Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

anabuko1 20:05, 13 paź 2025

Gosialuk napisał(a)
A teraz relacja z sobotnich prac.

Tyle miałam do posadzenia.

Wcześniej przekopałam samosiejki smotraw, tam wyżej pod drzewa.

Przywiozłam i rozrzuciłam 4 taczki mojego nie całkiem przerobionego kompostu.

I posadzone. Te malutkie hosty porozdzielałam na pojedyncze sadzoneczki, bo chcę tam gęstą obwódkę. Dosadziłam jeszcze trzcinnik brachytrycha z pozbieranych siewek i tytoń leśny (z własnego siewu). Nie wiem czy tytoń da radę zakwitnąć, ale wcześniej się nie udało. Dlatego wolę siać byliny, jak nie w tym, to w następnym roku lub za dwa lata już coś z nich jest.

I miałam takie towarzystwo. Wcale się nie chował i nie uciekał. W końcu musiałam go przenieść w głąb rabaty, żebym go przypadkiem nie uszkodziła przy przekopywaniu.

Po południu podziałałam w innym miejscu i posadziłam ostróżki (też z siewu), poprzesadzałam molinie Heidezwerg, a pomiędzy wsadziłam siewki gaury od Iwonki. Jeszcze posadziłam zawilce od Iwonki i miałam dość kopania. W ramach relaksu pościnałam kwiatostany smotraw, wycięłam im pędy kwiatowe i wyniosłam na kompost.
Na tą sobotę została mi paletka rozsad do posadzenia i przesadzanki różne. To już będzie zależało od tego, gdzie się będzie dało kopać, bo ten tydzień był dość deszczowy, począwszy od niedzieli.

No, no cala rączka funkii już pewnie znalazła miejscówki.
I dużo jak widać wykonalas pracy;i z posadzeniem i z tego m kompostem. Brawo.

Zajrzyj proszę na priv.
Pozdrawiam serdecznie
Gosialuk 22:24, 15 paź 2025

mrokasia napisał(a)
Uuuu, widzę że tu praca w najlepsze. Mnie się bateryjki wyczerpały. Ale Tobie idzie świetnie!

Łąka o poranku cudna. Taka bardzo malarska.

Kasia o jakim wyczerpaniu bateryjek mówisz? Kolejna rabatka przerobiona. Gdzie mi tam do twojego tempa.
Ulina napisał(a)
Grzybki dorodne Gosiu

Ula po grzybkach już ani śladu. Dobrze, że zdjęcia mam, bo nie spróbowałam czy smakują tak dobrze jak wyglądają.
W niedzielę byliśmy z mężem na spacerze w lesie, ale grzybki pozbierane.

Alija napisał(a)

Gosia, widok łąki zachwycający, pięknie wszystko kwitnie.
Grzybki dorodne, skoro się pojawiły to pewnie już będą się w tym miejscu pojawiać co roku, fajnie, będziesz miała swoje grzyby.

Alicjo kwitnie. Tylko pogoda nie sprzyja.
Grzybki mam nadzieję, że w przyszłym roku też wyrosną.
vita napisał(a)
Łąka o poranku wymiata! Onoklea u mnie też pod koniec sezonu wygląda na porażoną jakimś grzybem, jednak nie przyszło mi do głowy stosować oprysk. Ona jest taka ekspansywna, chyba wystarczy ją ograniczać i przycinać na progu jesieni?
Kozaków własnych zazdroszczę ogromnie. Kupiłam grzybnię rydza mleczaja, tak bez większych nadziei, uwielbiam rydze, toteż spróbuję.

U mnie już drugi rok z rzędu tak wygląda. Jednak ja nie wycinałam jej i nie pryskałam w zeszłym roku. W tym też jeszcze nie opryskałam, choć pewnie należałoby.
Powodzenia z grzybkami.
eda napisał(a)
Gosiu ale roboty a pełna taczka aż oczy się śmieją
Będzie co podziwiać wiosną
macham .

Nowe nabytki zawsze cieszą, choć czasem przyprawiają o ból głowy, gdy myślę gdzie je posadzić.
Mam nadzieję, że jeszcze pogoda się poprawi i coś podziałam w ogrodzie.

Ulina napisał(a)
Gosiu ten Twój czyściec to Pink Cotton Candy??? Bo mówiłaś że różowy.

Czy Ty dostałaś ode mnie tą wysoką molinię?

Ula czyściec to Summer Crush. Nie brałam molinii od ciebie, bo mam swoją wysoką.

sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie to samo, ale przekonana byłam, że to z suszy..... bo piuropuszniki też wszystkie tak miały w tym sezonie.

