Totalnie takiego duetu nie kojarzę

No widzisz, jak to pozory mylą.
Pamiętaj, że Jola zaczynała swoją przygodę z ogrodem od ogrodu różanego

mrokasia napisał(a)
Gosiu, ta kokoryczka od Ciebie nie dość, że rośnie jak wściekła to mi się jeszcze wysiała .

Ta kokorycz bardzo się sieje.
Ja już wywalam na kompost. Jeśli Jola nie weźmie oczywiście
No, albo Ty jeszcze nie zdecydujesz się jej posadzić w innym miejscu

Eupraksja napisał(a)

Ile masz teraz kwiatów!
Chyba u siebie popełniłam błąd, koncentrując się zanadto na tym, co kwitnie wiosną, bo to takie wyczekane... Czas dodać letnich kwiatów. Chociaż u nas to też kwestia cienia, który pojawia się wraz z liśćmi na dębach

Ewa, jeszcze popełnisz więcej błędów. Ja je ciągle popełniam. Najważniejsze, to się nie zrażać.
Dęby masz w całym ogrodzie?
Do cienia można też znaleźć kwitnące rośliny. Oczywiście nie tyle co na słońce, ale zawsze.

ElzbietaFranka napisał(a)

Ja tam mam kostkę od 2011 roku. Piaskowałam normalnym piaskiem później właśnie mielonym granitem i to guzik daje. Nasiona fruwają wszędzie, opadają gdzie się da i kiełkuja. Mam brzozy to dopiero cyrk.
Trzeba się z tym pogodzić i raz czy dwa razy w lecie opryskać octem czy innym środkiem do chwastów.
Bardzo ładne widoczki. Bardzo lubię łubin coś nie może się u mnie zadomowić. W tym roku przesadziłam w inne miejsce i znowu bez kwiatów.

Mam tak samo z łubinem.
Ten, który posadziłam nie kwitnie. Kupiłam łubin z kwiatami. Potem już nie zakwitł. Za to wysiał się w innym miejscu i tylko ten kwitnie. Zostawiłam owocniki. Może znowu się wysieje?
Musze koniecznie spróbowac z tym octem.
Na razie nie było kiedy. Cały czas jestem w niedoczasie

ElzbietaFranka napisał(a)

Rododendrony mam 4 szt i to takie nedze to wyłamuje. U azalii nigdy tego nie robiłam i kwitną ładnie.
Po okwitnieciu azalii może jutro zawsze opryskuje nawozem dolistnym. I za 2-3 tygodnie następny raz. Później zaczynam nawożenie w połowie sierpnia wtedy zaczynają nawiązywać pąki kwiatowe.
Jeszcze pod koniec czerwca podsypie nawozem pod krzaki.
Po takim wysiłku trzeba je odżywić.

Ja już nawiozłam wszystkie rosliny kolejna dawka nawozu. Ja mam przepuszczalna glebę, więc mogłabym częściej to robić, ale jakoś wolę mniej niż więcej.

tulucy napisał(a)
Upolowałam tego Goldbuketta nie powiem, żeby było bardzo trudno.[/quo]
No i super. Będzie Pani zadowolona.
U mnie neistety na jednej z gałązek pokazał się rak. Muszę wyciąć. Mam nadzieje, że nie przejdzie dalej.

Dzisiaj znowu mało popracowałam w ogrodzie. Pocięłam tylko gałęzie orzecha, które wyciął mi sąsiad. Ciął akurat u siebie cos piłą, więc poprosiłam, żeby do mnie przyszedł. Mam zamiar kupić sobie akumulatorową piłę, więc niedługo będę niezalezna od pomocy innych.
Spalinówki nie ogarniam. Nawet mój m. ma problemy z jej odpaleniem.
Poza tym ciągle pielę, I zrywam czereśnie. To teraz jest priorytet. Sporo gnije na drzewie. Walczę z czasem, żeby jak najwięcej zerwać zanim zgniją. A potem robię dżemy. Trochę pomaga mi sąsiad, który wdrapuje się na drzewo i zrywa owoce z czubka.
Po zerwaniu wszystkich owoców mam zamiar radykalnie obciąć drzewo tak, żeby mogła z drabiny zerwać wszystkie owoce.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies