Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku II

W moim małym ogródeczku II

Gosialuk 21:12, 15 paź 2025

Faktycznie nie było cię całe lato. Myślałam, że to z powodu stanu zdrowia. Nie korzystam z F i I, więc nie wiedziałam, że tam się udzielasz.
Dorota321 21:25, 15 paź 2025

Gosialuk napisał(a)
Faktycznie nie było cię całe lato. Myślałam, że to z powodu stanu zdrowia. Nie korzystam z F i I, więc nie wiedziałam, że tam się udzielasz.
Gosiu dziękuję, że zaglądasz, fotki z lata są. Jeśli będą chętni do oglądania to wstawię.

Wafel 23:25, 15 paź 2025

Dorota, jesień wcale nie skromnie lecz z przytupem wkracza do twojego ogrodu Dekoracje takie klimatyczne, że żadne kolory letnie takiego klimatu nie zrobią. Współczuję suszy u mnie odwrotnie, lało i lało co za niesprawiedliwość...
Ze zdjęć wynika, że rośliny dobrze zaopiekowane przez ciebie dały radę mimo trudnych warunków. Wrzucaj zdjęcia, ja chętnie oglądam twój ogród tutaj, bo nie korzystam z tzw. "sosziali"
mirkaka 07:20, 16 paź 2025

Ja też chętnie obejrzę fotki z lata, zresztą te co już wstawiłaś są zachwycające, twój ogród zawsze kolorowy
Dobrze że ze zdrowiem wszystko w porządku, szkoda że uciekłaś od nas, za rzadko tu jesteś
anabuko1 07:49, 16 paź 2025

Dorota321 napisał(a)
Dziękuję zdjęcia lubię robić i robię ich bardzo dużo. Miło, że Ci się podobają.

Dorotko, to ,że masz ciekawy i piękny ogród już od lat wiem.
Bogaty w różną roślinność i dekoracje.
Z przyjemnością zawsze tu zaglądam.
Piękne róże.
A na 3 zdjęciu to ?
Bardzo mi się podoba.
Gosialuk 09:48, 16 paź 2025

Na trzecim zdjęciu to ostrogowiec. Mogę się podzielić, bo siewek mam sporo.
sylwia_slomc... 10:40, 16 paź 2025

Trzecie zdjęcie to róża Gosiu, ostrogowiec czwarte, ale może Ani chodziło o czwarte... nie wiem.
sylwia_slomc... 10:57, 16 paź 2025

Dorotko ogród Twój nawet bez trawnika jest niesamowity bo tworzysz w nim cudny klimat swoimi pomysłami, aranżacjami, dekoracjami. Może by warto pomyśleć nad zastąpieniem trawnika przynajmniej tam gzie ścieżki między rabatkami jakąś inną nawierzchnią? Może kamyki, a może kora lub coś innego.... nie psułoby latem odbioru, nie potrzebowało podlewania i nie podłamywało ogrodniczo.
Gdyby nie powodzie u mnie to w kilku miejscach sama bym tak zrobiła....
Choć u nas trawnik zielony nawet jak susza, gorzej ten sezon znosiły rośliny. Już nawet hosty i liliowce nad rowem usychały i była tragedia w sierpniu i wrześniu.

Co do wrzosów. Kluczowym jest przygotowanie ziemi i potarganie korzeni, a potem dwukrotny oprysk miedzianem. Podłoże u mnie to pomieszany grunt rodzimy pół na pół z trocinami i kwaśnym torfem. Korzenie targam tak żeby od sporu te wypustki doniczkowe rozerwać na 4 części, ale nie bardzo wysoko tylko tyle ile wystają, a po bokach bryły szarpie trochę pazurkami ogrodniczymi, ale tylko po wierzchu, nie głęboko bo się rozrywa główne korzenie dochodzące do tych z wypustek. Sadzę na taką sama głębokość jak w doniczce, ale tak ok 0,5 cm z wierzchu na ta bryłę dosypuję tego zmieszanego podłoża żeby bryła od razu tak nie wysychała nim się ukorzenią w grunt. Podlewam, ściółkowane trocinami, może być drobna kora, nie za grubo. tak koło 1-2cm. Podlewam raz na tydzień przez miesiąc, jeśli nie ma deszczu. Ale od razu po posadzeniu robię oprysk miedzianem, po miesiącu warto powtórzyć Wiosną najczęściej w kwietniu przycinam poniżej kwiatków zeszłorocznych tak by zostało zielone pod nimi bo wrzos jak iglaki z suchego nie odbije. Ostatnie dwa lata cięłam końcem maja bo się nie wyrabiałam czasowo, nie ma większego znaczenia dla kwitnienia, byle nie później. Nawożenie dopiero po cięciu u mnie Yara milą complex. Pierwsze lata nim się dobrze ukorzeniom na zimę zakrywałam cieniówką, taka plastikowa siatka jak na czereśnie przed szpakami. To wystarcza a przepuszcza i wodę i światło. Wrzosy jak tuje wrażliwe są na brak światła i zamierają. Chyba tyle. Ważne żeby dobrze zacząć potem już nie wymagają prócz cięcia opieki. I ładnie rosną nawet 7-8 lat. Jeśli mają słońce. U mnie najstarsze wrzosowisko już zamiera. Ma 10 lat, ale zamiera głównie z braku światła bo drzewa się rozrosły i zasypują je liśćmi.
MagdaLenka 14:39, 16 paź 2025

Dorotko, nie mam nic nowego do powiedzenia. Ogród masz przepiękny. Nie widać po nim suszy.
Poprosimy więcej zdjęć...
Basieksp 14:47, 16 paź 2025

Przepiękne te Twoje dekoracje Dorotko Wszystkie, a ciasteczka, można sobie tylko wyobrazić ich smak