Sylwia u mnie już drugi rok tak się robi. Nowe listki wyrastają ładne zieloniutkie. Nie wiem czy opryskam w tym roku, bo pogoda nie współpracuje.
edi75 napisał(a)
Witaj Gosiu. .przyszłam się przywitać

Zapraszam serdecznie. Zaglądam nieregularnie jak widać. Po prostu bywam na działce weekendowo. Na ogrodowisko zaglądam często, choć nie zawsze coś piszę.

anabuko1 napisał(a)

No, no cala rączka funkii już pewnie znalazła miejscówki.
I dużo jak widać wykonalas pracy;i z posadzeniem i z tego m kompostem. Brawo.

Zajrzyj proszę na priv.
Pozdrawiam serdecznie

Ania odpisałam.
mirkaka 07:14, 16 paź 2025

Gosialuk napisał(a)
Z opóźnieniem zdjęcia mojej onoklei z 21 września.
Moim zdaniem łapie jakiegoś grzyba jak nic, ale oczywiście znowu nie zrobiłam oprysku. Muszę już chyba wyciąć całkiem, wygrabić i dopiero wtedy ziemię spryskać czymś przeciwgrzybowo.

Moja raczej żółknie tak jak na ostatnim miejscu, moja rośnie we wiadrze ,zakopanym w ziemi więc gdy pada deszcz to praktycznie stoi w wodzie.
Czytam w necie że jej nazwa Onoklea wrażliwa dotyczy wrażliwości na zmienne warunki, czyli albo suszę albo nadmierną wilgoć, wtedy liście mogą żółknąć, może być też wrażliwa ma mrozy. Nie jest raczej podatna na choroby grzybowe.

Twoja łąka jest piękna, bardzo ładnie sobie ją zagospodarowałaś.
basia3012 10:01, 17 paź 2025

anpi napisał(a)

Gosiu, obejrzałam kawał Twojej bylinowej łączki. No cudna jest. Zacytowałam te zdjęcia bo bardzo mnie one urzekły. Tak naturalnie pięknie jest.
Dorota321 16:07, 24 paź 2025

Gosiu kawał roboty za Tobą. To już nie jest tylko łąka, to ogród z pięknymi rabatami. Podziwiam ilość włożonej pracy, a Twój domek to taka piękna perełka wśród zieleni. Pozdrawiam jesiennie.
Gosialuk 23:31, 27 paź 2025

mirkaka napisał(a)

Moja raczej żółknie tak jak na ostatnim miejscu, moja rośnie we wiadrze ,zakopanym w ziemi więc gdy pada deszcz to praktycznie stoi w wodzie.
Czytam w necie że jej nazwa Onoklea wrażliwa dotyczy wrażliwości na zmienne warunki, czyli albo suszę albo nadmierną wilgoć, wtedy liście mogą żółknąć, może być też wrażliwa ma mrozy. Nie jest raczej podatna na choroby grzybowe.

Twoja łąka jest piękna, bardzo ładnie sobie ją zagospodarowałaś.

Moja rośnie przy bagienku. Działania prewencyjne w przyszłym sezonie.

basia3012 napisał(a)

Gosiu, obejrzałam kawał Twojej bylinowej łączki. No cudna jest. Zacytowałam te zdjęcia bo bardzo mnie one urzekły. Tak naturalnie pięknie jest.

Ania to artystyczna dusza, jej okiem wszystko ładniejsze się wydaje.

Dorota321 napisał(a)
Gosiu kawał roboty za Tobą. To już nie jest tylko łąka, to ogród z pięknymi rabatami. Podziwiam ilość włożonej pracy, a Twój domek to taka piękna perełka wśród zieleni. Pozdrawiam jesiennie.

Dziękuję Dorotko
Może odwiedzisz mnie w przyszłym sezonie? Zapraszam.
Gosialuk 23:40, 27 paź 2025

A teraz pochwalę się parocją.
Tak przyjechały. Aż się koszyk przekręcił. W szkółce nie mogłam się zdecydować, którą wybrać i tym sposobem dwie wskoczyły do koszyka. I jeszcze itea wirginijska na dokładkę. To parocje odmiany Bella. Większy egzemplarz ma 1,6 m. Na drugim zdjęciu w towarzystwie molinii Banshee zakupionej w Wojsławicach.

Gosialuk 23:51, 27 paź 2025

W sobotę pojechałam to wszystko posadzić. Nawet nie było źle, mimo że cały piątek padało. Tylko wiało bardzo. Zaczęłam oczywiście od sesji zdjęciowej, bo potem to różnie by mogło być. Niestety zdjęcia z telefonu, więc jakość mizerna.

Na świdośliwach jeszcze parę listków się trzymało.

Aster Jindai ma fajny wyrazisty kolorek.

Gosialuk 23:54, 27 paź 2025

Molinie i miskanty gwiazdorzą.

Gosialuk 23:59, 27 paź 2025

Aster nn, kolor taki jasny róż, na drugim zdjęciu lepiej widać.

Klon ginnala złapał kolorek.