Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 14:53, 12 paź 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie się tak drżączka masowo sieje na rabacie. Z Twojej molinii już mam gęste kępki, może w przyszłym roku podzielę ciut w łąkę...

A tą drżączka dałaś w łąkę?
Ulina 14:58, 12 paź 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mam prosa w łące. A molinia jest wysoka, będzie widać kłosy Na rabacie zostanie, ale w łąkę też bym chętnie dała. W przyszłym sezonie jak zrobimy z ociepleniem elewacji czekają mnie potężne zmiany na rabatach przed domem

Ty lubisz tworzyć nowe, będziesz w swoim żywiole
Agatorek 11:31, 14 paź 2025

Trawy teraz najbardziej zdobią na rabatach . Ta Twoja wysoka molinia jest cudowna ❤️

Ja mam zmienne uczucia co do traw, jesienią je uwielbiam. Ale późną zimą, czy wczesną wiosną, to je przeklinam
Ulina 12:01, 14 paź 2025

Agatorek napisał(a)
Trawy teraz najbardziej zdobią na rabatach . Ta Twoja wysoka molinia jest cudowna ❤️

Ja mam zmienne uczucia co do traw, jesienią je uwielbiam. Ale późną zimą, czy wczesną wiosną, to je przeklinam

Trawy zimą są też cudowne bez wyjątku, a potem w lutym/ marcu jak tylko jest sucho metodą Madzi, ścinam. W lutym tnie się również drzewa, więc wtedy rozdrabniacz służy najlepiej, przychodzi z pomocą trzeba też zacząć się ruszać po zimie i to chyba jest najlepszy argument, który do mnie przemawia Generalnie trzeba mieć pomysły na pielęgnację całości, aby było łatwiej. Wiosną i latem trzeba latać z piłą i sekatorem na maksa
Agatorek 20:40, 14 paź 2025

Do mnie w tym sezonie nic nie przemawiało i ostatnie trawy ścinałam w maju
Gosialuk 21:02, 15 paź 2025

Ula ty i Madzia możecie sobie ścinać zimą. Do mnie to jakoś nie przemawia.
Molinii swoich nie dziel. Przywiozę Sylwii od siebie w przyszłym roku. Już teraz miałam jej dać, tylko się wyprawa trochę posypała. Ja już nawet mam kwitnące siewki.
anabuko1 22:25, 15 paź 2025

Ulina napisał(a)
U mnie stałe widoki, tylko trochę inna kolorystyka

pięknie. Co to za trawy i na 1 zdjęciu i ta wysoka między hortensjami ?
anabuko1 22:26, 15 paź 2025

Ulina napisał(a)
Kilka fotek na weekend

Chyba tą trawę z 4 zdjęcia mam . Ale nie wiem jak się nazywa . Wiesz może ?
anabuko1 22:28, 15 paź 2025

Ulina napisał(a)

Widocznie z jakąś roślinką przyniosłaś nasiona. Nasze wymianki handlowe też przynoszą niespodzianki ja tak miałam z żółtym kuklikiem, którego nigdy nie sadziłam.

Różowa gaura u Madzi cudna, u mnie nie przeżyła 2 zim, nawet od korzenia nie odbiła. Ale siewki mogą się pojawić nawet po 2 latach. Widziałam wiele siewek po latach, tylko trzeba je zachować a nie wyplewić wiosnà

Lubię trawiasty nastrój

hmm, bardzo ładne , a jak one się nazywają te trawy ?
Ulina 21:29, 16 paź 2025

anabuko1 napisał(a)

pięknie. Co to za trawy i na 1 zdjęciu i ta wysoka między hortensjami ?

To sessleria- wysokość do kolan, trzeba już w lutym ścinać bo szybko startuje. Łatwa do cięcia, miękka i fajna do wszystkiego

To rozplenica..chyba Moudry lub hameln...ja ich nie rozróżniam zbytnio